A fost creat „Graalul dietelor”: PROTEINA MODIFICATA care permite prepararea de DULCIURI cu putine calorii!

In: Sanatate, Stirile zilei

Cercetatorii britanici au creat o proteina modificata genetic, supranumita „Graalul dietelor”, ce permite prepararea de dulciuri cu putine calorii, dar cu acelasi gust si textura ca alimentele originale.

Noul tip de proteina va permite producatorilor din industria alimentara sa renunte la cantitati importante de grasimi – folosite in procesul de preparare -, fara sa compromita calitatea produselor comercializate, informeaza dailymail.co.uk.


Cu ajutorul unei finantari oferite de Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC), cercetatorii de la Universitatea Heriot-Watt si de la Universitatea Edinburgh au reusit sa obtina proteine modificate care se descompun cu usurinta in microparticule si, datorita acestui fapt, imita comportamentul grasimilor din timpul procesului de fabricare a alimentelor.

„Am deschis calea pentru dezvoltarea unor proteine modificate, care, datorita faptului ca imita foarte bine lipidele, pot fi folosite pentru a produce o gama variata de produse alimentare gustoase si cu un continut scazut de calorii”, a explicat cercetatorul Steve Euston de la School of Life Sciences, coordonatorul studiului.

„Rezultatele ar putea avea beneficii importante asupra sanatatii si vor reduce povara financiara care apasa pe sistemul national de sanatate, cauzata de obezitate si de alte boli provocate de excesul de greutate corporala”, a adaugat el.

Inlocuirea grasimilor cu proteine nu este o idee complet noua, dar, pana la acest studiu, ea a fost aplicata doar in cazul anumitor produse, precum iaurtul.

Citeste si   Top 10 melodii despre mancare

In cazul branzeturilor si al prajiturilor, ideea a avut mai putin succes, in principal in ceea ce tine de asigurarea unui gust si a unei texturi autentice, vitale pentru satisfactia consumatorului, intrucat proteinele nu pot sa imite suficient de bine comportamentul lipidelor.

Dar, studiind structura chimica a proteinelor, cercetatorii britanici au aflat o serie de detalii despre felul in care acestea se comporta atunci cand sunt incalzite si trec prin alte procese utilizate in industria alimentara.

Citeste si   Si tu faci greseala asta! Cum sa consumi si sa pastrezi corect ouale

Astfel, proteinele modificate pot fi utilizate ca substituenti eficienti pentru grasimi. Ele vor putea fi folosite pentru a produce o gama vasta de produse alimentare si ii vor ajuta astfel pe consumatori sa manance mai sanatos si sa lupte mai usor contra obezitatii.

Savantii britanici au obtinut rezultate promitatoare folosind proteine modificate pentru a inlocui ouale, un ingredient folosit frecvent ca gelifiant in produsele de patiserie.

Citeste si   EVENIMENT: Festivalul Bucurestii lui Caragiale. Afla aici DETALII!

Aceasta inlocuire reduce nu doar continutul de grasimi din produsul final. Ouale pot fi subiectul unei volatilitati semnificative de preturi, iar inlocuirea lor scade costul de productie si incurajeaza consumatorii sa manance sanatos.

Sursa: mediafax.ro













MAI TREBUIE SA CITESTI SI...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Name Email Website Comment

REVINO IN TOP

Share Page

Close