A murit una din legendele Romaniei!

In: Stirile zilei

Vineri, 11 martie 2016, a incetat din viata marea campioana olimpica romana de atletism Iolanda Balas, la varsta de 79 de ani. Decesul a intervenit la spitalul Elias din Bucuresti, in urma unor complicatii gastrice, anunta Federatia romana de atletism.

Iolanda Balas-Soter este prima campioana olimpica a atletismului romanesc, singura, de altfel, posesoare a 2 titluri supreme in sportul olimpic numarul 1. Ea a reusit performante fara egal in sportul mondial — 14 recorduri mondiale la saritura in inaltime, dintre care 12 consecutive, 2 titluri de campioana olimpica, 3 europene (si o medalie de argint), 3 titluri mondiale universitare, 9 titluri balcanice, 19 titluri nationale.


La aceste trofee se adauga cateva rezultate care nu au putut fi egalate de nimeni in istoria sportului, Iolanda Balas-Soter detinand simultan recordurile a 100 de arene in intreaga lume, precum si, la un moment dat, primele 64 de performante ale probei sale: a obtinut cele mai detasate victorii olimpice din istoria probei de saritura in inaltime, 14 cm la Roma si 10 cm la Tokyo fata de rezultatul celei de-a doua clasate. Fosta presedinta a Federatiei romane de atletism si fosta presedinta de onoare, dar si fosta presedinta a Fundatiei Atletismului Romanesc, ea a fost prima atleta din lume care a fost desemnata pentru Hall of Fame, Muzeul gloriilor disciplinei-regina.

Istoria succesului

Iolanda Balas-Soter s-a nascut la Timisoara, la 12 decembrie 1936. Ea a absolvit Institutul de Educatie Fizica si Sport, specializare atletism (1967). A inceput sa practice atletismul la 12 ani, iar in 1951 a stabilit recordul national la saritura in inaltime (1,48 m).

in 1956 a stabilit primul record mondial din cariera (1,75 m), care va fi urmat de alte 13, in numai cinci ani. Recordul sau din 1961, de 1,91 m, a ramas neegalat timp de zece ani. A cucerit doua titluri de campioana olimpica: Roma (1960, cu 1,85 m) si Tokyo (1964, cu 1,90 m). Timp de zece ani a inregistrat 142 de victorii consecutive, performanta inscrisa in Cartea Recordurilor. La Campionatele Europene de atletism de la Stockholm (19-22 august 1958), Iolanda Balas a castigat prima medalie de aur la saritura in inaltime, aducand primul titlu european in aceasta disciplina sportiva Romaniei. in 1962, la Belgrad, ea a cucerit titlul european, cu 1,83 m.

S-a retras din activitatea competitionala in 1967, din cauza unui traumatism la tendonul lui Ahile al piciorului de bataie. Dupa abandonarea activitatii de performanta a fost antrenoare, profesoara, metodista la Cabinetul metodic si cercetari stiintifice la Clubul Steaua. Din 1988 si pana in 2005 a fost presedintele Federatiei Romane de Atletism (FRA). in perioada 1998-2002 a ocupat functia de vicepresedinte al Comitetului Olimpic Roman (COR). Este presedinte de onoare al FRA. Stadionul Tineretului din Bucuresti ii poarta numele.

A infiintat, in 1993, Fundatia Atletismului Romanesc, una dintre primele fundatii cu profil de sport, pentru sustinerea atletismului romanesc si a echipei reprezentative a Romaniei. Meritele sportive i-au fost recunoscute, primind in 1958 titlul de Maestru Emerit al Sportului, in 1962, Ordinul Steaua Romaniei, Ordinul Meritul Sportiv (1966), Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Ofiter (2000). A fost distinsa cu ”Colanul de Aur”, cea mai inalta distinctie a Comitetului Olimpic si Sportiv Roman. in luna octombrie 2009, cu prilejul evenimentului intitulat ”Legendele Stelei” desfasurat la sediul Ministerului Apararii Nationale, Iolanda Balas s-a aflat printre legendele Stelei care au fost premiate. Regele Mihai I i-a conferit la 13 septembrie 2010, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Palatul Elisabeta din Bucuresti, decoratia regala „Nihil Sine Deo”, pentru merite deosebite. La 27 noiembrie 2012, la implinirea a 100 de ani de existenta Federatia Internationala de Atletism si-a premiat eroii de ieri si de azi. Cu acest prilej a fost inaugurat Hall of Fame-ul atletismului mondial, printre cele 13 legende alese numarandu-se si Iolanda Balas-Soter, scrie Agerpres.

Loading...

Iolanda Balas a scris lucrari metodice consacrate sportului de inalta performanta, fiind autoare a lucrarii „Studiu si istoric al pregatirii sportivilor de inalta performanta la altitudine” (1988).

MAI TREBUIE SA CITESTI SI...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Name Email Website Comment

REVINO IN TOP

Share Page

Close