Adevarul despre imnul lui Ceausescu a iesit la iveala! Cum a fost ales cantecul „Trei culori”!

In: Stirile zilei

Pe langa creatiile sale muzicale impresionante, Ciprian Porumbescu compunea un cantec patriotic ce avea sa devina, peste ani, subiect de scandal intre liderii comunisti ai Romaniei si Albaniei.

Dar sa ne intoarcem putin in timp… Porumbescu scria un cantec patriotic ce a iesit la lumina abia in urmatorul secol, atunci cand folcloristul brasovean Andrei Barseanu a gasit cuvintele potrivite pentru a completa partitura geniala. Poezia „Pe-al nostru steag e scris unire” se potrivea perfect cu notele lui Porumbescu, iar in scurt timp cantecul avea sa devina un adevarat imn pentru romani.

Citeste si   Viata amoroasa infierbantata a Elenei Ceausescu! Cine i-au fost amantii?

Ciudat insa, pe la incepurile secolului, Aleksander Stavre, un poet albanez aciuat prin partile Dobrogei publica o poezie in care milita pentru independenta tarii sale natale. Betimi mi flamur („Juramantul steagului”), poemul publicat intr-o revista a albanezilor din Bulgaria a avut un succes urias in randul patriotilor de acasa, incat a devenit un fel de indemn national pentru independenta si libertate. Cativa ani mai tarziu, Albania scapa de jugul otoman si devenea tara de sine statatoare, iar cei care au devenit liderii statului au inceput sa caute un imn care sa-i reprezinte. Asa ca au apelat Victor Eftimiu, un dramaturg de origine aromana, care le-a oferit solutia perfecta: cantecul lui Porumbescu si versurile lui Stavre! Ideea a fost imbratisata de guvernul de la Tirana si astfel „Pe-al nostru steag e scri unire” a devenit cantecul de capatai al albanezilor de pretutindeni.

Citeste si   Cui si ce i-a spus Ceausescu cu ultima suflare! VIDEO

Dupa decenii bune de la independenta Albaniei, Nicolae Ceausescu a avut o intrevedere destul de agitata cu Enver Hodja, parintele statului albanez modern. Subiectul: imnul. Liderul de la Bucuresti dorea cu tot dinadinsul sa-l faca pe omologul sau sa renunte la cantecul-emblema al tarii sale, Ceausescu intentionand sa transforme „Pe-al nostru steag e scris Unire” in imn national al Romaniei. Presiunile presedintelui nostru au ramas fara rezultat, iar singura varianta a fost aceea de a alege un alt cantec patriotic pentru natiunea romana. Culmea, solutia aleasa a fost o noua melodie compusa de Ciprian Porumbescu „Trei culori”.

Citeste si   Un nou "imn" al marijuanei cantat de Snoop Dogg, Kris Kristofferson şi Willie Nelson

Astfel, o buna bucata de vreme, Porumbescu a fost singurul muzician care compusese muzica a doua imnuri nationale: „Hymni i Flamurit” (Pe-al nostru steag…) imnul ALBANIEI si al Romaniei „Trei culori cunosc pe lume”, arata A1.

MAI TREBUIE SA CITESTI SI...

REVINO IN TOP

Share Page

Close