Astazi este praznuita in CALENDARUL ORTODOX aducerea moastelor Sfantului Foca! Vezi cine a fost si cand este pomenit!

In: Calendar Ortodox, Stirile zilei

Sfantul Mucenic Foca a trait in Sinope, in timpul imparatului Traian. Auzind dregatorul cetatii Sinope ca Foca se inchina lui Hristos, a trimis ostasii sa-l ucida.

Vazandu-i, din gradina, trecand pe ulita, Foca i-a strigat: Pe cine cautati? Ostasii au raspuns: Cautam pe Foca! Mucenicul intelegand ca i s-a apropiat sfarsitul pamantesc, le-a zis: Veniti la mine si eu va voi spune unde il gasiti, il cunosc foarte bine. I-a primit in casa lui si i-a ospatat din belsug. La masa, dialogul a continuat: Si pentru ce pricina cautati pe omul acela? Ne-a trimis mai marele sa-l ucidem pentru ca este crestin! Rogu-va, stapanii mei, ramaneti pana maine in casa mea, veselindu-va, mancand si band, iar dimineata eu il voi da voua, ca nimeni nu-l cunoaste ca mine, singur il voi aduce si-l voi da in mainile voastre.

Citeste si   A fost supus regimului de exterminare prin infometare! Credinciosii il praznuiesc astazi pe Sfantul Mucenic Luchian!

In acea noapte, mucenicul Foca n-a dormit deloc, s-a dus in gradina, a mangaiat pentru ultima data florile si-a sapat apoi mormantul, a impartit haine si mancare saracilor, s-a rugat, iar dimineata cand ostasii l-au intrebat unde este Foca, le-a raspuns: Eu sunt! Cutremurati, acestia, desi nu le venea sa creada, au implinit porunca dregatorului pagan.

Citeste si   Sfintii doctori fara de arginti Cosma si Damian sunt praznuiti astazi in CALENDARUL ORTODOX!

Sfantul Foca este cinstit in fiecare an, pe 22 septembrie.

Pe 23 iulie facem pomenirea mutarii moastelor Sfantului Foca din Sinope, unde a fost episcop, la Constantinopol, in anul 403.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
– Sfintilor Mucenici Trofim si Teofil;
– Sfintilor Mucenici Apolinarie si Vitalie, episcopii Ravenei;
– Sfantului Mucenic Apolonie, episcopul Romei;
– Sfintilor mucenici care au murit in Bulgaria, in timpul imparatului Nichifor;

Citeste si   A fost iertata de pacate datorita pocaintei sale! Sfanta Pelaghia este praznuita astazi de credinciosi!

– Sfintei Cuvioase Ana din Lefcadia.

Sursa: crestinortodox.ro

 

MAI TREBUIE SA CITESTI SI...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Name Email Website Comment

REVINO IN TOP

Share Page

Close