Schimbarea majora pe care o vei vedea pe drumurile din Romania!

In: Auto, Bani, Transporturi

Situatiile penibile din ultimii ani in care Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a fost in incapacitate de a tine drumurile deschise, desi erau incheiate contracte de deszapezire cu agenti economici, vor disparea. Noua strategie la CNADNR este de a se elimina timpii morti din cauza birocratiei si de a folosi compania de stat pentru a interveni in timp scurt si eficient in situatii de urgenta, cum sunt deteriorari ale drumurilor sau interventii pentru deszapezire.

Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale va achizitiona 350 de autoutilitare si 238 de autobasculante, care vor intra in dotarea celor 7 Regionale de drumuri. Valoarea celor doua contracte este de aproape 140 de milioane de lei. Autoutilitarele de tansport si autobasculantele urmeaza sa fie folosite pentru lucrarile de reparatii si intretinere pe reteaua de drumuri nationale si la activitatile de deszapezire. Achizitia lor face parte din noua strategie a CNADNR prin care mai multe lucrari de constructii sau reparatii vor fi efectuate in regie proprie, pentru a evita perioada de timp destul de mare necesara licitatiilor sau lipsa de interes a operatorilor privati pentru deszapezire. Potrivit reporterului nostru Alexandru Lancuzov, CNADNR are 6.000 de angajati.

 

sursa> RADOR

Mii de soferi ar putea face puscarie de la 2 la 5 ani! Nu mai face asa ceva cu masina ta!

In: Auto, Bani
Numarul mare de reclamatii ulterioare tranzactiilor unor autoturisme rulate este din ce in ce mai  mare iar numitorul comun este inselaciunea privind numarul real de kilometri pe care i-a parcurs vehiculul. Iata ca in afara de a-si da pensii speciale, parlamentarii au gasit ragaz sa stavileasca si valul de zeci de mii de sesizari stranse in ultimii ani privind numarul real de kilometri iar schimbarea numarului de kilometri se va pedepsi cu puscarie.

 

Initiativa completeaza Codul Penal cu infractiunea de „inselaciune privind date sau caracteristici ale vehiculelor”, pedepsita cu inchisoare de la 2 la 5 ani. „Prin date sau caracteristici ale vehiculelor se intelege: elementele de identificare, provenienta, modificarile si interventiile, inclusiv asupra odometrului, istoricul reviziilor, reparatiilor si accidentelor rutiere in care a fost implicat vehiculul. Fapta constituie infractiune independent de diligenta depusa de persoana care devine titular de drepturi asupra vehiculului”, se arata in proiectul legislativ.

Initiatorii sustin, in expunerea de motive, ca urmaresc descurajarea tranzactiilor cu vehicule ale caror date sau caracteristici sunt trucate sau nereale si, in consecinta, cresterea sigurantei pe drumurile publice. „In aceste cazuri particulare interesul principal al statului este de a asigura siguranta circulatiei, in timp ce interesul secundar este cel de a-l proteja pe cel inselat”, sustin parlamentarii PNL Alexandru Nazare, Cristian Roman, Andreea Paul, Mihai Tararache, Costel Alexe, Anton Dobos, Florin Alexe, Virgil Guran si Erland Cocei.

Senatul este prima camera sesizata.

sursa: mediafax.ro

Cum sa cureti gheata de pe parbriz in mai putin de un minut! Ingredientele le gasesti in camara! Video

In: Auto, Utile

Iarna bate la usa, iar diminetile in care vom gasi parbrizul inghetat bocna nu sunt departe. Din fericire, exista un truc simplu care te va ajuta sa scapi de gheata de pe geamuri, fara sa-ti mai inghete mainile, si totul intr-un timp foarte scurt.

Vei avea nevoie de putin spirt, apa si detergent de vase, noteaza secretele.

Pune 2/3 spirt, 1/3 apa si o lingura de detergent de vase lichid intr-o sticla de cca 500ml, care sa aiba un capat cu dispozitiv de spray.

Amesteca si pur si simplu aplica lichidul pe parbrizul inghetat. Lasa-l sa actioneze cateva secunde, iar gheata va disparea.

Nu stiai asta! Cum poti avea un nou permis direct din fata calculatorului

In: Auto

Conducatorii auto pot solicita un duplicat al permisului de conducere, direct de la ei de acasa prin e-mail, fara sa se mai deplaseze la serviciul public comunitar. Facilitatea este disponibila pentru permisele auto emise incepand din 2009, numai daca documentele au fost pierdute sau deteriorate ori numele actual al titularului nu mai corespunde cu cel din vechiul document.

Prin Ordinul MAI nr. 123/2013, autoritatile au dat posibilitatea conducatorilor auto sa solicite prin e-mail duplicatul permisului de conducere pierdut, furat sau deteriorat, ori in cazul schimbarii numelui titularului, inainte de expirarea valabilitatii administrative.

Pentru eliberarea noului carnet de conducere, titularul trebuie sa depuna o cerere in acest sens la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, informeaza avocatnet.ro.

In cazul documentelor emise dupa data de 1 ianuarie 2009, cererea pentru eliberarea unui duplicat poate fi adresata si prin corespondenta, pe adresa serviciului public comunitar care a emis permisul de conducere anterior sau direct prin e-mail.

Cum procedam pentru a cere un nou permis prin e-mail

Incepand din august 2013 cererile pentru solicitarea unui duplicat al permisului de conducere se poate depune prin e-mail. Adresele de e-mail la care trebuie trimise solicitarile sunt disponibile pe paginile de internet ale prefecturilor din tara (daca au fost publicate) sau pot fi aflate sunand la registratura institutiei.

Spre exemplu, brasovenii pot transmite cererile pe permise@prefecturabrasov.ro, iar bucurestenii la permise.bucuresti@mai.gov.ro.

Cererea trimisa online trebuie insotita de cateva documente, care vor fi scanate si atasate mesajului electronic. Este vorba despre:

actul de identitate al titularului;

procura speciala si actul de identitate al mandatarului, in cazul cetatenilor romani din strainatate;

dovada platii taxelor si tarifelor aferente eliberarii permisului de conducere – 68 de lei (poate fi achitata la CEC);

permisul de conducere, atunci cand acesta se afla in posesia titularului;

doua fotografii ale titularului, 35×38,5mm, de data recenta, in cazul cetatenilor romani din strainatate si in cazul cererilor depuse la alt serviciu public.

In cazul pierderii sau furtului permisului de conducere, titularul trebuie sa ataseze la cerere si o declaratie pe propria raspundere in care declara acest fapt.

Modelul unei declaratii pe propria raspundere – model preluat de la Prefectura Bucuresti

model

Masina romaneasca dupa care intorc capul toti europenii!

In: Auto, Multimedia

Masina unui roman a facut vizitatorii din toata Europa sa intoarca de multe ori capul si sa-si doreasca sa o aiba in garajul lor. Este vorba de o bijuterie de masina cu caroserie realizata in intregime din lemn si dotari demne de o masina moderna. Dupa ce a facut furori la Salonul auto de la Frankfurt acum s-a intors pe soselele romanesti si o poti vedea in imaginile de mai jos.

Ideea a prins contur in garajul unui fost solist de opera, pasionat de lemn inca din copilarie.Un romantic incurabil, a botezat masina unica dupa sotia sa. In primii 2 ani, numai munca si parul prafuit si haine prafuite am vazut, dar el era asa entuziasmat si m-a prins si pe mine la sfarsit, intr-adevar, am ramas uimita de frumusetea muncii pe care a depus-o. Solistul tamplar nu a muncit singur. Prietenii l-au ajutat. Unul dintre ei a transformat desenele intr-o macheta 3D, dupa care, cu ajutorul unui sistem de masurare cu laser, Peter a putut sa obtina caroseria perfecta, care ascunde un motor de 110 cai. Iulia nu are ABS si alte sisteme de siguranta care se gasesc pe masinile moderne, dar cand vine vorba de confort nu ramane in urma automobilelor noi.

Nu-i de mirare ca a reusit sa faca o impresie buna la Salon auto de la Frankfurt. Proprietarul ei se gandeste acum la un noi proiect. O masina futurista cu motor electric.

Vezi cum arata in pagina urmatoare >>>>>>

Anuntul care ingrozeste participantii la trafic! Soferii nu stiu sa raspunda intrebarilor din acest chestionar auto!

In: Auto

Pe cat de trist pe atat de socant dar realitatea ne arata ca cei mai multi soferi din Romania care detin deja permisul de conducere nu sunt in stare sa raspunda corect la aceste intrebari din chestionarul auto. Site-ul i-drpciv.ro a prezentat o statistica in care arata intrebarile la care se greseste cel mai frecvent. Aceste zece intrebari sunt  cele mai grele din chestionarele auto pentru categoria B si iata si raspunsurile corecte potrivit greatnews.ro:

 

1. Cand se va reduce obligatoriu viteza?

A. La semnalul politistului de frontiera;

B. La trecerile pentru pietoni;

C. La intalnirea indicatorului „Cedeaza trecerea”.

 

2. In care dintre situatii este interzisa intoarcerea?

A. In zona de actiune a indicatorului „Prioritate pentru circulatia din sens invers”;

B. In apropierea statiilor de tramvai;

C. In locul in care este instalat indicatorul cu semnificatia „Intoarcerea interzisa”.

 

3. Ce se intelege prin derapajul unui autovehicul?

A. Pierderea aderentei de catre roti;

B. Devierea autovehiculului de la traiectoria impusa de pozitia volanului;

C. Socul suspensiei pe drumurile denivelate.

 

4. Cand un impact frontal este iminent trebuie:

A. Sa iesiti cat mai mult pe acostament;

B. Sa franati de urgenta si sa ocoliti obstacolul;

C. Sa trageti frana de mana si accelerati brusc.

 

5. Cum trebuie sa procedati atunci cand circulati pe timp de noapte si din sens opus se apropie un alt autovehicul?

A. Sa folositi luminile de intalnire de la cel putin 200 m;

B. Sa reduceti viteza;

C. Sa circulati cat mai pe dreapta drumului.

 

6. Cu ce viteza sunteti obligat sa circulati pe drumurile publice din afara localitatilor, cand partea carosabila este acoperita cu piatra cubica umeda?

A. Cu o viteza care sa nu depaseasca 50 km/h;

B. Cu o viteza care sa permita efectuarea oricarei manevre in conditii de siguranta;

C. Cu o viteza care sa nu depaseasca limita maxima de 90 km/h.

 

7. Cum trebuie sa procedati la intalnirea semnalului intermitent de culoare galbena?

A. Respectati semnificatia semnalizarii rutiere si a regulilor de circulatie aplicabile in acel loc;

B. Acest semnal nu va permite trecerea;

C. Circulati cu viteza redusa.

 

8. Depasirea prin stanga a tramvaielor aflate in mers este permisa:

A. Atunci cand drumul public este cu sens unic;

B. Cand intre sina de tramvai din dreapta si marginea trotuarului nu exista suficient spatiu pentru depasire;

C. Legea nu face referire la o astfel de situatie.

 

9. Incalzirea excesiva a pneurilor se poate datora:

A. Deplasarii cu viteza excesiva, timp indelungat;

B. Supraincarcarii autovehiculului;

C. Presiunii insuficiente.

 

10. Care dintre vehicule nu are prioritate de trecere?

A. Vehiculele care se pun in miscare fata de cele care circula pe drumul public;

B. Vehiculul care coboara o panta, fata de cel care urca, daca sunt de aceeasi categorie (si unul trebuie sa manevreze cu spatele);

C. Vehiculele care executa virajul spre stanga, fata de cele din sens opus.

 

Raspunsurile in pagina urmatoare>>>>>

Anuntul pe care il asteapta toti tinerii din Romania! Cum poti deveni sofer la 16 ani?

In: Auto, Bani

Parlamentarii romani au luat in discutie posibilitatea obtinerii permisului de conducere la 16 ani dupa modelul consacrat in special in Statele Unite si adoptat chiar si in unele parti ale Europei. Tinerii care vor lua astfel permisul nu vor fi lasati de capul lor ci vor trebui sa respecte si anumite conditii pentru a putea circula.

Potrivit actului legislativ aflat in stadiu de proiect examenul psihologic va fi unul mult mai complex, iar autoturismele pe care adolescentii le pot conduce pot avea motoare cu capacitate cilindrica sub 1.000 de centimetri cubi.

La fel ca si in tarile unde s-a introdus acest sistem, in primul an de dupa obtinerea permisului de conducere, tinerii soferi vor putea conduce numai alaturi de un insotitor care are permis de conducere de minimum 5 ani.

Acest proiect de lege care va modifica legislatiea rutiera actuala trebuie sa fie avizat de comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor si ale Senatului iar apoi sa fie aprobat in votul din plen al Parlamentului Romaniei.

Ai fost amendat pentru ca nu ai rovinieta? Iata ce trebuie sa faci ca sa nu o platesti!

In: Auto, Bani

Soferii care primesc acasa amenzi de la CNADNR pentru neplata rovinietei nu mai sunt obligati sa plateasca sumele pretinse. Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis, marti, 17 februarie, un recurs in interesul legii formulat de Avocatul Poporului, ca urmare a petitiilor transmise de cetateni. Astfel de documente au fost declarate nule, pentru ca semnatura electronica nu este legala.

Potrivit deciziei ICCJ, singurele procese-verbale de amenda, care pot fi acceptate, sunt cele intocmite de un controlor de trafic care constata contraventia la momentul comiterii ei si poarta atat semnatura acestuia, cat si semnatura contravenientului sau a unui martor, dupa caz. Asadar, romanii care au primit prin po?ta o amenda fara semnatura agentului constatator trebuie sa mearga la instanta si sa ceara anularea ei, in baza deciziei comunicate de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Instanta suprema a explicat ca orice amenda fara semnatura olografa a agentului care a constatat lipsa rovinietei este nula, relateaza onlinereport.ro

Potrivit comunicatului de presa semnat de Avocatul Poporului, care a initiat recursul in favoarea legii:

„ Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin Decizia nr. 6 (dosar nr. 14/2014) din 16 februarie 2015, a admis recursul in interesul legii formulat de catre Avocatul Poporului in data de 27 noiembrie 2014, prin care a fost sesizata problema de drept referitoare la interpretarea dispozitiilor art. 17 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor si a Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, din punct de vedere al semnaturii agentului constatator necesara legalitatii procesului-verbal de contraventie, pentru contraventiile sanctionate de Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, modificata si completata.

In esenta, Avocatul Poporului a apreciat ca semnatura electronica a agentului constatator, in speta Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania S.A., este de natura sa atraga nulitatea procesului verbal de contraventie incheiat pentru constatatarea contraventiilor la Ordonanta Guvernului nr. 15/2002, modificata si completata, pentru argumentele retinute pe larg in sesizarea formulata, care se afla pe siteul www.avp.ro la Sectiunea „Activitate – Recursul in interesul legii”.

Institutia Avocatul Poporului a precizat ca opina sa a fost impartasita si de Parchetul General, chiar daca majoritatea Curtilor de Apel din tara au dat castig de cauza CNADNR in procesele deschise de soferi.

„In punctul de vedere formulat referitor la problema de drept care a format obiectul dosarului nr. 14/2014 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie constituit in baza sesizarii Avocatului Poporului, Ministerul Public a solicitat „admiterea recursului in interesullegii declarat de Avocatul Poporului si pronuntarea unei decizii prin care sa se asigureinterpretarea si aplicarea unitara a legii.” In punctul de vedere formulat, Procurorul General apreciaza ca, in interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 17 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, raportate la dispozitiile art. 4 pct. 1 – 4 si art. 7 din Legea nr. 455/2001, privind semnatura electronica, republicata, procesele – verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor prevazute de art. 8 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, aprobata cu modificari prin Legea nr. 424/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, incheiate potrivit art. 9 alin. (1) lit. a) alin. (2) si alin. (3) din acest act normativ, transmise persoanelor sanctionate contraventional pe suport de hartie, sunt lovite de nulitate absoluta pentru lipsa semnaturii olografe a agentului constatator”, se arata in comunicatul redactat de Avocatul Poporului. Evident, pana cand Parlamentul sau Guvernul vor modifica legislatia in sensul deciziei pronuntate de Inalta Curte, anularea proceselor-verbale va trebui sa fie ceruta in instanta.

Ai grija daca pleci cu masina in concediu! Aceasta este inselaciunea momentului in Romania!

In: Auto, Bani

Ai grija daca pleci cu masina in concediu pe cine opresti ca sa acorzi ajutor deoarece circula o mare inselaciune care se deruleaza in special prin benzinarii iar masinile problema sunt de obicei cu numere straine pentru a nu putea fi identificate. Aceasta este inselaciunea momentului in Romania!

Te rugam sa nu uiti sa dai mai departe, tuturor cei pe care ii stii, sa nu aiba astfel de neplaceri. Fie ca e vorba de oras sau drumuri nationale, europene, cum or fi, exista o metoda de furat destul de noua. Insa se pare ca sunt destul de multi soferi binevoitori si cu suflet bun, care pierd tocmai din acest motiv. Atentie mare pe Valea Oltului in special, unde am vazut personal un astfel de caz! Ce se intampla? Vezi in timp ce mergi cate o masina cu numere straine, chiar si de Bulgaria. Langa ea, un barbat (sau femeie) da isteric din maini si-ti face semn sa opresti, ca si cum s-ar fi intamplat ceva grav. Eu am vazut un Audi A4 primul model si un VW Passat, ambele cu numere de Italia cred, langa care se aflau astfel de indivizi. Acestia se bazeaza pe spiritul civic al unor soferi si profita de ei pentru a-i fura.

 

Cum se face? Depinde de situatie, fie iti cer curent de la motorul tau, fie iti cer telefonul ca nu mai au baterie, fie iti spun sa ii lasi putin mai departe. Daca te trezesti sa le dai curent ca sa porneasca masina, atat iti trebuie, ca se gasesc 1-2 colaboratori care ti-o golesc in timp ce tu esti concentrat sub capota: din portbagaj, din interior, etc. Sau mai bine, pleaca cu tot cu masina. O alta situatie este atunci cand soferul este rugat sa tracteze masina, chipurile „in pana”. Masina tractata se va tampona intentionat de cea din fata si, in timpul discutiilor legate de asigurare, etc, soferul bun-samaritean va fi usurat de toate-cele.

 

Pe drumuri nationale, in afara localitatiilor, daca un sofer opreste si ia un astfel de personaj ca sa-l lase mai departe, se poate trezi chiar si oprit intr-o parcare la marginea drumului si jefuit sub amenintarea armei.

 

DE CE TREBUIE SA TE FERESTI!!! Orice masina cu numere straine care are langa ea un om ce-ti face semn sa opresti. NU TE OPRI SUB NICIO FORMA! Acesti hoti au o strategie foarte agresiva si daca vad ca nu opresti, vor incerca sa alerge dupa masina ta, astfel incat sa-i vezi in oglinda retrovizoare ca sunt disperati, si astfel sa te opresti.”, arata 4tuning.ro, citat de onlinereport.ro.

„DACA CINEVA CU O MASINA CU NUMERE STRAINE ITI FACE SEMN SA OPRESTI, MERGI MAI DEPARTE!

Este oficial! Nicio masina parcata neregulamentar nu mai poate fi ridicata

In: Auto, Stirile zilei

Niciun autovehicul parcat neregulamentar nu mai poate fi ridicat de autoritati incepand de miercuri, cand decizia definitiva a inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost publicata in Monitorul Oficial. Decizia instantei supreme a stabilit ca procedurile de ridicare a autovehiculelor parcate neregulamentar erau emise ilegal, prin hotarari ale consiliilor locale, care suprareglementau in raport cu legi superioare precum hotarari de Guvern.

Decizia instantei supreme prin care se stabileste ca procedurile de ridicare a masinilor parcate neregulamentar sunt emise ilegal, prin hotarari ale consiliilor locale, a intrat in vigoare din aceasta saptamana, dupa ce miercuri actul a fost publicat in Monitorul Oficial. Aceste hotarari ale municipalitatilor sunt lovite de nulitate dupa aceasta decizie.

Judecatorii au explicat in decizia lor ca administratiile publice locale nu au competenta de a reglementa procedura de ridicare a autovehiculelor parcate neregulamentar, ci doar Guvernul, conform avocatnet.ro.

„Ridicarea vehiculelor stationate/oprite neregulamentar pe partea carosabila, ca masura tehnico-administrativa, accesorie unei fapte sanctionate contraventional referitoare la nerespectarea regulilor de circulatie pe drumurile publice, inteleasa ca masura de restabilire a ordinii publice, apartine unei competente partajate a autoritatilor administratiei publice locale, ceea ce presupune ca atributiile de reglementare apartin autoritatilor administratiei publice centrale (Guvern), iar cele de executare, in concret, a masurii, autoritatii administratiei publice locale”, se arata in decizia iCCJ nr. 9/2015.