Autoportretul lui Leonardo da Vinci ar putea sa dispara de pe hartie

In: Stirile zilei, World

Singurul autoportret al lui Leonardo da Vinci, recunoscut de experti, este pe cale sa dispara. Desenul a fost atat de afectat de trecerea timpului, incat abia se mai vede ceva pe hartie.

Expertii spun ca tabloul se afla intr-o stare asa de rea – cauzata de expunerea ei in public de nenumarate ori, in conditii nu foarte bune- incat nu mai poate fi restaurat.

Citeste si   Afla AICI 6 tratamente de INFRUMUSETARE cu LAMAI

Autoportretul, realizat cu creta rosie pe hartie, sufera ceea ce restauratorii de arta denumesc brunificare, un termen generic pentru tot felul de pete aparute de-a lungul timpului.

Desenul a fost cumparat de Regele Carlo Alberto de Savoia in 1839 si a fost bine conservat in Biblioteca Regala pentru aproape 100 de ani. In 1929 a fost scos din depozit, inramat si atarnat pe perete – dar, astfel, a fost expus luminii solare, care a cauzat deteriorarea.

Citeste si   Cea mai eficienta metoda de combatere a cancerului! E suficient un pahar pe zi din sucul minune

Brunificarea poate fi cauzata de oxidarea pigmentului folosit de Leonardo, precum si de aparitia ciupercilor pe hartia facuta din canepa, lana si in, sau de fierul din pigmenti.

Cand desenul a fost expus, din nou, in 2006 si 2011, petele erau vizibile.

Studiile non-invazive au confirmat cele mai rele temeri ale expertilor: desenul este grav deteriorat, iar orice lucrare de restaurare ar fi extrem de delicata si de riscanta.

„Trebuie sa ne gandim foarte bine inainte sa facem ceva acestei fete cunoscute”

a precizat Jane Roberts, de la Biblioteca Regala si curator la Print Room de la Castelul Windsor.

Citeste si   (FOTO) 5 vedete din Romania: Azi, mult mai frumoase decat ieri!

Micutul desen al lui maestrului renascentist, care masoara 33,5cm pe 21.6cm, il arata pe Leonardo ganditor, cu pungi sub ochi, sprancene stufoase si o barba lunga.

MAI TREBUIE SA CITESTI SI...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Name Email Website Comment

REVINO IN TOP

Share Page

Close