Umbra lui Ghita inca face valuri prin institutiile din Romania! Licitatia de 21 de milioane de euro de la APIA in pericol sa ajunga pe masa DNA!

In: Bani

Licitatia de 21 de milioane de euro de la APIA pentru intretinerea sistemului de plati catre fermieri ar putea ajunge pe mana procurorilor dupa ce surse din cadrul Ministerului Agriculturii s-au speriat de presiunile care se fac pentru ca banii sa ajunga la fostele firme ale fugarului Sebastian Ghita, si aflate sub influenta unor apropiati ai sai. 

Potrivit martorilor la intocmirea documentatiei se fac incalcari pe banda rulanta a legii achizitiilor publice, probabil cu intentia de favorizare a unora dintre firmele participante. Vizata de acuzatii este sefa departamentului de achizitii de la APIA, Cristina Gavrila ale carei decizii din cadrul procedurilor, care se petrec sub directa ei coordonare, atrag suspiciunea ca se doreste ca banii sa ajunga la alimentarea afacerilor lui Sebastian Ghita.

Cristina Gavrila nu ar fi la prima controversa, presa scriind in repetate randuri despre aceasta. In 2013, numele ei apare si in contextul dosarului “Caracatita de la APIA”, legat de implicarea unor apropiati ai lui Dan Voiculescu (fostul director general adjunct al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Aurel Pana, si a afaceristului Mugur George Voinea, ambii membri de vaza ai Partidului Conservator (PC) si oameni de incredere ai fondatorului PC, Dan Voiculescu) in trucarea licitatiei privind achizitia de ulei in baza programului PEAD 2013.

Cristina Gavrila avea calitatea de membru in comisia de licitatie in 2012, arata DNA, alaturi de Giminadis Anton, Roxana Pandaru, Cornelia Lazarescu, Ilenus Mitrofan si Adrian Chirea – membru rezerva. Angajatii APIA sustin ca aceasta este o apropiata a fostului ministru Daniel Constantin si a lui Sebastian Ghita. Dupa ce a fost promovata pe post in mandatul de ministru al lui Daniel Constantin, iar Teamnetul lui Sebastian Ghita a devenit fericitul castigator al unui contract consistent.

Surse din MADR spun ca grupul TeamNet s-a prezentat din nou la licitatie, prin Teamnet World Professional si Ymens Teamnet SRL, iar acum, “Cristina Gavrila pare decisa sa faca praf licitatia daca nu iese cum vrea ea”. Firma S&T Romania, in asociere cu Teamnet World Professional, avand ca tert sustinator pe Ymens Teamnet, firme din grupul Teamnet fondat de urmaritul penal Sebastian Ghita, au depus oferta pentru contractul estimat la peste 21,2 milioane euro care vizeaza dezvoltarea si mentenanta pentru urmatorii 3 ani a sistemului IT al APIA care gestioneaza cererile de subventii ale fermierilor. Referatul DNA: „In perioada 2007 — 2014, Ghita Sebastian Aurelian, in mod direct, a pretins de la reprezentantii S.C. (…) S.A. si a primit, in mod indirect de la acestia suma de 22.872.321,21 lei (…), respectiv suma de 24.620.988,85 lei (…), prin folosirea unor proceduri de subcontractare si simularea unor relatii comerciale intre S.C. (…) S.R.L. Bucuresti si S.C. Teamnet International S.A. (…), promitand in schimb ca isi va exercita influenta asupra factorilor decizionali (…), in vederea deblocarii unor plati pentru contracte deja existente, incheierea unor contracte si acte aditionale, dar si pentru alocarea unor fonduri banesti pentru viitoare contracte in domeniul IT, cu referire la contracte incheiate de SC (…) SA cu Agentia pentru Plati si Interventii in Agricultura ”.

“Face presiuni maxime, suntem deja in afara cadrului legal”, au confirmat surse din APIA si MADR, socate de modul flagrant in care evolueaza lucrurile si care ameninta cu dezvaluiri in presa si denunturi la autoritatile competente.

In 2010, colegii Cristinei Gavrila au fost socati sa afle ca inainte de 1989 ea turna la Securitate tot ce misca la fabrica de conserve din peste de la Sulina. Notele facute publice de CNSAS la 13.10.2010 au aratat ca Gavrila avea o predilectie pentru oferirea de detalii despre sefi, lucru care pe sefii ei din APIA sau din MADR ar trebui sa ii nelinisteasca.

Misa se da viteaz in fata multinationalelor…, sa vedem cat il tine: „Vor trebui sa respecte Romania si pe romani si sa plateasca aceste impozite si taxe!”

In: Bani

Ministrul Finantelor Publice se da cocos in fata multinationalelor pe care le ameninta ca trebuie sa plateasca impozite pe profit si sa respecte Romania prin acest lucru. Potrivit Agerpres.ro numai de la o companie din domeniul petrolier peste 200 de milioane de euro.

 „Le spun companiilor multinationale ca Romania este o tara cu un climat fiscal foarte bun pentru a investi, ca Romania este tara care ofera o fiscalitate dintre cele mai reduse din Europa si le spun, totodata, companiilor multinationale care nu achita impozit pe profit in Romania si care incearca sa evite plata impozitelor si taxelor in Romania ca vor trebui sa respecte Romania si pe romani si sa plateasca aceste impozite si taxe, la fel cum o fac in toate celelalte tari membre ale Uniunii Europene sau in afara Uniunii Europene”, a afirmat Ionut Misa, intrebat ce le transmite investitorilor.

Acesta a aratat, in cadrul unei prezentari, ca Guvernul a luat masuri pentru combaterea evaziunii fiscale, iar acestea s-au realizat prin introducerea Directivei UE 1.164/2016 (privind combaterea practicilor de evitare a obligatiilor fiscale prin erodarea bazei de impozitare si transferul profiturilor — n. r.). Transpunerea ei s-a efectuat prin patru modificari aduse Codului Fiscal.

Una dintre acestea este legata de limitarea deducerii dobanzilor, alta vizeaza impozitarea activelor externalizate, a treia este regula anti-abuz, care presupune refuzul acordarii de catre stat a beneficiilor fiscale obtinute prin aranjamente abuzive intre firme, iar ultima se refera la impiedicarea evitarii impozitelor din Romania prin devierea veniturilor catre filiale din paradisuri fiscale.

In ceea ce priveste descurajarea finantarilor in interiorul grupurilor multinationale la dobanzi exagerate pentru evitarea taxelor in Romania, Misa a aratat ca atunci cand lucra la Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili a initiat controale la mai multe companii multinationale, si nu numai, si a reusit sa atraga suplimentar la bugetul de stat, numai de la o companie de top din domeniul petrolului, suma de 200 de milioane de euro.

sursa: Agerpres.ro

By: Elena Tudor Tags: , , , ,

Adevarul despre cresterile salariale promise de PSD! Din 2018, salariile romanilor vor creste foarte putin sau deloc!

In: Bani

Calculele facute pe baza unui document obtinut de stirile ProTV arata ca salariile romanilor vor creste foarte putin sau deloc de la 1 ianuarie. Din document reiese ca Guvernul a renuntat la promisiunea de a nu impozita veniturile sub 2.000 de lei, dar va scadea cota unica, de la 16, la 10%.

Documentul schimba radical modul in care romanii vor fi taxati pentru veniturile obtinute, fie ca e vorba de salarii sau alte castiguri.

Ca sa puteti lua un net, adica sa ramaneti in mana cu 1000 de lei, platiti la stat un impozit de 16%, o contributie la pensii de 10,5%, la sanatate 5,5% si la somaj 0,5%. Pe langa aceste dari, patronul dumneavoastra mai plateste si el pentru toti angajatii pe care-i are alte 5 contributii, la pensii, sanatate, somaj, plus doua fonduri speciale.

Schimbarile pregatite in proiect

Conform proiectului de lege pregatit de PSD, de la 1 ianuarie anul viitor, deci in mai putin de 3 luni, salariul brut se va ciocni cu darile pe care le platea firma si din aceasta coliziune rezulta un brut mai mare. Pentru a avea in mana tot acelasi salariu net, impozitul pe venit va fi redus la 10%. Contributiile raman mai putine, dar cresc procentual: pentru pensii la 25%, pentru sanatate la 10%. Dispar insa cele la somaj si fondurile speciale. si una peste alta, din calcule rezulta ca plusul castigat va fi de doar 23 de lei, bani care nu stiu daca acopera macar comisionul de retragere de la bancomat.

Iar in proiectul de lege se pare ca firmele vor plati totusi si ele o contributie, desi initial anuntul era ca toate darile vor trece la angajat. Este vorba despre 0,25% din toate salariile, la fondul de creante.

Dan Schwartz, consultant fiscal: ”in momentul de fata, salariatii din sectorul privat au incheiate contracte de munca pe perioada nedeterminata, in care sunt mentionate veniturile brute, chiar daca unele intelegeri sunt pe salariul net. Deci, brutul nu va creste automat cu diferenta de contributii sociale, ci se va calcula. Aceste calcule trebuie facute pe fiecare nivel de salarizare.”

Cei mai multi patroni sustin insa ca vor avea grija ca salariile oamenilor sa nu scada. Angajatii buni sunt greu de gasit si mai greu de pastrat.

Dragos Petrescu, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei: ”Nimeni nu poate supravietui scazand salariile propriilor angajati. Toate contributiile, in proiectul pe care il avem astazi, vor ramane in sarcina angajatorului pentru executie, dar pentru angajat.”

Ca sa faca rost de bani, Guvernul vrea sa-i taxeze mai mult pe samsarii de masini. Asa ca romanii care vand mai mult de doua masini pe an vor fi taxati la fel ca cei care obtin venituri din activitati independente.

in proiectul de modificare a Codului Fiscal nu apare insa o masura importanta promisa de mai multe ori in campania electorala si in prima jumatate de anului. Este vorba despre neimpozitarea veniturilor, salarii si pensii, sub 2.000 de lei. La care guvernul se pare ca a renuntat.

Sursa: stirileprotv

By: Ovidiu Cercel Tags: , , ,

Ai credit in lei? Vezi cati bani vei scoate in plus pentru ratele bancare!

In: Bani

ROBOR la trei luni, indicele in functie de care se stabileste rata dobanzii variabile la creditele in lei, a ajuns la maximul atins la sfarsitul anului 2014. La sfarsitul lunii septembrie anul trecut, indicele Robor inregistra cea mai mica valoare din istoria sa, de 0,64%. in douasprezece sedinte bancare, indicele a crescut de la 0,98% la 1,71%.

Practica bancilor pentru actualizarea dobanzii variabile pe baza indicelui Robor este de doua tipuri. „Valoarea ROBOR , indicele variabil din formula de calcul dobanzii curente, se va actualiza de 4 ori pe an, la datele de actualizare. Prin data de actualizare intelegem fiecare dintre urmatoarele date din fiecare an calendaristic: data de 31 martie, data de 30 iunie, data de 30 septembrie si data de 31 decembrie”, ne-au declarat reprezentantii Raiffeisen Bank. Actualizarea valorii indicelui variabil la o data de actualizare va determina modificarea Ratei dobanzii curente pana la urmatoarea data de actualizare, scrie economica.net.

Cea de-a doua practica in actualizarea dobanzilor pe baza indicelui Robor este cea bazata pe luna in care a fost accesat creditul. „Ea se va reseta din 3 in 3 luni, in functie de aniversarea datei de acordare a creditului”, spun reprezentantii BCR. Mai exact, daca creditul ar fi fost acordat in luna octombrie, indiferent de an, datele luate in calcul sunt: ROBOR 3M din ultima zi lucratoare a lunii anterioare; in acest caz 30 Septembrie. ROBOR se va reseta din 3 in 3 luni, in functie de aniversarea datei de acordare a creditului”, spun reprezentantii BCR. Adica ai luat credit in octombrie, pe baza Robor din septembrie, urmatoarele date de resetare a dobanzii sunt 31 decembrie, 31 martie, 30 aprilie, 30 iunie.

Indiferent de metoda prin care se face actualizarea dobanzii, crucial este nivelul indicelui de referinta din ultima zi lucratoare a lunii. Astfel, indiferent daca datele de actualizare sunt trimestriale sau in ultima zi a lunii precedente celei in care ai luat creditul si se actualizeaza din trei in trei luni in functie de data acordarii imprumutului, Roborul maxim de 1,58% inregistrat vineri, 29 octombrie, scumpeste de astazi rata pentru foarte multi romani. Nu putem sti exact proportia celor care platesc din aceasta luna o rata mai mare deoarece practica bancara in aceasta privinta este neuniforma. Oricum cei cu dobanzile resetate la final de trimestru si cei care au luat credit in luna octombrie sau iulie, indiferent de an vor scoate mai multi bani din buzunar pentru rata lunara.

De exemplu, in cazul unui credit de 200.000 de lei prin Prima Casa, pentru un apartament de doua camere, nivelul Robor luat in calcul in ultima zi lucratoare din iunie, era de 0,87%. La o dobanda compusa din Robor 3M (0,87%) + marja bancii (3%), clientul a platit pana acum 1.492 de lei. De astazi, cu dobanda resetata, Robor 3M (1,58%) + marja bancii, acelasi client plateste o rata de 1.568 lei, cu 76 de lei mai mult decat rata de saptamana trecuta. Deci, la un astfel de credit, cresterea dobanzii inseamna un surplus de aproximativ 7%.

Citeste mai mult pe Economica.net.

By: Ovidiu Cercel Tags: , , ,

Cum ar putea sa se calculeaze noua taxa auto pregatita de Guvern! Sunt vizati aproape toti soferii!

In: Bani

 

Noua taxa auto pe care Guvernul o pregateste se va aplica pentru toate masinile aflate in circulatie si va fi calculata pe baza normei de poluare si a numarului de kilometri.

Cu alte cuvinte, in fiecare an, pe masura ce masina se invecheste, platiti tot mai mult.

Autoritatile au constatat ca in 7 luni, de cand au scos taxa auto, tara s-a umplut de rable, in timp ce incasarile la buget au scazut dramatic.Toti cei care au o masina vor fi taxati din nou de anul viitor.

Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului: “Sa fie pe toata durata de functionare a masinii, in functie de numarul de kilometri pe care tu ii parcurgi. si lucrul acesta se poate face intr-o anumita perioada de timp, la o anumita perioada de timp si asta sa te determine la un moment dat sa-ti schimbi masina”.

Ministrul evita sa spuna clar ce formula va fi aleasa pentru noua taxa.

Vechea taxa auto se calcula pe baza normei de poluare si a anului de fabricatie, plus capacitatea cilindrica. Cert este ca eliminarea ei a avut un impact imediat.

Avem cel mai vechi parc auto din istoria masuratorilor facute in ultimii 10 ani in Romania. Varsta medie a masinilor a trecut de 13 ani, iar in 2007 aceasta era de doar 8 ani.

De ce asta? Pentru ca de la 1 februarie de cand a fost eliminata taxa auto, in Romania s-au inmatriculat nu mai putin de 350 de mii de masini aduse de afara. Majoritatea Euro 2 si Euro 3.

Programul Rabla a fost prelungit pana la finalul anului si suplimentat cu inca 4.000 de tichete. Are o viteza de reinnoire a parcului auto de 25.000 de masini pe an, de 20 de ori mai mica decat viteza de populare a Romaniei cu rable aduse din Vest.

Sursa: Protv

By: Ovidiu Cercel Tags: , , ,

Ratele romanilor cresc din cauza Guvernului! Cresterea abrupta a ROBOR e cauzata de obligatia firmelor de stat de a plati dividende!

In: Bani

In opt zile bancare indicele Robor (in functie de care se stabileste rata dobanzii variabile la creditele in lei) a crescut de la 0,9% la 1,25%, Bancherii explica aceasta crestere exacerbata prin dividendele cerute de stat de la marile companii la care este actionar. Ca explicatie: dividentele pe care unii le numesc „sociale” strang leii din piata si majoreaza abrupt dobanda la credite.

Viteza de crestere a dobanzii interbancare Robor la trei luni a inceput sa dea de gandit. Daca unele cauze erau stiute si acceptate de principalii jucatori din piata monetara, alte decizii ale aparatului guvernamental au determinat o apreciere si mai puternica a Robor. Indicele Robor la trei luni a atins azi nivelul de 1,25%, de la 1,14% ieri, asta in conditiile in care nivelul de ieri a fost unul maxim al ultimilor doi ani.

Ciprian Dascalu, economist sef ING Bank, ne-a declarat ca unul dintre cele sapte motive care au condus la aceasta apreciere fara precedent a ROBOR este dividentul social pe care firmele de stat sunt obligate sa il acorde bugetului de stat. Acordarea fortata a acestor dividente este echivalenta cu strangerea unei mari mase de cash din piata interbancara. Retraerea de lichiditati dintr-o piata cu o amplitudine de maximum 4,9 miliarde de lei la sfarsitul lunii august nu poate conduce decat la majorarea dobanzilor.

Guvernul a solicitat tuturor companiilor de stat sa vireze la buget in avans sumele sub forma de dividende neangajate in proiecte viitoare, conform declaratiei premierului Mihai Tudose, din 12 septembrie 2017. De fapt, intentia Guvernului de a folosi din banii din rezervele companiilor a fost enuntata in nota de fundamentare a ultimei rectificari bugetare, unde scrie si cati bani vrea Guvernul sa ia pana la finalul anului din aceasta sursa: doua miliarde de lei. „Veniturile nefiscale se majoreaza cu 2.038,7 milioane lei din care 2.000 milioane lei venituri estimate suplimentar din dividende, ca urmare a aplicarii prevederilor OUG nr 29/2017”, scrie in actul normativ.

Marile companii de stat, in special cele din sectorul energetic, a trebuit sa se conformeze: Romgaz a dat statului 500 de milioane de euro, iar Hidroelectrica 520 de milioane, pentru a da doar doua exemple. Iar sumele sunt suplimentare celor la care au fost obligate din plata dividendelor din profitul normal al anului trecut, dat fiind ca, mai nou, firmele de stat sunt obligate sa acorde sub forma de dividende 90% din profitul obtinut.

Citeste mai mult pe Economica.net

By: Ovidiu Cercel Tags: , , , ,

Lovitura pentru romanii care vor sa-si cumpere o locuinta prin programul „Prima Casa”! Programul ar urma sa dispara

In: Bani, Imobiliare

 

Guvernul a inceput sa aloce din ce in ce mai putini bani si nici nu se mai fac suplimentari de fonduri acum, in toamna, asa cum s-a intamplat in anii anteriori dupa rectificarea bugetara.

Programul si-a atins scopul, de a ajuta sectorul, spun economistii, iar bancile au venit cu credite ipotecare care au conditii similare, dar cu un avans mai mare. Astfel programul Prima Casa ar urma sa dispara in cativa ani.

Cei care vor sa cumpere un apartament prin Programul Prima Casa mai au de asteptat pana in primavara. Momentan, fondurile s-au epuizat, iar suplimentari pentru garantii nu se vor mai face anul acesta, anunta Fondul National de Garantare. Mai mult, programul intra de anul acesta intr-un proces de decelerare.

Plafonul Fondului National de Garantare pentru Programul Prima Casa a inceput deja sa scada, de la 2.9 miliarde de lei, cat era anul trecut, la 2,5 miliarde, anul acesta. Din 2018, pana in 2020 ar urma sa fie 2 miliarde de lei pe an, pana in 2021, cand va fi 1,5 miliarde lei. Dupa acest an, programul ar urma sa dispara.

Simona Tartacuta, director de comunicare FNGCIMM: “La momentul lansarii, statul a spijinit cererea, accesul unei anumite categorii. Rolul statului nu-si mai are reflectarea directa in derularea acestui program pe termen lung.”

Iancu Guda, presedintele Asociatiei Analistilor Financiar Bancari: “Relevanta acestui program a scazut, valoarea tranzactiilor prin prima casa a scazut cu 5% fata de anul precedent. O treime dintre cei care iau prin prima casa platesc avans mai mare”.

Mai mult, ofertele bancilor pentru credite ipotecare sunt similare. Dobanzile sunt apropiate, dar avansul este mai ridicat.

Ionut Stanimir, purtatorul de cuvant al unei banci: “Avansul e de 15% mai mare decat prima casa, rata mai mica, perioada de creditare. Sfatul pe care putem sa il dam este ca clientii care vor un credit ipotecar, dar care nu detin avansul, sa evite sa ia un credit de nevoie personale, s-a practicat nu a iesit bine”.

Prima Casa a avut un rol important in piata imobiliara, din 2009, de cand a fost lansat. Din totalul creditelor, aproximativ 90% au fost prin acest program. Pana acum, 220 de mii de romani au cumparat astfel o locuinta.

By: Ovidiu Cercel Tags: , , ,

Arborele de Jad poate atrage bunastarea ca un magnet!

In: Bani

Oamenii iubesc natura, dar nu sunt prea atrasi de aspectul ficusului sau a filodendronului. Filodendronul are frunze uriase care pot fi inspaimantatoare noaptea. Aceasta planta nu este atat de atractiva precum violetele africane.

Daca doresti sa ai o atmosfera calda si confortabila in casa ta, cu siguranta vei include plante de interior in casa ta. In cazul in care vrei sa-ti decorezi casa, mai ales cand vine vorba de plante, decoratii, mobila si culori, trebuie sa stii ca exista o multime de informatii pretioase in Feng Shui. De asemenea, te poate ajuta sa aranjezi lucrurile in casa ta.

Feng Shui

Feng Shui este o stiinta originara din China, care are o vechime mai mare de o mie de ani. Aceasta se ocupa cu interactiunea dintre oameni si mediul inconjurator, sau de energia care curge pe Pamant. Din perspectiva existentei fluxului de energie, aceasta stiinta iti ofera armonie si echilibru in mediul inconjurator.

Potrivit Feng Shui, atat lucrurile vii cat si cele non-vii exista in prezenta chi-ului, o energie, de asemenea, benefica pentru sanatate. Lucrurile din mediul inconjurator, precum si pozitia acestora, ne influenteaza bunastarea.  Plantele sporesc beneficiul oferit de aceasta energie benefica.

Pe langa faptul ca sunt frumoase, plantele ne protejeaza de influenta electromagnetica emanata de dispozitivele electronice, curata aerul de materiale toxice si impuritati si ne furnizeaza oxigen.

Potrivit Feng Shui, plantele vesnic verzi emit un tip de energie care ne influenteaza in mod pozitiv viata.  O planta benefica pentru afaceri si bogatie materiala este arborele de jad, de asemenea numit crassula ovate, copacul dolar, planta norocoasa si planta banilor. Aceasta planta nu necesita o ingijire speciala.

Arborele de Jad

Promisiunile Guvernului PSD pentru romani i-ar putea costa scump! Salarii risca sa scada cu 22%!

In: Bani

Ministerul de Finante a anuntat intr-un comunicat de 16 randuri ca, de anul viitor, contributiile pentru pensii si sanatate vor fi platite doar de angajati. Nu si de angajatori, cum este acum.
Asta in conditiile in care premierul Tudose anunta ferm, marti, ca sistemul va ramane „dupa modelul actual”. Consultantii fiscali avertizeaza ca daca toate contributiile vor fi trecute la angajati, acestia vor fi impovarati cu 35%, fata de 16,5%, cat datoreaza acum. In aceste conditii, exista pericolul ca in mediu privat sa avem scaderi de salarii chiar si cu 22 de procente.

Ministerul Finantelor sustine ca de la 1 ianuarie nivelul contributiilor sociale obligatorii va fi redus de la 39,25% la 35%, si tot de atunci cota unica ar urma sa scada de la 16 la 10%. In plus, contributiile vor fi datorate doar de catre angajat, iar angajatorul le calculeaza si le plateste. Comunicatul scris fara prea multe detalii copiaza in mare programul de Guvernare si vine la nici 3 zile dupa ce premierul Mihai Tudose spunea ca nu se modifica nimic, arata stirileprotv.

Mihai Tudose: „Nu avem alte masuri in ceea ce priveste taxe si impozite pentru populatie.”
Reporter: „Dar trecerea contributiilor sociale de la angajator in sarcina angajatului?”
Mihai Tudose: „Eu nu stiu de unde tot scoateti lucrul acesta! Spuneti-mi si mie cine v-a spus dumneavoastra ca cele doua…?”
Reporter: „O parte dintre ele sunt in programul de guvernare.”
Mihai Tudose: „Nu, ele vor ramane pe modelul actual. Toate taxele de genul acesta, CAS, CASS, vor fi platite de angajator, fiindca altfel riscam.”
Reporter: „Si anul viitor?”
Mihai Tudose: „Doamna, si anul viitor.”

Concret, contributiile sunt acum impartite intre angajat si angajator. Adica atat firma, cat si salariatul platesc la sanatate, pensii, somaj si alte fonduri bugetare. In total, aproape 40%. De la 1 ianuarie, ar trebui ca din toate aceste sume sa ramana doar contributiile pentru pensii si sanatate si impreuna sa reprezinte 35% din venitul brut. Consultantii fiscali sustin ca salariile ar putea scadea in mediu privat, daca s-ar aplica o asemenea masura.

Ionut Simion, country managing partner PwC Romania: „Cum poti sa impui unui angajator privat, ca intr-o relatie privata angajat-angajator, acesta sa includa valoarea contributiilor pe care le plateste el ca angajator in venitul brut al angajatului si sa creasca brutul astfel incat netul sa fie relativ neschimbat?! Daca angajatorul ar spune „noi nu operam nicio mofdificare a venitului brut, vei plati noile taxe, uite scade si impozitul pe venit, scade si contributia”, angajatul va suporta o pierdere de venit net cu 22,5%”
De exemplu, dintr-un salariu brut de 7.000 de lei in prezent, angajatul primeste 4910 lei in mana. Daca firma doreste sa majoreze brutul, ca sa ramana salariul net neschimbat, atunci acesta ar trebui crescut cu peste 1500 de lei, bani care se duc la stat. Daca firma nu modifica si nu scade nici cota unica anul viitor, atunci scaderea salariului in mana va fi de 22%.

Ionut Simion, country managing partner PwC Romania: „Masura pare, asa cum este formulata acum, a fi un experiment fiscal, pentru ca nicaieri in Uniunea Europeana nu exista o tara in care contributiile sociale sa fie platite doar de angajat.”

By: Ovidiu Cercel Tags: , , ,

Legatura care explica tot: Niculae, Bica, Dragnea,Tawil!

In: Bani

O banala ancheta DIICOT asupra modului in care este taiat si dus la fier vechi patrimoniul CFR Marfa scoate la iveala legaturi incendiare despre modul in care mafia a pus mana pe Romania si singurul scop este acela de a vinde tot. Sa luam lucrurile in ordine cronologica inversa.

La data de 11 iunie 2017, portavocea lui Liviu Dragnea, Gabriela Firea intra in coliziune directa cu guvernul Grindeanu, care nu protejeaza grupurile de interese care duc Romania la fier vechi

„Este o suma senzatii pe care ni le lasa la vedere prestatia premierului. La inceput a inteles rolul sau, anume ca reprezinta o functie numita si a inteles ca trebuie sa exista o relatie puternica cu conducerea partidului si a aliantei pentru a aplica programul de guvernare ad litteram. Ulterior, cred ca a fost un moment in care nu a mai simtit aceasta nevoie. Probabil a umplut golul lasat de absenta in consultarea sa cu domnii Dragnea si Tariceanu cu altceva. Ramane sa aflam ce anume este acel altceva. Noi ii asiguram spatele politic. In momentul in care nu a mai considerat util spatele politic, inseamna ca are alt spate, poate”, a declarat Gabriela Firea la RTV.

Ea a afirmat ca a pus-o pe ganduri declaratia presedintelui PSD, Liviu Dragnea, legata de faptul ca Grindeanu nu se mai consulta cu el. „M-a ingrijorat faptul ca presedintele Liviu Dragnea a ajuns sa spuna ca nu se mai intalnise cu premierul, ca primul-ministru nu mai simte nevoia sa se consulte cu el, ca relatia cu el, fara sa spuna mot-à-mot, s-a racit”, a afirmat Gabriela Firea, citata de evz.ro.

La data de 3 mai 2017, intreaga conducere S.N.T.F. MARFA ”C.F.R. MARFA” S.A este saltata de DIICOT iar in scena intra familia libaneza TAWIL, care are firma GENERAL METAL TAWIL GROUP SAL HOLDING care este actionar persoana juridica la mai multe firme de tip Remat, care se ocupa de taierea fierului vechi.
Libanezul conectat cu PSD, devenit cetatean roman in anul 2000 impreuna cu fratele sau, Tawil Abbas a fost monitorizat de procurori dupa cum reiese din referatul de arestare:
„Trebuie remarcat ca, asa cum se desprinde din cercetari, la finele lunii decembrie 2016, CFR Marfa SA a scos la licitatie, prin Bursa de Marfuri, un nou lot de vagoane, coniventa existenta intre inculpati urmarind casarea si vanzarea acestora in aceeasi modalitate frauduloasa pentru CFR Marfa SA”, se arata in referat.

Interesul Remat Calarasi pentru noul lot de vagoane reiese din mai multe discutii purtate de „actionarul si administratorul de fapt al societatii”, Tawil Abbas, cu un reprezentant al firmei care urma sa cumpere fierul vechi. Intr-o interceptare din 27 decembrie 2016, Tawil Abbas i-a spus interlocutorului ca nu se va prezenta la licitatia deschisa pentru vanzarea de vagoane, pentru a atrage o scadere a pretului cerut prin bursa, intentionand sa faca o oferta in februarie 2017, cand pretul urma sa fie mai mic.

„Trebuie evidentiata amploarea pe care a inregistrat-o in timp activitatea infractionala a inculpatilor, precum si atenta premeditare a activitatii infractionale, inculpatii implementand modalitati clar conturate prin care sa se realizeze vanzarea lotului de 2.450 de vagoane (…), precum si proceduri exprese prin care sa se procedeze la casarea vagoanelor si evidentierea deseurilor rezultate in documente doveditoare cu caracter fals. Se impune evidentiat totodata faptul ca, pe parcursul procedurilor de casare, in situatiile in care unii dintre angajati refuzau sa intre in comisiile de casare, realizand caracterul ilegal al demersurilor efectuate si al actelor ce trebuiau intocmite in fals pentru a oculta activitatea infractionala, functionarii din conducerile sucursalelor si reprezentantii societatii beneficiare exercitau amenintari si presiuni asupra angajatilor cu desfacerea contractelor de munca, determinandu-i pe unii sa-si reconsidere pozitia initiala”, se mentioneaza in referat.

In manoperele frauduloase au fost implicati factori de decizie de la nivelul central si teritorial a societatii de transport, precum si reprezentantii societatii beneficiare.

TAWIL face legatura lui Dragnea cu Bica si Niculae

Intr-un referat al procurorilor, este descrisa complicitatea dintre Liviu Dragnea si Alina Bica pentru salvarea magnatului Ioan Niculae.

„In cursul anului 2013, mai exact dupa numirea in functia de procuror-sef DIICOT a numitei Bica Alina Mihaela, intre aceasta si Dragnea Nicolae Liviu, vicepremier al Guvernului Romaniei, au avut loc mai multe intalniri la sediul firmei TAWIL, situat in Bucuresti, pe strada Maresal Alexandru Constantinescu, nr 22. Dragnea a precizat ca el ar fi de profesie inginer si nu s-ar pricepe la justitie si doreste sa fie consiliat de catre Bica. In acelasi context, Dragnea i-a cerut procurorului-sef DIICOT sa-l sprijine pe Ioan Niculae, inculpat intr-un dosar al DIICOT, in sensul de a rezolva in mod favorabil dosarul acestuia sau, daca nu se putea repede, sa intarzie solutionarea lui pana dupa alegerile prezidentiale, mai exact pana la sosirea unui moment politic favorabil. Pentru acest serviciu, Dragnea i-a promis lui Bica suma de 3,5 milioane de euro, banii urmand a fi luati de la Ioan Niculae si ulterior inmanati magistratului. Totodata, Dragnea a promis ca o va sprijini sa obtina functia de procuror general al Romaniei in scopul celor mai sus aratate”, se arata in referatul DNA.

Procurorii DNA descriu in amanunt modelul conspirativ prin care vicepremierul Guvernului si procurorul-sef al DIICOT tineau legatura.

„Legatura dintre Dragnea Nicolae Liviu si Bica Alina Mihaela se tinea cu ajutorul unor telefoane dedicate numai acestor convorbiri, un telefon fiind la un om de incredere sau sofer al lui Dragnea si celalalt la Bica. Convorbirile aveau loc numai prin sms-uri, iar la momentul in care se stabileau intalnirile dintre cei doi, respectiv intre omul de incredere al lui Dragnea si Bica, aceasta se deplasa in zona „Rondul Francis” aflat pe strada Ghe. Bratianu si de acolo era preluata de soferul lui Dragnea si dusa la sediul firmei TAWIL, unde o astepta Dragnea”, se mai arata in referatul DNA.

In timpul anchetei penale, al carui subiect era Ioan Niculae, Alina Bica ar fi intervenit si ar fi facut presiuni asupra procurorului de caz pentru a nu mai monitoriza un numar de telefon pe care il utiliza Liviu Dragnea pentru a tine legatura cu ea.

„Procurorul de caz in cauza care-l priveste pe Ioan Niculae, cu care Alina Bica nu se afla in relatii bune, a solicitat in timpul si in interesul urmaririi penale un document unei firme care trebuia sa arate cine era utilizatorul unui anumit numar de telefon. Acel numar de telefon ar fi apartinut chiar lui Liviu Dragnea si acesta, nestiind ce raspuns sa ofere firma intervievata, i-a cerut sfatul Alinei Bica. Aceasta i-a indicat lui Liviu Dragnea ca firma sa raspunda ca era telefonul unui angajat. Ulterior, Alina Bica si-a dat seama ca vocea ii apartinea lui Liviu Dragnea si putea fi recunoscuta, motiv pentru care a facut presiuni asupra procurorului de caz sa renunte la solicitare sau sa gaseasca o solutie si sa nu se mai lege de acest numar de telefon, in scopul de a nu-l mai implica pe Liviu Dragnea”.

Unica reactie a lui Liviu Dragnea, dupa primele dezvaluiri pe aceasta tema, a fost ca nu o cunoaste pe Alina Bica si ca nu are atributii in domeniul justitiei, se arata pe romaniatv.net.