Dupa ce a paralizat sistemul cu cardul de sanatate, Statul pune pe butuci si industria lemnului!

In: Bani

Talentul guvernantilor indiferent de culoarea politica de a rezolva ceva ce merge prost cu ceva ce nu merge deloc este de necontestat. Ca demonstratie avem cardul de sanatate, care a supt de la bugetul de stat sute de milioane de euro, iar in final adus doar prejudicii pacientilor si sistemului. La indigo, Guvernul vrea sa puna pe butuci industria lemnului prin neprorogarea unei hotarari de Guvern cu sase luni desi sistemul care trebuie implementat este inca nefunctional.

 

Este vorba despe HG 1004/2016 care prevede implementarea unui soft care nu a fost inca receptionat si nici testat de Ministerul Apelor si Padurilor la 14.000 agenti economici cu 400.000 de utilizatori.

Specialistii din sectorul forestier avertizeaza ca de astazi, 12 aprilie, Guvernul are o ultima posibilitate de a impiedica paralizarea totala a activitatii din sectorul forestier si industria lemnului, prin prorogarea cu 6 luni a HG 1004-2016. In caz contrar, intrarea in vigoare a acestui act normativ ar duce la schimbari importante in programul de gestionare a operatiunilor din sector.

Potrivit specialistilor de la Fordaq prin intrarea in vigoare a sistemului informatic se va ajunge la o `birocratie monstruoasa` atat pentru agentii economici din industrie, cat si pentru transportatori, paralizand total o industrie aflata deja in criza financiara si de imagine.

 

Hotararea aprobata pe fuga…

HG 1004-2016 a fost adoptata de Guvernul Ciolos pe 21 decembrie 2016, in momentul in care Parlamentul era deja constituit iar Guvernul tehnocrat nu mai avea competenta de a adopta alte acte normative.

In ciuda semnalelor de alarma trase de comunitatile de forestieri din Romania si de actorii din industria lemnului, Guvernul ameninta, prin acest act normativ, sa duca la faliment sectorul forestier si industria mobilei, o industrie prospera, care a atins cifra de 2,545 milioane de euro in 2016 si care este in crestere cu 6,7% fata de 2015.

In pofida une idei foarte raspandite in opinia publica, ponderea in total la export a lemnului brut si a cherestelei a scazut constant in ultimii  ani, situindu-se in jurul cifrei de 14 %, o scadere la  aproape jumatate fata de ponderea pe care o aveau aceste  categorii de produse in 2010.  Daca la nivelul anului 2016, per ansamblu, rezultatele industriei lemnului sunt pozitive, sfirsitul anului 2016, datorita crizei de materie prima pe piata interna, a adus o inrautatire a mediului de afaceri  si o incetinire a activitatii.

 

“Performantele industriei lemnului din Romania sunt exceptionale, prin aportul in PIB-ul Romaniei, locurile de munca create, aportul la dezoltarea rurala si sustinerea balantei comerciale a Romaniei prin aportul valutar net. Dar statul, prin suprareglementare si supracontrol, dublate de lipsa investitiilor in domeniul padurilor, de lipsa de sprijin laexport, Romania se mentine intr-o zona de politici publice paguboase. Si de denigrare a acestei industrii”, a declarat Catalin Tobescu de la Fordaq.

 

Impactul economic l-a speriat si pe Grindeanu!

Scaderea a fost atat de puternica incat a fost simtita la nivel macroeconomic, dupa cum a recunoscut si Premierul Grindeanu:

„O sa va dau un exemplu vizavi de fiscalitatea in doua domenii, anul trecut si care s-au rasfrant si la inceputul acestui an. Lucrurile au scazut drastic ca incasari, ca plati de impozite pana la urma, in doua domenii sensibile, mai ales spre sfarsitul anului: tutun si zona de prelucrare a lemnului”.

 

Rectorul Universitatii din Brasov, prof.  dr.ing. Ioan Vasile Abrudan de la Facultatea de Silvicultura si Exploatari Foprestiere, a declarat nu este o alta industrie in Romania “cu o proportie mai mare a capitalului autohton, cu aport valutar net mai mare, cu valoare adaugata bruta mai mare, cu numar atat de mare de angajati” decat industria lemnului. Si totusi, statul roman insusi o poate pune in pericol.

 

By: Elena Tudor Tags: , , , , ,

De la 15 iunie dispare o importanta taxa pentru romani!

In: Bani

La 10 ani de la intrarea in Uniunea Europeana romanii au un motiv de bucurie in plus. Astfel ca din 15 iunie 2017 nu mai platesc taxe de roaming si alte taxe de trafic de date la preturi diferite.

Parlamentul European a inlaturat ultimul obstacol in calea abolirii definitive a tarifelor de roaming, dupa votul de joi din plen, potrivit portalului de stiri oficial al PE.

Abolirea tarifelor de Roaming, acum programata pentru 15 iunie 2017, va permite consumatorilor sa sune, sa trimita SMS-uri si sa foloseasca datele mobile in toate tarile membre UE la acelasi cost ca in tara de origine.

”Aceasta este o mare victorie pentru consumatorii europeni”, a spus Miapetra Kumpula-Natri. ”Acum putem celebra faptul ca de pe 15 iunie nu vor mai fi tarife de roaming. Utilizatorii vor putea calatori in Europa si vor putea sa isi verifice liberi e-mailurile, sa foloseasca serviciile de harti, sa uploadeze fotografii pe social media, sa sune si sa dea mesaje acasa fara vreun cost suplimentar”.

Parlamentul a inlaturat astazi ultimul obstacol – plafonarile de preturi la vanzarea en-gross (plafonarea tarifelor dintre operatori) – prin sustinerea unui acord informal, deja aprobat de Consiliu.

sursa: zf.ro

Pe Dragnea nu-l mai tine telecomanda. Plateste 80.000 de lei pentru talk-show-rile televizate! Ce legatura are cu Rompetrol?

In: Bani

Presedintele PSD condamnat penal si ales presedinte al Camerei Deputatilor nu mai face fata sa se uite la televizor asa ca a solicitat sa fie contractata o firma specializata in transcrierea discutiilor de la emisiunile de tip TALK-SHOW. Legaturile dintre oamenii alesi duc insa catre grupuri de interese din media aflate sub influenta ROMPETROL! 

Angajatii Camerei Deputatilor s-au conformat si au contractat prin negociere directa in 02.03.2017 firma Agentia Monitoring News care trebuie sa livreze in scris talk-show-rile indicate de Liviu Dragnea. Interesant este ca aceasta solicitare urgenta vine imediat dupa ce in presa au inceput sa curga dezvaluirile despre afacerile prietenilor lui Liviu Dragnea in Brazilia si dupa ce au aparut contractele dintre Liviu Dragnea si Costel Comana, mogulul transporturilor de calatori pe cale ferata, care s-a sinucis intr-un avion ce mergea din Brazilia in Costa Rica.

Firma careia i s-a acordat contractul Agentia Monitoring News avea ca obiect de activitate pana nu de mult cultivarea strugurilor si se numea Vitis Vinifera Panciu SRL iar actionarii sunt Ionescu Tudor Gabriel si Ionescu Mihaela. Tanarul politist local si sotia sa sunt doar un paravan. Persoana de contact este un anume Paul cu numarul de telefon la care raspunde si de firma PS Media SRL. Este vorba de Veres Paul Sebastian. Acesta a fost consilier la cabinetul ministrului fondurilor europene in anul 2015, iar faima i se datoreaza contractelor banoase pe care le-a avut cu institutiile publice de mai bine de zece ani incoace. Paul Veres arata in declaratia de avere ca era actionar in 2015 la PS Media SRL, MEDIA Net SRL, Eagle Finance SRL si Vinicola Panciu S.A., respectiv administrator la Media Net SRL.

 

Din declaratia de avere stufoasa mai aflam ca Paul Veres este coproprietar pe o lista intrega de terenuri cu Anca Alexandrescu, adica fosta consiliera a lui Adrian Nastase, a lui Sorin Oprescu si consilier de stat in Guvernul Ponta. Acum, asociata lui Paul Veres este noul director al departamentului de relatii publice din cadrul KMG Rompetrol. Anca Alexandrescu este fiica jurnalistului Horia Alexandrescu si pe langa salariul de la Rompetrol anul trecut a incasat 114 mii de lei de la firma Celeran Ventures din Monaco ce are ca reprezentanti pe Cristian Burci, Dan Belcea (fost director CFR) si Clayton Day. Paul Veres si Anca Alexandrescu au detinut Monitoring Media care prin negociere isi facuse un obicei de a prelua majoritatea contractelor de monitorizare media si in perioada portocalie.

De ce Rompetrol?

In octombrie 2003, cand Guvernul condus de Adrian Nastase a emis o ordonanta de urgenta 118 privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a datoriilor Rompetrol care se ridicau la circa 660 milioane dolari.

Desi Rompetrol Group s-a angajat sa rascumpere obligatiunile pana pe 30 septembrie 2010, acest lucru nu s-a intamplat, motiv pentru care statul roman a dat in judecata Rompetrol.

Dupa 10 ani, Guvernul lui Victor Ponta a favorizat din nou Rompetrol si a renuntat la litigiile din acest caz, in schimbul unor promisiuni, care nu au fost indeplinite.

Din acest motiv, DIICOT cerceteaza modul in care a fost emisa ordonata de urgenta din 2003 si a pus sechestru pe rafinaria Petromidia, dar si alte bunuri ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA si SC Rompetrol Rafinare SA, in vederea recuperarii sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari si 34.941.924 de euro, in dosarul Rompetrol II.

DIICOT a inceput urmarirea penala a lui Tanasescu Nicolae Mihai, Popescu Ioan Dan, Vladescu Teodor Gheorghe Sebastian si Pogea Gheorghe pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional; abuz in serviciu si complicitate la delapidare.

„In cauza exista suspiciunea rezonabila ca in perioada septembrie-octombrie 2003, ministrul Finantelor Publice, Tanasescu Claudiu Mihai si ministrul Economiei si Comertului, Popescu Ioan Dan si-au exercitat cu rea credinta atributiile de serviciu, in urma unei intelegeri cu Patriciu Dan Costache, George Philip Stephenson si Nicolcioiu Alexandru, in sensul initierii si promovarii OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale S.C.Rompetrol Rafinare S.A. la data de 30.09.2003 in cuantum de aproximativ 603.000.000 USD au fost convertite in obligatiuni subscrise de catre Ministerul Finantelor Publice”, potrivit procurorilor.

In cazul lui Dan Ioan Popescu, DIICOT precizeaza ca „acesta a continuat sa sprijine grupul infractional organizat initiat de catre Patriciu Dan Costache si dupa incetarea calitatii de ministru depunand marturie in cauza arbitrala a ARB/06/03, pendinte in fata Centrului International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID), in favoarea Rompetrol Group, declaratie in care a facut afirmatii neadevarate”

Descoperire pe fundul Marii Negre de miliarde de dolari!

In: Bani, Energie

Romania va avea la dispozitie incepand din anul 2019 inca o resursa de energie dupa descoperirea din Marea Neagra a unei importante cantitati de gaze naturale. Numai valoarea investitiei in extractia gazelor ar putea ajunge la 500 de milioane de dolari.

Perimetrul este exploatat de Compania Black Sea Oil and Gas (BSOG) iar directorul general, Mark Beacom sustine ca aceasta va produce aproximativ 10% din consumul Romaniei timp de cinci ani.

„Investitiile totale ale consortiului la aceasta concesiune se ridica in prezent la aproximativ 200 de milioane de dolari SUA. Este dificil sa estimam suma totala care urmeaza sa fie investita pana la punerea in productie, deoarece aceasta ar putea include si investitiile ulterioare ca urmare a unor descoperiri viitoare. Totalul ar putea ajunge, eventual, la 500 de milioane de dolari SUA”, a aratat Beacom.

El a mai spus ca rezervele totale de gaze depind de rezultatele forajelor viitoare, care s-ar putea putea adauga la resursele deja identificate la zacamintele Ana si Doina, iar in total ar putea varia intre 10 miliarde si 20 miliarde metri cubi.

„In prezent, Proiectul de Dezvoltare Gaze Midia din sectorul romanesc al Marii Negre se afla in faza de pregatire in vederea aprobarii. Daca BSOG obtine aprobarea la sfarsitul anului 2017, atunci, dupa finalizarea lucrarilor de constructii estimate sa dureze doi ani, punerea in productie a zacamintelor se va realiza in anul 2019”, a completat Beacom.

El a subliniat insa ca realizarea proiectului depinde de actiunile Guvernului si ale Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

„Cu toate acestea, in vederea obtinerii aprobarilor necesare, exista o serie de chestiuni in materie de legislatie, care trebuie solutionate de Guvern si de ANRE. Exista posibilitatea ca orice amanare in adoptarea acestor dispozitii legislative sa determine intarzierea sau chiar anularea proiectului”, a mai spus oficialul BSOG.

Autoritatile intentioneaza de mai multi ani sa modifice legislatia privind redeventele petroliere, care au ramas aceleasi din 2004, de la privatizarea Petrom. Ultimele variante de discutie includeau plata unor redevente diferite pentru perimetrele offshore (maritime). Totodata, ministrul Finantelor, Viorel Stefan, declara la inceputul anului ca se doreste introducerea unui impozit suplimentar de 20% pentru resursele care nu sunt procesate in tara.

Declaratiile lui Mark Beacom vin dupa ce, miercuri, presedintele ANRE, Niculae Havrilet afirma ca productia de gaze in Marea Neagra va incepe la mijlocul anului viitor, moment in care Romania va deveni si exportator de gaze.

„De anul viitor, o noua sursa de gaze naturale importanta, de 4 miliarde de metri cubi pe an, va intra in activitate, este vorba de structura gazelor descoperite in Marea Neagra. Operatorii si investitorii din zona respectiva ne-au prezentat ca, incepand cu anul viitor, la 1 iulie, va intra in productie o structura noua. Deci practic, din momentul acela, Romania va deveni si exportator, pentru ca aceasta structura aduce un plus de gaze fata de solicitarile normale din Romania”, a spus Havrilet.

El a precizat, pentru AGERPRES, ca este vorba despre compania Black Sea Oil & Gas, care a concesionat doua perimetre petrolifere pe platforma continentala romaneasca a Marii Negre, respectiv perimetrele Midia si Pelican.

Potrivit lui Havrilet, in primul an, productia va fi de un miliard de metri cubi de gaze si va creste treptat in urmatorii ani pana la 4 miliarde de metri cubi pe an.

„Pentru primul an, productia va fi de un miliard de metri cubi, urmand ca in urmatorii ani sa creasca etapizat pana la 4 miliarde de metri cubi pe an, fata de un consum (al Romaniei – n.r. ) de 12 miliarde in acest an si de un import in conditii normale intre 500 si 600 de milioane de metri cubi pe an. Practic, cu aportul din primul an nu va mai fi nevoie de import, ci, mai mult, va trebui sa cream conditii pentru exportul gazelor, pentru ca acest investitor sa aiba posibilitatea de a-si recupera investitia”, a mai spus Havrilet.

Black Sea Oil & Gas (BSOG), detinuta integral de Carlyle International Energy Partners, este o companie independenta de petrol si gaze cu sediul in Romania care desfasoara operatiuni de explorare, dezvoltare si exploatare a resurselor conventionale de titei si gaze naturale, potrivit unui comunicat de presa al companiei, remis AGERPRES in noiembrie 2016.

Portofoliul companiei este alcatuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia – Zona de Apa de Mica Adancime si XIII Pelican, situate in platforma continentala a Marii Negre, la care BSOG detine o participatie de 65% si calitatea de operator.

Potrivit comunicatului, BSOG a atribuit, la acea data, un contract pentru servicii de inginerie de baza pentru dezvoltarea perimetrului de gaze Midia firmei Xodus Group, anticipand ca ar putea lua in anul 2017 decizia finala de investitii in acest proiect.

„Black Sea Oil & Gas SRL (BSOG) are placerea sa anunte ca, impreuna cu partenerii sai de concesiune, a atribuit contractul pentru servicii de inginerie de baza (Front End Engineering and Design sau FEED) pentru instalatiile de exploatare offshore si onshore aferente proiectului de punere in productie a descoperirilor Ana si Doina localizate in perimetrul XV Midia, Zona de Apa de Mica Adancime, din sectorul romanesc al Marii Negre (‘Proiectul de Dezvoltare Gaze Midia’)”, anunta compania in noiembrie.

„Odata cu acest contract, facem progrese majore in realizarea Proiectului de Dezvoltare Gaze Midia din sectorul romanesc al Marii Negre, cu speranta ca decizia finala de investitie va putea fi luata in anul 2017”, a declarat Mark Beacom, CEO BSOG, citat in comunicat.

De asemenea, americanii de la ExxonMobil exploreaza, alaturi de OMV Petrom, un perimetru de mare adancime in Marea Neagra, unde se estimeaza rezerve de gaze intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Companiile nu au luat deocamdata decizia finala de investitii pentru exploatarea acestor zacaminte.

sursa: AGERPRES

By: Elena Tudor Tags: , , ,

De asta trebuie sa dispareti cu neamurile voastre cu tot! Cati bani a pierdut Romania?

In: Bani

Romania a pierdut cei mai multi bani europeni pe cadrul financiar 2007-2013 prin Programul Operational Sectorial Transport, respectiv peste 973,1 milioane de euro, reiese din datele autoritatilor publicate pe site-ul fonduri-ue.ro. Cu toate acestea politicienii sunt preocupati doar de bunastarea lor, iar acesti bani sunt un fleac. Agenda publica o constituie daca le sunt sau nu respectate libertatile in cazul abuzului in serviciu… Ei, faptul ca romanii contribuie cu miliarde de euro la bugetul UE, iar alesii in fruntea tarii nu reusesc sa aduca banii inapoi prin absorbtia fondurilor europene este tot un abuz in serviciu, doar nu i-am trimis acolo sa imparta contracte cu dedicatie firmelor de partid? Ce ziceti de asta?

Astfel, pe locul al doilea in ceea ce priveste cea mai mare suma pierduta se situeaza Programul Operational Sectorial Mediu cu 946,6 milioane euro, iar pe al treilea – Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane cu circa 852,1 milioane euro. O alta suma semnificativa este la Programul Operational Regional – 593,1 milioane euro. De asemenea, s-au mai pierdut 2,7 milioane euro in cadrul Programului Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative.

In total, Romania a pierdut 3,2 miliarde euro din banii alocati pentru perioada de programare 2007-2013.

Autoritatile au majorat gradul de absorbtie a fondurilor europene pe cadrul financiar 2007-2013 prin reducerea alocarii banilor europeni cu 276 milioane euro, la 18,78 miliarde euro.

Astfel, absorbtia curenta a fondurilor europene 2007-2013 a crescut in luna ianuarie, comparativ cu noiembrie 2016 cand au fost publicate ultimele date, cu 1,2 puncte procentuale, la 82,93%, desi valoarea declaratiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeana a ramas la acelasi nivel de 15,57 miliarde de euro.

In ceea ce priveste absorbtia efectiva, aceasta a crescut cu 1,15 puncte procentuale, ramanand la 14,8 miliarde de euro, reprezentand la finalul lunii ianuarie 79,23%.

Pe Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE), rata de absorbtie curenta era de 105,47%, pe Programul Operational Asistenta Tehnica – 113,42% (include top-up-ul solicitat de CE), pe Programul Operational Sectorial Mediu – 78,55, pe Programul Operational Regional – 85,04%, pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – 73,37%, pe Programul Operational Sectorial Transport – 77,31% iar pe Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative – 98,66%.

sursa: AGERPRES

By: Elena Tudor Tags: , , ,

Previziuni economice pentru 2017! Iata in ce trebuie sa investesti!

In: Bani

Expertii economici atrag atentia asupra faptului ca anul 2017 ar putea aduce o paritate intre euro si dolar. Asa ca daca ai lei prin casa nu ar strica sa-i schimbi in dolari cat inca se pastreaza la o cota inferioara.

Mai mult de doua treimi din cei 28 de experti financiari si economici care au raspuns intrebarilor adresate de Financial Times au spus ca dolarul va ajunge la aceeasi valoare cu euro in cursul anului 2017, ajutat sa urce de dobanzile mai mari din SUA ajustate la planurile presedintelui ales, Donald Trump de a pune mai mult accent pe stimulentele bugetare si mai putin pe cele monetare, relateaza Ziarul Financiar, care citeaza Financial Times.

Unele tari din UE, printre care Italia, au aplaudat deprecierea euro deoarece ii ajuta pe exportatori, insa slabiciunea aratata in ultimul timp de moneda unica si politica dobanzilor reduse care contribuie la aceasta slabiciune sunt criticate in Germania, motorul de crestere economica al zonei euro.

In 2016 euro a pierdut 4% din valoare in raport cu dolarul. Cei mai multi dintre analistii care au participat la sondajul FT cred ca banca centrala a SUA va majora dobanzile de cel putin doua ori anul viitor dupa o crestere de 25 de puncte de baza luna aceasta.

„Dobanzile mai mari din SUA vor imbunatati atractivitatea exporturilor europene si vor ajuta BCE sa-si atinga obiectivul, o inflatie mai accelerata ”, spune Danae Kyriakopoulou, analist la Omfif. Insa aceste dobanzi risca sa cauzeze probleme pietelor emergente cu balante externe vulnerabile, a precizat el.

Spre deosebire de SUA, unde economia va fi probabil impulsionata de cheltuielile mari cu infrastructura promise de Trump, zona euro va depinde in continuare de BCE care, cred analistii, isi va duce pana la capat programul de ajustare cantitativa care presupune achizitia unor active de 780 de miliarde de dolari, in marea lor majoritate obligatiuni guvernamentale.

Expertii se asteapta ca economia zonei euro sa avanseze cu 1,47% anul viitor si la o inflatie de 1,26%.

citeste mai mult pe ziarul financiar

 

Ce se va intampla cu benzina de la 1 IANUARIE 2017! Iti vine sa crezi?

In: Bani

Carburantii se vor ieftini de la 1 ianuarie cu 50 de bani pe litru, in medie, dupa scaderea TVA si eliminarea accizei suplimentare, au declarat, joi, pentru AGERPRES, reprezentatii principalelor companii petroliere din piata.

De la 1 ianuarie 2017, potrivit Codului fiscal, taxa pe valoarea adaugata (TVA) va scadea de la 20% la 19%, iar acciza suplimentara de 7 eurocenti pe litru va fi eliminata.

Insa vestile pentru soferi nu sunt prea bune pentru perioada urmatoare. Reducerile de taxe ar putea fi partial anulate de efectul cresterii barilului de petrol, care duce, la randul sau, la majorarea cotatiilor produselor petroliere. Aceasta in conditiile in care cotatia titeiului de tip Brent, de referinta pe piata europeana, a depasit zilele acestea 56 de dolari pe baril, cel mai inalt nivel din 2016.

Tot in defavoarea soferilor este si cursul de schimb leu/dolar. Cotatia produselor petroliere este exprimata in dolari, moneda care a crescut puternic in ultimele luni, ajungand la cel mai mare nivel din ultimii trei ani. Astfel ca un litru de benzina sau motorina va costa mai mult in lei.

Pe piata romaneasca a carburantilor, lider este compania OMV Petrom, urmata de Rompetrol, Lukoil si MOL. AGERPRES

By: Elena Tudor Tags: , , , , , ,

Cum poti primi teren de la stat gratuit pentru casa?

In: Bani, Imobiliare

Desi este greu de crezut, pentru ca nu este aplicata cum se cuvine, in Romania exista o lege prin care tinerii ar trebui sa beneficieze de teren cu titlu gratuit pentru construirea de case. Acest lucru este filtrat insa prin mana primarului si a consilierilor locali, care de cele mai multe ori acorda aceste terenuri in mod discretionar.

Potrivit legii romanii cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani pot primi de la stat un teren de casa gratuit pe care sa isi ridice o casa. Terenul, dat tinerilor in folosinta gratuita, poate avea o suprafata cuprinsa intre 150 si 1.000 de metri patrati. Marimea terenului oferit difera in functie de localitate.

Acest drept al tinerilor majori cu varste de cel mult 35 de ani este prevazut in Legea nr. 15 din 2003, republicata in MO pe 13 martie 2014.

Legea, veche de 13 ani , este destul de putin cunoscuta in Romania, multi dintre tineri nestiind ca au acest drept.

Terenurile oferite tinerilor fac parte din loturile aflate in domeniul primariilor. Atribuirea terenului se face prin hotarare a consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau al sectorului in care este situat terenul.

Asadar, de aceasta prevedere legala pot beneficia atat tinerii din mediul rural, cat si cei din mediul urban.

Conditii impuse tinerilor pentru a fi eligibili pentru un teren de casa gratuit:

Suprafetele de teren de casa gratuit care pot fi atribuite tinerilor pentru construirea unei locuinte variaza in functie de tipul localitatii:

* terenul va avea o suprafata cuprinsa intre 150 m² si 300 m² in municipii si in sectoarele Bucurestiului;
* intre 250 m² si 400 m² in orase
* intre 250 m² si 1.000 m² in comune si sate

Tinerii pot beneficia o singura data in viata de acest drept.

De asemenea, pentru a primi un teren de casa gratuit, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
* au implinit varsta de 18 ani;
* la data depunerii cererii, precum si la data rezolvarii acesteia, nu au avut sau nu detin in proprietate o locuinta ori un teren destinat construirii unei locuinte proprietate personala, atat in localitatea in care se solicita atribuirea in folosinta a unui teren, cat si in alte localitati;
* consiliile locale pot stabili criterii suplimentare fata de cele de mai sus.

Actele necesare pentru a primi terenul

Cererea pentru atribuirea unui teren de casa gratuit se depune la consiliul local al comunei, orasului, municipiului sau sectorului in care solicitantul are domiciliul.

Cererea cuprinde numele si prenumele solicitantului si domiciliul acestuia. La cerere se anexeaza urmatoarele documente:

* o copie a certificatului de nastere;
* o copie a cartii de identitate;
* o declaratie a solicitantului, pe propria raspundere, in care se mentioneaza ca nu detine sau nu a detinut in proprietate o locuinta ori un teren destinat construirii unei locuinte;
* o declaratie similara se depune si la data rezolvarii cererii.

Beneficiarul terenului este obligat sa inceapa constructia locuintei in termen de un an de la data atribuirii terenului.

sursa: casepractice

By: Elena Tudor Tags: , , , ,

O banca prezenta in Romania da afara pe capete!

In: Bani

Una dintre cele mai puternice banci din Romania este pe punctul de a face reduceri masive de personal pentru a face economii cu costurile de personal. Potrivit unui comunicat al Unicredit Planul strategic include si taieri masive de joburi, undeva la 14.000 de locuri de munca, pentru a economisi 1,1 miliarde de euro cu costurile de personal.

UniCredit vrea un profit de 4,7 miliarde de euro in 2019, cu un ROE de peste 9%. Ca parte din strategia pe trei ani, banca italiana doreste sa taie 6.500 de job-uri si sa aduca numarul total la 14.000 de disponibilizari. UniCredit s-a luptat pentru majorarea de capital, o sarcina ingreunata de structura complexa a bancii dupa achizitiile de 60 de miliarde de dolari facute in timpul fostei conduceri.
Pentru a-si redobandi stabilitatea financiara, banca deja a vandut o serie de active de cand Jean-Pierre Mustier a preluat conducerea companiei anul acesta si a anuntat o schimbare de strategie.
Luni, UniCredit a anuntat ca va vinde divizia de asset management Pioneer Investment catre compania franceza Amundi, pentru 3,88 mld. euro. UniCredit va incasa un dividend special de la Amundi de 315 mil. euro inainte de incheierea tranzactiei, estimata pentru a doua parte din 2017. Ca parte a acordului, UniCredit si Amundi au incheiat un parteneriat pe 10 ani pentru distributia de produse in Italia, Germania si Austria, potrivit comunicatului UniCredit.

In ultima perioada, au existat o serie de zvonuri legate de o posibila fuziune intre Unicredit si Societe Generale, cu atat mai mult cu cat noul sef al grupului italian este un fost manager al SocGen. „Sunt speculatii de piata pe care banca nu intentioneaza sa le comenteze”, declara un purtator de cuvant al UniCredit cand a fost intrebat despre zvonuri. De asemenea, Société Générale a refuzat sa comenteze, relateaza Reuters. O sursa din cadrul UniCredit a declarat pentru Reuters ca o serie de manageri ai bancii cred ca numirea lui Mustier reprezinta sfarsitul jocului intre cei doi jucatori de pe piata. Alte doua surse apropiate de situatie au declarat ca o fuziune intre cele doua banci este putin probabila, din cauza restrictiilor si a actelor normative.

Actiunile UniCredit au pendulat intre castig si pierdere, scazand cu 5,5% inainte sa creasca cu 2,2% in Milan. Valorea actiunilor a scazut la jumatate anul acesta, ducand valoarea de piata a bancii la 15 miliarde de euro.

In Romania, grupul italian ocupa locul cinci pe piata bancara.

sursa: zf.ro

By: Elena Tudor Tags: , , , , ,