Boala care invadeaza lumea! Este mortala!

In: World

Putina lume stie ce este karoshi, insa multi prezinta simptome ale acestei boli moderne. In Japonia, karoshi face mii de victime in fiecare an. Aceasta afectiune spune multe despre felul in care am evoluat sau, dupa unii, am involuat.

Karoshi inseamna „moarte in urma suprasolicitarii de la munca”. Despre karoshi s-au facut numeroase dezbateri in ultimii ani in Japonia. Boala afecteaza atat barbatii cat si femeile. Studii recente efectuate in America de Nord si Europa de Vest dezvaluie ca exista o legatura directa intre tensiunea si suprasolicitarea de la locul de munca si incidenta cazurilor de boli cardiovasculare.

Citeste si   Uite cat a costat lansarea la presedintie pe stadion a lui Victor Ponta!

Primul caz de karoshi a fost raportat in anul 1969, cand un barbat a murit din cauza unui atac de inima. Acesta lucra pentru cel mai mare ziar din Japonia, la departamentul de distributie. Cazul acelui barbat a nascut ample dezbateri, iar Ministerul Muncii, care initial evita acest subiect sensibil, a inceput sa raporteze cazurile de karoshi din anul 1987.

Citeste si   Cea mai mare crestere a pretului benzinei din lume o are Romania. Uite cifrele!

Daca la finalul unei saptamani aduni mai mult de 100 de ore de munca, ai putea suferi de sindromul Karoshi.

Daca in anii ’80 s-au raportat sute de decese din cauza acestei boli, in 2015 numarul victimelor muncii in exces a urcat la 2 milioane 300 de mii, scrie bzi.

Factorii de risc ai acestei afectiuni sunt multipli. Lipsa de somn ori boli ale inimii in faza incipienta, dezechilibrarea sistemului imunitar, diabetul, stresul constant, un istoric al bolilor de inima in familie sunt relationate cu acest sindrom.

Citeste si   Uniunea Europeana rationalizeaza consumul de cafea! Vezi ce ratie au romanii

Fenomenul karoshi este extrem de preocupant mai ales ca vizeaza tineri cu varstele cuprinse intre 30 si 40 de ani. Cercetatorii de la Universitatea din Oxford sustin ca cei care muncesc pana la 55 de ore pe saptamana risca sa faca un infarct. Numarul ideal de ore de munca este de 40 de ore pe saptamana.

MAI TREBUIE SA CITESTI SI...

By: Ovidiu Cercel Tags: , , , , ,
REVINO IN TOP

Share Page

Close