Mana sfantului Nicolae, lasata mostenire romanilor de Mihai Viteazul! Vezi unde gasesti sfintele Moaste, care ajuta oamenii!

In: Calendar Ortodox, Spiritualitate

Sfantul Nicolae este unul dintre cei mai iubiti sfinti, insa putini romani stiu ca o parte din trupul sau face minuni printre romani. De 400 de ani, Biserica voievodala “Sfantul Gheorghe Nou” din Bucuresti, amplasata la kilometrul zero al Romaniei, ocroteste mana dreapta a Sfantului Nicolae. De cel putin tot atata timp, sfantul a inflorit credinta in oamenii acestei tari prin minunile sale, drept care marturiile scrise sau nescrise ale celor saraci, flamanzi, bolnavi, tristi, rataciti sau deznadajduiti sunt nenumarate. Iar minunile nu mai contenesc sa apara, chiar si astazi.

Cu toate ca Nicolae este unul dintre cei mai iubiti sfinti praznuiti peste an, putini bucuresteni stiu de prezenta sfintelor sale moaste in ultima si singura ctitorie din Capitala a Sfantului martir Constantin Brancoveanu (1688-1714), fapt confirmat si de preot profesor Emil Nedelea Caramizaru, parohul Bisericii ‘Sfantul Gheorghe Nou’, care adauga: “Mana dreapta a marelui ierarh al bisericii noastre este o binecuvantare mare pentru Bucuresti si pentru toata tara.”

Cu trupul la Bari, in sudul Italiei, cu un brat in nord-estul Frantei si cu moaste ale mainii drepte in tara noastra, Sfantul marturisitor neinfricat al Evangheliei continua sa faca minuni chiar si in zilele noastre, arata ziarul „Lumina de Duminica”.

“Anul trecut, pe 6 decembrie, o credincioasa bolnava de cancer de-abia a ajuns la racla sfintelor moaste sa se roage – se tinea de peretii bisericii, atat ii era de rau. Dupa o saptamana de la praznicul Sfantului Nicolae, a venit la mine si mi-a spus ca s-a vindecat ca urmare a rugaciunilor staruitoare”, marturiseste parintele Caramizaru.

in ceea ce priveste ajutorul primit in misiunea sa de preot, parohul invoca indrumarea si ajutorul permanent, venite din partea marelui facator de minuni. Aceasta este explicatia potrivit careia, in numai doi ani de zile, s-a realizat mai mult de jumatate din lucrarile de refacere a picturii (momentan, in plina derulare, la fel ca si lucrarile de protejare si conservare ale bisericii) in tehnica fresca.

Trebuie spus ca Sfantul Nicolae a trecut la Domnul la inceputul secolului al IV-lea si a fost inhumat in locul sau de origine, Mira Lichiei, unde a si pastorit ca ierarh. Dupa moartea sa, Biserica a organizat pelerinaje la mormant, iar vestea despre viata si faptele savarsite de marele ierarh a facut inconjurul Europei.

Potrivit basilica.ro, prin anul 1087, mormantul a fost deschis de niste negustori italieni, care au dus moastele sfantului la Bari, in sudul Italiei. Mult mai tarziu, un calator valah a luat cu sine, la bordul unei corabii ancorate in portul Constanta, mana dreapta a Sfantului Nicolae, pe care a daruit-o Mitropoliei din Bucuresti. Unele surse spun ca mana sfantului i-a fost trimisa lui Mihai Viteazul chiar de Cardinalul de Bari, printr-un pelerin roman, ca semn de pretuire pentru vitejia domnitorului impotriva paganismului.

in continuare, voievodul Mihai Viteazul a imbracat caseta in care se aflau sfintele moaste cu aur de 24 de carate, argint si nestemate si le-a oferit Bisericii bucurestene ‘Sfantul Gheorghe Nou’, fapt atestat de documente istorice de la sfarsitul secolului al XVI-lea: ‘Mana dreapta a Sfantului Nicolae, ferecata in argint ales, impodobita cu diamanturi, daruita de Io, Mihail Voievod (Viteazul) si Doamna Stanca, in anul 7407 (1599), ispravnic (fiind) Mitropolitul Eftimie’.

Enoriasii seniori ai parohiei isi amintesc si-acum de anul 1993, cand sipetul cu moastele mainii Sfantului Nicolae a fost furat de trei hoti. Pradatorii au avut indrazneala sa intre pe furis, in puterea noptii, in biserica si sa ia si epitaful brodat cu fir de aur de la mormantul voievodului martir Constantin Brancoveanu. Hotii au taiat caseta de aur, pe care au topit-o intre timp, dar au fost prinsi si judecati pentru fapta lor. Epitaful a fost recuperat. La fel si sfintele moaste, care au fost asezate intr-o ladita de argint, la loc de cinste, neatinse pana astazi de vreo alta mana pradalnica.

Cum nici o fapta nu ramane fara rasplata, chiar in data de 6 decembrie, la un an dupa furt, numitul Carabulea, capul bandei, a murit in puscarie in urma unui infarct. Tot din presa vremii mai aflam ca ceilalti complici ai raposatului, odata ajunsi in inchisoare, s-au cait indelung pentru fapta lor, insa unul dintre ei si-a pierdut mintile, irecuperabil.

De la incidentul furtului, nimic nu a mai tulburat linistea frumoasei ctitorii brancovenesti, cu o rezonanta spirituala si culturala aparte (se spune ca in 17 iunie 1889, in aceasta biserica s-a oficiat slujba de inmormantare a lui Mihai Eminescu).

By: Ovidiu Cercel Tags: , ,

Traditii si obiceiuri de Sf. Nicolae! Ce este total neindicat sa le daruiesti celor dragi!

In: Calendar Ortodox, Spiritualitate

Sarbatorit de crestini pe 6 decembrie, Sfantul Nicolae este unul dintre cei mai cunoscuti si iubiti sfinti. Este considerat ocrotitorul copiilor, in special al celor saraci, dar si al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemaritate si al celor acuzati pe nedrept.

Pe 5 decembrie, copiii isi lustruiesc ghetutele, asteptandu-l pe Mos Nicolae, care va trece pe la ei sa le aduca daruri. Miercuri, 6 decembrie, Biserica il pomenestepe Sfantul Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, cinstit de toata crestinatatea, pentru ca este sfantul iubirii. A fost un om de o foarte mare cultura teologica, o autoritate in domeniu si un om cu un profil moral model. Din acest motiv, adesea este pus alaturi de apostoli.

Personalitatea sa cumuleaza trei elemente principale: ascetismul sirian, nobletea romana si inteligenta greaca. Pentru multa sa bunatate a fost ales arhiereu, pentru dreapta credinta a fost prins si intemnitat impreuna cu alti crestini, primind de la Dumnezeu darul facerii de minuni. Traditia Bisericii consemneaza faptul ca Sfantul Nicolae s-a nascut intr-o familie bogata, in localitatea Patara, in provincia Lichia, din partea asiatica a Turciei de astazi.

inca din copilarie s-a remarcat prin purtare aleasa, post si viata duhovniceasca intensa. A studiat la cele mai bune scoli, iar in bisericile in care intra uimea pe toti prin blandete si noblete sufleteasca. intrucat unchiul sau era episcop la Patara, Nicolae a stat o vreme la Manastirea Patara, unde a devenit preot.

Dupa moartea parintilor sai, Nicolae a renuntat la toata averea pe care acestia i-au lasat-o, impartind-o saracilor si plecand in pelerinaj in tara Sfanta. Cand s-a intors de la Locurile Sfinte, a mers la Manastirea Sionului, intemeiata de unchiul sau. Apoi s-a reintors in cetatea Mira, pentru a trai intre oameni.

Dupa moartea arhiepiscopului Mirei Lichiei – astazi un mic satuc sub un alt nume, in Turcia – Sfantul Nicolae a fost ales in fruntea acestei eparhii, in urma unei minuni. Nu se stie cu exactitate anul in care Sfantul Nicolae a plecat la Hristos, unele surse indicand anul 340, altele 350. Se stie doar data, respectiv cea la care astazi il cinstim pe Sfantul Nicolae, 6 decembrie.

in anul 1087, de frica expansiunii musulmane, moastele sale, care ramasesera in Mira Lichiei, au fost transferate la Bari, in Italia, unde sunt ingropate intr-o cripta. Din acest mormant, sapat la aproximativ doi metri sub pamant, pentru ca au vrut sa fie protejate de eventualele invazii sau profanari, se spune ca izvoraste un lichid incolor (un fel de aghiasma, un mir mai fluid), care se numeste Mana sau Santa Mana.

O data pe an, episcopul locului face o slujba si extrage cu o seringa aceasta Santa Mana, pe care o amesteca cu apa, o binecuvanteaza si apoi o imparte credinciosilor. O parte din mana dreapta a Sfantului Nicolae se afla in Biserica „Sfantul Gheorghe“ Nou din Bucuresti, aflata la Kilometrul 0. Se spune ca Sfantul Nicolae a vindecat multi bolnavi si demonizati. El a salvat Mira Lichiei de foamete, aratandu-se in vis unui negustor italian pe care l-a indemnat sa vina sa-si vanda graul in cetatea Mirei.

Cea mai cunoscuta este minunea cu acel barbat care avea trei fete si care fusese, probabil, bogat, dar care a ajuns intr-o situatie economica delicata. Solutia iesirii din aceasta situatie era sa-si ofere fetele spre desfranare. Se spune ca seara, ori de cate ori gandul acesta ii revenea omului respectiv, Sfantul Nicolae, episcopul locului, arunca, in taina, o punga cu galbeni in curtea lui, astfel incat sa aiba cu ce sa traiasca si sa nu dea fetele spre pierzare.

De asemenea, o alta minune consemneaza faptul ca in vremea imparatului Constantin, trei tineri, carora li se spune voievozi (guvernatori locali) au fost acuzati pe nedrept de complot impotriva imparatului. Au fost inchisi si urmau sa fie decapitati. Dar seara, Sfantul Nicolae i-a aparut in vis imparatului, spunandu-i ca sunt nevinovati.

inspaimantat de aceasta viziune, imparatul i-a eliberat. Aproape in toate aceste interventii ale Sfantului Nicolae se vede ca cei ajutati sunt persoane tinere si probabil din acest motiv Sfantul Nicolae a fost tratat si cinstit ca un mare ajutator al tinerilor.

in popor se crede ca de Sfantul Nicolae incepe iarna, cu adevarat. in aceasta zi, Mosul isi scutura barba sura si incepe sa ninga. Iar daca nu ninge, inseamna ca Sfantul Nicolae a intinerit. in fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii stiu ca trebuie sa-si lustruiasca ghetutele sau cizmulitele deoarece Mos Nicolae va veni pe la ei sa le aduca daruri.

Copiii mai neascultatori primesc langa dar si o nuielusa sa le aduca aminte ca trebuie sa asculte de parintii si bunicii lor. Conform traditiilor populare, Mos Nicolae apare pe un cal alb, facand astfel trimitere la prima zapada care cade la inceputul iernii, ajuta pe toti cei nevoiasi, orfanii si vaduvele, este stapanul apelor si salveaza corabierii de la inec, protejeaza soldatii pe timp de razboi.

Potrivit traditiei, obiectele ascutite, obiectele de culoare neagra si trusele de cosmetica nu sunt recomandate a fi daruite, deoarece se spune ca aduc ghinion. Totodata, evitati sa daruiti margele, motivul fiind acelasi.

Tot in popor se spune ca, in noptile sfintite de sarbatori, cand cerurile se deschid si pentru noi, pret de o clipa Sfantul Nicolae poate fi vazut stand in dreapta Domnului. in Europa, in preajma secolului al XII-lea, ziua de Sfantul Nicolae a devenit atat ziua darurilor si a activitatilor caritabile. Arhiepiscopul Mirei Lichiei din Asia Mica, Sfantul Ierarh Nicolae, facatorul de minuni, este numit si Tatal Spriritual al locuitorilor din Beit-Jala, langa Bethleem, Palestina.

Aceasta mica localitate (14.500 locuitori) este una si aceeasi cu asezarea Galem mentionata in Vechiul Testament. Exista aici o comunitate continua de crestini de 2000 de ani. Locuitorii il indragesc atat de mult pe Mar Nicola (cum este numit aici), incat a devenit patronul crestinilor din oras, sfantul protector al localitatii. Aproape fiecare familie crestina din Beit-Jala are un Nicola in famile.

By: Ovidiu Cercel Tags: , , , ,

Adevarul despre postul Craciunului! Inteleptul Socrate: „Cu cat cineva are mai putine nevoi, cu atat se apropie mai mult de Dumnezeu!”

In: Calendar Ortodox, Spiritualitate

 

Postul Nasterii Mantuitorului sau Postul Craciunului, asa cum este cunoscut de catre toti credinciosii este tinut cu strictete de credinciosii in intreaga lume. Prin intermediul acestui post Dumnezeu ne da putinta curatarii trupesti si sufletesti.

Acest post tine 40 de zile, incepand cu data de 15 noiembrie si sfarsind la 25 decembrie, lasand sec in seara Sfantului Filip, pe 14 noiembrie. Totusi, daca aceasta zi cade fie miercurea, fie vinerea, postul incepe inca din seara zilei de 14 noiembrie.

Postul Craciunului este o perioada prielnica de linistire launtrica, de retragere in sine, de autoanaliza, de impacare cu sine si cu ceilalti. O perioada in care omul are prilejul de a-si masura capacitatea de a renunta, de a se abtine atat de la un comportament daunator, cat si de la o alimentatie complicata si peste masura, toate spre un binecuvantat folos sufletesc si trupesc.

Postul este de fapt impunerea vointei noastre asupra poftei naturale a trupului pentru hrana si in special asupra lacomiei si placerii care insotesc de obicei aceasta pofta naturala. Cand cineva reuseste, asadar, prin continua nevointa a postului sa se impuna asupra acestei pofte si sa-si supuna vointa puterii lui rationale, carmuind-o asa cum trebuie, atunci cel ce lupta astfel va putea sa se impuna in chip asemanator si asupra celorlalte patimi irationale chinuitoare care il muncesc zilnic, cum ar fi mania, lacomia, egoismul, mandria, ura, tinerea de minte a raului, lenea si celelalte.

Este bine sa retinem ca postul este, intai de toate, unul spiritual, in timpul caruia este mare nevoie sa ne rugam mai mult, sa ne apropiem mai mult de Dumnezeu, de Biserica, sa ne spovedim, sa ne impartasim, sa oferim ajutor celor in nevoie, sa ascultam mai mult, decat sa vorbim, sa judecam mai putin, sa facem putina introspectie si autoanaliza, spre propria indreptare. Doar in acest fel vom reusi, impreuna cu restrictia alimentara, sa ne bucuram de minunatele beneficii ale postului.

Din punct de vedere alimentar, alegem doar produse de origine vegetala, insa nu oricum si orice. Principalele categorii sunt: legumele, cerealele integrale (ovaz, grau, porumb, orez, hrisca, quinoa, orz, secara), leguminoasele (fasole, linte, naut, bob, soia), nucile, semintele si fructele. Este bine sa avem pe parcursul unei saptamani din fiecare categorie, iar in timpul meselor sa nu ne saturam peste masura.

Preparatele sa fie nepretentioase si simplu gatite. Nicidecum produse de tip fast food, semipreparate sau prajeli. Evitati asa-zisele produse de post, cum sunt multe pateuri din oferta magazinelor. Cititi, totusi, eticheta, caci mai sunt si produse de calitate, mai ales in magazinele de profil (naturiste, plafare, alimente bio). Acestea au de obicei la baza alimente precum semintele, nucile, fasole, linte, naut.

Insa, daca vom cheltui banii pe felurite delicii vegane si raw vegane care se gasesc cu usurinta acum, ne vom satisface prea mult poftele, indepartandu-ne de esenta postului crestin, care inseamna simplitate. Chiar si inteleptul Socrate a spus: „Cu cat cineva are mai putine nevoi, cu atat se apropie mai mult de dumnezeiesc”.

Postul – beneficiile pentru sanatate

Iata care sunt si beneficiile pentru sanatate ale restrictiei calorice din timpul postului:

confera claritate, putere de concentrare, imbunatateste performanta intelectuala;
creste imunitatea;
sprijina functia de detoxifiere a organelor specifice;
curata intestinele;
protejeaza fata de diverse boli;
ajuta la pierderea kilogramelor in plus;
creste calitatea somnului.
Postul este cu adevarat datator de bine, doar atunci cand il tinem din proprie convingere si cu bucurie, fara a ne simti oarecum obligati sau frustrati din cauza restrictiei. Iar daca tot alegem sa ne departam de carnuri, sa fim atenti sa nu muscam nici din semenii nostri!

Sa tinem, deci, acest post, fiecare dupa putinta, astfel ca discernamantul si infranarea in toate, sa ne reechilibreze, atat din punct de vedere emotional, mental, cat si al sanatatii trupesti.

Rugaciunea din postul Craciunului care aduce liniste si spor in casa!

In: Calendar Ortodox, Spiritualitate

 

Una din cele mai asteptate sarbatori din an, Nasterea Mantuitorului, este precedata de un post de 40 de zile, in care pe langa abtinerea de la preparate de dulce, credinciosul trebuie sa-si manifeste credinta prin citirea de rugaciuni.

Aceasta rugaciune trebuie spusa de orice persoana, in fiecare zi, cu multa credinta si inima curata, iar urmarile nu vor inceta sa se arate…

„Dumnezeul nostru, nadejdea tuturor marginilor pamantului si a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai inainte ai intocmit, prin Legea Ta Veche si Noua aceste zile de post, la care ne-ai invrednicit sa ajungem acum, pe Tine Te laudam si tie ne rugam: intareste-ne cu puterea Ta, ca sa ne nevoim intru ele cu sarguinta, spre marirea numelui Tau celui sfant si spre iertarea pacatelor noastre, spre omorarea patimilor si spre biruinta asupra pacatului; ca impreuna cu Tine rastignindu-ne si ingropandu-ne, sa ne ridicam din faptele cele moarte si sa petrecem cu bunaplacere inaintea Ta in toate zilele vietii noastre. Ca tie se cuvine a ne milui si a ne mantui pe noi, Hristoase Dumnezeule si tie slava inaltam, impreuna si Celui fara de inceput al Tau Parinte, si Preasfantului si bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!”.

De asemenea, cei care nu stiu carte sau cei plecati in calatorie, sa spuna de cate 33 de ori rugaciunea Tatal nostru, dimineata, seara si la miezul noptii.

Nu in ultimul rand, in Postul Craciunului se citeste Acatistul Nasterii Domnului.

Sursa: Secretele

Sarbatoare mare pentru toti crestinii! Intrarea Maicii Domnului in Biserica: Este mare pacat daca faci asta!

In: Calendar Ortodox, Spiritualitate

 

Sarbatorita cu mare bucurie de toata crestinatatea pe data de 21 noiembrie, Intrarea Maicii Domnului in Biserica este un moment plin de traditii si obiceiuri, pastrate din vechime.

Pentru reusita copiilor din acea familie, candela trebuie sa fie aprinsa in caminul fiecarui credincios, iar focul sa arda in camin toata noaptea.

Tot in aceasta noapte se fac farmece si descântece, se afla ursita si se fac previziuni meteorologice. Acum se fac previziuni referitoare la oameni si la vreme. in traditia populara, se spune ca in ziua de Ovidenie se dechid cerurile si credinciosii inteleg graiul animalelor.

Conform traditiei populare, daca ziua Intrarii Maicii Domnului va fi innorata, peste an vor fi epidemii. Daca va ninge pe 21 noiembrie vom avea parte de o iarna lunga si grea. “Se crede ca de Ovidenie se deschid cerurile si ca acum, cei cu sufletul curat pot intelege graiul animalelor. Tot acum e bine ca oamenii certati sa-si ceara iertare si sa se impace. Se mai spune ca de Ovidenie, ologii s-ar putea vindeca”, spun specialistii in Etnografie si Folclor de la Muzeul Dunarii de Jos Calarasi. Pe 21 noiembrie, ortodocsii merg la biserica la slujba si cinstesc aceasta zi prin rugaciune si ofrande: bucate de post, peste si lumânari pe care preotii le sfintesc. Toti cei care respecta aceasta sarbatoare vor avea parte de sanatate, bucurii si reusite, iar in anul urmator vor avea hambarele pline si belsug in gospodarie.

Intrarea in biserica a Maicii Domnului sau Sarbatoarea Luminii s-a tinut, prima data, in secolul al VI-lea când, lânga ruinele templului unde a crescut, a fost construita o biserica inchinata Fecioarei Maria. Praznicul imparatesc al Intrarii in Biserica a Maicii Domnului este numit si Aducerea Maicii Domnului la Templu. Conform traditiei, Fecioara Maria a fost dusa de parintii sai, Ioachim si Ana, la templul evreiesc din Ierusalim pe când era copila, la vârsta de 3 ani, unde a trait si a slujit ca fecioara in templu pâna la logodna ei cu Sfântul Iosif. Aici, la templu, Maria si-a petrecut intreaga copiaarie, crescând in curatenie sufleteasca, rugându-se neincetat si citind Scriptura impreuna cu alte fecioare, vaduve si preoti. Fecioara Maria a petrecut astfel, 12 ani, pâna când acelasi Arhanghel Gavriil, care l-a anuntat pe Ioachim ca va avea un copil care se va umple de Duhul Sfânt, a vestit-o ca-L va naste pe Iisus, Fiul Domnului. Ca sa ramâna nepatata in fata lumii, Fecioara Maria parasit templul si s-a logodit cu Iosif, martorul fecioriei ei si al miracolului divin al nasterii pruncului Iisus, scrie adevarul.

 

Postul Craciunului! Ce trebuie să faci ca sa iti cureti trupul si sufletul?

In: Calendar Ortodox, Spiritualitate

Postul Nasterii Mantuitorului sau Postul Craciunului, asa cum este cunoscut de catre credinciosi, incepe pe 15 noiembrie si tine 40 de zile, pana pe 25 decembrie, pregatindu-i pe credinciosi pentru marea sarbatoare a Nasterii lui Iisus Hristos. Prin intermediul acestui post Dumnezeu ne da putinta curatarii trupesti si sufletesti.

Acesta inchipuie ajunarea timp de patruzeci de zile a Proorocului Moisi, dar si postul patriarhilor din Vechiul Testament. La fel precum cei de atunci asteptau venirea Mantuitorului pe Pamant cu post si rugaciune, asa se cuvine ca toti credinciosii sa astepte si sa intampine prin ajunare Mielul lui Dumnezeu nascut din Fecioara Maria.

Acest post tine 40 de zile, incepand cu data de 15 noiembrie si sfarsind la 25 decembrie, lasand sec in seara Sfantului Filip, pe 14 noiembrie. Totusi, daca aceasta zi cade fie miercurea, fie vinerea, postul incepe inca din seara zilei de 14 noiembrie. In acest post credinciosii ar trebui sa consume mancaruri de post (in lipsa de idei, puteti vedea aici o colectie de retete pentru post).

In acest post se obisnuieste ca toti credinciosii sa posteasca de carne, branza si oua, in timp ce lunea miercurea si vinerea se consuma mancare fara ulei (de exemplu, cartofii fondanti) si fara vin. In zilele de marti si joi se face dezlegare la untdelemn si vin. Mai mult, sambetele si duminicile, pana pe 20 decembrie inclusiv se dezleaga de untdelemn, peste si vin.

Daca in zilele de luni, miercuri si vineri Biserica Ortodoxa praznuieste vreun sfant mare, insemnat in calendar cu cruce neagra, crestinii pot consuma untdelemn si vin; iar daca hramul bisericii sau vreo sarbatoare insemnata in calendar cu cruce rosie rosie atunci se face dezlegarea si la peste. In zilele de marti si joi credinciosii pot consuma peste, vin sau untdelemn.

In ziua de Ajun se mananca abia seara si doar: grau fiert indulcit cu miere, covrig, turte din faina si poame deoarece cu seminte a ajunat si Daniil proorocul si cei trei tineri din Babilor, care au prevestit si asteptat Nasterea Mantuitorului. De Craciun, indiferent de ziua in care cade se mananca de dulce.

Se mananca untdelemn si se face dezlegare la vin in datele de 16, 22, 23, 24, 25 si 30 noiembrie, dar si pe 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 si 20 Decembrie, daca aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece in aceste zile Biserica praznuieste Sfintii mai importanti.

Se face dezlegarea la peste pe cand Biserica Ortodoxa praznuieste Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, indiferent daca aceasta sarbatoare va cadea miercurea sau vinerea. Daca doriti cateva sugestii de retete cu peste avem o colectie din care puteti alege ceea ce vi se potriveste.

De asemenea, credinciosii pot manca peste in zilele de luni, miercuri si vineri ale acestui post, doar daca in aceste zile cade hranul bisericii din enoria noastra.

Nu in ultimul rand, se face dezlegare la peste in zilele cu sfinti insemnati, dar si in zilele de 16, 22, 23, 24, 25, 30 Noiembrie si 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 Decembrie daca zilele acestea cad Marti sau Joi. Cu atat mai mult, cand Martea sau Joia se intampla hramul bisericii, arata calendarortodox.

By: Ovidiu Cercel Tags: , , ,

Lectie de viata de la parintele Necula! Daca nu puteti posti de mancare, refuzati sa va mancati aproapele!

In: Calendar Ortodox, Spiritualitate

Preotul Constantin Necula, unul dintre cei mai apreciati si cunoscuti preoti crestin ortodocsi, dezvaluie adevarul despre post. A posti inseamna a iubi, iar cei ce nu pot posti de mancare, sa refuze „sa isi manance aproapele”.

„Daca m-ar intreba cineva ce inseamna a posti, as spune ca nu exista cuvinte pentru a explica iubirea. A posti inseamna a iubi. A iubi pe Dumnezeu si pe tine, omul, trup si suflet. A iubi pe om, aproapele si departele tau. A nadajdui ca iubirea aceasta nu te confuzeaza, nu te asaza indoielnic in colturile confuze si sincretiste ale lumii. A posti inseamna sa stai mereu de partea lui Dumnezeu care sta de partea omului”, a declarat preotul Constantin Necula.

Acesta ii sfatuieste pe credinciosi „sa refuze sa fie talhariti si ucisi de Irozii noilor minciuni”.

„A posti inseamna a pregusta din exercitiul fundamental al invierii. O sa spuneti ca acesta-i Postul Craciunului… Am sa va spun ca asa este si totusi cantam ‘Florile-s dalbe, flori de mar’. Iar merii infloresc primavara, semn al anotimpului invierii. De pe culmea pastorilor din Betleem, din inaltul cerului de unde ingerii vestesc Nasterea lui Hristos, din frangerea de munte ce este Pestera Betleemului se vede culmea Golgotei, invierea dand sens Nasterii. Asa cum impartasania da sens Postirii. Fiti curajosi si incercati sa va descoperiti Dumnezeul Cel Viu. Nu lasati sa vi se fure bucuria Craciunului ori nadejdea invierii. Refuzati sa fiti talhariti si ucisi de Irozii noilor minciuni, care induc frica si duc spre ucidere orice gand de prunceasca stralucire. Stati limpeziti de lumina Stelei, cu Magii, intelectualii smeriti ai cautarii adevarate”, a mai spus Constantin Necula.

Totodata, el a afirmat ca sinceritatea fata de Dumnezeu este unul din sentimentele care ar trebui sa-l insoteasca pe orice credincios pe parcursul Postului Nasterii Domnului.

„si daca nu puteti posti de mancare, refuzati sa va mancati aproapele. Fiti sinceri cu Dumnezeu. Atat. Curajosi, sinceri si limpeziti de nadejde. Post cu Dumnezeu. Atentul nostru Antrenor de performanta”, a mai afirmat Constantin Necula.

Marti este Lasatul secului pentru Postul Nasterii Domnului sau Postul Craciunului, cum este numit de credinciosi.

Sursa: Agerpres

By: Ovidiu Cercel Tags: , , ,

Ce trebuie sa faci astazi, de ziua ocrotitorului celor pagubiti, ca sa ai noroc si sa fii ferit de rele!

In: Calendar Ortodox, Spiritualitate

Sfantul Mina este praznuit de ortodocsi pe 11 noiembrie, iar romano-catolicii il serbeaza pe 24 noiembrie. Este sfantul care ii ocroteste pe pagubiti, se arata grabnic ajutator celor nedreptatiti in procese si celor ce au pierdut ceva sau au fost inselati.

Credinta populara spune ca aceasta zi este respectata si de hoti, dar si de pagubitii care ii cer Sfantului Mina ajutor la prinderea talharilor.

insa nu doar cei pagubiti cer ajutor sfantului ci si cei care vor sa indeparteze gandurile si faptele rele ale dusmanilor.

Mii de oameni, fiecare cu durerea pierderii a ceva, sunt prezenti indeosebi pe 11 noiembrie, la Biserica „Sfantul Mina” din Bucuresti, cu credinta ca vor recapata ce-au pierdut daca se roaga la moastele mucenicului Mina.

Femeile merg la biserica in aceasta zi pentru a duce lumanari si le lipesc la sfesnice cu capatul pe care de obicei il aprind. Potrivit traditiei, se crede ca schimba gandurile dusmanilor.

Fetele urmeaza si ele acelasi ritual cu lumanarile in speranta ca inimile celor doriti se vor intoarce spre ele.

Tot in aceasta zi se platesc sarindare si acatiste pentru maritis, pentru implinirea blestemelor si aflarea unor taine.

Sfantul Mina este de origine egipteana. S-a nascut in apropiere de Memphis, stravechea capitala a faraonilor. A trait in timpul imparatilor romani Diocletian si Maximian. Ramane orfan pe cand era copil. Tatal i-a murit cand avea 11 ani, iar mama sa a murit la doar trei ani dupa acesta.

Rugaciune catre Sfantul Mare Mucenic Mina

O, Preasfinte si intru tot laudate, Mare Mucenice Mina, si de minuni facatorule; primeste aceasta rugaciune de la mine nevrednicul robul tau, caci catre tine, ca la un adevarat izvor de tamaduiri si grabnic folositor si ajutator preaminunat , scap eu ticalosul si catre sfant chipul icoanei tale cu lacrimi fierbinti ma rog tie: Vezi, Sfinte, paguba mea , vezi saracia si ticalosia mea; vezi bubele si ranile trupului si sufletului meu.

De aceea ma rog tie, Fericite si Sfinte Mina, grabeste-te de ma ajuta cu neincetatele si sfintele tale rugaciuni si ma sprijineste pe mine robul tau. Ia aminte la suspinele mele si nu ma trece cu vederea pe mine ticalosul si scarbitul, ca stiu, Sfinte al lui Dumnezeu, ca de ai si patimit munci grele si chinuri infricosatoare de la cei fara de lege pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferinte astazi vietuiesti luminat si ai aflat dar de Dumnezeu, arata observator.tv

Fiindca ne-am incredintat ca si dupa mutarea ta din viata aceasta trecatoare, cine a nazuit la sfanta biserica ta si cu credinta ti s-a rugat nu a ramas neajutat. Ca cine te-a chemat pe tine intru ajutor si nu l-ai auzit? Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni facatorule, si tu l-ai trecut cu vederea? Sau cui, in pagube fiind si alergand spre ajutorul tau, nu i-ai descoperit paguba lui?

By: Ovidiu Cercel Tags: , , ,

Mirul din candela Sfantului Nectarie de la Manastirea Radu Voda din Bucuresti poate avea puteri vindecatoare! Este considerat vindecatorul de cancer!

In: Calendar Ortodox, Spiritualitate

 

In fiecare an, data de 9 noiembrie este zi de mare sarbatoare pentru intreaga crestinatate, fiind cinstit cu evlavie Sfantul Nectarie din Eghina, cunoscut in intreaga lume ca vindecatorul de cancer. La manastirea Radu Voda din Bucuresti se afla particele din moastele lui dar si o candela de unde cei bolnavi sau cu probleme primesc mir ale carui puteri sunt de-a dreptul miraculoase.

Femeile carora le lipseste binecuvantarea de a naste prunci trebuie sa se roage cu lacrimi de pocaința atat Maicii Domnului, cat si Sfantului Stelian, Sfantul Antonie, Sfantul Efrem cel Nou dar si Sfantului Nectarie si Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, ocrotitoarea celor care se pregatesc sa dea nastere pruncilor. De asemenea, sfantul Nectarie este cunoscut ca fiind vindecator celor bolnavi de maladii grave, care primesc mir cu care se ung sau din care consuma, facand totodata ascultare de duhovnic.

Rugaciune catre Sfantul Nectarie

„O, preasfinte si intru tot laudate, mare facatorule de minuni Nectarie, primeste aceasta putina rugaciune de la noi, nevrednicii robii tai. Caci cu lacrimi fierbinti ne rugam tie. Vezi, sfinte, durerile noastre, vezi saracia si ticalosia noastra. Vezi bubele sufletelor si ale trupurilor noastre.

Ne rugam tie, Sfinte Nectarie, grabeste de ne ajuta cu neincetatele si sfintele tale rugaciuni si ne sprijina pe noi, robii tai. Ia aminte la suspinele noastre si nu ne trece cu vederea pe noi, ticalosii si scarbitii, ca stim, Sfinte al lui Dumnezeu, ca ai patimit grele prigoniri pentru dragostea lui Hristos, dar prin ele ai aflat dar de la Dumnezeu si astazi vietuiesti luminat in imparatia cea gatita sfintilor, fiindca cine a nazuit la ajutorul tau si cu credinta ti s-a rugat, nu a ramas neajutat”.

Manastirea Radu Voda din Bucuresti se afla pe Strada Radu Voda 24A.

Sursa: Secretele

By: Ovidiu Cercel Tags: , , ,

Semnificatia prenumelui Gabriel despre care nu stiai! Este ocrotitorul familiilor si al copiilor!

In: Calendar Ortodox, Spiritualitate

8 noiembrie este ziua pe care Biserica o dedica ingerilor, este ziua de praznuire a Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil… Cu totii cunoastem aceasta zi sfanta, insa putini cunosc adevarata semnificatie a prenumelui GABRIEL.

Ei bine prenumele Gabriel reproduce un vechi nume de origine ebraica alcatuit fiind din GABAR ce inseamna “a fi puternic” iar terminatia “EL” desemneaza in traducere “divinitate”.

Asadar, prenumele Gabriel inseamna mai exact “Dumnezeu este puternic” , “Divinitatea este puternica”!

Probabil acesta este si motivul pentru care persoanele care poarta acest prenume sunt firi puternice, ambitioase, vesele si reusesc intotdeauna sa duca la bun sfarsit ceea ce isi propun.

Sfantul Arhanghel Gavriil, ca inger al bucuriei si al blandetii lui Dumnezeu, se arata mai ales in tainele nasterilor binecuvantate de Dumnezeu. Sfantul Arhanghel Gavriil vesteste sfintilor parinti Ioachim si Ana ca vor naste pe Maica Domnului, pe Fecioara Maria. El vesteste preotului Zaharia, pe cand era in Templul din Ierusalim, ca, desi aflat la batranete, impreuna cu Elisabeta, femeia sa, vor avea un fiu, pe Sfantul Ioan inaintemergatorul si Botezatorul Domnului.

Arhanghelul Gavriil anunta cu bucurie vestea cea buna a lui Dumnezeu pentru oameni. El a binevestit Fecioarei Maria in Nazaret ca va naste pe Mantuitorul lumii, Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

El a binevestit pastorilor la Betleem ca S-a nascut Mantuitorul lumii, Hristos Domnul. El a condus corurile de ingeri, care au cantat in noaptea sfanta a Nasterii Domnului Iisus Hristos: „Slava intru cei de sus lui Dumnezeu, pe pamant pace si intre oameni bunavoire!“

Asadar, Sfantul Arhanghel Gavriil este ocrotitorul familiilor, ocrotitorul mamelor, ocrotitorul fecioarelor, ocrotitorul copiilor, ocrotitorul parintilor care dau nastere copiilor, ii cresc in credinta si ii pregatesc pentru mantuire si pentru viata vesnica. El este si ocrotitor al monahilor si monahiilor, al celor care vietuiesc in manastiri si in sihastrie sau in pustie.