Romanii se se pregatesc de saptamana alba! Vezi cum feresti gospodaria de paguba!

In: Calendar Ortodox

Postul Pastilor, care incepe in 27 februarie, este precedat de Saptamana Alba sau a Branzei, perioada in care nu se mai mananca alimente din carne, ci doar branza, lapte si oua. Miercuri si vineri, in Saptamana Alba, se mananca si peste.

Saptamana Alba sau a Branzei incepe luni, dupa Lasatul secului de carne. incepand din 20 februarie, ortodocsii nu mai mananca alimente cu carne sau carne, in schimb toata saptamana pot fi consumate produse precum lapte, branza si oua. in plus, in zilele de miercuri si vineri se poate manca si peste, fiind zile cu dezlegare la peste .

Potrivit calendarului crestin-ortodox, din Duminica in care se lasa sec de carne nu se mai fac nunti. De altfel, nunti nu se fac tot postul si nici in Sapatamana luminata, adica din 19 februarie pana in 23 aprilie, arata News.ro.

in Saptamana Alba, miercuri, se rosteste pentru prima data in perioada Triodului, rugaciunea Sfantului Efrem Sirul – „Doamne si Stapanul vietii mele”, rugaciune care va fi rostita tot postul pana in miercurea din Saptamana Mare.

in zilele de miercuri si vineri din Saptamana Alba nu se savarseste Sfanta Liturghie.

Potrivit traditiei, in noaptea sambetei placintelor, spre duminica Lasatului Sec de branza, se fac focuri pe dealuri, prin curti si gradini curatandu-se si arzandu-se uscaturile. Apoi oamenii se odihnesc pentru a petrece si duminica de Lasatul Secului de branza.

in duminica Lasatului sec de branza se fac mese care se incheie traditional cu un ou fiert, obicei de la care au pornit si zicatorile: „Cu un ou se astupa gura acum, cu alt ou se destupa gura la Pasti” sau „Ousor, ousor, sa-mi para Postul usor!” .

La mesele imbelsugate din duminica Lasatului sec de branza nu poate lipsi „bulzul”, facut dintr-un bot de mamaliga, in mijlocul caruia se pune branza grasa de oaie si apoi este copt pe jaratec.

Un alt obicei este „batutul alvitei”: halvita se atarna de o sfoara in tavan, iar copiii incearca sa o apuce cu gura.

Superstitiile spun ca pe sfoara ramasa de la „batutul alvitei” se fac din loc in loc atatea noduri cati membri are familia, apoi i se da foc.

Superstitia spune ca ultimul nod inaintea caruia se stinge sfoara desemneaza pe cel mai norocos membru al familiei in acel an.

Pentru a avea spor la bucate si in gospodarie, dar si pentru „hranirea” mortilor, se pune pe pervaz, intr-o farfurie, o felie de paine, un pahar cu vin, sare si placinta cu branza care se lasa acolo pana-n seara duminicii respective.

O alta superstitie din Saptamana Alba este ca gospodinele sa aseze oalele si cratitele numai cu gura in jos, pentru a fi ferite de paguba.

Noaptea, flacaii ies pe dealuri cu torte si somoioage aprinse pentru ca „sa alunge frigul si iarna”. in Duminica lasatului sec de branza oamenii isi cer iertare unii altora pentru a intra impacati in Postul Pastilor.

Sarbatoare mare pentru romani! Duminica Infricosatei Judecati! Ce sa nu faci la Lasata Secului de carne

In: Calendar Ortodox

Astazi, 19 februarie, este ziua in care crestinii ortodocsi ii pomenesc pe Sf. Ap. Arhip, Filimon si sotia sa, Apfia.

Duminica Infricosatei Judecati deschide saptamana in care crestinii ortodocsi se pregatesc pentru inceputul Postului Mare. Intre duminica aceasta si Duminica izgonirii lui Adam din rai este condensata intreaga istorie a mantuirii neamului omenesc, pentru ca dupa aceea, pe parcursul Postului Mare, timpul acesta al istoriei sa fie cumva rastignit pentru a fi indumnezeit.

De fapt, Duminica aceasta ne ajuta sa gandim ca toti vom muri si ca toti vom ajunge la un moment dat sa fim judecati de Dumnezeu, si avem sansa in timpul Postului Mare, prin pocainta, sa dobandim un raspuns bun la aceasta judecata, scrie crestinortodox.ro.

Lasata Secului de Paste se desfasoara in doua trepte. Lasata secului de carne are loc in penultima duminica dinaintea inceperii postului. Anul acesta, ultima zi in care se mananca preparate din carne inainte de post este 19 februarie.

Duminica viitoare, 26 februarie, are loc Lasata Secului de branza, lapte, oua si peste.

Ce sa nu faci la Lasata Secului de Carne

1. Nu e bine sa imprumuti obiecte sau bani in aceasta zi. Se spune ca daca faci asta vei avea parte numai de pagube, iar sarbatorile nu vor fi unele fericite.

2. Nu e bine sa consumi mancarea nesarata. Batranii spun ca daca te zgarcesti la sare si ceilalti se vor zgarci cand le vei cere ajutorul.

3. Nu e bine sa depui eforturi fizice mari ori sa speli haine in aceasta zi. Daca faci asta risti sa atragi necazuri nu doar asupra ta ci si asupra celor dragi tie.

By: Ovidiu Cercel Tags: , ,

Mare sarbatoare pentru toti crestinii! Este ziua impacarii! Ce este interzis astazi!

In: Calendar Ortodox, Spiritualitate

In fiecare an, pe data de 30 ianuarie, sunt praznuiti Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz si Ioan Gura de Aur. Aceasta sarbatoare semnifica unitatea crestinilor. Dupa ani de dispute intre comunitatile crestine, pe tema – cine este mai mare ca teolog dintre cei trei ierarhi, s-a hotarat in urma visului pe care l-a avut episcopul Ioan al Evhaitelor, in timpul imparatului bizantin Alexios I Comnenul (1081-1118), ca 30 ianuarie sa fie ziua de cinstire comuna a celor trei ierarhi.

Pentru a recunoaste valoarea teologica a Sfintilor Trei Ierarhi, prin hotararea luata la Atena, la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936, Sfintii Trei Ierarhi au devenit patronii spirituali ai institutiilor de invatamant teologic ortodox din intreaga lume.

In ziua de 30 ianuarie, cei trei ierarhi, considerati de posteritate ca fiind cei mai mari invatatori si pastori din istoria crestinatatii si modele de viata duhovniceasca, sunt sarbatoriti cu mare fast in lacasurile crestine din intreaga lume. Odata cu darul “talmacirii” Sfintelor Scripturi, cei trei ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur au urcat si inalta treapta a arhieriei si credintei crestine. De atunci, invatatura lor ortodoxa se pastreaza pana in zilele noastre, asa cum a fost desavarsita de ei.

De aceea, secolul al IV-lea al erei crestine este denumit “Secolul de aur al crestinismului”. Ierarhii i-au cerut in vis unui episcop sa fie praznuiti impreuna In secolul al XI -lea, la Constantinopol a inceput disputa referitoare la faima celor Trei Ierarhi. Pentru prima data, crestinii si-au pus intrebarea: ”Care este cel mai mare dintre cei Trei ierahi?” Disputele au continuat ani in sir pana cand, ierarhii i-au aparut pe rand, in vis, episcopului Euhaitelor, Sfantul Ioan Mauropous.

In anul 1084, acelasi episcop i-a visat pe cei trei ierarhi impreuna. Acestia l-au rugat sa le oranduiasca o singura zi de praznuire, pentru ca nevointa lor, cat au fost in viata, a urmarit acelasi scop: sa-i impace pe oameni si sa aduca in lume pacea si unirea.

“Dupa cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem si nici o vrajba nu este intre noi. Fiecare dintre noi, la timpul sau, indemnati de Duhul Sfant, am scris invataturi pentru mantuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfant, asa am invatat. Nu este intre noi unul intai si altul al doilea. De chemi pe unul, vin si ceilalti doi. Drept aceea, sculandu-te, porunceste celor ce se invrajbesc, sa nu se mai certe pentru noi. Ca nevointa noastra, cat am fost in viata si dupa moarte, a fost sa impacam pe oameni si sa aducem in lume pace si unire. Impreuneaza-ne, dar facandu-ne praznic la cate trei intr-o singura zi si instiinteaza cu aceasta pe crestini ca noi, in fata lui Dumnezeu, una suntem.”

La sate se obisnuieste ca in aceasta zi de sarbatoare inchinata celor trei sfinti sa se faca praznice de pomenire a mortilor din familiile credinciosilor, iar fetele tinere se roaga si tin post o avea o casnicie fericita. Tot traditia populara mai spune ca cine va lucra in aceasta zi, nu-i va merge bine „in ale casei” si poate sa orbeasca. Se crede ca pe 30 ianuarie incepe sa incolteasca graul care nu a incoltit din toamna. In traditia populara se spune ca de astazi se schimba vremea. De-acum, se zice ca „se stramba partiile”, iar vremea da spre primavara. Daca stresinile curg, primavara va fi friguroasa, daca e ger, vara va fi calduroasa.

Sarbatoarea reconcilierii: Praznicul Celor Trei Ierarhi este o sarbatoare dedicata reconcilierii; acum se impaca rudele dupa lungi dispute, iar toate proiectele comune concepute in aceasta zi vor aduce prosperitate in caminul acestora.

Praznicul trebuie respectat cu sfintenie: In aceasta zi nu se fac treburi casnice: nu se spala rufe si nu se matura in gospodarie pentru a evita pericolul de inec, de intamplari violente si de infirmitate.

In ziua sarbatorii nu se instraineaza lucruri din casa: Potrivit tarditiei, in ziua praznicului nu este bine sa imprumutam lucruri din casa pentru a proteja caminul de paguba.

Ofrande pentru mortii neimpartasiti: In numeroase zone din tara, se impart ofrande pentru mortii neimpartasiti :gospodinele fac coliva, merg la biserica s-o sfinteasca si apoi impart ofrande cu coliva, cu fructe si peste la trei barbati, in memoria rudelor decedate in familie.

Mamele se roaga pentru norocul fetelor de maritat: In ziua praznicului, fiecare mama care are o fata de maritat respecta sarbatoarea: nu presteaza munci gospodaresti si se roaga la biserica pentru norocul fiicei sale.

Sfantul Grigorie Teologul este aparatorul vaduvelor: Vaduvele care au probleme financiare, de sanatate sau sunt inconjurate de dusmani aprigi, trebuie sa se roage si sa ceara ajutor Sfantului Grigorie, cel care, de secole, este aparatorul lor dovedit. Gospodina care nu respecta sarbatoarea, spala rufe si arunca laturi in curtea casei, dupa ce a impartit ofrande pentru morti, ramane vaduva.

Un praznic de iertare pentru pacatul avortului: In ziua praznicului, femeile care au pacatuit facand un avort, trebuie sa respecte sarbatoarea: sa faca pomeniri si sa imparta ofrande; prin acest ritual ele pot fi iertate pentru marele lor pacat.

Pelerinaje in lacasuri de hram: In ziua de praznuire a celor Trei Ierarhi sunt benefice pelerinajele in lacasurile de cult, care poarta hramul Celor Trei Sfinti. Tot in aceasta zi, este bine sa fie ajutati copiii saraci, care doresc sa devina preoti.

Ce trebuie sa faci de Sfantul Ion pentru a avea un an norocos si imbelsugat!

In: Calendar Ortodox

In fiecare an, la 7 ianuarie, romanii sarbatoresc ziua Sfantului Ion (Ziua Sfantului Ioan Botezatorul, Soborul Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul, Inaintemergatorul Domnului). Aproximativ doua milioane de romani poarta numele acestui sfant.

In traditia populara se spune ca Sfantul Ioan Botezatorul este protectorul pruncilor si in acelasi timp, aceasta zi este una de veselie, iar cine nu se bucura in aceasta zi va fi trist tot anul.

1. Sfantul Ioan este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roaga Lui in aceasta zi pentru a naste copii sanatosi, fara malformatii.

2. Traditia populara spune ca cine nu este vesel in aceasta zi va avea necazuri tot anul.

3. Pentru spor si sanatate exista traditia conform careia, in ziua de 7 ianuarie trebuie sa ne stropim cu agheasma pe fata pentru a fi ocoliti de boli.

4. O alta vorba din batrani spune ca dupa aceasta sarbatoare se „boteaza gerul”, adica frigul se mai inmoaie si vremea se mai incalzeste.

5. In ziua de Sfantul Ioan, in anumite regiuni ale tarii, exista un obicei care se numeste „Iordanitul femeilor”. De fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se aduna la o gazda, unde aduc fiecare alimente si bautura, apoi petrec pana dimineata, spunand ca se „iordanesc”. Iordanitul femeilor avea, in vechime, un ritual strict, in care nevestele batrane le primeau in grupul lor pe cele mai tinere, le duceau la rau sa le stropeasca si apoi faceau o masa comuna.

6. Tot traditia spune ca, pe 7 ianuarie, nu se consuma vin rosu, acesta amintind de martirajul Sfantului Ioan.

7. In lumea traditionala a satului nu se taia nimic cu cutitul, toate alimentele de la masa se rup cu mana.

8. O alta interdictie era cea a folosirii maturii, care ar deranja linistea mortilor.

9. Ca la orice sarbatoare importanta este interzis spalatul rufelor, cusutul si restul treburilor casnice, dar si a certurilor.

By: Ovidiu Cercel Tags: , ,

Ce nu ti-a spus nimeni despre Aghiasma mare! De unde vine puterea apei sfintite!

In: Calendar Ortodox

Boboteaza, serbata de ortodocsi in ziua de 6 ianuarie, incheie ciclul sarbatorilor de iarna si are, pe langa intelesurile crestine–momentul nasterii spirituale a Mantuitorului–trasaturi de mare sarbatoare populara. Iata care sunt efectele Aghiasmei Mari si intrebuintarea ei.

Apa sfintita la Boboteaza poseda, intr-o masura mult mai mare, daruri si puteri tamaduitoare si simtitoare, decat cea a Aghiasmei mici. Efectele Aghiasmei mari le arata insasi randuiala slujbei, indeosebi textul ecteniei si al rugaciunii de sfintire.

Prin atingerea Sa de apa Iordanului, in care S-a botezat, Mantuitorul a sfintit-o nu numai pe ea, ci insasi firea apelor in general, a apelor de pretutindeni, facand din ele un factor de purificare si de sfintire, prin energia divina introdusa in apa Iordanului, precum cantam in troparul din randuiala slujbei: „Astazi firea apelor se sfinteste…”. De aceea, apa sfintita la Boboteaza poseda, intr-o masura mult mai mare, daruri si puteri tamaduitoare si simtitoare, decat aghiasma mica.

Efectele Aghiasmei Mari le arata insasi randuiala slujbei, indeosebi textul ecteniei si al rugaciunii de sfintire, unde preotul se roaga: „si-i da ei harul izbavirii si binecuvantarea Iordanului. Fa-o pe dansa izvor de nestricaciune, dar de sfintenie, dezlegare de pacate, vindecare de boli, diavolilor pieire, indepartare a puterilor celor potrivnice, plina de putere ingereasca. Ca toti cei ce se vor stropi si vor gusta dintr-insa sa o aiba spre curatirea sufletelor si a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfintirea caselor si spre tot folosul de trebuinta…”.

De aceea, Aghiasma Mare se pastreaza nestricata vreme indelungata, ramanand tot asa de proaspata, de curata si de buna la gust ca atunci cand a fost scoasa din izvor, fapt pe care il remarca, din vechime, Sfintii Parinti si scriitorii bisericesti. O parte din ea se pastreaza in Biserica, intr-un vas anume (vasul de aghiasma, numit si aghiasmatar), si e folosita de preot la o multime de slujbe (ierurgii). Cu dansa preotii stropesc casele credinciosilor si pe cei ai casei, in ajunul Bobotezei.

Cu Aghiasma Mare se stropesc toate persoanele si lucrurile care trebuie sa fie exorcizate, curatite si binecuvantate sau sfintite, ca de pilda, randuiala la curatirea fantanii spurcate, la vasul cel spurcat, la binecuvantarea si sfintirea prapurilor, la sfintirea Crucii si a troitelor, a clopotului, a vaselor si a vesmintelor bisericesti s.a. in unele parti (ca de exemplu prin Bucovina si Transilvania) exista obiceiul de a stropi cu aghiasma si trupurile celor raposati, pentru ca astfel sufletele lor sa se infatiseze sfintite la infricosatoarea Judecata.
Aghiasma Mare e folosita, de asemenea, de catre arhiereu la sfintirea bisericilor, a antimiselor, a Sfantului si Marelui Mir s.a. in casele credinciosilor, Aghiasma se pastreaza la loc de cinste, in vase curate, in care se pune de obicei un fir de busuioc. (…) Se obisnuieste sa se guste dintr-insa timp de opt zile in sir, mai ales de la ajunul Bobotezei pana la odovania praznicului, adica pana la 13 ianuarie inclusiv. indeosebi cei opriti de la impartasire se pot mangaia luand Aghiasma si apoi anafura. Cand ne impartasim, Aghiasma se ia dupa impartasanie, iar cand luam numai anafura, Aghiasma se ia inainte de anafura.

Nu busuiocul sfinteste Aghiasma Mare

Traditia folosirii busuiocului la sfintirea apei am preluat-o din ritualul bizantin, grecesc, deoarece in cel slav nu se foloseste numaidecat busuiocul, sfestocul confectionandu-se, in general, din flori, iar mai nou, din materiale textile. insa, ceea ce trebuie sa retinem, este faptul ca nu busuiocul muiat in apa ii da acesteia putere harica. Invocarea Duhului Sfant care coboara peste apa prin mana preotului, curatind-o, sfintind-o si dandu-i putere asupra duhurilor necurate, asupra bolilor si patimilor, se face mai inainte de se inmuia Sfanta Cruce si busuiocul in apa si a se intona troparul Bobotezei.

Asteptam cu totii sa ne impartasim din apa cea sfintita, numita Aghiasma Mare, din ziua Aratarii Domnului, timp de inca sapte zile pana la odovania (sfarsitul) praznicului imparatesc. Cifra opt ne aminteste de vesnicie, de viata de veci: in Cartea Apocalipsei se vorbeste despre ziua a opta, ce va urma dupa Judecata universala. Aghiasma Mare se ia pe nemancate timp de opt zile, pentru ca ea ne cheama sa cautam viata si bucuria vesnica in iubirea Preasfintei Treimi.

Praznicul Aratarii Domnului sau Bobotezei este insotit in traditia romaneasca de multe si frumoase obiceiuri. Cine nu-si aminteste de preotii care umbla din casa in casa cu „Iordanul”, sfintind locuintele, tarinile gospodarilor ori spatiile unde oamenii isi desfasoara activitatea, sau scolile, gradinitele unde invataceii se pregatesc sa devina viitorimea tarii noastre. Cine-si reinvie amintirile prunciei in aceste zile, mai ales cei ce-si au obarsia la sate, ii va regasi pe prichindeii insotitori ai preotului vestind sosirea acestuia prin strigarea „chiralesa” (de la grecescul kireleison, care inseamna „Doamne miluieste!”). Din mila Domnului, inca exista sate unde obiceiul s-a pastrat, gospodarii rasplatind osteneala micilor vestitori cu fructe, dulciuri, ba chiar cu cate un gologan.

La fel de frumoasa ne apare traditia, intalnita indeosebi in satele Moldovei, ca evlaviosii credinciosi sa sculpteze din apele inghetate ale lacurilor cruci ori mese de gheata, asezandu-le in locurile unde slujitorii sfintelor altare vor sfinti Agheasma Mare. Traditia nu pare prea veche, fiind legata de pelerinajul obstii credinciosilor catre o apa unde se oficia slujba de sfintire. Astazi, in putine zone se mai fac asemenea procesiuni, dar daca crestinii nu au mai mers la rau ori la lac sa sfinteasca apa, prin aceste cruci cioplite in gheata „au adus” raurile sau lacurile in curtea bisericilor ori manastirilor, spre a primi binecuvantare. Parintele profesor dr. Viorel Sava, titularul catedrei de Liturgica de la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae”, Iasi, spune ca materia din care se confectioneaza o cruce (lemn, piatra, diferite metale, in cazul de fata apa inghetata) este chemata la transfigurare.

Busuiocul, „ocimum basilicum” pe numele sau stiintific, este o planta ierboasa din familia Lamiaceae, originara din Asia tropicala. La maturitate atinge intre 20-60 centimetri inaltime, avand frunzele de culoare verde deschis, iar florile albe. Are un gust similar cu al anasonului si o aroma placuta, destul de puternica.

Cuvantul „busuioc” provine din limba greaca, βασιλευς (basileus) insemnand „rege”. Se pare ca numirea busuiocului cu acest termen s-a datorat considerarii respectivei plante a fi una imperiala, folosita in anumite practici ritualice la curtea basileilor bizantini. Circula multe traditii referitoare la modul cum busuiocul a ajuns sa fie folosit in cult. Una dintre acestea ne spune ca a crescut pe locul unde imparateasa Elena, mama Sfantului Constantin cel Mare, a descoperit Sfanta Cruce. Dupa coborarea lui Iisus de pe lemnul rastignirii, Crucea a cazut si, cu vremea, a acoperit-o pamantul. Mergand sa caute semnul mai stralucitor decat soarele vazut de fiul ei pe Cer in amiaza mare, Sfanta Elena a simtit un miros placut, adus de vant. Luandu-se dupa el, a gasit busuiocul. Smulgand cateva fire, sa le rasadeasca in gradina, a descoperit ca radacinile plantei se infipsesera intr-un lemn vechi; prin minunea invierii unui mort s-a dovedit ca se afla in fata Crucii Fiului lui Dumnezeu.

Primii crestini – in buna parte proveniti dintre iudei – au preluat o serie din practicile de la Templu, adaptandu-le, desigur, altor imprejurari si scopuri liturgice. S-ar parea ca asa a ajuns busuiocul sa inlocuiasca isopul din traditia iudaica. Ca aspect, isopul seamana indeaproape cu busuiocul, doar ca nu are florile albe, ci albastre. Este o planta folosita nu doar in actele ritualice iudaice, ci si alte domenii, aidoma busuiocului, de altfel, care se utilizeaza in numeroase ramuri ale activitatii umane: medicina, cosmetica, arta culinara. insa, la noi, la romani, busuiocul a devenit un fel de planta consacrata pentru momentele speciale din viata unui om: botez, nunta, inmormantare.

Traditia folosirii busuiocului la sfintirea apei a fost preluata din ritualul bizantin, grecesc, deoarece in cel slav nu se foloseste numaidecat busuiocul, sfestocul confectionandu-se, in general, din flori, iar mai nou din materiale textile. insa, ceea ce trebuie sa retinem este faptul ca nu busuiocul muiat in apa ii da acesteia putere harica. Invocarea Duhului Sfant, care coboara peste apa prin mana preotului, curatind-o, sfintind-o si dandu-i putere asupra duhurilor necurate, asupra bolilor si patimilor, se face mai inainte de se inmuia Sfanta Cruce si busuiocul in apa si a se intona troparul Bobotezei. in ritul slav, savarsitorul slujbei nu inmoaie in apa sfestocul, ci doar Sfanta Cruce. La noi se face aceasta cufundare in apa a busuiocului insotit de semnul Crucii, pentru a arata ca prin Cruce Domnul ne-a deschis calea catre Ceruri, iar Duhul Sfant a coborat in lume, intemeind Biserica numai dupa jertfa Domnului pe Cruce. Unde vedem Crucea Domnului, intrezarim invierea, biruinta asupra pacatului, izbavirea. Crucea este insotita de busuioc doar din motive practico-liturgice, deoarece preotul urmeaza a-i stropi pe credinciosi cu ajutorul acestuia.

Pe 6 ianuarie praznuim Botezul Domnului, cunoscut in popor sub denumirea de Boboteaza. Botezul Mantuitorului in Iordan poarta si denumirea de „Epifanie” sau „Teofanie”, termeni care provin din limba greaca si inseamna „aratare”, „descoperire”. in ajunul si in ziua de Boboteaza, in toate bisericile ortodoxe, cu puterea Duhului Sfant, la rugaciunile arhiereilor si preotilor se sfinteste Aghiasma Mare.

By: Ovidiu Cercel Tags: , ,

Ce nu ai voie sa faci de Boboteaza daca vrei sa-ti mearga bine!

In: Calendar Ortodox

Pe data de 6 ianuarie, crestinii ortodocsi sarbatoresc in fiecare an Boboteaza. Aceasta sarbatoare este dedicata botezului lui Iisus Hristos.

Acesta a fost botezat de catre Sfantul Ioan in apele Iordanului, aceasta actiune fiind vazuta ca o nastere spirituala a fiului lui Dumnezeu. Odata cu aceasta zi de sarbatoare, credinciosii respecta anumite obiceiuri si traditii, care se spune ca ii ajuta in anul nou sa fie mai fericiti, mai sanatosi si mai bogati (spiritual sau material). Iata care sunt aceste datini care inca se respecta si in zilele noastre.

Ce obiceiuri si traditii trebuie sa respecti de Boboteaza?

1. Nu se spala rufe de Boboteaza.

Aceasta traditie nu se aplica doar Bobotezei, ci majoritatii sarbatorilor cu cruce rosie din calendarul crestin-ortodox. in mod traditional, preotii sfintesc apele pe data de 6 ianuarie si ofera agheasma credinciosilor. De aceea, se spune ca spalarea rufelor sau chiar si spalarea parului pe aceasta data duce la murdarirea apei sfintite. O alta datina raspandita in popor este legata de uscarea rufelor. Se spune ca nu este bine sa intinzi rufele la uscat de Boboteaza, deoarece diavolii se ascund sub ele.

2. Nu se imprumuta bani de Boboteaza.

O alta traditie este legata de partea materiala a vietii credinciosilor. Se spune ca, daca dai bani cu imprumut pe 6 ianuarie, exista probabilitatea ca tot anul sa repeti aceasta experienta si sa atragi pagubele materiale in viata ta.
De asemenea, batranii spun ca certurile in familie trebuie evitate in aceasta zi, pentru a nu duce la despartiri.

3. Nu se vorbesc alte persoane de rau.

stii expresia „Cine sapa groapa altuia, cade singur in ea”? Cu toate ca ar trebui sa te ghidezi dupa aceasta gandire in orice zi din an, nu doar de Boboteaza, pe data de 6 ianuarie, credinciosii sunt de parere ca nu ar trebui sa le doresti raul altor persoane, deoarece acest lucru se poate intoarce impotriva ta.

4. Nu se mananca inainte ca preotul sa sfinteasca mancarea.

Multi dintre credinciosi asteapta venirea preotului, care sfinteste bucatele de pe masa si locuinta, inainte de a incepe sa manance. De asemenea, se spune ca alimentele care raman dupa masa de Boboteaza, pot fi oferite animalelor, pentru a aduce sanatate si noroc in anul ce urmeaza.

5. Nu se inchide usa preotilor.

In ajunul Bobotezei, preotii trec pe la enoriasi cu crengute de busuioc si agheasma, pentru a le sfinti casele. Se spune ca persoanele care nu deschid usa preotilor vor fi urmarite de ghinion pe tot parcursul anului.

By: Ovidiu Cercel Tags: , ,

Traditii si Obiceiuri romanesti de IGNAT

In: Calendar Ortodox

In fiecare an, pe 20 decembrie, in Romania se sarbatoreste Ignatul, ziua in care este permisa o singura activitate: taierea porcului, urmata de sortarea si prepararea specialitatilor pentru apropiatele sarbatori de Craciun.

Denumirea de Ignat vine de la Sfantul Ignatie Teoforul, episcop de Antiohia si martir al Bisericii care este unul din cei mai de seama parinti apostolici. Pentru ca nu a lepadat credinta in Hristos, a fost aruncat in arena si sfasiat de lei, in jurul anului 110, in timpul domniei imparatului Traian. O parte din moastele Sfantului se afla in Catedrala episcopala din Galati, la Schitul Darvari din Bucuresti si la Manastirea Tismana.

sursa: antenasatelor.ro

Adevarul despre Anul Nou Dacic si Sfantul Andrei!

In: Calendar Ortodox, Cultura

Motivele pentru care dacii si-au ales ca totem lupul si nu un alt animal, de pilda pe cel mai puternic dintre ele, ursul, sunt sprijinite de un bogat material etnografic si folcloric. Toate animalele salbatice, indiferent de marimea, puterea si cruzimea lor in stare de salbaticie, pot fi imblanzite, dresate si aduse pentru a fi vazute sub cupola circului. Exista o exceptie, lupul, care prefera sa moara de foame sau in lupta pentru castigarea prazii decat sa renunte la libertate pentru a trece prin cercul de foc sau sa faca alte exhibitii ca sa rada si sa se minuneze spectatorii.

Aceasta vietate, prototip al razboinicului innascut si model de demnitate, a fost personificata si aleasa totem de catre stramosii autohtoni ai romanilor, geto-dacii. Ca luptatori impotriva dusmanilor, ei doreau sa semene si sa se comporte ca divinitatea lup pe care o invocau in lupta (vezi stindardul dacic) si in alte imprejurari.

Mircea Eliade, relatand informatia lasata de Strabon conform careia dacii se numeau dáoi, traditia consemnata de Hesychius ca dáos era numele frigian al lupului si ca din radacina indo-europeana dhau (a strange, a sugruma) au derivat Dáousdava (orasul sau cetatea lupilor) numele unui oras in Moesia Inferior din sudul Dunarii, numele zeului trac al razboiului, Kandáon, zeul Daunus etc., aprecia ca dacii se numeau ei insisi lupi, cei care sunt asemenea lupilor (Eliade Mircea, De la Zalmoxis la Genghis-Han, Bucuresti, Editura stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1980, p. 31). La randul sau, Nicolae Iorga accepta interpretarea paleolingvistului W. Tomaschek, care punea in legatura numele daci cu dava, si a tradus etnonimul stramosilor nostri cu locuitori ai davaelor (Iorga N., Histoire des Roumains, I, Bucuresti, 1937, apud M. Eliade, op. cit., p. 21).

Un obicei care atesta suprapunerea sarbatorii crestine a Apostolului Andrei peste presupusul An Nou dacic este Bocetul Andreiului, atestat la romanii din Transnistria. Fetele confectionau papusi din carpe, numite Andreiu, substitut al anului vechi care moare pentru a renaste, le asezau pe lavita (pat) si le jeleau ca pe un mort in noaptea de 29/30 noiembrie. O alta practica de rit funerar efectuat in noaptea de Ovidenie sau de Santandrei era privegherea de catre femeile moldovence de dincoace de Prut a unei lumanari lungi, facuta colac, precum Masura sau Statul Mortului, aprinsa astazi la inmormantarea oamenilor din mai multe zone etnografice.

Asemanator Revelionului, in noaptea de Santandrei abundau practicile magice de aflare a ursitei. Fata de maritat prepara o turtita subtire din faina de grau, foarte sarata, numita Turtuca de Andrei, o cocea pe plita sobei si o manca inainte de culcare. Baiatul care venea in vis sa-i aduca apa pentru potolirea setei urma sa o ceara de nevasta in cursul anului. Unele fete, cand soseau acasa de la Pazitul Usturoiului, puneau intr-un cocolos de aluat cate un catel de usturoi. Dupa cum incoltea si crestea usturoiul semanat, se faceau apoi pronosticurile matrimoniale.

In noaptea de Ovidenie sau de Santandrei batranii noroceau anul, adica observau cu atentie cerul instelat pentru a face previziuni meteorologice. Obiceiul de a semana in noaptea de Santandrei grau intr-o oala de pamant pentru a interpreta dupa numarul semintelor rasarite rodnicia ogoarelor in noul an este inca viu in satele romanesti. Acum se taiau crengute de la diferiti pomi fructiferi si se puneau in apa la temperatura camerei pentru a aprecia, dupa cum inverzeau si infloreau, rodul pomilor din livezi. Crengutele inflorite erau folosite apoi de copii, ca sorcova, la Anul Nou.

Lupul, ca oricare alta divinitate, poate ajuta si pedepsi credinciosii. Se spune ca numai el vede si sfasie dracii la Boboteaza, ca sperie sau alunga bolile copiilor. in Platforma Luncani, in imediata apropiere a cetatilor dacice din Muntii Orastiei, primul alaptat al copilului se facea printr-un aparat confectionat dintr-o falca si o piele de lup, numit gura de lup. Pe arii relativ extinse copiii grav bolnavi, dupa ce erau supusi unor practici magice, erau numiti Lupu, vietate de care sa se sperie moartea.

Parintii Bisericii crestine dorind sa inlature din constinta credinciosilor vechile traditii pagane, au suprapus ziua de praznic a Sfantului Andrei peste o sarbatoare mult mai veche, geto-daca, legata de cultul lupului. Populatia a asimilat sfantul crestin, propovaduitorul crestinismului in tinuturile de la Dunarea de Jos, dar i-au pus in spate si unele din atributiile zeului uzurpat. Numit in calendarul popular Sf. Andrei, Santandrei, Mos Andrei, Andreiu de Iarna, acesta devine in calendarul popular patron al lupilor, un sfant-mos care moare si renaste in perioada de celebrare a Anul Nou dacic, precum Mos Craciun la Anul Nou contemporan si Baba Dochia la Anul Nou agrar, scrie cunoastelumea.

By: Ovidiu Cercel Tags: , , , ,

Sfantul Dimitrie Izvoratorul de mir! Ce trebuie sa faci astazi pentru a fi sanatos si ferit de necazuri tot anul

In: Calendar Ortodox, Spiritualitate

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir, praznuit miercuri de credinciosii crestini, este patronul Tesalonicului, alaturi de Sfantul Apostol Pavel si de Sfantul Grigorie Palama. A fost ucis in ziua de 26 octombrie, pentru ca a marturisit credinta crestina si nu a vrut sa se inchine la zei. in traditia populara, Sfantul Dimitrie Izvoratorul de mir este patronul pastorilor si vestitorul iernii.

Sfantul Dimitrie a trait in timpul imparatilor Diocletian (284-305) si Maximian (286-305). Fiu al prefectului din Tesalonic, el a fost numit, datorita calitatilor sale, guvernator al Tesalonicului, dupa moartea tatalui sau.

Mai tarziu, imparatul Maximian a aflat ca Dimitrie este crestin, fapt care l-a maniat foarte tare. Asa ca, intorcandu-se biruitor dintr-un razboi cu scitii, Maximian a poruncit sa se faca praznice in fiecare cetate, in cinstea zeilor.

Venit la Tesalonic, imparatul l-a intrebat pe Dimitrie daca sunt adevarate cele auzite despre el, ca si-a dat toata averea saracilor si ca se inchina lui Dumnezeu. Dimitrie a marturisit ca este crestin si a defaimat inchinarea la zei. Pedeapsa imparatului a fost maxima: Dimitrie a fost inchis in temnita si ucis cu sulita.

in orasul in care a trait exista astazi o Biserica inchinata Sfantului Dimitrie Izvoratorul de mir.

in prima duminica dupa sarbatoarea sfantului, la vecernie, in biserica are loc desfacerea raclei unde sunt sfintele moaste, iar Mitropolitul scoate tava asezata sub acestea, unde se aduna si astazi Sfant Mir.

Acest mir care izvoraste din moastele Sfantului Dimitrie este colectat si amestecat cu ulei de la Sfantul Maslu, apoi impartit in mici recipiente credinciosilor, scrie News.ro.

in credinta populara, Sfantul Dimitrie este vestitorul ierii si patronul pastorilor. Astfel, daca Sfantul Gheorghe incuie iarna si infrunzeste intreaga natura, Sfantul Dimitrie desfrunzeste codrul si usuca plantele.

Se mai spune ca de Sfantul Dimitrie, caldura intra in pamant si gerul incepe sa-si arate coltii.

Aceasta sarbatoare este intampinata in fiecare an cu hramuri, pomeni cu colaci, dar si jocuri cu focuri vii. Dupa hramul Sfintei Parascheva, Sfantul Dumitru reprezinta ultima si cea mai insemnata sarbatoare a toamnei, care, conform superstitiilor pastorale, reprezinta inceputul iernii.

Printre cele mai spectaculoase obiceiuri care se savarsesc in ajun de Samedru sunt focurile vii. in ajunul sarbatorii, in noaptea de 25 octombrie se tine „Focul lui Samedru”, moment in care oamenii obisnuiesc sa aprinda focuri in curti sau pe dealuri.

Conform traditiei populare, oamenii care sar peste flacari vor fi sanatosi intregul an si feriti de necazuri, nenorociri si boli. Rolul focului este de a alunga fiarele, avand si puteri roditoare, astfel incat dupa ce este stins oamenii obisnuiesc sa arunce in gradina cenusa si carbunii.

Femeile obisnuiesc sa imparta covrigi, nuci, mere, paine, struguri si prune uscate tuturor celor care sar peste foc.

De asemenea, in aceasta zi se pomenesc si mortii si se da de pomana coliva de Samedru, dar si colaci in forma de cruce.

Conform traditiei, Sanmedru era considerat patronul pastorilor. Pentru a putea vedea cum va fi iarna care vine, pastorii obisnuiesc sa isi aseze cojocul pe iarba in mijlocul oilor, asteptand sa vada care oaie se va aseza pe el. Daca o oaie neagra se aseaza inseamna ca iarna va fi una buna, in timp ce daca se va culca o oaie alba, iarna va fi apriga.

Un alt mod de a afla cum va fi iarna este sa urmaresti mersul oilor in dimineata sarbatorii Sfantului Dumitru. Daca dimineata se va trezi intai o oaie alba si va pleca inspre sud, iarna va fi grea; daca se va trezi o oaie neagra si va pleca spre nord, iarna va fi usoara.

in Bucovina, persoanele care vor semana usturoiul dupa sarbatoarea Sfantului Dumitru vor avea parte anul viitor doar de paguba.

in regiunea Olteniei, oamenii cred ca doar daca vei respecta toate traditiile acestei sarbatori vei fi intr-adevar protejat de necazuri si primejdii.

De Sfantul Dumitru nu trebuie folosit pieptanul. in caz contrar vei atrage asupra ta necazuri si primejdii, potrivit credintei populare.

in anumite zone, taranii il cinstesc pe Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de mir, ca fiind cel ce a dat oamenilor vinul, folosit la Sfanta impartasanie.

Tot de Sfantul Dumitru, servitorii se tocmesc pentru diverse treburi si se strica stanele.

Gospodinele spun ca varza trebuie pusa la murat dupa ziua Sfantului Dumitru ca sa  fie buna si sa reziste toata iarna

Sfantul Dumitru este si o  zi a soroacelor. Este ziua in care se terminau invoielile incheiate intre stapanii oilor si ciobani de Sfantul Gheorghe, de unde si vorba ca „la San-George se incaiera cainii, iar la Samedru se sfadesc stapanii”.

O zi mai tarziu, in 27 octombrie, este cinstit Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou Basarabov, ocrotitorul Bucurestilor.

Sfantul s-a nascut la sud de Dunare, in Bulgaria. A trait in secolul al XIII-lea, in timpul „imperiului” vlaho-bulgar de la Tarnovo, intemeiat de fratii Petru si Asan. Iubind viata ascetica, el s-a retras intr-o pestera.

Nu se stie cat timp a stat acolo si nici cand a murit, dar traditia spune ca, inainte de a muri, el s-a asezat singur intre doua lespezi de piatra, ca intr-un sicriu. Moastele sale au fost asezate in iunie 1774, in actuala Catedrala Patriarhala din Bucuresti.

Racla cu moastele Cuviosului Dimitrie este scoasa, in fiecare an, in procesiune pe strazile Bucurestiului si asezata intr-un baldachin special amenajat langa Catedrala Patriarhala.

in acest an, sarbatoarea Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, unul din hramurile Catedralei Patriarhale, a inceput in 22 octombrie cu o procesiune, la care au participat mii de credinciosi, si se va incheia in 28 octombrie.

Pentru sarbatoarea din acest an, au fost aduse, din Grecia, spre inchinare, Moastele Sfantului Arhidiacon stefan, care au fost puse alaturi de moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor si ale Sfintilor imparati Constantin si Elena.

De sambata si pana marti s-au inchinat la moastele sfintilor peste 30.000 de pelerini.

MINUNILE SFANTULUI NECTARIE! VINDECATORUL – Rugaciunea care iti indeplineste toate dorintele

In: Calendar Ortodox, Spiritualitate

Credinciosii ortodocsi se pregatesc pentru a-l sarabtori pe Sfantul Ierarh Nectarie de la Aegina in data de 9 noiembrie. Sfantul Nectarie, ierarhul din insula Eghina, s-a nascut in anul 1846, in localitatea Silivria, in apropiere de Constantinopol. A trecut la cele vesnice in noaptea zilei de 8 noiembrie 1920, fiind inmormantat in ctitoria sa, din insula Eghina: Manastirea Sfanta Treime. Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Nectarie in ziua de 9 noiembrie, potrivit crestinortodox.ro.

Printre nenumaratele daruri primite de la Dumnezeu, Sfantul Nectarie a fost preaslavit si cu darul facerii de minuni. Pentru nenumaratele minuni pe care le-a facut si inca le mai face Dumnezeu, pentru rugaciunile Sfantului Nectarie, acesta din urma a fost numit „Taumaturgul”, adica „Vindecatorul”.

Sfantul Nectarie s-a aratat facator de minuni inca din timpul vietii, asemenea tuturor sfintilor. Astfel, intr-o vara, fiind mare seceta in insula Eghina, pentru rugaciunile sale a venit ploaie din belsug si au rodit tarinile, incat toti s-au indestulat de hrana. Vazand acest lucru, toti locuitorii insulei au inceput sa-l cinsteasca in inimile lor pe pe Sfantul Nectarie, ca pe un vas ales al Duhului Sfant, si sa il cerceteze pentru fiecare nevoie a lor.
Intr-o casa din satul Digheliotica Egiou, aflat langa Marea Egee, traia Gheorghia Apostolopoulos, barbatul ei, Kostas, si cei patru copii ai lor. In casa lor, la loc de cinste se afla icoana Sfantului Nectarie din Eghina. Pe toti cei patru copii, femeia i-a crescut cu multa dragoste, invatandu-i smeriti si iubitori de Dumnezeu.

Dintr-o data, o tumoare canceroasa a zdrobit inima femeii, care nu mai putea sa aiba grija de sotul ei si de cei patru copii ai lor. Doctorul din localitate i-a confirmat boala, trimitand-o la un spital renumit din Atena. Acolo, acelasi diagnostic: cancer. Dupa mai multe operatii, doctorii au renuntat, zicandu-i ca nu are sanse de vindecare, drept pentru care e mai bine sa mearga acasa si sa se pregateasca de moarte.

Zacand in pat, femeia isi indemna copiii sa se roage neincetat. Cu ultimele puteri, tot la rugaciune ii indemna. Intr-o noapte de noiembrie, femeia a deschis ochii si a spus: „L-am vazut! L-am vazut pe Sfantul Nectarie, care mi-a spus ca m-am facut bine!” In acelasi moment, unul dintre copii a spus: „Si eu l-am vazut, mama, pe Sfantul din icoana!” A doua zi, cand femeia a mers la spital, doctorii nu au mai putut gasi nici o urma de cancer.

Untdelemn din candela Sfantului Nectarie

Dintr-o data, unei doamne in varsta, din Bucuresti, i s-a facut rau si a cazut pe strada. Scuipand cheaguri de sange si aproape pierzandu-si cunostinta, femeia a fost dusa de urgenta la spital. La spital, dupa cinci zile petrecute conectata la aparate, in urma consultatiei, s-a rostit un diagnostic multiplu: ulcer gastric duodenal, cu crater de natura maligna; hemoragie digestiva, cu anemie post hemoragica 6; infarct miocardic.

In urma unui consult amanuntit si a mai multor ecografii, femeia a fost programata pentru o interventie chirurgicala urgenta. Intre timp, femeia a mers la Manastirea Radu Voda, unde venea adesea, spre a se inchina Sfantului Nectarie si a-i saruta cinstitele Moaste. Spunand unui parinte durerea in care se afla, ea a primit o sticluta cu untdelemn din candela Sfantului Nectarie, spre a se unge in fiecare dimineata, pana la operatie. Ajungand la spital, in ziua programata, chirurgul care urma sa faca interventia, i-a zis acesteia: „Nu am ce taia, caci rana s-a inchis!”

Un monah operat de Sfantul Nectarie

Un monah tanar din Romania a fost diagnosticat cu mai multe boli grele: hepatita activa, colecist alungit, gastrita cronica, ulcer duodenal, reflux gastroesofagian, pietre la fiere si colon iritabil. Intampinand mari greutati in a manca si a munci, dupa doi ani de internari si analize, monahul a venit la un spital din Bucuresti, unde, in urma analizelor, a fost programat pentru o dubla operatie, la fiere si la stomac.

Stiind despre Moastele Sfantului Nectarie, aflate la Manastirea Radu Voda, monahul a mers sa se inchine si sa se roage pentru ajutor. Simtind o mangaiere deosebita din partea sfantului, monahul a plecat spre casa, simtindu-se inca foarte rau. A doua zi, insa, nici semn de durere, nicaieri.
Ajungand la spital, in ziua programata pentru operatie, cand au fost facute analizele, acestea au iesit perfecte. Nici semn de boala. Doctorul, crezand ca este vorba de o eroare de calculator, a repetat analizele, insa rezultatul a fost acelasi. Nici semn de boala, caci Sfantul Nectarie il operase pe monah in chip tainic, tamaduindu-l.

Indemn la smerita rugaciune, catre Sfantul Nectarie din Aegina

Veniti toti credinciosii, sa cinstim pe Nectarie, luminatorul Bisericii cel nou aratat; ca acesta, in zilele noastre, cu dumnezeiasca cuviinta, vietuind intru cuviosie si dreapta credinta, virtutile sfintilor celor de demult in sine le-a intiparit. Si, vas al alegerii facandu-se, precum Pavel, cu vrednicie s-a proslavit, prin harul cel sfintitor al Duhului, daruind fiecaruia cererile cele spre mantuire, ca un ierarh preaindumnezeit.
Manastirea Radu Voda, cu hramul Sfanta Treime, are ca protector, din 2002, pe Sfantul Nectarie Taumaturgul. Particele din moastele Sfantului Nectarie, daruite manastirii in 2001, sunt asezate intr-o racla care sta in partea stanga a bisericii, sub un baldachin.

Sambata, moastele Sfantului Nectarie de la Eghina (Grecia) au fost scoase in procesiune din manastire si puse spre inchinare intr-un baldachin asezat in curte.