Care este diferenta intre foame si apetit! Alimentele care scad apetitul

In: Utile

Foamea este o nevoie naturala, insa apetitul este o pofta, nu o necesitate si de aceea tendintele actuale promoveaza alimentele care au abilitatea de a produce senzatia de satietate si de a intarzia senzatia de foame, afirma nutritionistul Lygia Alexandrescu.

Potrivit acesteia, ovazul, nucile, semintele de in, somonul, apa, ceaiul verde, albusul de ou, tofu natural, varza si merele sunt astfel de alimente.

„Fie sub forma de germeni deshidratati, fie fiert, ovazul este un aliment cu indice glicemic scazut, ce are calitatea de a crea senzatie de satietate pe o perioada indelungata. El contine fibre insolubile, care isi maresc volumul in urma ingerarii, favorizeaza instalarea senzatiei de satietate pentru mai mult timp, fiind asftel un aliat de nadejde in dieta de slabire si in mentinerea greutatii”, sustine Alexandrescu, conform Agerpres.

De asemenea, nucile sunt sursa de proteine, grasimi nesaturate, acizi grasi omega 3 si micronutrienti si contin acizi grasi polinesaturati care stimuleaza formarea celor doi hormoni inhibitori de apetit: grelina si peptida YY. Acesti hormoni joaca un rol major in transmiterea catre creier a mesajului de satietate.

„Uleiul de in este produsul cel mai cunoscut al acestei plante, insa semintele crude de in sunt recunoscute pentru rolul lor de inhibitor de apetit. Acest lucru se datoreaza prezentei in compozitia semintelor a acizilor grasi esentiali omega 3 si a unei mari cantitati de fibre. Ambele au rolul de a diminua cresterile nivelului glicemiei si deci tin sub control senzatia de foame”, a explicat nutritionistul.

Potrivit Lygiei Alexandrescu, somonul gatit dietetic poate ajuta la reducerea cantitatii de alimente consumate la o masa principala datorita cantitatii mari de proteine existente in compozitia sa, alaturi de acizii grasi esentiali omega 3, ambele grupe de nutrienti fiind responsabile de instalarea rapida si pentru o mai lunga perioada a senzatiei de satietate.

Citeste si   SIMONA HALEP este in finala TURNEULUI CAMPIOANELOR unde va da piept cu Serena Williams!

„Apa este un termen esential in ecuatia satietatii. In momentul in care organismul este deshidratat, creierul ii transmite adeseori organismului mesajul senzatiei de foame si nu de sete. De asemenea, deshidratarea induce nevoia de a manca pentru re-energizarea rapida a organismului. Hidratarea completa si continua asigura controlul apetitului”, a aratat Alexandrescu.

Si ceaiul verde este un aliat important in timpul unei diete de slabire, datorita continutului sau crescut de leptine. Leptina este un hormon responsabil de reglarea aportului si consumului energetic zilnic, a apetitului si a metabolismului unei persone. Componentele active ale ceaiului verde ii transmit creierului senzatia de satietate, motiv pentru care este recomandat inaintea meselor principale.

Citeste si   Hornbach se extinde! Trei mari orase sunt in vizorul retailerului german!

Lygia Alexandrescu precizeaza ca un consum ponderat de albus de ou reduce apetitul. „Acest aspect se datoreaza mai ales receptorilor de opioizi, stimulati de unii aminoacizi prezenti in albusul de ou. In plus, histidina si acidul glutamic faciliteaza absorbtia optima de potasiu si clor in celulele centrilor nervosi ai perceptiei senzatiilor placute. Este favorizata astfel instalarea unei stari de bine, esentiala pentru combaterea alimentatiei excesive”, a explicat nutritionistul.

 

Tofu natural este un alt aliment din aceeasi categorie. „Soia a constituit inca din cele mai vechi timpuri o sursa esentiala de proteine pentru popoarele asiatice. Izoflavonele continute in soia au un rol antioxidant important, dar regleaza si apetitul. Acest beneficiu este oferit de genisteina, o izoflavonoida care s-a dovedit a inhiba apetitul si de limita cantitatea de alimente consumate la o masa”, mentioneaza nutritionistul.

Citeste si   Ce sa mananci in functie de zodia ta! Vezi de ce alimente sa te feresti

Totodata, varza produce senzatie de satietate pe o perioada indelungata datorita compozitiei sale complexe. Este bogata in fibre, saraca in calorii, bogata in vitamina C si o sursa foarte buna de magneziu, calciu, proteine, bioflavonoide, potasiu, acid folic si vitamine B si are calitatea de a limita portiile de alimente la mesele la care este ingerata, in special in stare cruda.

Si merele, care sunt fructe alcaline, contin o mare cantitate de fibre solubile si insolubile, zaharuri naturale, vitamina C, beta-caroten (daca se consuma si coaja), potasiu. De asemenea, merele contin o cantitate semnificativa de pectine, carbohidrati care controleaza centrul foamei.













MAI TREBUIE SA CITESTI SI...

By: Ovidiu Cercel Tags: , , , ,
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Name Email Website Comment

REVINO IN TOP

Share Page

Close