Castigul salarial mediu net a crescut cu 4 lei in septembrie, ajungand la 1.538 lei

In: Bani, Stirile zilei

Castigul salarial mediu net este de 1.538 lei, in crestere fata de luna anterioara cu 4 lei (0,3%), potrivit Institutului National de Statistica.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4.296 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (845 lei).


Indicele castigului salarial real pentru luna septembrie 2012 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 99,1%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 118,7%, cu 1,1 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna august 2012.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

In luna septembrie 2012, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat, in aproape egala masura, atat cresteri cat si scaderi fata de luna precedenta.

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna august 2012 din sectorul economic s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net au fost de 22,4% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv de 18,6% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului.

De asemenea, s-au inregistrat cresteri intre 7% si 11,5% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor textile si intre 2% si 4% in activitati de editare, activitati de spectacole, culturale si recreative, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, activitati de servicii anexe extractiei, prelucrarea lemnului fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite).

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost cauzate de acordarea in luna precedenta a primelor ocazionale, platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou). De asemenea, in unele activitati economice scaderea nivelului castigului salarial mediu net din luna septembrie a fost cauzata de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net au fost: cu 20,8% in alte activitati extractive; intre 4% si 9% in extractia minereurilor metalifere, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea altor mijloace de transport, colectarea si epurarea apelor uzate, industria metalurgica; intre 2% si 4% in transporturi pe apa, fabricarea produselor din tutun, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, tranzactii imobiliare, fabricarea substantelor si a produselor chimice, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), fabricarea bauturilor, fabricarea articolelor de imbracaminte, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activitati de posta si de curier, colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor (inclusiv activitati de recuperare a materialelor reciclabile; activitati si servicii de decontaminare), silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii).

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna august in invatamant cu 3,4% ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice; in administratia publica si in sanatate si asistenta sociala s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta ( 0,4%).

Loading...

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,1%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 99,8%.

By: Elena Tudor Tags:
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Name Email Website Comment

REVINO IN TOP

Share Page

Close