In ce conditii pot fi mancate alimentele scapate pe JOS

In: Stiinta, Stirile zilei

„Regula celor 5 secunde” a fost confirmata si poate fi aplicata, intrucat alimentele scapate pe jos pot fi mancate fara riscuri deosebite pentru sanatate, mai ales daca este vorba de felii de paine prajita, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Aston din Marea Britanie.

Mai multi experti in microbiologie au dorit sa testeze „regula celor 5 secunde” si sa vada daca aceasta teorie se aplica tuturor alimentelor scapate pe jos, potrivit dailymail.co.uk.

In mod surprinzator, cercetatorii au descoperit ca este mai putin probabil ca bacteriile sa se lipeasca de alimentele scapate pe suprafete mochetate si ca alimentele umede, precum pastele si dulciurile, sunt acelea in cazul carora se aplica cel mai bine „regula celor 5 secunde”.

Studiul a fost realizat de studentii din ultimul an de la Facultatea de Biologie de la Universitatea Aston, coordonati de profesorul Anthony C. Hilton. Ei au monitorizat transferul unei bacterii comune – Escherichia coli (E. coli) – si al bacteriei Staphylococcus aureus (S. aureus) de la suprafete de interior (mochetate, laminate si acoperite cu gresie) pe diverse tipuri de produse alimentare.

Alimentele testate au inclus bucati de paine prajita, paste, biscuiti si dulciuri lipicioase, care au fost lasate pe podea intre trei si 30 de secunde.

Studiul a confirmat faptul ca timpul este un factor semnificativ pentru transferul bacteriilor de pe podea pe alimente, insa tipul pardoselei este factorul decisiv.

Suprafetele carpetate sunt acelea care permit cel mai putin transferul de bacterii, in orice perioada de timp – a fost cazul pentru toate cele patru tipuri de produse alimentare testate.

Painea prajita este alimentul care prezinta cel mai mic risc de a „aduna” bacterii de pe orice tip de suprafete, insa doar daca este uscata. Painea prajita cu unt sau dulceata creste riscul de a atrage microbi. Alimentele umede, precum pastele si dulciurile, pot fi ridicate de pe jos intr-un interval de 5 secunde fara sa contracteze bacterii – insa, dincolo de aceasta perioada, riscul de infectare creste considerabil.

Suprafetele laminate si cele acoperite cu gresie sunt cele mai „rele” tipuri de pardosele, intrucat transfera cele mai multe bacterii pe alimente.

MAI TREBUIE SA CITESTI SI...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Name Email Website Comment

REVINO IN TOP

Share Page

Close