Ce risti daca stai pe chat sau messenger la birou! CEDO a dat verdictul – Cap Limpede

Ce risti daca stai pe chat sau messenger la birou! CEDO a dat verdictul

Ti-a placut articolul? Trimite-l unui prieten!

Un angajator nu comite niciun abuz verificand daca salariatii sai isi indeplinesc atributiile profesionale in timpul orelor de lucru, a decis CEDO marti. Totodata, Curtea arata ca un angajator are dreptul sa supravegheze comunicatiile purtate pe internet de salariati in timpul orelor de lucru.

Decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) in procesul Barbulescu vs Romania a fost publicata marti.

Bogdan Barbulescu a reclamat faptul ca, in perioada in care era angajat in cadrul unei companii private, i-au fost monitorizate convorbirile purtate prin mesageria electronica, context in care a fost acuzat de catre angajator ca a folosit internetul in scop personal. Barbulescu a negat acest lucru, invocand folosirea internetului in relatia cu clientii, scrie Digi24.

In ciuda acestui fapt, Barbulescu a fost concediat pe motiv de incalcare a regulamentului intern care interzicea folosirea resurselor companiei in scopuri personale.

Angajatorul si-a justificat decizia de concediere prin faptul ca inginerul roman a folosit mesageria electronica nu doar in scop profesional, ci si pentru a comunica cu fratele sau si cu iubita sa.

Bogdan Barbulescu a dat compania in judecata, dar instantele din Romania nu i-au dat dreptate.

In consecinta, el s-a adresat CEDO.

Loading...

In decizia emisa, CEDO apreciaza ca un angajator nu comite niciun abuz verificand daca salariatii sai isi indeplinesc atributiile profesionale in timpul orelor de lucru. De altfel, angajatorul a accesat contul de mesagerie electronica al reclamantului gandindu-se ca acesta contine comunicatiile cu clientii, se arata in motivarea hotararii Curtii.

CEDO a apreciat ca in acest caz nu a fost incalcat art. 8 din Conventie, privind respectarea dreptului la viata privata şi a familiei.

Totodata, CEDO a aratat ca justitia romana a pastrat un echilibru corect intre interesele angajatorului si respectarea caracterului confidential al corespondentei private, intrucat in instanta s-au folosit numai transcripturi ale convorbirilor ce dovedeau ca salariatul a folosit calculatorul companiei in interes personal in timpul programului de lucru, iar identitatea persoanelor cu care s-au purtat acele convorbiri nu a fost divulgata.


Ti-a placut articolul? Trimite-l unui prieten!
spre

Share Page

Close