Cea mai veche si prima sarbatoare a crestinilor! Romanii o asteapta in fiecare saptamana!

In: Spiritualitate

Sf. Biserica, din vremea Sf. Apostoli, a decis ca duminca sa fie sarbatoare religioasa si ziua saptamanala de odihna. Astfel, ziua de duminica este considerata cea mai veche si prima sarbatoare a crestinilor.

Sf. Ignatie Teoforul (†107), episcop al Antiohiei si ucenic al Sfintilor Apostoli, le cerea crestinilor proveniti dintre iudei sa cinsteasca duminica si sa renunte la sambata, ca zi de odihna: „Asadar, cei care au trait in randuielile cele vechi (adica evreii) si au venit la nadejdea cea noua, sa nu mai tina sambata, ci duminica, in care si viata noastra a rasarit, prin El si prin moartea Lui…“.


Crestinii cinstesc duminica fiindca in aceasta zi a inviat Mantuitorul din morti, aducand izbavirea din robia pacatului. Iar acest eveniment din istoria mantuirii reprezinta temelia credintei noastre deoarece, asa cum spune Sfantul Apostol Pavel: „Daca Hristos n-ar fi inviat, zadarnica este atunci propovaduirea noastra, zadarnica si credinta noastra“, scrie ziarullumina.ro.

Invierea Domnului Hristos in ziua de Duminica este o realitate marturisita de toti Sfintii Evanghelisti. „Iar in ziua intaia a saptamanii (duminica), Maria Magdalena a venit la mormant, dis-de-dimineata, fiind inca intuneric, si a vazut piatra rasturnata de pe mormant“, ne spune Sf. Ap. Ioan.

De asemenea, prima zi a creatiei lumii este duminica. Despre insemnatatea acestui fapt, Sf. Iustin Martirul si Folosoful arata: „Iar in ziua soarelui noi ne adunam laolalta, deoarece aceasta este prima zi in care Dumnezeu, schimband intunericul si materia, a creat lumea, iar Iisus Hristos, Mantuitorul nostru, in aceeasi zi a inviat din morti“.

Pentru crestini, duminica mai are insemnatate deosebita, deoarece intr-o zi de duminica S-a pogorat Duhul Sfant peste Sfintii Apostoli si tot intr-o zi de duminica S-a inaltat Domnul la ceruri.

Loading...

Respectand duminica in locul sambetei, crestinii nu pot fi acuzati ca nu respecta porunca a patra, deoarece ei traiesc dupa randuielile Mantuitorului si ale Sfintilor Sai Apostoli.

MAI TREBUIE SA CITESTI SI...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Name Email Website Comment

REVINO IN TOP

Share Page

Close