Centrul de comanda al mancarii nu este creierul! Mihaela Bilic dezvaluie singurul organ care lucreaza independent de creier!

In: Utile

In ultima vreme se discuta tot mai des despre capacitatea tubului digestiv de a actiona independent de comenzile centrale/rationale, de a fi un fel de „stat in stat”, responsabil de imunitate, de acoperirea nevoilor de nutrienti ale corpului, de buna digestie si tranzit a alimentelor.

Interesant este ca intestinul isi poate continua neperturbat activitatea si in cazul in care se sectioneaza complet legaturile nervoase cu creierul, fenomen incredibil, nemaiantalnit in cazul altor organe!

Si daca tot se accepta capacitatea intestinului de a sti sa ia decizii bune „de capul lui”, merita sa va confirm ca pana si tubul nostru digestiv cere sa mancam asociat. Adica DA, carnea si pestele se mananca cu garnitura (cartofi sau orez) iar untul, salamul si branza cu paine.

Aici vorbim de echilibru, de normalitate, nu de slabit, scrie Mihaela Bilic pe Facebook.

Explicatie: proteinele si grasimile petrec mai mult timp in stomac, este nevoie de o perioada lunga pentru ca ele sa fie maruntite, descompuse in fragmente mici de aminoacizi sau acizi grasi. Nu la fel se intampla cu glucidele (carbohidratii) din fainoase, glucoza trece rapid din stomac in intestin si de acolo in sange. Deci organismul simte imediat ca a fost hranit cand mancam paine, paste, orez sau cartofi… fapt pe care il stim, nu mai trebuie demonstrat.

In schimb o masa fara fainoase ne lasa nesatisfacuti sau, din pacate, cu o pofta de ceva dulce, de un desert. Pentru ca intestinul stie ca are nevoie de glucide, iar din proteine si grasimi ficatului ii ia ceva timp sa fabrice glucoza. Asa ca nu trebuie sa ne mai miram ca de secole oamenii mananca asociat instinctiv, fara sa fi fost nevoie sa-i invete cineva sau sa le dea permisiunea. Pentru ca intestinul stie ce-i trebuie organismului. Si cere, conchide Mihaela Bilic.

MAI TREBUIE SA CITESTI SI...

REVINO IN TOP

Share Page

Close