Cum te imbatranesc SUPLIMENTELE ALIMENTARE fara sa iti dai seama!

In: Sanatate

Cercetatorii canadieni au descoperit ca vitaminele pe care le consumam zilnic pentru intarirea organismului sub forma de suplimente alimentare nu incetinesc procesul de imbatranire, ba dimpotriva, il accelereaza!

Potrivit teoriei acceptate in prezent, antioxidantii reduc efectul „oxidant” al radicalilor liberi – acele molecule corozive produse de organism in timpul procesarii oxigenului, care sunt inspirate, de asemenea, din aerul poluat si din fumul de tigara, conform dailymail.co.uk.


Insa, potrivit cercetatorilor de la Universitatea McGill din Canada, nu doar ca radicalii liberi nu provoaca imbatranirea, dar administrarea suplimentelor alimentare antioxidante ar putea, de fapt, sa accelereze acest proces.

Cand radicalii liberi interactioneaza cu celulele, proteinele si ADN-ul din organism, fenomenul ar putea avea un efect nociv, prin interferarea cu structura chimica a celulelor. Potrivit teoriei larg acceptate, acest proces cauzeaza imbatranirea organismului, de la declinul fizic pana la aparitia anumitor boli, cum ar fi cancerul.

Cu toate acestea, studiul cercetatorilor canadieni, publicat in revista Cell, sugereaza ca radicalii liberi prelungesc, de fapt, viata celulelor.

Acest proces are loc prin modificarea unui mecanism denumit apoptoza. In urma acestuia, celulele deteriorate sunt instruite sa se „sinucida” intr-o serie de situatii, de exemplu, atunci cand trebuie sa evite sa devina canceroase, dupa ce ADN-ul lor a trecut printr-o mutatie periculoasa, sau pentru a distruge virusurile care le-au invadat.

Oamenii de stiinta au descoperit ca radicalii liberi influenteaza acest „mecanism de sinucidere”, astfel incat sa actioneze intr-un mod cu totul diferit in celulele sanatoase, consolidandu-le sistemul de aparare si prelungindu-le durata de viata.

„Teoria radicalilor liberi care provoaca imbatranirea este incorecta. Am rasturnat aceasta teorie”, a declarat Siegfried Hekimi, profesor de biologie la Universitatea McGill.

Siegfried Hekimi a afirmat ca, atunci cand au ridicat nivelurile de radicali liberi la viermii cilindrici din familia Nematodae – cu un sistem nervos ce indeplineste numeroase functii ale organismelor evoluate -, acestia au trait „considerabil mai mult”.

In acelasi timp, acest studiu a confirmat presupunerile altor oameni de stiinta. In 2013, cercetatorii de la Institutul de cercetare cardiovasculara Multimedica din Milano au afirmat ca organismul uman are nevoie de stresul provocat de radicalii liberi pentru a putea lupta impotriva infectiilor si pentru a regla corespunzator functiile vitale, cum ar fi sistemul cardiovascular.

Cercetatorii italieni au examinat toate cercetarile anterioare pe aceasta tema si au ajuns la urmatoarea concluzie:

„Cresterea nivelului de antioxidanti din organism ar putea avea un efect nociv asupra sanatatii umane. Un nivel echilibrat de antioxidanti este important pentru sistemul cardiovascular si pentru o imbatranire sanatoasa”, au concluzionat acestia intr-un articol publicat in The International Journal of Biochemistry and Cell Biology.

Oamenii de stiinta considera ca organismul uman dispune de o serie de mecanisme de aparare pentru a supravietui in medii ostile, dar aceste sisteme sunt declansate abia cand oamenii se confrunta cu situatiile-limita respective – iar radicalii liberi actioneaza tocmai in aceste situatii.

Problema antioxidantilor este aceea ca ar putea neutraliza acest efect „protector” – fapt care explica, de asemenea, motivul pentru care suplimentele cu antioxidanti pot produce unele efecte daunatoare neasteptate.

De exemplu, studiile de laborator au aratat ca dozele mari de antioxidanti, cum ar fi N-acetilcisteina, ar putea favoriza raspandirea celulelor canceroase ale sanului.

De asemenea, betacarotenul si vitamina A au fost asociate cu un risc crescut de mortalitate din cauza cancerului la plamani si a afectiunilor pulmonare.

Cu toate acestea, antioxidantii din alimente au un rol important pentru sanatatea organismului. Cantitatea ingerata astfel este mult mai scazuta decat cantitatile regasite in suplimente. In aceste niveluri scazute, antioxidantii joaca un rol protector.

„Suplimentele cu vitamine ar putea fi utile pentru copiii mici, persoanele mai in varsta si femeile insarcinate, insa pentru restul populatiei este mult mai bine sa se concentreze pe dieta si pe alimente proaspete, bogate in nutrienti”, a spus Helen Bond, de la British Dietetic Association.

Sursa: mediafax.ro













Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Name Email Website Comment

REVINO IN TOP

Share Page

Close