Curtea Constitutionala isi pastreaza drepturile, astfel toate hotararile Parlamentului trecand pe la CC

In: Guvern, Stirile zilei

Curtea Constitutionala isi pastreaza drepturile, modificarea atributiilor fiind declarata neconstitutionala. In 18 iulie, Senatul, forul decizional, adoptase legea de aprobare a OUG privind functionarea Curtii Constitutionale (CC) in varianta Camerei Deputatilor.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului 38/2012 a modificat competenta Curtii Constitutionale, in sensul ca nu se mai poate pronunta pe deciziile Parlamentului.


Pe de alta parte, in 9 iulie, CC a admis sesizarea de neconstitutionalitate formulata de 67 de deputati apartinand grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal si constata ca solutia legislativa care exclude de la controlul de constitutionalitate hotararile Parlamentului care afecteaza valori si principii constitutionale este neconstitutionala. PDL reclamase modificarea alin.(1) al art.27 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale.

„Articol unic. – Alineatul (1) al articolului 27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.807 din 3 decembrie 2010, se modifica si va avea urmatorul cuprins: «(1) Curtea Constitutionala se pronunta asupra constitutionalitatii regulamentelor Parlamentului, la sesizarea unuia dintre presedintii celor doua Camere, a unui grup parlamentar sau a unui numar de cel putin 50 de deputati sau cel putin 25 de senatori»”, a fost prevederea contestata de PDL pe care CC a admis-o.

Loading...

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Name Email Website Comment

REVINO IN TOP

Share Page

Close