Descoperire de ultima ora pe Luna! Oamenii de stiinta: este o structura ciudata

In: Stiinta

Oamenii de stiinta au descoperit o structura ciudata, de origine vulcanica, la polul sud al Lunii. Aceasta nu seamana cu nimic din ceea ce se gaseste pe suprafata satelitului nostru.

Conform unui raport citat de Fox News, structura, botezata „Mafic Mound”, e inalta de 4.184 de metri si masoara 76 de kilometri in diametru, aflandu-se in mijlocul unui gigantic crater de impact.

Citeste si   IMAGINI SENZATIONALE: Cum ar fi aratat planetele daca ar fi fost la aceeasi distanta de Pamant ca Luna!

„Daca scenariile asupra formarii sale sunt corecte, ar fi vorba despre un proces vulcanic total nou, nemaivazut pana acum”, a explicat Daniel Moriarty, de la Universitatea Brown, autorul studiului.

Colina de Mafic (termenul facand referire la rocile bogate in minerale, cum ar fi piroxenul si olivina) a fost descoperita in anii ’90 de cercetatorul Carle Pieters. Ciudatenia, in cazul acestei formatiuni, consta in compozitia de minerale (cu un nivel mare de calciu), care pare sa fie unica pe Luna.

Citeste si   Vine cea mai mare eclipsa de luna! Vezi la ce sa te astepti!

O ipoteza, care insa nu e singura, ar fi faptul ca formatiunea s-a conturat in urma unei eruptii vulcanice declansate de impact.

Pentru ca misterul sa fie elucidat, pasul urmator ar fi o noua misiune pe Luna, in cadrul careia sa se recolteze mostre. Acestea vor face lumina si cu privire la momentul impactului si nasterea giganticul crater, cel mai mare din sistemul solar, despre care se stie ca a aparut dupa un impact.

Citeste si   Santul de aparare al fortificatiei turcesti din secolul al XVI-lea a fost descoperit in Piata Unirii din Timisoara!

Impactul cu pricina a influentat cu siguranta multe aspecte ale evolutiei Lunii, mai spune autorul studiului.

Sursa: ziare.com

MAI TREBUIE SA CITESTI SI...

By: Ovidiu Cercel Tags: ,
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Name Email Website Comment

REVINO IN TOP

Share Page

Close