Lectie de viata de la Patriarhul Daniel! Pilda vindecarii femeii garbove!

In: Dezvoltare Personala, Spiritualitate

Patriarhul Daniel a prezentat la predica de duminica, 10 decembrie, starea duhovniceasca si de sanatate a femeii garbove, amintita in Evanghelia citita la Sfanta Liturghie. Tamaduirea femeii garbove este sarbatorita cu cruce rosie in calendarul crestin ortodox astazi, in a XVII-a Duminica dupa Rusalii.

„Vindecarea femeii garbove ne descopera intelesul adanc al ridicarii naturii umane pacatoase pe care Hristos o elibereaza din robia demonilor si a neputintelor”, a spus Patriarhul Romaniei astazi in omilia rostita la Paraclisul Sfantul Grigorie Luminatorul din Resedinta Patriarhala, potrivit Basilica.ro, site-ul Patriarhiei.

PF DAniel a amintit credinciosilor ca femeia garbova suferea de optsprezece ani. „Ea nu putea sa ridice privirea in sus, nici sa vada fetele oamenilor, nici albastrul cerului. Totusi, aceasta femeie in pofida bolii si a neputintei ei , venea cu regularitate la sinagoga si se ruga lui Dumnezeu, poate nu atat pentru vindecarea trupului sau garbov, cat pentru mantuirea sufletului sau”.

Completand cele spuse, Parintele Patriarh a subliniat ca „prin credinta puternica, prin evlavie, rugaciune smerita si prin osteneala venirii in fiecare sambata la sinagoga, aceasta femeie pastra legatura vie cu Dumnezeul Cel nevazut. Iar cand cel nevazut S-a facut vazut, adica Fiul lui Dumnezeu S-a facut Om si a venit printre oameni, Acesta a dezlegat-o din legaturile Satanei si a indreptat-o in starea de om sanatos”.

Continuand cuvantul sau, Preafericirea Sa a precizat ca „femeia garbova, suferinda si smerita, nu a cerut vindecare de la Hristos pentru ca nu indraznea sa-I ceara ceva. Ea purta crucea suferintei in smerenie si tacere. Trupul ei garbov era aplecat de boala, dar sufletul ei era drept, in stare de rugaciune.”

Cu toate ca ea nu a cerut nimic, Mantuitorul Hristos o vindeca de boala care suferea. Accentuand acest aspect, Patriarhul Romaniei a evidentiat ca prin acest exemplu se arata ca „Dumnezeu doreste si savarseste vindecarea chiar si atunci cand omul nu mai asteapta vindecarea sau nu o mai cere in mod staruitor.”

„Din aceasta lucrare minunata a Domnului Hristos, spune Patriarhul Daniel, intelegem ca Dumnezeu lucreaza cand doreste El si cum doreste El, modul Lui de lucrare fiind unul intelept si pedagogic. Chiar daca intarzie sa raspunda la cerea omului, ori raspunde intr-un mod diferit decat asteptam noi, Dumnezeu lucreaza totdeauna pentru mantuirea oamenilor.”

Spre finalul cuvantului, Parintele Patriarh a mentionat ca femeia garbova reprezinta pentru fiecare om in parte un exemplu de vietuire crestina. Totodata, Preafericirea Sa a indemnat ca fiecare sa se desprinda de pacatele si faptele rele prin Spovedanie si impartasanie.

„Ea este pentru noi lumina mai ales in aceasta perioada a Postului Nasterii Domnului, ca timp de pregatire pentru primirea Mantuitorului Hristos in pestera inimii noastre care din cauza pacatelor a devenit intunecoasa si rece. insa ea se lumineaza prin Spovedanie, impartasanie, rugaciune, post si milostenie”, a specificat Patriarhul Romaniei.

In incheiere, Patriarhul Daniel a spus faptul ca „noi ne numim crestini pentru ca purtam numele lui Hristos, dar suntem si crestini buni daca devenim milostivi. Astfel, oamenii care infaptuiesc binele devin mainile iubirii milostive a lui Hristos in lume”, a conchis Preafericirea Sa.

By: Ovidiu Cercel Tags: , ,

Cinci intrebări pentru copii, care le pun probleme adultilor! Vezi daca le faci fata!

In: Dezvoltare Personala

Se spune ca cei mici invata cel mai mult din joaca, iar noile metode de predare implica aceste jocuri educative. Este foarte important sa faci exercitii pentru stimularea creierului si a imaginatiei. Fie ca este vorba de o plimbare in parc sau despre probleme de logica, toate te pot ajuta pentru a-ti construi propria identitate si pentru a te descoperi.

1. Care este raspunsul corect: 9 plus 5 face 13 sau 9 plus 5 este egal cu 13?

2. Ce este mereu fierbinte, chiar si atunci cand il pui in frigider?

3. Sa ne imaginam ca ai un sertar cu sosete. in sertar ai 4 sosete negre, 8 maron, 2 albe si 8 sosete pestrite. Nu este lumina si trebuie sa iti iei o pereche de sosete. Cate sosete trebuie sa scoti, pentru a obtine o potrivire?

4. Cu cat scazi mai mult din el, cu atat devine mai mare. Ce sa fie?

5. Exista mii de pietre diferite in lume, unele chiar trec dintr-un ocean in altul. Ce fel de piatra nu poti intalni totusi in apa?

Iata mai jos raspunsurile…

1. Raspunsul intrebarii numarul 1: niciuna dintre variante, caci 9 plus 5 este egal cu 14. Doar te-ai pierdut in cuvintele problemei:))

2. Raspunsul intrebarii numarul 2: Ardeiul iute. Chiar daca il pui la frigider, tot te va arde limba atunci cand il consumi.

3. Raspunsul intrebarii numarul 3: 5 sosete, deoarece sunt 4 culori diferite.

4. Raspunsul intrebarii numarul 4: o groapa. Cu cat iei mai mult pamant din ea, cu atat se mareste.

5. Raspunsul intrebarii numarul 5: una uscata.

Sursa: secretele

By: Ovidiu Cercel Tags: , , , ,

Ghicitoarea creata de Albert Einstein cand era copil! Doar 2% dintre oameni reusesc sa o rezolve! Vezi daca tu reusesti! Video

In: Dezvoltare Personala

Albert Einstein este cunoscut publicului larg ca un geniu al fizicii, insa a lasat mostenire si unul dintre cele mai interesante teste, care testeaza perspicacitatea oamenilor, „Ghicitoarea lui Einstein”. Potrivit informatiilor oferite de-a lungul timpului, aceasta ghicitoare ar fi fost creata atunci cand era copil, iar 2% dintre oameni reusesc sa o rezolve.

Ghicitoare este urmatoarea:

Sunt 5 case, de 5 culori diferite, asezate in linie. In fiecare casa locuieste o persoana de nationalitate diferita. Cele 5 beau o anumita bautura, fumeaza o anumita marca de tigari si au un animal diferit. Nu sunt proprietari care au acelasi animal, beau aceeasi băutura sau fumeaza aceeasi marca de tigari.

Indicii:

1. Britanicul locuieste in casa rosie.

2. Suedezul are caini.

3. Danezul bea ceai.

4. Casa verde se afla in stanga celei albe.

5. Proprietarul casei verzi bea cafea.

6. Proprietarul care fumeaza tigari Pall Mall are pasari.

7. Proprietarul casei galbene fumeaza Dunhill.

8. Proprietarul casei din mijloc bea lapte.

9. Norvegianul locuieste in prima casa.

10. Proprietarul care fumeaza Blends locuieste langa cel care are pisici.

11. Proprietarul care are un cal locuieste langa cel care frumeaza Dunhill.

12. Proprietarul care fumeaza Bluemasters bea bere.

13. Germanul fumeaza tigari Prince.

14. Norvegianul locuieste langa casa albastra.

15. Proprietarul care fumeaza Blends locuieste langa cel care bea apa.

Cine are un peste ca animal de companie?

Raspunsul corect:

By: Ovidiu Cercel Tags: , ,

Principalele opt motive pentru care unii oameni nu te plac!

In: Dezvoltare Personala

Unii oameni sunt foarte placuti. Alti oameni, din nefericire, nu sunt – si aici poti sa fii si tu inclus. Poate asta sa-ti afecteze sansele de succes? Probabil ca da. Cercetarile arata ca “angajatii populari erau vazuti ca fiind demni de incredere, motivati, seriosi, decisivi si harnici si colegii lor mai putin placuti au fost perceputi ca fiind aroganti, convingatori si manipulativi.”

Daca oricare dintre urmatoarele se aplica si in cazul tau, ia decizia de a face unele modificari, numai in cazul in care crezi ca te vor face mai fericit.

Acestea sunt cele OPT motive pentru care unii oameni nu te plac (Si ce poti sa faci in acest caz):

1. Controlezi

Da, tu esti seful. Da, tu esti titanul industriei. Da, tu esti coada mica care a fost un caine imens.

Cu toate acestea, singurul lucru pe care-l poti controla esti tu insuti. Daca descoperi ca iti este greu sa controlezi celelalte persoane, ai decis ca obiectivele tale, visurile tale si chiar opiniile tale sunt mai importante decat ale lor.

In plus, controlul este pe termen scurt in cel mai bun caz, deoarece adesea necesita forta, frica sau autoritate sau o anumita forma de presiune – nici unul dintre acestea nu te fac sa te simti bine despre tine.

Gaseste oameni care vor sa mearga acolo unde te duci. Ei vor fi mult mai harnici, se vor distra mai mult si vor crea relatii de afaceri si personale mai bune.

2. Invinovatesti

Oamenii fac greseli. Angajatii nu va satisfac asteptarile. Furnizorii nu liveaza la timp. Asa ca-i invinovatesti pentru problemele tale. Dar si tu esti de vina. Poate ca nu ai oferit prea mult sprijin sau poate ai cerut prea mult, prea curand.

Asumarea responsabilitatii atunci cand lucrurile nu merg bine in loc sa-i invinovatesti pe   ceilalti nu este masochins; iti ofera putere, pentru ca te concentrezi sa faci lucrurile mai bine sau mai inteligent data viitoare.  Si cand ajungi sa fii mai bun sau mai inteligent, te simti mai fericit.

3. Incerci sa impresionezi

Nimeni nu te place pentru hainele tale, pentru masina ta, pentru posesiunile tale, pentru titlurile tale sau pentru realizarile tale. Acelea sunt toate “lucruri”. Oamenii ar putea sa-ti placa “lucrurile”, dar asta nu inseamna ca te plac si pe tine.

Sigur, superficial ti s-ar parea ca te plac, dar superficial este insubstantial, iar o relatie care nu se bazeaza pe substanta nu este o relatie reala.

Relatiile autentice te fac sa fii mai fericit si vei ajunge sa ai parte de relatii autentice atunci cand nu vei mai incerca sa impresionezi si cand vei incepe sa fii tu insuti.

4. Ii intrerupi pe ceilalti

Intreruperea nu este doar nepoliticoasa. Cand intrerupi pe cineva, ceea ce spui de fapt este “Nu te ascult ca sa inteleg ce spui; ci te ascult ca sa decid ce vreau sa spun eu.”

Vrei ca oamenii sa te placa? Asculta ceea ce au de spus. Concentreaza-te la ceea ce spun. Adreseaza intrebari pentru a te asigura ca intelegi ceea ce spun ei.

Te vor iubi pentru asta si iti va placea cum te va face sa te simti.

Sprijina-i nu ii indeparta! Cum recunosti persoanele instabile emotional si cum le poti ajuta?

In: Dezvoltare Personala

Instabilitatea emotionala poate fi un semn al unei probleme mult mai profunde al unei persoane. Instabilitatea emotionala poate insemna o tulburare de personalitate, cum ar fi personalitatea de tip borderline. De asemenea, poate fi un semn al unor traume, al depresiei sau al tulburarilor de anxietate din copilarie. Caracteristicile unei persoane instabile emotional pot varia. Acestea pot prezenta semne de depresie si anxietate, prezentand, de asemenea, o serie de comportamente care ii pot afecta pe ei insisi si pe cei din jurul lor.

Acestia pot avea, de asemenea, reactii intense de furie, de anxietate sau de depresie care pot dura mai multe ore sau chiar zile. Schimbarile de dispozitie pot varia intre perioadele de disforie si perioade de euforie si de la incredere in sine la anxietate si iritabilitate severa.

In cazul in care cunosti pe cineva si suspectezi ca ar putea sa fie instabil din punct de vedere emotional, este important sa recunoasteti semnele astfel incat sa fiti mult mai bine pregatiti sa intelegeti de ce au nevoie. Veti fi, de asemenea, pregatit sa ii sprijiniti fara a permite comportamentului lor sa va afecteze personal sau sa afecteze, sau sa le obtineti ajutorul necesar penru a lucra prin aceste comportamente.

In continuare va vom prezenta cele PATRU comportamente ale unei persoane instabile emotional:

1. Sunt mai predispusi la actiuni impulsive

Cineva care este instabil din punct de vedere emotional poate fi mai predispus sa actioneze impulsiv. Ei pot face lucruri care le pot dauna lor insisi si altora fara sa se gandeasca la asta pana la capat. De exemplu, cineva care este instabil din punct de vedere emotional poate avea mai multe sanse sa-si conduca masina extrem de rapid sau sa conduca sub influenta drogurilor sau a alcoolului. Actiunile lor impulsive sunt mult mai probabil sa fie orientate spre pericol. De asemenea, pot fi mai predispusi la cheltuieli impulsive sau la jocuri de noroc. Ei au foarte putin control de sine si pot sa nu inteleaga in totalitate satisfactia intarziata. Facand aceste lucruri ii pot face sa se simta bine pentru scurte perioade de timp, pentru ca nu sunt capabili.

2. Au probleme mari de furie

Una dintre cele mai importante caracteristici ale unei persoane instabile emotional este problema furiei. O persoana instabila din punct de vedere emotional poate avea multe probleme cand vine vorba de controlarea modului in care isi exprima furia. Nu-si pot controla emotiile intr-o maniera sanatoasa. Desi pot fi la fel de bine predispusi la izbucniri de tristete sau de fericire, furia lor este mult mai daunatoare. Ei pot striga si pot tipa cand sunt suparati, sau isi pot exprima furia prin actiuni violente. Acest lucru nu inseamna intotdeauna ca vor dauna fizic persoanei pe care sunt suparati, dar pot tranti usile si pot sparge obiecte.

Cu toate acestea, profesorul clinician asistent de psihiatrie Dr. Carol W. Berman afirma: “Cel mai important instrument nu este de a internaliza comportamentul persoanei sau de a o lua personal. Tine minte, nu e vorba de tine. Persoanele cu tulburare de personalitate nu sunt pe deplin constiente de comportamentul lor si de efectul lor asupra altor persoane.

3. Instabili in relatii

Cineva care este instabil din punct de vedere emotional va avea dificultati in mentinerea stabilitatii relatiilor. Acestia pot sa fie extrem de schimbatori, intre un sentiment foarte respectuos fata de o persoana si sentimente nu tocmai placute fata de aceasta. Nu numai asta, dar le este dificil sa mentina o relatie stabila. Ei pot incepe argumente si se pot desparti de ceilalti oameni importanti din viata lor, doar pentru a dori sa caute o impacare cu acestia dupa cateva ore sau zile.

Fostul agent de Contrainformare al FBI si autorul Joe Navarro, M.A. spune “Nimeni nu le poate numi “relatii pe coji de oua”, dar in asta se transforma.  Relatii in care trebuie sa calci usor – in fiecare zi cand te trezesti trebuie sa mergi la figurat pe coji de oua deoarece partenerul tau sau cineva pe care-l cunosti se comporta sau actioneaza prea des cu o constelatie de trasaturi care sunt pur si simplu toxice. Atat de toxice, incat trebuie sa fii atent in jurul tau ca sa nu se repeada la tine. Ei fac asta pentru ca sunt instabili din punct de vedere emotional.”

Relatiile lor romantice nu sunt singurul aspect care sufera. Persoanele instabile din punct de vedere emotional au dificultati in mentinerea oricarui tip de relatii. Prieteniile lor pot suferi, precum si relatiile cu membrii familiilei lor. Ei pot fi instrainati de familiile si de prietenii lor, deoarece relatiile lor sufera.

4. Au reactii extreme

La fel ca problemele de furie, oamenii care sunt instabili emotional au adesea reactii extreme la situatii care sunt fie reale, fie percepute. Daca percep ca sunt nedreptatiti intr-un anumit fel, ei ar putea avea o reactie mai puternica imediat, in loc sa afle mai multe despre acea situatie. Perceptia lor asupra lumii ar putea fi gresita, si vor reactiona mai degraba la aceasta decat la realitatea situatiei.

Una dintre cele mai comune perceptii care pot provoca o reactie extrema la oamenii instabili emotional este abandonarea perceputa. Daca simt ca familia sau prietenii lor ii abandoneaza, fie ca este sau nu adevarat, poate provoca o reactie extrem de negativa.

Sursa

Lectie de viata! Cuvintele pe care le spui despre altii, spun totul despre tine!

In: Dezvoltare Personala

 

Odata, la amurg, un batran statea pe pragul casei sale si se bucura de racoarea serii. Alaturi de casa lui era drumul care ducea in sat.

Pe drum mergea un barbat, care, vazandu-l pe batran, s-a gandit: „Acest om este lenes, el nu lucreaza si toata ziua sta pe pragul casei sale”.

Putin mai tarziu, pe acelasi drum a aparut un alt barbat, care s-a gandit: „Acest barbat este un Don Juan. Sta aici si urmareste fetele care trec si, probabil, incearca sa le cucereasca”.

Intr-un final, un padurar, care mergea spre sat, s-a gandit: „Acest om este un om harnic. A muncit toata ziua si probabil acum savureaza odihna bine meritata”.

… intr-adevar, nu putem sti prea multe despre acest batran care sta pe pragul casei sale. De cealalta parte, putem spune foarte multe despre cei trei barbati care se indreptau spre sat: primul era un lenes, al doilea un afemeiat, iar al treilea – un om muncit.

Cuvintele pe care le spui despre altii, spun totul despre tine.

Proiectia este mecanismul de aparare pe care in utilizam, atribuind unor obiecte exterioare propriile noastre inclinatii sau trasaturi de caracter, arata dozadesucces.

By: Ovidiu Cercel Tags: , ,

Semnele care arata ca ai o personalitate puternica! Vezi daca le regasesti si la tine!

In: Dezvoltare Personala

Oamenii puternici nu trebuie sa castige intotdeauna, dar nici nu-si doresc sa-i lase pe altii sa-i calce in picioare. Sigur, unii s-ar putea teme de o astfel de persoana, dar asta pentru ca ei nu pot intelege cum un om puternic poate fi atat de confortabil in pielea sa, incat sa nu aiba nevoie de aprobarea celor din jur.

Deci, caracteristicile sunt:
Nu gasesti scuze gratuite

Daca ai o personalitate puternica, nu-ti place cand oamenii pierd timpul plangandu-se in legatura cu lucrurile pe care nu le pot face. Preferi sa te concentrezi asupra a ceea ce poti face si cum poti depasi obstacolele pentru a face mai mult.

Esti atent la persoanele pe care le accepti in viata ta

Avand o fire puternica, nu te bazezi pe alti oameni sa-ti confirme cine esti, ce esti sau ce poti face. Chiar daca nu stii inca cine esti, stii ca nu ai nevoie de un partener, un sef, un prieten sau un membru al familiei care sa-ti spuna de ce anume esti capabil. Poti afla asta si singur.

Urasti conversatiile nesemnificative

Discutiile nesemnificative sunt ingrozitoare, pentru tine. Daca ai o personalitate puternica, ai si multe idei. Nu vrei sa pierzi vremea vorbind despre oameni, cand ai putea sa folosesti acele momente pentru a schimba lumea.

Nu suporti lipsa de sensibilitate sau ignoranta

Personalitatile dominante provin din lipsa de influenta sau de cunoastere, in timp ce personalitatile puternice sunt rezultatul faptului ca esti atent si bine informat. Urasti cand oamenii judeca imediat lucrurile despre care nu stiu nimic. Aceasta este probabil cea mai importanta calitate a ta, dar nu pentru ca iti poti folosi cunostintele pentru a influenta oamenii, ci pentru ca te poti folosi de ele pentru a incuraja oamenii sa gandeasca inainte sa vorbeasca.

stii sa asculti

Oamenii cu personalitati puternice stiu sa-i asculte pe ceilalti. Ai putea crede ca oamenii apreciaza sa fie ascultati si incurajati, dar, in realitate, cei care nu sunt obisnuiti cu acest lucru ar putea fi de-a dreptul speriati.

Nu ai nevoie de atentie

Cei mai multi oameni pe care ii intalnesti ar putea crede ca tanjesti dupa atentie, dar nu este adevarat. Doar ca personalitatea ta, atrage oamenii din jur. Totusi, si tu ai nevoie de timp sa-ti incarci bateriile. Nu-ti fie frica sa iei o pauza. Este la fel de important sa ai grija de tine, precum este important sa ai grija de ceilalti.
Esti neinfricat

Exista, totusi, si lucruri de care te temi. Diferenta dintre tine si alti oameni este ca nu lasi aceasta teama sa-ti dicteze felul in care iti traiesti viata.

Privesti nesigurantele ca pe oportunitati

Pentru tine, nesiguranta reprezinta o oportunitate pentru a deveni mai bun, pentru a evolua. stii ca nu esti perfect, dar daca nu incerci sa inveti si sa evoluezi, in ciuda riscului de a parea fraier, atunci nu traiesti, doar existi.

stiu ca unele persoane considera ca este destul de dificil sa aiba in preajma lor oameni puternici, insa nici macar nu sunt constiente de importanta lor in abordarea vietii.

Sursa: Secretele

By: Ovidiu Cercel Tags: , ,

Lectii de viata de la oamenii trecuti de 60 de ani pentru cei de 30 de ani!

In: Dezvoltare Personala

Mai multi oameni de peste 60 de ani au fost intrebati urmatorul lucru: ”Ce sfat ai da celor care au jumatate din anii tai?”. Cu toate ca intrebarea ar putea parea simpla, raspunsurile ar putea sa va surprinda.

1. Cea mai importanta persona din viata ta este cea care a acceptat sa isi petreaca viata alaturi de tine. tine minte acest lucru.

2. Ai putea sa traiesti o viata lunga sau una scurta- nimeni nu stie, insa iti vei dori sa fi avut mai multa grija de tine in tinerete.

3. Lucrurile sunt doar lucruri. Nu te atasa de lucruri materiale, apreciaza mai mult timpul si experientele traite.

4. Gelozia distruge relatii. Ai incredere in partenerul tau de viata.

5. Oamenii spun mereu ”Ai grija sa iti alegi un loc de munca la care faci ce iti place”, insa acesta nu este cel mai bun sfat. Jobul potrivit este cel pe care il iubesti in unele zile, il tolerezi de cele mai mult ori si care iti permite sa-ti platesti facturile. Aproape nimeni nu are un loc de munca care sa-i placa in fiecare zi.

6. Daca ti se pare ca viata te copleseste, ancoreaza-te mai mult in prezent si bucura-te de tot ce e frumos si linistitor. Relaxeaza-te.

7. Anii trec foarte repede. Nu te casatori foarte tanar. Traieste-ti viata. Mergi in multe locuri. Traieste-ti viata. Fa-ti bagajele si mergi unde iti permiti. Atata timp cat nu depind altii de tine, nu cumpara lucruri, alege sa calatoresti.

8. Nu lua viata prea mult in serios. Chiar daca lucrurile par rele si totul pare sa fie fara speranta, incearca sa razi in fata ridicolului vietii.

9. Un prieten adevarat va veni in fuga daca il suni la 2 noaptea. Toti ceilalti sunt doar cunostinte.

10. Copiii cresc mult prea repede. Profita de fiecare moment alaturi de ei.

11. Atunci cand se apropie de moartea, nimeni nu-si doreste sa fi muncit mai mult. Munceste din greu, dar nu face din asta o prioritate, lasand familia, prietenii sau pe tine insuti pe planul doi.

12. Mananca si fa miscare ca si cum ai fi un pacient cu diabet si boli de inima care a suferit un accident vascular cerebral- pentru a evita sa devii unul.

13. Spala-te pe dinti regulat pentru ca problemele dentare sunt ingrozitoare.

14. Nu lua sfaturile altora ca adevar suprem. Poti cere sfaturi cuiva pe care il respecti, apoi ia in calcul situatia ta si ia o decizie. in principal, cel mai bine e sa tii cont de ce crezi tu ca este mai bine.

15. Loviturile sau ranile de care nu ai grija in prezent iti vor face probleme mai tarziu. Chiar daca crezi ca te-ai vindecat complet.

16. Daca ai un vis, indiferent de cat de imposibil ar fi, incearca sa il pui in practica. Va deveni din ce in ce mai greu pe masura ce imbatranesti.

17. Apreciaza lucrurile marunte si traieste in prezent. Nu vom trai vesnic, iar cea mai mare placere poate fi gasita chiar si in cele mai obisnuite activitati. in loc sa trimiti un mesaj, ridica telefonul si suna pe cineva.

18. Plateste-ti facturile si stai departe de datorii. Daca as fi primit toti banii pe care i-am platit pe dobanzi, m-as fi pensionat devreme.

19. Avem o singura viata. Nu astepta sa te trezesti la 60 de ani si sa iti dai seama ca nu ai facut lucrurile la care visai.

20. Cand faci cunostinta cu cineva, realizeaza ca nu stii nimic despre el sau ea. Vezi doar rasa, gen si haine. Uita tot. Nu stii nimic. Prejudecatile care iti apar in minte te limiteaza.

Sursa: Secretele

By: Ovidiu Cercel Tags: , ,

Atentie, parinti! Vezi cele 7 moduri prin care iti jignesti copilul fara sa-ti dai seama!

In: Dezvoltare Personala

In ziua de azi este o adevarata provocare sa fii parinte. De altfel, exista o intreaga literatura de specialitate pe zona de parenting. Tot ceea ce facem in viata copiilor nostri, se intoarce ca un bumerang. Daca copilul creste in incredere – el va invata sa aiba incredere in altii, daca copilul este iubit si sustinut – el insusi devine atent si grijuliu.

Sunt cateva greseli catastrofale pe care adultii le fac sub influenta furiei sau indiferentei, fara sa se gandeasca ce fel de consecinte pot avea ele in sufletul unui copil.

Ne jignim puternic copilul atunci cand: Nu ii intelegem!

La 13 ani m-am indragostit. Andrei era eminent si mandru de sine. insa mie mi se parea baiatul ideal. El insa nu-mi acorda nicio atentie, iar eu plangeam. Iar mama, incercand sa ma linisteasca imi spunea niste cuvinte tampite: „Nu-i nimic! O sa iti treaca intr-un an-doi!” Eu insa nu-mi doream ca starea mea de indragostire sa treaca.

Nu ii sustinem!

Micul Caruso a venit de la scoala plangand: „Mama! Profesorul de muzica mi-a spus ca am o voce oribila!”. imi este greu sa ma gandesc ca lumea nu ar fi auzit niciodata de marele tenor, daca mama lui nu i-ar fi spus: „Copilul meu! Nu asculta pe nimeni! Canti minunat! Sunt sigura de asta!”. Spune-i copilului tau ca va reusi si sustine-l intotdeauna!

Ii comparam cu alti copii!

«Uite, Ana – e atenta si grijulie. Nu cum tu – un adevarat porcusor!” iti amintesti? Un singur lucru nu pot sa inteleg: ce vor sa obtina mamele care rostesc asemenea cuvinte? Decat ura pe Anisoara, aici e greu sa ai alte emotii…

Sa faci glume pe seama lor!

Am mers cu sora mea mai mica intr-un magazin. Ea avea atunci 3 ani, fata ei era verde din motive medicale: avea rujeola. Vanzatoarele, neavand ce face, au inceput sa faca glume pe seama ei. in acele momente, in cap aveam o singura idee: de unde sa iau o arma si sa le impusc…

Ii obijduim prin fapte si cuvinte

Eram in clasa a 8-a si ma consideram adulta si independenta. intr-o seara, rezolvam impreuna cu tata o problema de geometrie, la care capul meu nicidecum nu gasea solutie. si atunci tata mi-a dat o palma la fund. Nu a fost atat de dureroasa, pe cat de obijduitoare. Nu am vorbit cu el mult timp! Iar el nu putea sa inteleaga ce m-a suparat atat de mult…

Strigam la ei cand ne infuriem!

Am fost martora la un caz ingrozitor. in parc, o mama furioasa si-a bruscat copilul si a inceput sa tipe la el. Niciodata nu voi uita acei ochi ingroziti de frica ai copilului care singur nu intelegea ce se petrece. Mi se pare ca apoi insasi mama s-a simtit penibil.
ii ignoram!

si crede-ma, e iNGROZITOR! Un cercetator japonez a aratat asta intregii lumi prin experimentul cu plantele. Trei seminte identifice au fost plantate in trei ghivece. in fiecare dimineata, trecand pe langa ghivece, profesorul saluta una dintre plante si-i spunea cuvinte frumoase. Cuvinte urate si batjocoritoare erau rostite la adresa plantei din al doilea ghiveci. Cea de-a treia planta era pur si simplu ignorata: trecea pe alaturi fara s-o priveasca.

Nu este greu sa ne imaginam ce s-a intamplat cu plantele peste o luna. Prima planta a crescut frumoasa, verde si a dat boboci. Cea de-a doua s-a uscat. Iar a treia nici nu a rasarit.

Copii sunt asemeni acestor plante: parintii culeg doar ceea ce au sadit, arata dozadesucces.

 

By: Ovidiu Cercel Tags: , ,

Lectie de viata de la parintele Iosif Trifa! 2 saptamani la rand spune rugaciunea aceasta din doar 4 cuvinte! Este inceputul mantuirii!

In: Dezvoltare Personala, Spiritualitate

Un vestitor al Evangheliei l-a invatat pe un mare pacatos sa-si inceapa indreptarea rostind doua saptamani la rand o rugaciune din doar patru cuvinte: „Doamne, arata-mi inima mea!”. Dupa doua saptamani, l-a aflat plangand cu amar. isi „aflase” inima. Aceasta „aflare” este inceputul mantuirii.

Cu aceasta „aflare” s-a mantuit si vamesul. Cand ai ajuns la „aflarea” aceasta, Duhul Sfant te duce mai departe, in fata iubirii lui Dumnezeu.

Ce este smerenia?

Interesul personal, vietuirea dupa propria voie, multumirea de sine, independenta, neascultarea, anarhismul si altele asemenea ale egoismului reprezinta rasturnarea cugetului smerit, in care se afla locul lui Dumnezeu si al voii dumnezeiesti.

Raspunsul la aceasta intrebare este mai presus de masurile si legile omenesti. Smerenia nu este pur si simplu o virtute sau o bunatate, care sa apartina masurilor si izbanzilor omenesti. Este un lucru si un inteles mai presus de fire, pe care numai luminarea si stralucirea harului dumnezeiesc poate sa o descrie. Smerenia este icoana si chipul insusirilor dumnezeiesti. in chip drept a fost numita de catre cei care au ajuns la indumnezeire „vesmant dumnezeiesc” si „podoaba a dumnezeirii”. Ea este socotita a fi temelia „nemiscarii” spre patimi, pecetea celui desavarsit, locul neschimbabilitatii si multe altele apartin dumnezeiestii atotdesavarsiri.

Dintre cele prin care se manifesta maretia dumnezeiasca nu lipseste buna mireasma a smereniei si in chip drept s-a spus ca „Dumnezeu celor smeriti le da har” (Iacov 4, 6). Zdrobirea firii omenesti a venit prin intrarea blestemului egoismului, a leprei inaltei cugetari, a bolii si a mortii uneltite de diavol. Prin urmare, Dumnezeu cu dreptate „celor mandri le sta impotriva”, iar unde Dumnezeu, Care tine intregul univers, sta impotriva, cine ar putea sa-i faca fata?

in toate insusirile dumnezeiesti atottiitoare coexista si impreuna-merge chipul smerit, pecetluindu-se legea si ratiunea nemiscarii si plinatatii voii dumnezeiesti si a atotmantuitoarei pronii. Dovada plinatatii acestui chip dumnezeiesc este ceea ce El insusi a descoperit, ca este Dumnezeu „smerit cu inima”, si nu numai pe dinafara. Daca Dumnezeu insusi marturiseste ca este „smerit cu inima, nu inseamna aceasta ca smerenia este caracterul fiecarei persoane rationale si, prin urmare, nu este straina de firea noastra, ci ipostasul si locul vietii?

Daca falsificarea faptului de a gandi cineva in chip smerit a zdrobit si a nimicit minunata si preastralucita frumusete si demnitate ingereasca, oare nu inseamna aceasta ca smerenia este caracter si esenta a firii, iar nu forma exterioara sau fatarnicie? Aici se dezleaga problema atotcuprinzatoarei apostazii si a caderii firii omenesti. Orice cadere sau esec are drept inceput si radacina pierderea cugetarii smerite. Interesul personal, vietuirea dupa propria voie, multumirea de sine, independenta, neascultarea, anarhismul si altele asemenea ale egoismului reprezinta rasturnarea cugetului smerit, in care se afla locul lui Dumnezeu si al voii dumnezeiesti.

Daca Dumnezeu descopera lumii ca este in firea Sa smerit, nu ramane nici un semn de intrebare de ce anume smerenia se impune pentru tamaduirea si echilibrarea pervertirii universale. Toti cati, dupa parerea mea, isi simt neputinta si esecul sa recurga grabnic la smerita cugetare si la faptuirea pentru redobandirea celor ce le-am pierdut si sa nu bata campii cu ideologii abstracte si satanice, care nasc moartea.

Milioanele de atleti ai martiriului sangeros si nesangeros din istoria noastra bisericeasca s-au distins prin smerenie, urmandu-L pe preadulcele nostru Mantuitor. Cei ce voiesc sa se intoarca in cetatea cereasca, al carei Ziditor si Creator este Dumnezeu, sa imbratiseze cu statornicie fericita smerita cugetare, care poate sa-i transfigureze si sa-i arate mostenitori ai vesniciei.

Sursa:ortodoxia.me