Dragnea si Tariceanu ne-au mintit! Gazele se scumpesc cu 2% de la 1 aprilie!

In: Energie

Cu toate ca liderii coalitiei de guvernare Liviu Dragnea, condamnat penal si Calin Popescu Taroceanu , cercetat penal, au promis salarii mai mari si mentinerea preturilor, iata ca de la 1 aprilie 2017 pretul gazelor naturale din productia interna va creste, in medie, cu 2%, pentru consumatorii casnici.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a precizat ca va stabili in continuare preturi reglementate pentru clientii casnici si, astfel, va monitoriza evolutia pietei concurentiale de gaze naturale.

ANRE aminteste ca orice consumator casnic poate ramane pe piata cu preturi reglementate sau poate opta pentru piata libera, unde sa negocieze direct cu furnizorul, asa cum se intampla in cazul energiei electrice.
Liberalizarea pietei de gaze naturale este si tema de dezbatere la Radio Romania Actualitati, astazi, in emisiunea „Probleme la Zi”, dupa radiojurnalul orei 13:00. Invitatul editiei este presedintele ANRE, Niculae Havrilet.

sursa: RADOR

Descoperire pe fundul Marii Negre de miliarde de dolari!

In: Bani, Energie

Romania va avea la dispozitie incepand din anul 2019 inca o resursa de energie dupa descoperirea din Marea Neagra a unei importante cantitati de gaze naturale. Numai valoarea investitiei in extractia gazelor ar putea ajunge la 500 de milioane de dolari.

Perimetrul este exploatat de Compania Black Sea Oil and Gas (BSOG) iar directorul general, Mark Beacom sustine ca aceasta va produce aproximativ 10% din consumul Romaniei timp de cinci ani.

„Investitiile totale ale consortiului la aceasta concesiune se ridica in prezent la aproximativ 200 de milioane de dolari SUA. Este dificil sa estimam suma totala care urmeaza sa fie investita pana la punerea in productie, deoarece aceasta ar putea include si investitiile ulterioare ca urmare a unor descoperiri viitoare. Totalul ar putea ajunge, eventual, la 500 de milioane de dolari SUA”, a aratat Beacom.

El a mai spus ca rezervele totale de gaze depind de rezultatele forajelor viitoare, care s-ar putea putea adauga la resursele deja identificate la zacamintele Ana si Doina, iar in total ar putea varia intre 10 miliarde si 20 miliarde metri cubi.

„In prezent, Proiectul de Dezvoltare Gaze Midia din sectorul romanesc al Marii Negre se afla in faza de pregatire in vederea aprobarii. Daca BSOG obtine aprobarea la sfarsitul anului 2017, atunci, dupa finalizarea lucrarilor de constructii estimate sa dureze doi ani, punerea in productie a zacamintelor se va realiza in anul 2019”, a completat Beacom.

El a subliniat insa ca realizarea proiectului depinde de actiunile Guvernului si ale Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

„Cu toate acestea, in vederea obtinerii aprobarilor necesare, exista o serie de chestiuni in materie de legislatie, care trebuie solutionate de Guvern si de ANRE. Exista posibilitatea ca orice amanare in adoptarea acestor dispozitii legislative sa determine intarzierea sau chiar anularea proiectului”, a mai spus oficialul BSOG.

Autoritatile intentioneaza de mai multi ani sa modifice legislatia privind redeventele petroliere, care au ramas aceleasi din 2004, de la privatizarea Petrom. Ultimele variante de discutie includeau plata unor redevente diferite pentru perimetrele offshore (maritime). Totodata, ministrul Finantelor, Viorel Stefan, declara la inceputul anului ca se doreste introducerea unui impozit suplimentar de 20% pentru resursele care nu sunt procesate in tara.

Declaratiile lui Mark Beacom vin dupa ce, miercuri, presedintele ANRE, Niculae Havrilet afirma ca productia de gaze in Marea Neagra va incepe la mijlocul anului viitor, moment in care Romania va deveni si exportator de gaze.

„De anul viitor, o noua sursa de gaze naturale importanta, de 4 miliarde de metri cubi pe an, va intra in activitate, este vorba de structura gazelor descoperite in Marea Neagra. Operatorii si investitorii din zona respectiva ne-au prezentat ca, incepand cu anul viitor, la 1 iulie, va intra in productie o structura noua. Deci practic, din momentul acela, Romania va deveni si exportator, pentru ca aceasta structura aduce un plus de gaze fata de solicitarile normale din Romania”, a spus Havrilet.

El a precizat, pentru AGERPRES, ca este vorba despre compania Black Sea Oil & Gas, care a concesionat doua perimetre petrolifere pe platforma continentala romaneasca a Marii Negre, respectiv perimetrele Midia si Pelican.

Potrivit lui Havrilet, in primul an, productia va fi de un miliard de metri cubi de gaze si va creste treptat in urmatorii ani pana la 4 miliarde de metri cubi pe an.

„Pentru primul an, productia va fi de un miliard de metri cubi, urmand ca in urmatorii ani sa creasca etapizat pana la 4 miliarde de metri cubi pe an, fata de un consum (al Romaniei – n.r. ) de 12 miliarde in acest an si de un import in conditii normale intre 500 si 600 de milioane de metri cubi pe an. Practic, cu aportul din primul an nu va mai fi nevoie de import, ci, mai mult, va trebui sa cream conditii pentru exportul gazelor, pentru ca acest investitor sa aiba posibilitatea de a-si recupera investitia”, a mai spus Havrilet.

Black Sea Oil & Gas (BSOG), detinuta integral de Carlyle International Energy Partners, este o companie independenta de petrol si gaze cu sediul in Romania care desfasoara operatiuni de explorare, dezvoltare si exploatare a resurselor conventionale de titei si gaze naturale, potrivit unui comunicat de presa al companiei, remis AGERPRES in noiembrie 2016.

Portofoliul companiei este alcatuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia – Zona de Apa de Mica Adancime si XIII Pelican, situate in platforma continentala a Marii Negre, la care BSOG detine o participatie de 65% si calitatea de operator.

Potrivit comunicatului, BSOG a atribuit, la acea data, un contract pentru servicii de inginerie de baza pentru dezvoltarea perimetrului de gaze Midia firmei Xodus Group, anticipand ca ar putea lua in anul 2017 decizia finala de investitii in acest proiect.

„Black Sea Oil & Gas SRL (BSOG) are placerea sa anunte ca, impreuna cu partenerii sai de concesiune, a atribuit contractul pentru servicii de inginerie de baza (Front End Engineering and Design sau FEED) pentru instalatiile de exploatare offshore si onshore aferente proiectului de punere in productie a descoperirilor Ana si Doina localizate in perimetrul XV Midia, Zona de Apa de Mica Adancime, din sectorul romanesc al Marii Negre (‘Proiectul de Dezvoltare Gaze Midia’)”, anunta compania in noiembrie.

„Odata cu acest contract, facem progrese majore in realizarea Proiectului de Dezvoltare Gaze Midia din sectorul romanesc al Marii Negre, cu speranta ca decizia finala de investitie va putea fi luata in anul 2017”, a declarat Mark Beacom, CEO BSOG, citat in comunicat.

De asemenea, americanii de la ExxonMobil exploreaza, alaturi de OMV Petrom, un perimetru de mare adancime in Marea Neagra, unde se estimeaza rezerve de gaze intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Companiile nu au luat deocamdata decizia finala de investitii pentru exploatarea acestor zacaminte.

sursa: AGERPRES

By: Elena Tudor Tags: , , ,

Situatie de criza in sistemul energetic. S-ar putea limita consumul de energie electrica!

In: Energie

Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice, Transelectrica, a notificat oficial Ministerul Energiei si alte institutii ale statului in legatura cu iminenta aparitiei unei situatii de criza in sistemul energetic national.

Aceasta in conditiile in care cele cateva zile de varf de iarna au adus consumuri istorice de gaze naturale si de energie electrica. Potrivit unui comunicat de presa, cauzele acestor evolutii tin, intre altele, de prognozele meteo, de scaderea rezervelor de apa din marile acumulari hidroenergetice sau de scaderea nivelului Dunarii. Ministrul energiei a anuntat in sedinta de guvernul de ieri o serie de masuri care sa intre in vigoare doar in caz de urgenta. Acestea prevad trecerea centralelor pe combustibil alternativ (pacura), daca situatia o va cere, reducerea exporturilor sau limitarea in transe a consumului de energie electrica, fara a afecta populatia.

 

sursa: RADOR

Tranzactia anului in Romania! Investitie de 7,7 miliarde de dolari!

In: Bani, Energie

Cea mai mare tranzactie a anului in Romania este estimata la 7,7 miliarde USD si vizeaza constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda.  S-a intrat in linie dreapta pentru finalizarea documentelor de investitie.

 

La data de 9 noiembrie 2015 grupul chinez detinut de stat China General Nuclear Power Corporation (CGN) a semnat cu Societatea Nationala Nuclearelectrica SA Memorandumul de Intelegere privind dezvoltarea, constructia, operarea si dezafectarea Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda.  Potrivit estimarilor de pe website-ul; companiei chineze, preluate de agentia nord-americana de stiri economice Bloomberg, investitia totala in proiect se ridica la 7,2 miliarde euro (7,7 miliarde USD).

 

La sfarsit de an 2015, aceasta tranzactie se profileaza astfel ca liderul incontestabil si un record al proiectelor de investitii in Romania, care au suferit un declin considerabil in urma crizei financiare.

 

CGN este cel mai mare grup din lume ca si numar de centrale nucleare in operare si constructie sau date deja in folosinta (26). Recent, grupul din China a semnat un acord de investitii pentru constructia unui alt proiect nuclear de proportii, de data aceasta in Marea Britanie.

 

Dl. He Yu, Chairman of the Board al CGN, a declarat ca CGN va implementa in mod stabil acest proiect de energie nucleara in Romania impreuna cu ceilalti parteneri ai CGN din Romania, Canada si Europa, bazat pe principiul cooperarii de tip win-win.  Printre altele, dl. He Yu a mai subliniat ca semnarea Memorandumului este un pas semnificativ pentru explorarea activa a pietei internationale de energie nucleara si ca CGN va exporta experienta de peste 30 de ani acumulata de acest grup in managementul constructiei si operarii in domeniul energiei nucleare si isi va aduce contributia proprie la strategia “One Belt and One Road” (n.n. strategie chineza de dezvoltare pentru optimizarea interconectarii  si cooperarii in tarile din zona Eurasia de-a lungul vechiului Drum al Matasii), urmand a reprezenta un exemplu de cooperare pragmatica intre China si tarile Europei Centrale si de Est.

 

Contactat, Claudiu Pop, reprezentantul casei de avocatura POP & PARTNERS, parte din echipa de consultanti ai CGN implicati in tranzactie, a oferit detalii privind stadiul si perspectivele tranzactiei:

“In termeni investitionali, proiectul este un superlativ pentru perioada post-decembrista, cu valente pozitive in zona ranforsarii independentei energetice si a crearii de locuri de munca in Romania.  In urma semnarii Memorandumului de Intelegere s-a intrat in linie dreapta pentru finalizarea negocierilor documentelor detaliate de investitie si a infiintarii societatii-vehicul special destinate implementarii proiectului.  Este previzionat ca finalizarea negocierilor Acordului Investitorilor si a Actului Constitutiv al societatii de proiect si obtinerea aprobarilor interne ale partilor cu privire la aceste documente sa intervina in primavara anului viitor.”

Gazele se scumpesc de la 1 iulie. Vezi cat vom plati in plus

In: Bani, Energie, Stirile zilei

Gazele se scumpesc de maine, 1 iulie, cu 12%. Executivul urmeaza sa aprobe astazi, in sedinta de Guverm noul calendar de liberalizare a pretului gazelor, convenit cu Uniunea Europeana.

Gazele naturale pentru populatie si CET-uri se vor scumpi astfel la 60 de lei/MWh, de la 53 lei/MWh in prezent.

Guvernul a convenit cu Comisia Europeana un nou calendar de liberalizare a pretului gazelor pentru consumatorii casnici, care prevede majorari anuale, nu trimestriale ca pana in prezent, cu cate 6 lei pe MWh.

Conform noului calendar, preturile la gazele pentru consumatorii casnici vor creste de la 53 lei/MWh la 60 lei/MWh din iulie acest an, la 66 lei/MWh in 2016, la 72 lei/MWh lei in 2017 si la 78 lei/MWh in 2018.

Romania s-a angajat fata de Comisia Europeana si Fondul Monetar International sa elimine preturile reglementate in sectorul gazelor si energie electrica.

Piata de gaze a fost liberalizata pentru companii in 1 ianuarie 2014, astfel ca in prezent doar populatia mai primeste gaze la preturi reglementate.

In aprilie, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Niculae Havrilet, anuntat ca pretul final va creste cu circa 5 — 8% in medie de la 1 iulie, calculat pentru anul gazier 2015-2016. „Aceasta majorare se va simti practic mai mult de la 1 decembrie deoarece pana atunci consumul este mic si nu se mai consuma gaze pentru incalzire”, a explicat Havrilet.

Incepand cu data de 1 aprilie 2015, preturile gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici au scazut, in medie, cu 3,9% potrivit ANRE.

Bucurestenii ar putea ramane fara caldura in aceasta iarna!

In: Bani, Energie

Bucurestenii ar putea ramane fara caldura in aceasta iarna, din cauza starii in care se afla retelele termice, vechi de peste 30 de ani, si a faptului ca Primaria Capitalei nu a alocat nici in 2015 fonduri suficiente pentru investitii in sistem, a declarat joi Gabriel Dumitrascu, seful CA al RADET, citat de mediafax.

„Lucrurile sunt extreme de grave. Sistemul centralizat de alimentare cu apa calda al Bucurestiului este supradimensionat si imbatranit, cu randamente tehnice extreme de scazute. Sistemul a fost conceput la finalul anilor ’50, cand se punea problema industrializarii masive a Bucurestiului, motiv pentru care au aparut marile CET-uri din Bucuresti. (…) Dupa 1990 marea industrie a disparut, iar puterile instalate in centralele termice sunt supradimensionate fata de necesarul Bucurestiului. Daca in 1990, in sistemul RADET intrau in jur de 10 milioane Gcal, in 2014 cantitatea intrata era de aproximativ 35% din ceea ce sistemul avea ca intrare in ’90”, a declarat Gabriel Dumitrascu.

Specialistii spun ca necesarul ar fi de 1.900 Gcal/h, precizeaza Dumitrascu.
De asemenea, mai mult de 80% din retelele administrate de RADET sunt vechi de peste 30 de ani, atrage atentia reprezentantul regiei. Dumitrascu spune ca este nevoie de un sistem de termoficare care sa raspunda cel putin necesitatilor unei generatii si sa „terminam cu carpelile”.

„Incercam sa facem performanta intr-o competitie cu o Dacie dinainte de Revolutie. Nu ai niciodata cum sa castigi o competitie”, afirma Dumitrascu.

El subliniaza ca la iarna Bucurestiul risca o criza in ceea ce priveste furnizarea agentului termic pentru 1,5 milioane de locuitori.

„Exista riscul sa ramanem fara caldura. Reteaua este atat de imbatranita, ca se pot produce incidente oriunde. Pot fi mai multe zone afectate. Excludem insa o indisponibilizare totala a populatiei. Zonele cele mai expuse din Capitala sunt Colentina si Fundeni”, a spus Dumitrascu.

Din cauza fondurilor insuficiente, aprobate/alocate din bugetul local de catre Primaria Bucuresti in ultimii patru ani, executia lucrarilor de investitii a fost sistata incepand cu finalul anului 2012. Astfel, RADET a primit anul trecut 4,3 milioane lei pentru investitii, fata de 11,9 milioane lei in anul 2013 si comparativ cu 125,9 milioane lei alocate pentru investitii in 2009.
Presedintele CA al RADET a citat studii potrivit carora necesarul de cost pentru reabilitarea sistemului de transport ar fi de 360 milioane euro si de alte 850 milioane euro pentru redimensionarea si retehnologizarea CET-urilor.

Am avut prima sonda petroliera, prima rafinarie si eram primul exportator de benzina! Cum s-a furat Romania?

In: Bani, Energie

Cand auzi asta iti vine sa-ti dai foc la masina! Suntem prima tara care a avut… o sonda petroliera, o rafinarie petroliera si a exportat benzina pentru prima data… dar cumparam combustibili de la rusi, unguri si austrieci.

Din cele mai vechi timpuri subsolul Romaniei a fost bogat in hidrocarburi si acest lucru este atestat de urmele de petrol de pe bucatile de ceramica din secolul al II-lea descoperite in siturile araheologice, arata site-ul cunoastelumea.ro.

Peste 150 de ani de experienta in domeniul extractie de petrol si un subsol cu peste 2000 de ani de resurse naturale, ar fi cifrele cu care ar trebui sa ne mandrim atunci cand vorbim despre zonele petroliere, zone care in 1857 stabileau pentru Romania, la nivel mondial, 3 mari premiere:

– Prima tara din lume cu o productie de petrol inregistrata oficial in statisticile internationale. (The science of petroleum, 1938)
– La Lucacesti, Bacau s-a construit prima sonda petroliera comerciala din lume. Prima rafinarie industriala a fost construita de fratii Mehedinteanu la periferia Ploiestiului, (strada Buna Vestire nr.174) cu echipament comandat in Germania, de la compania Moltrecht.
– Primul oras din lume, iluminat public cu petrol lampant, a fost Bucurestiul. Incepand cu 1 aprilie 1857, orasul avea sa fie iluminat cu 1000 de lampi.

Toate acestea au dus la transformarea orasului Ploiesti in „capitala aurului negru“. Orasul devenise dupa anul 1856 cel mai mare producator de petrol din Europa. In tara existau 10 rafinarii cu o capacitate de 34 de milioane de tone pe an din care 5 erau in jurul Ploiestiului, in judetul Prahova.

Ca urmare a dezvoltarii industriei petrolului din Romania la momentul respectiv, tara a inregistrat si alte premiere mondiale:

– Incepand cu anii 1900 Romania a fost prima tara din lume care a exportat benzina.
– In 1904 se infiinta prima scoala din lume de maistri sondori la Campina.

“Intre anii 1939-1940, destinul Romaniei a coincis cu destinul petrolului. Romania trece de la neutralitatea din septembrie 1939 la nonbeligeranta partinitoare incepand cu mai 1940, asa cum si industria petroliera trece de la o industrie acomodata statului si cerintelor pietei libere capitaliste la una incorsetata de celebrul Ol Pkt semnat intre Bucuresti si Berlin la 27 mai 1940. Importanta petrolului romanesc pentru Reich-ul lui Hitler este foarte bine aratata de estimarile marelui istoric german Andreas Hillgruber. Conform analizei sale, livrarile de produse petroliere ale Romaniei catre cel de-al III lea Reich, au insumat in perioada 1939-iulie 1944 o cantitate de 11.632.000. Aceasta a reprezentat o treime din consumul general al Reich-ului.” (historia.ro)

Madalina Corina Diaconu

Surse: Gheorghe Buzatu “O istorie a petrolului romanesc”, revista Historia, enciclopediaromaniei.ro/wiki, petroblog.

Esti client GDF Suez! Trebuie sa stii ce te asteapta in perioada urmatoare!

In: Bani, Energie

Seful GDF Suez, Gerard Mestrallet, a anuntat schimbarea numelui companiei franceze in ENGIE, pentru a reflecta implicarea in reducerea emisiilor de CO2, transmite UPI, potrivit AGERPRES.

‘Tranzitia energetica este mai mult ca niciodata o realitate in care avem responsabilitati si ambitii imense. Pentru a raspunde acestor provocari si pentru a accelera dezvoltarea companiei, am decis sa dam grupului o noua denumire, ENGIE’, a afirmat Gerard Mestrallet.

Anul trecut compania a stabilit un obiectiv de reducere a emisiilor de CO2 cu 10% pana in 2020, majorarea capacitatilor sale de energie regenerabila cu 50% in perioada 2009 — 2015 si cresterea eficientei energetice cu 40% pana in 2018.

In februarie, GDF Suez avertiza ca va reduce costurile si va intarzia unele cheltuieli in acest an, deoarece pretul mai scazut al titeiului va afecta castigurile companiei franceze in 2015.

In 2014, profitul net recurent a scazut cu 9%, la 3,1 miliarde de euro (3,52 miliarde de dolari), de la 3,4 miliarde de euro in 2013, in timp ce analistii se asteptau la un castig de 3,15 miliarde de euro anul trecut. Compania estimeaza ca anul acesta profitul net recurent se va situa la 3 — 3,3 miliarde de euro.

Compania este prezenta in Romania in trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate si servicii energetice si de mediu. GDF Suez Energy Romania dispune de un portofoliu de circa 1,4 milioane clienti, gestioneaza o retea de distributie de 17.000 de kilometri si are aproximativ 4.000 de salariati.

sursa: realitatea.net

Pregateste-te sa platesti mai scump daca ai centrala de apartament! Vezi de cand si de ce!

In: Bani, Energie

Vicepresedintele Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare si Calcul al Utilitatilor (ANPSC) a spus la Romania TV ca o directiva europeana, care va intra in vigoare in toamna acestui an, va obliga oamenii care vor centrala termica de apartament sa scoata mai multi bani din buzunar.

Directiva, care intra in vigoare in data de 26 septembrie 2015, obliga doar vanzarea centralelor termice cu condensare. Decizia va afecta milioane de romani pentru ca in prezent 1,5 milioane de familii se incalzesc cu centrale de apartament, iar in fiecare an, in Romania, se vand 150.000 de astfel de centrale. Acestea costa intre 4.500 de lei si 7.000 de lei, in functie de dimensiunea locuintei.

Ionut Nejloveanu, vicepresedintele Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare si Calcul al Utilitatilor (ANPSC), a declarat la Romania TV ca in nicio tara europeana nu se permite montarea centralei in apartament pentru ca ele, in primul rand, polueaza. Tot el a spus ca oamenii sunt obligati ca din 10 in 10 ani sa schimbe centrala de apartament.

„Poluatorul plateste. Oamenii care si-au montat centrala nu au fost sfatuiti de legislatia ce va urma. Despre aceasta deirectiva se stie de mult timp. De asemenea, se stie si ca se va introduce taxa pe cos, ca oamenii vor fi obligati sa-si monteze cosuri de inox care sa polueze sus si nu in bucataria celui de deasupra. Costurile de intretinere ale centralelor de apartament vor fi mari. Daca facem un calcul simplu, o centrala de apartament, cu calorifere cu tot, costa in jur de 10.000 de lei. Haideti sa vedem daca in 10 ani, pentru ca din 10 in 10 ani legea spune ca centrala trebuie schimbata, ea se amortizeaza”, a spus Nejloveanu.7

Sursa: ziarulunirea.ro

Adio gaze de sist! Chevron renunta la proiectele din Romania!

In: Energie, Stirile zilei

Chevron a anuntat ca renunta la proiectele privind exploatarea gazelor de sist din Romania, fara a da explicatii.

Potrivit The Wall Street Journal, anuntul a fost facut vineri, de un purtator de cuvant al companiei.

La finele anului trecut, premierul Victor Pontadeclarase ca, de fapt, Romania nu ar dispune degaze de sist. La vremea respectiva, Ponta a mai spus ca „ne-am batut pe ceva ce nu exista”, fara sa ofere alte detalii.

In replica, reprezentantii Chevron spuneau, la vremea respectiva, ca inca nu au terminat analiza legata de potentialul rezervelor de gaze de sist din Romania.

„Chevron analizeaza datele adunate in timpul operatiilor de forare si analiza seismica pentru a stabili potentialul resurselor naturale regasite in formatiunile de sist”, a transmis compania americana.

„Cand analiza va fi completa, rezultatele vor fi inmanate Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) si vor ramane in custodia statului roman”, au adaugat reprezentantii Chevron.

In 2014, compania a precizat ca a terminat lucrarile de explorare in satul Pungesti, din judetul Vaslui, dupa ce operatiunile au fost blocate in repetate randuri de protestele localnicilor.

De asemenea, Chevron avea inca trei licente in Popeni 1A (comuna Gagesti), Paltinis 1A (comuna Bacesti) si Puiesti (comuna Puiesti).

Un raport al Administratiei Americane pentru Informatie in Domeniul Energiei (EIA) publicat in 2013, estima ca Romania are rezerve de gaze de sist recuperabile tehnic (nedescoperite, care ar putea fi accesate cu tehnologia existenta) de 51.000 miliarde picioare cubice (cubic feet), adica 1.444 miliarde metri cubi.

In context, Reuters nota ca la fel ca celelalte state emergente din Uniunea Europeana, printre care si Polonia, Romania a deschis usa firmelor care vor sa gaseasca gaze de sist, sperand ca va avea parte de acelasi „boom” energetic de care au avut parte Statele Unite.

Chevron a renuntat si la Polonia

La inceputul lunii februarie, Chevron a anuntat ca a decis sa renunte si la explorarea gazelor de sist din Polonia, un sector care nu a reusit sa indeplineasca asteptarile de tranformare a furnizarii de energie in Europa de Est.

Divizia Chevron din Polonia „a decis sa renunte la operatiunile legate de gazele de sist din aceasta tara deoarece oportunitatile de aici nu mai concureaza favorabil cu alte oportunitati din portofoliul global al Chevron”, se arata in declaratia companiei publicata sambata, transmite Reuters.

Si firmele Exxon Mobil, Total si Marathon Oil au renuntat la explorarea gazelor de sist in Polonia.

Dependenta de importurile rusesti, Polonia vrea sa-si diversifice sursele de aprovizionare si mizeaza pe rezervele sale de gaze de sist, care, potrivit raportului US Energy Information Agency (EIA), ar fi cele mai mari din Europa, estimate undeva intre 800 si 2.000 de miliarde de metri cubi.

In 2014, Chevron a renuntat si la acordurile referitoare la gazele de sist din Lituania si Ucraina. „Este un pas inapoi pentru industria gazului de sist care tocmai se nastea in Europa”, conchide The Wall Street Journal.

Sursa: ziare.com