GANDUL SUICIDAL poate fi detectat printr-un simplu TEST DE SANGE!

In: Stiinta, Stirile zilei

Gandul suicidal poate fi detectat cu ajutorul unui simplu test de sange care identifica o modificare chimica a unei singure gene umane, potrivit cercetatorilor americani.

Ei au descoperit ca modificari ale unei gene numite SKA2 joaca un rol important in transformarea a ceea ce ar putea fi o reactie obisnuita din efortul vietii de zi cu zi in ganduri si comportamente sinucigase.


“Sinuciderea este o problema majora de sanatate publica care poate fi prevenita, dar eforturile noastre de preventie sunt zadarnicite deoarece nu avem nici o cale consistenta de a prezice cine sunt aceia cu risc crescut de sinucidere”, a spus, intr-o declaratie, Zachary Kaminsky, profesor la Johns Hopkins University School of Medicine, citat de Xinhua.

“Cu un test ca al nostru, am putea fi capabili sa stavilim rata sinuciderilor prin identificarea oamenilor care au aceste tendinte si interventia suficient de timpurie pentru preintampinarea unui dezastru”, a spus Kaminsky.

Intr-o serie de experimente care implica esantioane de creier de la persoane bolnave mintal si sanatoase, Kaminsky si colegii sai au constatat ca cei care s-au sinucis au avut nivelul de SKA2 redus in mod semnificativ.

Mai mult, studiul a descoperit la unii subiecti o modificare care altera calea de functionare a genei SKA2 fara schimbarea secventei genetice a ADN-ului.

Modificarea adauga genei substante chimice numite “grupuri de metil”, un nivel mare al metilizarii fiind descoperit in acest studiu chiar la persoanele care s-au sinucis.

In experimentele urmatoare, cercetatorii au facut simple teste de sange celor 325 de participanti la studiu si au gasit o crestere similara a metilizarii la gena SKA 2 la persoane cu ganduri sau incercari suicidare.

Pe baza constatarilor, ei au proiectat un model de analiza care prezice care dintre participanti a avut experienta unor ganduri sau tentative sinucigase cu un procent de certitudine de 80 la suta.

Gena SKA2 se gaseste in cortexul prefrontal al creierului, care este implicat in inhibarea gandurilor negative si in controlul comportamentului impulsiv, mentioneaza Xinhua.

Daca nu exista suficienta SKA2 sau aceasta este modificata in vreun fel, creierul uman nu poate suprima eliberarea unui hormon numit cortizol. Studiile anterioare aratau ca aceasta eliberare de cortizol este anormala la persoanele care incearca sau mor prin sinucidere.

Daca vor fi confirmate in linii generale aceste studii, un test de sange bazat pe aceste concluzii poate ajuta doctorii in luarea de decizii pentru prevenirea unei tragedii, cum sunt nevoia de spitalizare, izolarea in vederea monitorizarii sau restrictionarea accesului pacientilor la unele medicamente care au fost legate de gandurile suicidare.

Loading...

Sursa: agerpres.ro

MAI TREBUIE SA CITESTI SI...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Name Email Website Comment

REVINO IN TOP

Share Page

Close