Lovitura pentru romanii care vor sa-si cumpere o locuinta prin programul „Prima Casa”! Programul ar urma sa dispara

In: Bani, Imobiliare

 

Guvernul a inceput sa aloce din ce in ce mai putini bani si nici nu se mai fac suplimentari de fonduri acum, in toamna, asa cum s-a intamplat in anii anteriori dupa rectificarea bugetara.

Programul si-a atins scopul, de a ajuta sectorul, spun economistii, iar bancile au venit cu credite ipotecare care au conditii similare, dar cu un avans mai mare. Astfel programul Prima Casa ar urma sa dispara in cativa ani.

Cei care vor sa cumpere un apartament prin Programul Prima Casa mai au de asteptat pana in primavara. Momentan, fondurile s-au epuizat, iar suplimentari pentru garantii nu se vor mai face anul acesta, anunta Fondul National de Garantare. Mai mult, programul intra de anul acesta intr-un proces de decelerare.

Plafonul Fondului National de Garantare pentru Programul Prima Casa a inceput deja sa scada, de la 2.9 miliarde de lei, cat era anul trecut, la 2,5 miliarde, anul acesta. Din 2018, pana in 2020 ar urma sa fie 2 miliarde de lei pe an, pana in 2021, cand va fi 1,5 miliarde lei. Dupa acest an, programul ar urma sa dispara.

Simona Tartacuta, director de comunicare FNGCIMM: “La momentul lansarii, statul a spijinit cererea, accesul unei anumite categorii. Rolul statului nu-si mai are reflectarea directa in derularea acestui program pe termen lung.”

Iancu Guda, presedintele Asociatiei Analistilor Financiar Bancari: “Relevanta acestui program a scazut, valoarea tranzactiilor prin prima casa a scazut cu 5% fata de anul precedent. O treime dintre cei care iau prin prima casa platesc avans mai mare”.

Mai mult, ofertele bancilor pentru credite ipotecare sunt similare. Dobanzile sunt apropiate, dar avansul este mai ridicat.

Ionut Stanimir, purtatorul de cuvant al unei banci: “Avansul e de 15% mai mare decat prima casa, rata mai mica, perioada de creditare. Sfatul pe care putem sa il dam este ca clientii care vor un credit ipotecar, dar care nu detin avansul, sa evite sa ia un credit de nevoie personale, s-a practicat nu a iesit bine”.

Prima Casa a avut un rol important in piata imobiliara, din 2009, de cand a fost lansat. Din totalul creditelor, aproximativ 90% au fost prin acest program. Pana acum, 220 de mii de romani au cumparat astfel o locuinta.

By: Ovidiu Cercel Tags: , , ,

Cum poti primi teren de la stat gratuit pentru casa?

In: Bani, Imobiliare

Desi este greu de crezut, pentru ca nu este aplicata cum se cuvine, in Romania exista o lege prin care tinerii ar trebui sa beneficieze de teren cu titlu gratuit pentru construirea de case. Acest lucru este filtrat insa prin mana primarului si a consilierilor locali, care de cele mai multe ori acorda aceste terenuri in mod discretionar.

Potrivit legii romanii cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani pot primi de la stat un teren de casa gratuit pe care sa isi ridice o casa. Terenul, dat tinerilor in folosinta gratuita, poate avea o suprafata cuprinsa intre 150 si 1.000 de metri patrati. Marimea terenului oferit difera in functie de localitate.

Acest drept al tinerilor majori cu varste de cel mult 35 de ani este prevazut in Legea nr. 15 din 2003, republicata in MO pe 13 martie 2014.

Legea, veche de 13 ani , este destul de putin cunoscuta in Romania, multi dintre tineri nestiind ca au acest drept.

Terenurile oferite tinerilor fac parte din loturile aflate in domeniul primariilor. Atribuirea terenului se face prin hotarare a consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau al sectorului in care este situat terenul.

Asadar, de aceasta prevedere legala pot beneficia atat tinerii din mediul rural, cat si cei din mediul urban.

Conditii impuse tinerilor pentru a fi eligibili pentru un teren de casa gratuit:

Suprafetele de teren de casa gratuit care pot fi atribuite tinerilor pentru construirea unei locuinte variaza in functie de tipul localitatii:

* terenul va avea o suprafata cuprinsa intre 150 m² si 300 m² in municipii si in sectoarele Bucurestiului;
* intre 250 m² si 400 m² in orase
* intre 250 m² si 1.000 m² in comune si sate

Tinerii pot beneficia o singura data in viata de acest drept.

De asemenea, pentru a primi un teren de casa gratuit, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
* au implinit varsta de 18 ani;
* la data depunerii cererii, precum si la data rezolvarii acesteia, nu au avut sau nu detin in proprietate o locuinta ori un teren destinat construirii unei locuinte proprietate personala, atat in localitatea in care se solicita atribuirea in folosinta a unui teren, cat si in alte localitati;
* consiliile locale pot stabili criterii suplimentare fata de cele de mai sus.

Actele necesare pentru a primi terenul

Cererea pentru atribuirea unui teren de casa gratuit se depune la consiliul local al comunei, orasului, municipiului sau sectorului in care solicitantul are domiciliul.

Cererea cuprinde numele si prenumele solicitantului si domiciliul acestuia. La cerere se anexeaza urmatoarele documente:

* o copie a certificatului de nastere;
* o copie a cartii de identitate;
* o declaratie a solicitantului, pe propria raspundere, in care se mentioneaza ca nu detine sau nu a detinut in proprietate o locuinta ori un teren destinat construirii unei locuinte;
* o declaratie similara se depune si la data rezolvarii cererii.

Beneficiarul terenului este obligat sa inceapa constructia locuintei in termen de un an de la data atribuirii terenului.

sursa: casepractice

By: Elena Tudor Tags: , , , ,

O dinastie din India a cumparat mii de hectare in Teleorman! Vezi cine sunt vecinii lui Dragnea!

In: Imobiliare, Stirile zilei

O familie renumita din India renumita pentru bogatia sa a cumparat doua ferme cu 2.500 de hectare de teren in localitatea Contesti din Teleorman.

Indienii opereaza local prin firma Trans­danube Industries, entitate prin intermediul careia si-a anuntat anterior intentia de a construi o otela­rie in Oltenita, Calarasi, potrivit zf.ro. Familia Gupta este una dintre cele mai puternice dinastii de business din India si e cunoscuta la nivel international prin grupul Afri­can Industries, cu o prezenta importanta in Nigeria.
Negocierile pentru cumpararea fermelor au durat mai mult de sase luni, iar actele au fost parafate in urma cu doua saptamani.
Strainii cumpara tot mai mult pamant in Romania. Chiar daca pe primele trei locuri in topul latifundiarilor sunt romani, practic jumatate din terenurile agricole sunt detinute sau administrate de straini.
Unele companii straine au ajuns sa aiba in proprietate zeci de mii de hectare de teren in Romania. Statisticile arata ca cei mai mari investitori straini sunt italieni, germani, arabi, maghiari si spanioli.
Noua lege a vanzarii terenurilor agricole a intrat in vigoare in luna mai a anului trecut. Noua lege in general a ingreunat vanzarea terenului agricol in loc sa o simplifice, pe de alta parte straini prefera sa nu cumpere teren pe nume propriu, ci cumpara de regula prin societati cu capital romanesc.

Bulgaria isi construieste un Las Vegas propriu! Mega-complexul turistic va costa 800 milioane de euro!

In: Bani, Imobiliare, Stirile zilei

Investitorii chinezi vor construi un adevarat Las Vegas in Bulgaria, un teren de golf va deveni un mega-complex turistic in valoare de 800.000.000 de euro.

Complexul se va afla la aproximativ 20 de kilometri de capitala si va pune la dispozitia turistilor hoteluri de lux, cazinouri, un parc acvatic, un mall, un centru sportiv, precum si alte atractii.

Al doilea proiect ca amploare este Destination Rila, o megastatiune de schi situata in muntii Rila din sud-vestul Bulgariei care se va intinde pe o suprafata de 5.500 de hectare. Valoarea proiectului, un joint-venture francezo-bulgar, este estimata la 600.000.000 euro.

De asemenea, un fond de investitii din Rusia intentioneaza sa construiasca un centru de reabilitare in Separeva Banya, un oras din sud-vestul Bulgariei situat la poalele muntilor Rila, care va putea trata pana la 2.000 de pacienti pe zi. Costurile proiectului sunt estimate la 75 de milioane de leva (38 milioane euro).

Sursa: b1.ro

Citeste caplimpede

El este ROMANUL cu 800 de milioane de dolari intr-un CONT ELVETIAN SECRET!

In: Bani, Imobiliare, Stirile zilei

Marcel Adams, nascut Abramovich, in varsta de 94 de ani, este romanul norocos cu 800 de milioane de dolari intr-un cont secret a grupului bancar britanic HSBC.

Marcel Adams este unul dintre cei mai mari magnati imobiliari din Quebeq, cu o avere estimata la 1,3 miliarde de dolari. Nascut la Piatra Neamt, in 1920, a supravietuit Holocaustului si a plecat in Canada unde si-a schimbat numele din Abramovich, in Adams.

A fondat in 1958 compania Iberville Developments. In prezent, detine peste 100 de proprietati, incluzand centre comerciale, birouri, spatii industriale si complexuri rezidentiale. In prezent, afacerile familiei, care nu au avut nicio legatura cu Romania, sunt conduse de fiul sau, Sylvan.

Alaturi de alti milionari canadieni ale caror nume au fost dezvaluite in scandalul Swissleaks, reprezentantii familiei Adams au confirmat pentru Radio Canada ca au detinut conturi la HSBC, in Elvetia, afirmand, insa ca au situatia fiscala reglata cu autoritatile canadiene.

Documentele bancare consultate de ICIJ organizatie internationala a jurnalistilor de investigatie, care au dezvaluit numele detinatorilor de conturi secrete la HSBC in Elvetia, acopera intervalul 1974-2007 si fac parte dintr-un set de mii de acte bancare care detaliaza transferuri in valoare de peste 100 miliarde de dolari. In ultimele doua decenii, politicieni si afaceristi influenti in Romania au dispus de conturi la filiala elvetiana a grupului bancar britanic HSBC, aflat in centrul scandalului „SwissLeaks”.

Sursa: bzi.ro

Citeste caplimpede

Ironia sortii. Traian Basescu se muta in casa fostei sotii a celui pe care l-a DAT AFARA din PD

In: Bani, Imobiliare, Politic

Guvernul a aprobat hotararea prin care vila RA-APPS din cartierul Primaverii in care a locuit pana in acest an Mioara Roman, fosta sotie a lui Petre Roman, ii este atribuita fostului presedinte Traian Basescu spre utilizare ca resedinta.

Surse oficiale au declarat anterior ca Guvernul ia in calcul atribuirea acestei vile ca resedinta pentru Basescu.

Mioara Roman a parasit recent vila din strada Gogol nr. 2, pe care o ocupa din 1990, la somatia RA-APPS, din cauza datoriilor la chirie, la care se adauga penalizarile si care depaseau 350.000 de euro.

Mioara Roman sustinea ca, din 2009, este obligata sa plateasca o chirie lunara de 6.000 pentru vila din Primaverii, in conditiile in care ea traieste dintr-o pensie de 1.800 de lei. Conflictul cu RA-APPS a a ajuns in instanta.

Familia Roman s-a mutat in vila din Primaverii, care initial a apartinut ICRAL, in 1990, atunci cand Petre Roman a devenit premier. In 1996, cladirea a intrat in patrimoniul RA-APPS, in urma unei hotarari de Guvern.

In februarie 2011, vila in care locuieste Mioara Roman a fost trecuta de Guvern din domeniul public in cel privat al statului, modificare de statut care permite instrainarea imobilului.

Pe 13 ianuarie, fostul presedinte Traian Basescu a trimis Guvernului o plangere administrativa prealabila in care avertizeaza ca se va adresa instantei judecatoresti daca nu i se acorda o locuinta ca resedinta si un cabinet de lucru, spunand ca el a agreat cele doua vile din Snagov propuse, dar nu a primit raspuns.

La 7 ianuarie, Guvernul a prezentat o lista transmisa, in luna decembrie, de RA-APPS catre Traian Basescu incluzand sapte case pe care acesta sa le utilizeze ca resedinta dupa incheierea mandatului de presedinte al tarii, printre care si doua vile in Snagov, Guvernul spunand atunci ca Basescu a refuzat unele dintre case si nu a raspuns pentru altele.

Pe lista au fost propuse apartamentul cu sase camere din Bulevardul Constantin Prezan, din cladirea in care Traian Basescu a locuit, la etaje diferite, cu Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu (cu o suprafata de 279 metri patrati), Vila 1A din Snagov (cu o suprafata utila de 324 metri patrati si 9.900 metri patrati curte), Vila 11 din Snagov (cu o suprafata utila de 2.189 metri patrati si 27.412 metri patrati curte), un spatiu cu cinci camere si inca trei camere de serviciu din strada Orbescu (440 metri patrati), un imobil cu 9 camere din strada David Praporgescu (295 metri patrati), un apartament cu 5 camere din strada Barbu Delavrancea (280 metri patrati) si un apartament cu 8 camere din strada Lev Tolstoi (273 metri patrati).

Ulterior, la finele lunii decembrie, Vila 1A, dotata cu piscina, a fost acordata Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati, iar Vila 11 a fost scoasa la vanzare, pentru aproape 4 milioane de euro.

In urma cu doua saptamani, premierul Victor Ponta a apreciat ca Basescu o sa isi aleaga, pana la urma, o locuinta din ce mai are RA-APPS, adaugand ca fostul presedinte este „un client foarte cusurgiu”. Ponta arata de asemenea ca Basescu nu a raspuns la oferta RA-APPS cuprinzand lista cu locuinte.

Legea stabileste ca persoanele care au avut calitatea de sef al statului roman beneficiaza pe durata vietii de folosinta gratuita a unei locuinte de protocol, cu destinatia de resedinta, care cuprinde si un spatiu cu destinatia de cabinet de lucru, incadrat cu un post de consilier si un post de secretar, de o indemnizatie lunara in cuantum egal cu 75% din indemnizatia acordata presedintelui in exerciti, de paza si protectie, precum si de folosinta gratuita a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protectie si Paza.

Modalitatile concrete de exercitare a acestor drepturi trebuie stabilite prin hotarare a Guvernului.

Legea mai prevede ca locuinta de protocol nu poate fi resedinta pe care titularul a avut-o ca presedinte in functie.

Vilele RA-APPS de la Snagov au fost subiect de discutie, pe finalul anului trecut, intre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu, Ponta spunand ca fostul presedinte nu va primi dreptul de a se muta intr-un astfel de spatiu, iar Basescu precizand ca el nu a cerut o vila anume, ci un imobil adecvat, conform legii.

Traian Basescu trebuie sa paraseasca vila Lac 3 in maximum 60 de zile de la incheierea mandatului prezidential, respectiv pana la 21 februarie.

S-au intors scumpirile in IMOBILIARE. Bucurestiul inca se opune. Vezi situatia in tara

In: Bani, Imobiliare

Prima luna din 2015 a fost caracterizata de o tendinta de majorare a preturilor solicitate pentru apartamentele scoase la vanzare in intreaga tara. Valoarea Indicelui Imobiliare.ro la nivel national a crescut cu 2,1% in ianuarie fata de decembrie anul trecut, ajungand la un nivel de 910 euro pe metru patrat util (fata de 891 de euro pe metru patrat util). Cu o singura exceptie, in marile orase analizate, pretentiile vanzatorilor sunt mai ridicate acum decat in urma cu 12 luni.

Cluj-Napoca:

Orasul de pe Somes se situeaza pe primul loc in clasamentul scumpirilor la 12 luni, cu o diferenta de 17,4% fata de nivelul atins la finele lui ianuarie 2014 (818 euro pe metru patrat util); avansul a fost dictat, in mare parte, de segmentul locuintelor noi, cu un plus de aproape 24% la 12 luni, de la un nivel de 715 euro pe metru patrat). In prima luna din 2015, preturile au crescut, in medie, cu 1,3%, de la 948 la 960 de euro pe metru patrat util. Apartamentele vechi au consemnat un avans usor, de 0,2%, de la 1.023 la 1.025 de euro pe metru patrat util; locuintele noi s-au apreciat insa cu 2,8%, de la 862 la 886 de euro pe metru patrat util.

Timisoara:

In orasul din vestul tarii, pretul mediu solicitat in prezent este, in medie, cu 4% mai mare decat cel consemnat in perioada similara a anului trecut (807 euro pe metru patrat util). In ianuarie 2015 a avut loc un usor declin, de 0,9%, de la un nivel de 847 de euro pe metru patrat util la finele lui decembrie 2014, pana la 839 de euro pe metru patrat util. Locuintele din blocurile vechi au inregistrat o scadere de 0,5%, de la 837 la 833 de euro pe metru patrat util, iar cele nou-construite s-au depreciat cu 2,9%, de la 892 la 866 de euro pe metru patrat.

Brasov:

In orasul de la poalele Tampei, apartamentele noi si vechi sunt, in medie, cu 3,6% mai scumpe decat in perioada similara din 2014 (cand se situau la o valoare medie de 822 de euro pe metru patrat util). In ultima luna, pretentiile vanzatorilor au crescut, per ansamblu, cu 1,3%, de la 841 la 852 de euro pe metru patrat util. Locuintele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1,6%, de la 827 la 840 de euro pe metru patrat, in vreme ce unitatile locative nou-construite s-au scumpit cu 0,9%, de la 904 la 912 euro pe metru patrat.

Constanta:

In orasul de la malul marii, pretentiile proprietarilor sunt cu 2,7% mai ridicate in prezent fata de perioada similara a anului trecut (cand ajungeau la o medie de 853 de euro pe metru patrat util). In ianuarie 2015, preturile au consemnat un avans de 2,3%, de la 856 la 876 de euro pe metru patrat util. Apartamentele vechi s-au scumpit cu 2,2% (de la 851 la 870 de euro pe metru patrat util), iar cele noi s-au apreciat cu 2,6% (de la 870 la 893 de euro pe metru patrat util).

Bucuresti:

Capitala este singurul oras dintre cele analizate in care pretul mediu cerut de proprietari este mai mic acum decat in perioada similara din 2014, la o diferenta de 2,3% (fata de un nivel de 1.061 de euro pe metru patrat util). In ianuarie 2015, a avut loc un declin de 2,7%, de la un nivel de 1.066 de euro pe metru patrat util, pana la 1.037 de euro pe metru patrat. Tendinta de scadere a fost dictata de ambele segmente de piata analizate: locuintele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 0,9% in perioada mentionata (de la 1.011 la 1.002 euro pe metru patrat util), iar cele noi au consemnat.

Oprescu va sapa sub pamant celebra sa autostrada suspendata

In: Bani, Imobiliare, Stirile zilei, Transporturi

Primaria Capitalei nu va mai face la sol „autostrada suspendata” si nici drumul expres spre autostrada A1, ci va construi un tunel de 14 km intre Podul Ciurel si autostrada Bucuresti-Pipesti, a declarat primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

Edilul spune ca tunelul va avea o lungime cuprinsa intre 7,8 si 14 km, iar costurile vor fi doar putin mai mari fata de varianta la sol care implica foarte multi bani pentru exproprieri. Reamintim ca cetatenii din zona, o parte ce urmau sa fie expropriati pentru construirea drumului, s-au opus proiectului motivand ca este prea scump si va aduce traficul de pe autostrada A1 in centrul orasului. Oprescu promite ca podul de la Ciurel va fi gata pana la sfarsitul anului 2015.

„Cetatenii din zona pot sa stea linistiti. Am inteles ca se gandeau cu groaza ca intram cu exproprierile dupa ce trecem cu lucrarea de Sos. Virtutii. In conditiile in care cetatenii nu vor, cred ca este mai intelept sa procedam asa. Vom termina podul de la Ciurel. Anul acesta voi face si  o alta licitatie ca sa fac un tunel ce ar putea avea o lungime cuprinsa intre 7,8 si 14 km, nici eu nu stiu ce lungime va avea. Acest tunel  va porni de la Podul Ciurel si va ajunge la Autostrada A1. Problema cu lungimea tunelului este ca nu poti sa-l bagi pe roman, pe bucurestean, intr-un tunel de 14 km. Este o problema medicala. Acolo in tunel soferii pot face atacuri de panica, nu poti sa mergi cu copiii in masina 14 km prin tunel, nu sunt obisnuiti. Astfel o sa incercam sa il facem mai scurt si o sa iesim cu el din subteran acolo unde am de expropriat 3 mp dreapta si 3 mp pe stanga, din pamanturi, nu din case, si atunci nu se mai supara nimeni”, a declarat Oprescu, spunand ca acest tunel va decongestiona bd-ul Iuliu Maniu, dar va feri de poluare si uzina de apa de la Rosu.

ciurel

In ceea ce priveste costurile, edilul spune ca tunelul va costa putin mai mult decat varianta de drum facuta la sol pentru ca nu mai este nevoie de exproprieri, acestea fiind foarte costisitoare.

„Chiar si asa, mai bine nu ii deranjez pe oameni, ma duc la 17-18 metri pe sub pamant, cu intrarile/iesirile pietonale in caz de ceva, ca sa pot iesi dupa Carrefour-ul din Militari si sa intep autostrada A1”, a declarat Oprescu

In varianta la sol, drumul expres urma sa porneasca de la intersectia bd. Virtutii cu Splaiul Independentei, mergea pe langa Lacul Morii pana la intersectia cu bd. Uverturii, dupa care trecea pe langa statia de tratare a apei Rosu-Militari si iesea din Bucuresti prin comuna Chiajna. TraversaCentura Capitalei, trecea prin Comuna Dragomiresti-Vale si iesea in A1, la km 13, Pod Ciorogarla.

Pe parcursul lucrarii erau prevazute trei pasaje supraterane: la intersectia sos. Virtutii cu Splaiul Independentei (Pod Ciurel), la intersectia Penetratia A1 – Bd. Uverturii si la intersectia cu Soseaua de Centura si in zona Pasajului CFR de la Ciorogarla.

In ceea ce priveste podul hobanat de la Ciurel, lucrare in derulare ce prima parte a drumului expres catre autostrada A1, Oprescu spune ca va fi gata pana la sfarsitul lui 2015, in prezent fiind realizat circa 10% din pasaj.

„Acest pasaj trebuia sa fie gata de acum doi ani. Timp de patru ani fostul CGMB nu a aprobat finantarea acestei lucrarei decat cu taraita. Zece milioane lei, 15 milioane lei, samd. Am reusit sa facem stalpul principal unde vine podul hobanat si cate ceva pe partea dreapta a Dambovitei, mergand catre Ciurel.Vom termina podul de la Ciurel pana la sfarsitul acestui an fiindca nu mai este mult de facut. Odata terminat pilonul principal care prin hobane tine constructia, ramane de facut constructia metalica si se largeste cat se poate strada de pe dealul Tugulea ca sa pot sa ies catre Iuliu Maniu”, a declarat Oprescu.

In ceea ce ii priveste pe cetatenii care au suspendat in instanta si chiar au anulat una dintre autorizatiile date de Primaria Capitalei pentru acest pasaj, Oprescu le spune sa stea linistiti fiindca nu mai expropriaza nimic.

„Asociatiei Salvati Bucurestiul ii spun ca nu este niciun sit istoric, iar cetatenilor le spun sa stea linistiti pentru ca nu mai expropriez nimic de pe malul Lacului Morii si din spatele Dealului Tugulea. Acest drum trebuie facut, gasit o solutie. El nu aduce masini in centrul orasului ci le imprastie pe inel”, a mai spus edilul.

Sursa: Hotnews

Patrimoniul PNTCD, afacerile lui Pavelescu

In: Bani, Imobiliare, Politic

In decembrie 2014, PNTCD a vandut unul dintre sediile istorice ale partidului, aflat in centrul Bucurestiului. in ciuda opozitiei din partea unor taranisti din vechea garda, Aurelian Pavelescu si acolitii sau s-au baricadat in cladire si au aprobat vanzarea.

Conditiile in care s-a realizat tranzactia ridica serioase semne de intrebare, iar PNTCD risca sanctiuni dure din partea Autoritatii Electorale Permanente.

Sediul a fost restituit partidului in 2009, ca urmare a hotararii Curtii de Apel Bucuresti. Desi legea privind finantarea partidelor politice interzice vanzarea bunurilor imobile timp de zece ani de la intrarea in patrimoniu, PNTCD a vandut cladirea dupa numai cinci ani, pentru a evita sechestrul impus printr-o hotarare judecatoreasca, pentru neplata datoriilor catre o firma privata, scrie evz.ro.

Doua tentative de a legaliza vanzarea au esuat in urma interventiei taranistului Vasile Lupu. Acesta a averizat notarii ca fac un lucru ilegal. in cele din urma, Pavelescu a reusit sa legalizeze tranzactia la un notar din Ramnicu Valcea.

Pe 20 decembrie, Aurelian Pavelescu, insotit de alti trei membri din conducerea partidului (Marius Gutau, Nick Teodorescu si Gheorghe Dinescu) i-au vandut imobilul din buricul Bucurestiului „colegei” Oana Alina Danila pentru 420.000 de euro. Vanzarea a fost facuta in rate: 45.000 de euro pana la 30 decembrie 2014, 27.000 de euro pana pe 30 aprilie 2015, „grosul” de 348.000 de euro urmand a fi platit abia la sfarsitul anului 2016. Cumparatorul Oana Alina Danila este presedinte al organizatiei de femei a partidului.

Potrivit declaratiei sale de avere, depusa in 2014, Alina Oana Danila nu are niciun leu economisit sau investit. intrebata de unde a avut cei 45.000 de euro, Alina Danila ne-a declarat ca s-a imprumutat de bani. Ea este unicul asociat al Teodor Travel, firma pe care are infiintata o societate de turism. Agentia de turism a Alinei Oana Danila castiga bani frumosi din contractele cu Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic, unde seful biroului Turism este chiar Marius Gutau, cel care i-a „vandut” cladirea Alinei Danila, impreuna cu Pavelescu.

Aurelian Pavelescu a declarat ca vanzarea cladirii din str. Clemanceau este legala. El sustine ca hotararea de vanzare a fost luata legal si statutar de Comitetul National de Conducere. Legea prevede insa ca termenul de zece ani curge de la momentul inregistrarii in patrimoniul partidului.

„Daca un imobil se vinde inainte de zece ani, suma incasata se confisca si se face venit la bugetul de stat si se aplica si o amenda”, a declarat Marian Muhulet, vicepresedinte si purtator de cuvant al Autoritatii Electorale Permanente.

Sursa: Stireazilei.ro

Topul celor mai inspirate si celor mai proaste investitii pe segmentul rezidential

In: Bani, Imobiliare, Stirile zilei

Dupa un an care a marcat revenirea preturilor apartamentelor pe o panta ascendenta dupa sase ani de scadere, o statistica realizata de Imobiliare.ro isi propune sa arate, intr-o privire retrospectiva, care s-au dovedit a fi cele mai inspirate investitii imobiliare pe parcursul ultimilor sase ani.

Studiul se raporteaza la piata vanzarilor de apartamente si case-vile si compara, pe fiecare segment, evolutia pretului mediu pe metru patrat in intervalul cuprins intre finalul anului 2008 si perioada similara din 2014; sunt luate in calcul, totodata, si variatiile consemnate in 2014 (fata de ultimul trimestru al anului precedent).

Cele mai bune investitii: reduceri de sub 30%

Dintre 15 orase-resedinta de judet analizate pe segmentul apartamentelor, doua au inregistrat reduceri de pret mai mici de 30% in ultimii sase ani, conform datelor Imobiliare.ro. Sibiul este orasul cu cea mai mica rata de depreciere a locuintelor pe timp de criza; din trimestrul al patrulea din 2008, apartamentele scoase la vanzare aici s-au ieftinit cu 16%, de la o medie de 834 de euro pe metru patrat util pana la 697 de euro pe metru patrat. De la finele lui 2013 pana in 2014 preturile au consemnat insa un recul semnificativ, de 3,7%, de la un nivel de 724 de euro pe metru patrat util.

In Timisoara, segmentul apartamentelor a inregistrat un declin de 25% in perioada 2008-2014, de la o medie de 1.099 de euro pe metru patrat util, pana la 824 de euro pe metru patrat. Pe parcursul anului precedent, preturile s-au inscris insa pe un trend ascendent, cu un avans de 4,4%, de la nivelul de 789 de euro pe metru patrat valabil in trimestrul al patrulea din 2013.

Orase cu scaderi moderate

In zona de mijloc a clasamentului se situeaza orase cu un declin moderat al preturilor in perioada de recesiune, respectiv sub 40%.

Acesta este cazul Brasovului, unde apartamentele s-au ieftinit cu 30% in ultimii sase ani, de la 1.171 de euro pe metru patrat util, pana la 818 euro pe metru patrat. Ecartul dintre cele doua momente a fost micsorat de tendinta de crestere a preturilor consemnata de la finele lui 2013 pana in 2014 – aceasta s-a situat la 2,6%, pornind de la un nivel de 797 de euro pe metru patrat.

In Cluj-Napoca, preturile solicitate au scazut cu 32% in perioada mentionata, de la 1.416 euro pe metru patrat util, pana la 968 de euro pe metru patrat. Pretentiile proprietarilor au crescut in ultimul an si in orasul de pe Somes, insa cu o marja de 1,8%, de la 951 de euro pe metru patrat.

In Iasi, preturile au scazut cu 33% in ultimii sase ani, de la 1.194 de euro pe metru patrat in trimestrul patru din 2008, pana la 799 de euro pe metru patrat in perioada similara din 2014. in ultimul an, apartamentele s-au apreciat cu 2,5%, de la o medie 780 de euro pe metru patrat.

In Ploiesti, apartamentele s-au devalorizat cu 34% de la finele lui 2008 incoace, de la o medie de 1.118 euro pe metru patrat util, pana la 733 de euro pe metru patrat. si locuintele din acest oras par sa fi depasit „pragul de jos” al pietei, dupa ce au consemnat o apreciere de 2,6% anul trecut, de la 714 euro pe metru patrat.

Capitala, pe lista celor mai mari deprecieri

Orasele incluse pe lista celor mai proaste investitii imobiliare sunt cele care au inregistrat, din 2008 incoace, reduceri de pret de peste 40%, conform Imobiliare.ro.

In fruntea acestora se situeaza Ramnicu Valcea, unde apartamentele si-au pierdut 50% din valoare pe parcursul crizei, astfel ca, in trimestrul al patrulea din 2014, suma medie solicitata de vanzatorii din oras se situa la 598 de euro pe metru patrat (fata de 1.200 de euro pe metru patrat in 2008). Piata si-a continuat trendul descendent in ultimul an, cu un declin de 2,2% la 12 luni, de la 612 euro pe metru patrat.

Constanta a consemnat, pe parcursul perioadei de recesiune, o depreciere a preturilor de 45%, de la 1.552 de euro pe metru patrat in 2008, pana la 858 de euro pe metru patrat la finele anului trecut. Piata da insa semne de stabilizare, in contextul revenirii preturilor pe o traiectorie crescatoare, cu un avans de 1,5% la nivelul lui 2014.

Pornind de la cel mai ridicat nivel al preturilor pe segmentul rezidential, Bucurestiul se situeaza, si el, in topul oraselor cu cele mai mari rate de depreciere consemnate in ultimii sase ani. in Capitala, apartamentele scoase la vanzare s-au ieftinit cu 44% in perioada mentionata, de la 1.899 de euro pe metru patrat, pana la 1.056 de euro pe metru patrat. Incepand cu finalul lui 2013 insa, pretentiile proprietarilor s-au revigorat, iar preturile au crescut usor, de la 1.040 de euro pe metru patrat.

Case-vile: scaderi de la 20% la 40%

Pe segmentul de case-vile, studiul realizat de Imobiliare.ro  evidentiaza evolutia preturilor in cinci mari orase ale tarii (si imprejurimi). Dintre centrele regionale analizate, casele din zona Constantei si-au mentinut cel mai bine valoarea pe parcursul recesiunii; acestea au consemnat un recul de 21,2% din ultimul trimestru al anului 2008 pana in perioada similara din 2014, de la 972 la 766 de euro pe metru patrat util. Pe parcursul lui 2014, preturile solicitate de proprietari s-au mentinut la o valoare relativ constanta.

In zona Timisoarei, preturile caselor au scazut cu 30% in decursul ultimilor sase ani, de la un nivel de 1.000 de euro pe metru patrat, pana la 700 de euro pe metru patrat. Din T4 2013 pana in T4 2014, vanzatorii si-au redus asteptarile cu o medie de 4,2%, de la 731 de euro pe metru patrat.

In Cluj-Napoca si imprejurimi, casele si vilele s-au ieftinit cu circa 31,9% din 2008 incoace, ajungand, in trimestrul al patrulea al anului trecut, la o valoare de 1.075 de euro pe metru patrat util (fata de 1.578 de euro pe metru patrat util). in ultimul an, declinul a continuat cu o marja de 3,9%, de la 1.119 euro pe metru patrat.

In zona Brasovului, pretentiile vanzatorilor se situau anul trecut la o medie de 816 euro pe metru patrat util, in scadere cu 39,1% fata de nivelul de 1.340 de euro pe metru patrat consemnat in 2008. Casele brasovene s-au apreciat insa usor de la finele lui 2013 incoace, cu o medie de 1,4%, de la 805 euro pe metru patrat.

In ultimii sase ani, cea mai mare rata de depreciere pe segmentul caselor si vilelor a fost consemnata in zona Capitalei (regiunea Bucuresti Ilfov). Valoarea de vanzare pentru acest tip de proprietati a scazut cu 43,5% in perioada mentionata, de la 2.333 la 1.318 euro pe metru patrat util. Tendinta de scadere s-a mentinut si in ultimul an, cu o marja de 3,5%, de la un nivel de 1.366 de euro pe metru patrat util consemnat in T4 2013.