Tunurile imobiliare din spatele fostului primar Ontanu! Este acuzat ca a pus un avocat-paravan in spatele retrocedarilor de milioane de euro!

In: Investigatii

Arestat intr-un dosar penal legat de modul in care a reconstituit dreptul de proprietate asupra unor terenuri in Sectorul 2 (detalii aici), Neculai Ontanu este implicat si in alte retrocedari dubioase. Romania Curata a descoperit o alta situatie in care, exact ca in cazul Loredana Radu-Gabriel Oprea, Primaria Sectorului 2 a folosit reteta ”avocatului paravan” care cumpara dreptul litigios pentru terenuri de la mostenitorii de drept, pentru ca apoi ”beneficiarul din umbra” sa le cedeze catre anumiti destinatari finali.

E cazul unei familii de nonagenari din judetul Arges, care detinusera nordul Insulei Fundeni. Dupa 9 ani de procese (detalii aici), Stela si Virgil Andronescu, carora autoritatile le refuzau punerea in posesie, desi instanta le-a dat castig de cauza, au obosit si au cedat. il angajasera sa-i reprezinte pe Ion Igret, un avocat cu experienta, acelasi care a reprezentat si interesele imobiliare ale printului Paul de Romania.

”Am vrut ca parintii mei sa mai apuce sa se bucure cativa ani de rodul mostenirii”

Adrian Andronescu, fiul batranei, care a ajutat-o pe mama lui in demersurile de recuperare a imobilelor confiscate de comunisti, isi aminteste ca avocatul Igret, dupa ce o perioada a inaintat anevoie in demersurile legale, le-a facut clientilor sai o propunere alternativa la lupta in justitie: ”Cand n-am mai putut, l-am intrebat ce e de facut. Domnul avocat ne-a spus ca o solutie e sa vindem drepturile succesorale si litigioase. Ulterior ne-a prezentat pe cineva interesat sa ne cumpere drepturile asupra terenurilor in posesia carora urma sa intram. Am fost de acord si avocatul ne-a dus in zona Pietei Dorobanti, la biroul domnului Marius Locic. Acesta ne-a oferit 350.000 euro. Am fost multumiti, nu pot nega asta, fiindca eram obositi de atatea procese, parintii mei erau foarte inaintati in varsta, iar pentru noi erau multi bani. Am considerat ca cel mai important era ca ei sa mai apuce sa se bucure de rodul acelei mosteniri macar cativa ani, cat mai aveau de trait. intre timp tata a si murit”, a declarat fiul mostenitoarei pentru Romania Curata.

Cand s-a batut palma, mai spune fiul batranei, Marius Locic i-ar fi inmanat avocatului o punga cu bani pentru serviciul de intermediere. Avocatul Ion Igret a declarat pentru Romania Curata ca nu-si mai aminteste decat vag ce s-a intamplat in cazul dosarului retrocedarii partii de nord a Insulei Fundeni, fiind un caz vechi, insa a negat ca ar fi jucat la doua capete, ci ca, cel mai probabil, el a fost cautat de Marius Locic, care vana amplasamente valoroase. Avocatul Igret a negat pentru Romania Curata ca ar fi primit o sacosa cu bani de la Locic, ba din contra, sustine ca Locic nu si-a tinut cuvantul si ca inca ii mai datoreaza cu o anumita suma.

Avocatul Igret ne-a spus ca in valtoarea anilor 2007-2008, cand terenurile aveau preturi astronomice, oamenilor simpli, cum e cazul nonagenarei Stela Andronescu, chiar si cu sentinta judecatoreasca favorabila in mana, li se refuza pur si simplu punerea in posesie, ei fiind la mana functionarilor din Primarie, care ”puneau in posesie numai pe oamenii lor”.

Marius Locic i-ar fi spus lui Virgil Andronescu, pe atunci in varsta de 91 de ani, ca nu va cumpara el direct, ci printr-un intermediar, ”o femeie”, despre care a precizat ca este cu el intr-o relatie de ”apropiere sau rudenie, nu mai retin exact”, ne-a declarat fiul acestuia, participant la dialogul cu Locic. in ziua stabilita pentru tranzactie, in toamna lui 2007, a aparut cumparatoarea. E vorba de ex-avocata Luiza Margarit.

O reteta clasica folosita de primarii din Bucuresti

Desi familia Andronescu incercase in van timp de aproape 9 ani sa intre in posesia terenurilor, la doar 4 luni dupa cedarea dreptului litigios catre Luiza Margarit, autoritatile, atat Prefectura Capitalei, cat si Primaria Sectorului 2, s-au mobilizat exemplar si au rezolvat ”pe repede-inainte” punerea in posesie a avocatei.

in 15 februarie 2008, Comisia Municipiului Bucuresti de Aplicare a Legilor Fondului Funciar i-a oferit avocatei Luiza Margarit o suprafata in compensare de 9.878 mp, fiindca nordul Insulei Fundeni, ce apartinuse de drept familiei Stelei Andronescu, fusese cedat de stat unuia din controversatii imbogatiti ai tranzitiei, Corneliu Stegaru. Pe 21 februarie 2008, primarul Neculai Ontanu si secretarul Toma sutru semnau deja procesul verbal de punere in posesie a Luizei Margarit, iar pe 5 martie 2008 Prefectura Bucuresti condusa de PNL-istul Catalin Deaconescu emitea ”sagetii” lui Marius Locic titlul de proprietate.

Ca o constatare, exact aceeasi ”metoda” de lucru, prin atribuirea unor suprafete in compensare in locatii premium catre oameni apropiati, a folosit-o si primarul Sectorului 6, Cristian Poteras, acesta fiind in prezent condamnat pentru fapte de coruptie.

Trasabilitatea uneia dintre parcele, dupa ce a plecat de la Luiza Margarit

Interesant este si ce s-a intamplat mai departe cu terenul din strada tepes Voda nr. 27. Amplasat la intersectia strazilor Visinilor cu tepes Voda, din imediata apropiere a Halei Traian, terenul este la trei sute de metri de Calea Calarasilor. Desi are o suprafata de 426 mp, avand doua din cele trei laturi cu deschidere la drum, era ideal pentru un proiect pe colt. Dat fiind insa ca zona este protejata, in jur sunt doar case, multe negustoresti, din Bucurestiul de inceput de secol XX. Pe acel teren insa Primaria Sectorului 2 a permis ridicarea unui bloc S+P+5E, care acum are functiune de orologiu solar, umbrind in functie de pozitionarea soarelui pe cer, curtile caselor din jur. insa mai interesant decat magaoia care reprezinta ”o rana urbanistica” sunt beneficiarii blocului.

La doua luni dupa ce a fost pusa in posesie, Luiza Margarit a vandut terenul din strada tepes Voda nr. 27 catre Catalin Bogdan Baducu si sotia lui. Baducu este unul din satelitii care au gravitat in jurul lui Alexandru Bittner. Baducu apare din 2003 incoace ca administrator si asociat in firma Maica Teofana- Cimitir si Pompe Funebre SRL, alaturi de Gheorghe Negrea si Olimpia Ulrich, retrasa in 2008.

Gheorghe Negrea este una din ”sagetile” lui Alexandru Bittner in afacerile sale cu concesiuni piscicole din Delta Dunarii, atribuite in Guvernarea Nastase, iar Olimpia Ulrich apare in peste zece societati ale trio-ului Bittner-Petrache-Cocos. Ulrich apare inclusiv in firma Elan Group SRL (in prezent dizolvata), alaturi de Dorin Cocos, Elena Udrea si Victor Cocos.

Mult mai limpede, pe Catalin Bogdan Baducu il gasim ca administrator al societatii Macomb SA in intervalul 1999-2003. Istoria Macomb e una intortocheata, fiind o societate de stat cumparata de Grupul Roman de Investitii, din actionariatul caruia au facut parte de-a lungul timpului personaje ca Alexandru Bittner, Adrian Petrache, Dorin Cocos, Dan Besciu si Florin Georgescu.

Macomb SA a facut obiectul unui scandal de presa, jurnalistii descoperind ca societatea, dupa preluarea de grupul de afaceristi cu spate politic, a fost improprietarita ilegal de Viorel Lis cu 7,7 hectare in Bucuresti. in afacere un rol l-ar fi jucat si avocata Marieta Anastasescu, vecina de bloc in strada Zambaccian cu familia lui Adrian Nastase (vezi aici). Firma Macomb SA si-a mutat in anii 2000 sediul pe Str. Ion Ionescu de la Brad nr. 53, o locatie cumparata de gruparea Bittner-Cocos de la senatorul PDL-PSD Gabriel Mutu. La aceeasi adresa a functionat si Neocity Group, al carei presedinte a fost Elan Schwarzenberg.

Citeste mai mult aici.

By: Ovidiu Cercel Tags: , ,

Am ajuns sa ne fie rusine ca suntem contemporani cu Iliescu, Dragnea, Basescu, Tariceanu si altii! Trenul lui Henri Coanda care putea circula cu 500 de kilometri la ora dus la fier vechi!

In: Investigatii

Traim vremuri in care neocomunistii care au preluat Romania dupa asasinarea lui Nicolae Ceausescu acuza pe toata lumea pentru viata mizerabila a oamenilor de rand. Istoria reala insa nu poate fi manipulata. O tara bogata cu oameni inteligenti a ajuns o ruina, un hibrid de capitalism de tinichea si de clientelism profund politic. Romania a fost vanduta bucata cu bucata din 1990 pana in zilele noastre fara ca politicienii neocomunisti sa raspunda pentru asta. Ba, chiar mai mult, s-au gasit vinovatii… nu sunt ei, cei carora nu ai timp sa le citesti declaratiile de avere, ci Noua Ordine Mondiala, Soros, Multinationalele poate la urmatoarele alegeri chiar extraterestrii…

Iata un proiect la care strainii dau tarcoale de ani de zile incercand sa-i dea valoare. Noi nu avem o autostrada iar inaintasii nostri vorbeau in urma cu 50 de ani de trenuri suspendate care urmau sa circule cu 500 de km/h. Cata rusine ma cuprinde vazand ca nu mai avem un tren care sa lege tara. Deci cine ne dezbina? Strainii care au pus mana prin complicitatea vanzatorilor de tara care au condus Romania anuland orice idee de dezvoltare pentru a-si umple conturile?

Palatul Parlamentului, Bucuresti. In luna noiembrie, in cadrul unui forum economic, premierul Chinei, Li Keqiang, a anuntat ca tara sa vrea sa acorde Romaniei un imprumut de 10 miliarde de dolari pentru investitii. Banii vor fi folositi, printre altele pentru achizitia unor trenuri de mare viteza fabricate in China.

Anul acesta, chinezii au construit, in tara lor, cel mai lung tronson de cale ferata din lume. Magistrala, are 2.300 de kilometri si uneste capitala Beijing de orasul Guangzhou. Dar problema trenurilor chinezesti este ca, atunci cand circula cu viteza de 350 de kilometri pe ora, devin nesigure.

Putini stiu insa ca in anii 70 marele savant roman Henri Coanda a inventat un tren mai rapid decat al chinezilor, capabil sa circule cu viteze de peste 500 de kilometri pe ora.

Stralucitul inginer Henri Coanda a proiectat un tren rapid, revolutionar, care trebuia sa circule printr-o retea de conducte si transporta atat marfuri cat si pasageri. Vagoanele se deplasau, in interiorul conductelor, pe baza diferentei de presiune atmosferica, create artificial, de catre un ventilator si un compresor.

Coanda a proiectat un tren de calatori care trebuia sa circule prin conducte, pe ruta Bucuresti-Ploiesti. Distanta de 60 de kilometri, dintre cele doua orase, urma sa fie parcursa intr-un timp record.

By: Elena Tudor Tags: , , ,

Cel mai evlavios primar al Bucurestiului loveste din nou! Gabriela Firea, tranzactie de sute de mii de euro cu o filiera siriana! Banii „miros” a mita din Microsoft!

In: Investigatii

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, pare specializata in afaceri imobiliare. Dupa mai bine de 20 de ani de la primul tun imobiliar Gabriela Firea mai marcheaza o data o afacere imobiliara extrem de profitabila.

Vila detinuta de Gabriela Firea in Pipera, orasul Voluntari, a ajuns in proprietatea sirianului Ahmad Kaziz, nimeni altul decat partenerul de afaceri imobiliare al libanezului Khalil Abi Chahine, cel acuzat ca a intermediat o spaga de 1,25 milioane de dolari in dosarul Microsoft. Numele lui Khalil Abi Chahine a fost legat si de Nicolae Dumitru “Niro”, alt personaj condamnat in acelasi dosar Microsoft, noteaza Bucurestiul.

Conform propriei declaratii de avere data cu ocazia preluarii functiei de primar al Capitalei, Gabriela Firea a vandut vila pe care o detinea in Voluntari catre Zeina Tabbal si Ahmad Kaziz. Pretul tranzactiei a fost de 385.000 de euro, din care Gabriela Firea a primit 240.625, iar fiul ei – Tudor Stefan Firea – 144.375 euro. Aceasta impartire s-a facut conform procentelor asumate printr-un act de partaj voluntar dupa decesul fostului sot al Gabrielei Firea.

d_avere_firea_gabriela-3

Cine a cumparat vila?

Nascuta in Siria, dar avand si cetatenie canadiana, Zeina Tabbal este medic de un an de zile la Spitalul Elias si a avut in Romania o singura afacere ce intre timp s-a inchis: SC GBA Network Group SRL. Aceasta firma, care a avut ca domeniu de activitate telecomunicatiile, nu ar fi putut insa sa ii asigure Zeinei Tabbal veniturile necesare cumpararii, macar in parte, a vilei Gabrielei Firea, deoarece in cel mai bun an, 2009, abia a avut o cifra de afaceri de 400.000 de lei. Asadar, probabil ca cea mai mare parte a banilor platiti pentru vila Gabrielei Firea din Voluntari au venit de la partenerul de viata al Zeinei Tabbal, Ahmad Kaziz.
Sirian si el, Ahmad Kaziz a detinut in Romania diverse afaceri inca din 1990, cand era student. De ani buni insa, Kaziz este actionar doar in doua firme: SC Montrom International SRL si Outline Imobiliare SRL. In ambele afaceri ce activeaza in domeniul imobiliar, el il are ca partener pe afaceristul libanez Khalil Abi Chahine, personaj implicat in dosarul spagilor Microsoft, dar si in diverse asocieri controversate.

Bani din mita Microsoft pentru vila lui Firea?

Conform rechizitoriului intocmit de procurorii DNA in dosarul Microsoft, unul dintre pionii acestei afaceri de coruptie a fost chiar libanezul Khalil Abi Chahine, partenerul de afaceri al sirianului Ahmad Kaziz, cumparatorul vilei Gabrielei Firea. In dosarul Microsoft, conform procurorilor DNA, Chahine ar fi avut sarcina “de a intermedia, direct sau prin intermediul altor persoane, relatia cu Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) si Secretariatul General al Guvernului (SGG)”. Mai mult, o parte de 1,25 milioane de dolari din mita traficata in dosarul Microsoft a ajuns in conturile firmei offshore MeneldilAssociated SA, adica exact firma folosita de Chahine in afacerile imobiliare pe care le are in Romania in asociere cu Ahmad Kaziz, cumparatorul vilei Gabrielei Firea. De altfel, nu ar fi prima data cand numele lui Khalil Abi Chahine ar fi asociat cu afacerile imobiliare ale unor lideri PSD.

Citeste mai mult pe BUCURESTIUL

By: Ovidiu Cercel Tags: , , ,

Cine este mogulul pesedist care face jocurile lui Plahotniuc

In: Investigatii

Rezultatul primului tur de scrutin ii dau emotii mari nu doar lui Plahotniuc, ci si unor politicieni si oameni de afaceri din Romania. O victorie a Maiei Sandu in turul doi in fata pro-rusului Igor Dodon le-ar putea strica apele aranjate cu truda la Chisinau, aruncand in aer garantiile primite de la Plahotniuc in privinta respectivelor aranjamente.

Unul dintre ei este Felix Stroe, directorul RAJA, companie care din 2012 este furnizor de apa in regiunea Comrat, dar al carui vis de marire regionala include Chisinaul si o cat mai mare felie din piata moldoveneasca dupa modelul de succes din Romania, unde compania de la malul marii este cel mai mare operator public in domeniul alimentarii populatiei cu apa potabila.
Nu este un secret ca oligarhul Plahotniuc este principalul papusar al acestor alegeri, iar jocul dublu pe care il face este menit sa ii asigure pe de o parte mentinerea Republicii Moldova intr-o zona gri – nici pro-europeana, nici suta la suta pro-rusa, iar pe de alta propria libertate (exista numeroase suspiciuni privind implicarea sa in furtul miliardului de euro din bancile moldovene la sfarsitul lui 2014).

Maia Sandu a ajuns in turul 2, cu un rezultat atat de bun, tocmai pentru ca a reusit sa canalizeze nemultumirile populatiei fata de aceasta guvernare criminala. Asadar, pe de o parte Plahotniuc incearca sa pastreze aparentele pentru europeni si americani, de care este dependent, dar pe de alta parte lucreaza impotriva unei aliante care-l poate baga la puscarie.
De departe considerat cea mai influenta persoana din Republica Moldova, Plahotniuc detine o avere imensa atat in mica republica, cat si pe malul Dambovitei, potrivit unei anchete recent publicate de RiseProject.

 

Felix + Plahotniuc=love(le)

Cum a ajuns insa Stroe sa devina un mogul regional al apei, o resursa strategica alaturi de energie? Cum s-a intamplat sa fie tocmai el chemat sa salveze tocmai o companie de stat din Gagauzia, teritoriu separatist din sud-vestul Republicii Moldova, aflat sub influenta rusilor si condusa de guvernatorul Irina Vlah, despre care presa a scris ca este agent KGB.
Inainte de 1990, puterea depindea integral de sprijinul rusilor, de servicii si de cat de bine stiai sa slujesti ideologiei de partid. Absolvent al Academiei Navale Mircea cel Batran, Felix Stroe a fost pe rand comandant de nave de razboi, a activat in cadrul Consiliului Politic Superior al Marinei Militare, unul dintre departamentele politice ale Ministerului Apararii Nationale (condus de Ilie Ceausescu, fratele dictatorului) si unul dintre departamentele ideologice ale Ministerului Apararii, cel care punea in practica doctrina si instructiunile PCR.
Dupa 1989, Felix Stroe, fostul ideolog comunist si rusofil, a beneficiat nu doar de conexiunile la varf mostenite via carierei de dinainte de 1989, ci si de favorurile amiralului KGB-ist Gheorghe Anghelescu.

Tot pe filiera apropierii de fosti ofiteri de securitate din defuncta URSS (deveniti mai toti oligarhi in structura de putere de la Kremlin), Stroe a ajuns la o relatie de lunga durata cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cel mai mare creditor din tarile de tranzitie din Europa de Est si fosta URSS. Banca a fost, inca de la lansare, obiectul a multor critici ca este risipitoare, ineficienta, inutila si, in unele cazuri, corupta. BERD a fost acuzata ca face concurenta neloaiala bancilor locale din respectivele state, ca nu favorizeaza sectorul privat si micile intreprinderi, acordand credite preferentiale marilor structuri de stat.

Potrivit GAB (Government Accountability Project, un organism de supraveghere financiara american,), pana la 20% din imprumuturile acordate de BERD sunt folosite in scopuri corupte. In 2010, directorul executiv rus al BERD, Elena Kotova, a fost acuzata de luare de mita in valoare de 1 milion de euro.
Cu sprijinul BERD, Stroe a ajuns sa deruleze proiecte de peste jumatate de miliard de euro, potrivit propriilor declaratii. Obisnuit cu cifrele mari si cu bancile, Stroe vorbeste asadar aceeasi limba cu Vladimir Plahotniuc, pentru care Congresul SUA a propus in septembrie o rezolutie de adoptare a unor sanctiuni aplicate oligarhului si celor implicati in afacerea „Miliardul Furat” din R. Moldova.
Si la fel ca Plahotniuc, Stroe continua sa actioneze in afaceri, folosindu-se de ajutorul conexiunilor din spatiul ex-sovietic. O retea de interese bine camuflata insa in demersuri capitaliste legitime prin care spera sa reuseasca sa puna mana si pe distributia de apa in cat mai multe orase din Republica Moldova, dar si din alte doua tari vecine cu puternice afinitati pro-ruse – Serbia si Bulgaria. In cazul Chisinaului si altor orase mari din Republica Moldova un atu ar putea fi si faptul ca, intre timp, a dobandit si cetatenie moldoveneasca (21 noiembrie 2011), iar din 2012 este si cetatean de onoare al Comrat-ului.

Capitalism de cumetrie la Petrom! Achizitii de sute de milioane prin familia sefei Mariana Gheorghe!

In: Investigatii

DNA-ul umbla cu catusele la politicieni acuzati de abuz in serviciu la stat si de fapte cu prejudicii marunte in comparatie cu ce se intampla in ograda unor mari corporatii cu pretentii de moralitate si apucaturi occidentale. Potrivit unor dezvaluiri ale jurnalistului de investigatii, Stelian Negrea, in sediul OMV Petrom miroase urat. Nu se stie daca e miros de gaz sau e doar fum mocnit. Cu siguranta dezvaluirile au pus pe jar investitorii de la Petrom si scandalul e pe cale sa erupa in sediile de sticla ale firmei mama din Austria, OMV AG Viena.

Potrivit documentelor prezentate pe blogul voxpublica.realitatea.net compania austriaca J. Christof, unul dintre cei mai importanti contractori ai OMV Petrom, cel mai mare jucator de pe piata autohtona a productiei si distributiei de carburanti, a decis sa-l puna administrator al afacerilor sale din România pe Alexandru Sergiu Gheorghe, nimeni altul decât sotul sefei OMV Petrom, Mariana Gheorghe. Contractorul austriac a câstigat contracte in valoare de peste 1,6 miliarde lei (365 milioane euro) cu OMV Petrom.

Recent, intr-o liniste desavârsita si peste capul conducerii OMV Petrom, sefii din Viena ai OMV au decis sa o inlocuiasca de la sefia Achizitiilor OMV Petrom pe Irinel Tilea. Aceasta este verisoara Marianei Gheorghe. Motivul: suspiciuni legate de insistenta acesteia pentru incheierea unor contracte cu anumiti contractori ai OMV Petrom.

Este nepotismul corporatist mai nociv decât cel din companiile de stat românesti sau din institutiile publice autohtone si care sunt motivele pentru care DNA nu reuseste sa-l atace frontal?

Profil de sot afacerist: 24 de ani in MAE!

Gheorghe Alexandru Sergiu, sotul Marianei Gheorghe, CEO OMV Petrom, a fost un diplomat de cariera care a activat in structurile MAE din strainatate si din România. ”Referitor la solicitarea dumneavoastra va comunicam urmatoarele. Domnul Alexandru Sergiu Gheorghe a fost diplomat in MAE in perioada septembrie 1992-decembrie 1997 si mai 2013-septembrie 2014. In perioada decembrie 1993-noiembrie 1997 a coordonat sectia consular din cadrul Ambasadei României la Londra, iar in perioada mai 2013-septembrie 2014 a indeplinit functia de director general al Departamentului Resurse Umane din cadrul MAE”, precizeaza intr-un raspuns Directia Purtator de Cuvânt si Comunicare din Ministerul Afacerilor Externe.

Cele doua declaratii de avere depuse de catre Gheorghe Alexandru Sergiu pentru perioada in care a fost directorul Departamentului de Resurse Umane din MAE arata o situatie materiala extrem de buna cu investitii predilecte in imobiliare – trei apartamente si o casa in Bucuresti si un apartament la Londra – dar si in actiuni, cea mai mare suma fiind investita chiar in actiuni ale OMV Petrom, firma condusa de catre sotia sa.

Venitul salarial anual raportat de sotul sefei Petrom este unul de doar 72.000 lei, mult inferior fata de speculatiile aparute pe piata legate de venitul salarial al Marianei Gheorghe pentru pozitia de CEO al OMV Petrom de ordinul a circa 1 milion de lei anual, de aproximativ 14 ori mai mare fata de sot.

De la MAE la mana sotiei… prin robinetul Petrom!

Ce il califica totusi pe un diplomat de cariera si detinator al unui SRL marunt sa fie angajat ca administrator al unuia dintre cei mai mari contractori ai OMV Petrom, firma austriaca J. Chirstof România SRL? Si daca pozitia sotiei acestuia ca sefa a OMV Petrom a cântarit in vreun fel in numirea lui Gheorghe Alexandru ca administrator la unul dintre cei mai importanti contractori ai celui mai mare jucator de pe piata româneasca a productiei si distributiei de carburanti?

Conform datelor de pe propria pagina de internet, J. Christof Romania SRL a fost infiintata in 2005 fiind “partener contractual al OMV/Petrom in România”.

Conform datelor de la Registrul Comertului, J. Christof Romania SRL a fost infiintata pe 18.04.2008 având unic asociat firma austriaca J. Christof Gesellschaft M.B.H. iar administrator pe cetateanul austriac Bernhard Friedrich Renner. Pe 16.04.2009, Adunarea generala a firmei decide sa-l numeasca drept administrator pe Gheorghe Alexandru Sergiu alaturi de un alt cetatean austriac.

Conform actului constitutiv al J. Christof România “administratorii conduc si reprezinta Societatea (n.r. J. Christof România SRL) fiind “obligati sa respecte in exercitarea atributiilor lor de reprezentare si in conducerea afacerilor toate restrictiile ce le sunt impuse prin lege, contract, statut, hotarâri ale asociatiilor sau regulament de ordine interioara“.

Gheorghe Alexandru semneaza o declaratie ca poate fi administrator al societatii si primeste imediat si o procura speciala chiar din partea fondatorului grupului, Johann Christof. Desi avea un mandat de administrator pe o perioada de patru ani, austriecii decid sa-l inlocuiasca pe Gheorghe Alexandru dupa nici un an.

De-a lungul intregului parcurs profesional al sotului la unul dintre cei mai importanti contractori ai OMV Petrom, Mariana Gheorghe a detinut in permanenta functia de CEO al OMV Petrom.

Oficialii J. Christof au refuzat sa furnizeze raspunsuri la intrebarile legate de motivul pentru care au decis sa il numeasca drept administrator al filialei lor din România tocmai pe sotul sefei companiei unde ei erau cei mai mari contractori atât in România dar si in Austria si daca a existat sau nu vreo legatura intre pozitia Marianei Gheorghe si faptul ca au decis sa-l desemneze pe sotul acesteia sa se ocupe de afacerile lor din România. De asemenea, acestia au refuzat sa raspunda la intrebarea legata de motivele pentru care au decis sa-l inlocuiasca pe sotul sefei OMV Petrom.

O pozitie similara au avut atât Mariana Gheorghe dar si departamentul de comunicare al OMV Petrom SA care au refuzat, in final, sa ofere orice fel de raspuns desi initial Ramona Zanfirescu, purtatorul de cuvânt al companiei, parea ca ar oferi raspunsurile la intrebarile mele. Singurele date oficiale si publice sunt cele furnizate de site-ul www.e-licitatie.ro, conform carora J. Christof România SRL a câstigat 4 contracte cu OMV Petrom a caror valoare cumulata a fost de 300 milioane de euro si 258 milioane de lei.

Circuitul achizitiilor Petrom prin marea „famiglie” a Marianei Gheorghe

Un alt personal cheie din cadrul OMV Petrom este Irinel Tilea, verisoara Marianei Gheorghe. Aceasta a fost inlocuita de curand din pozitia de Head of Category Management Procurement (Achizitii) subordonata sefei Departamentului de Achizitii Operationale condus de Ingrid Vasile.

Surse din cadrul OMV Petrom au declarat ca Irinel Tilea, fosta sefa a departamentului Category Management Procurement (Achizitii) din cadrul OMV Petrom a fost trecuta pe o pozitie inferioara de Head of Health, Safety, Security &Enviroment incepând cu data de 01.05.2016.

“Verisoara Marianei Gheorghe a fost trasa pe linie moarta dintr-un departament extrem de important si influent unde tragea toate sforile legate de achizitiile de sute de milioane de euro pe care OMV Petrom le facea in fiecare an intr-un departament unde nu mai are nici un fel de influenta. Desi departamentul de procurement/achizitii era condus teoretic de Ingrid Vasile, practic deciziile importante erau luate de verisoara Marianei Gheorghe. Decizia de inlocuire a acesteia de la frâiele achizitiilor a fost luata peste capul conducerii OMV Petrom, venind direct de la sefii din Viena din cauza unor suspiciuni legate de insistenta acesteia pentru o serie de contracte cu anumite companii. OMV Petrom nu a depus plângere la organele de ancheta deoarece daunele de imagine sunt extrem de mari si prefera sa ingroape un astfel de scandal chiar cu ajutorul unor prime acordate celor de care doreste sa scape si pe care fie ii banuieste, fie chiar i-a prins cu divers activitati care ridica semne de intrebare”, sustin sursele citate.

De altfel, Mariana Gheorghe apare alaturi de verisoara sa in nenumarate comisii de licitatie pentru atribuirea unor numeroase contracte de bunuri si servicii ale OMV Petrom. De exemplu, conform datelor publicate pe www.e-licitatie.ro Mariana Gheorghe apare alaturi de Irinel Tilea drept “persoane cu functie de decizie”pe fisa de date a unuei negocieri de 8,4 milioane de euro prin care OMV Petrom a atribuit pe 16.01.2014 un contract de “servicii de scufundare, prospectiune si vehicul manevrat de la distanta in perimetrele de exploatare a hidrocarburilor din Marea Neagra”.

Dezvaluiri demne de filmele cu spioni: Cum actioneaza MRU pentru SIE si familia sa!?

In: Investigatii

O serie de dezvaluiri din sanul familiei sefului SIE, Mihai Razvan Ungureanu ridica mari semne de intrebare asupra loialitatii acestuia fata de statul roman, caruia i-a jurat credinta, si ar trebui sa-i protejeze interesele. Potrivit unei investigatii jurnalistice publicata de jurnalistul Stelian Negrea, sotia lui Mihai Razvan Ungureanu, Daniela Ungureanu beneficiaza de venituri de milioane din calitatea de administrator al societatii Petromed Solutions SRL, detinuta de OMV Petrom SA. Practic de peste noua ani, Daniela Ungureanu (fosta Avasilichioae) este platita de catre compania de stat austriaca OMV, actionarul majoritar al Petrom SA, cu 85.000 Euro anual conform declaratiei de avere a lui Mihai Razvan Ungureanu. De notorietate este faptul ca OMV AG Viena are relatii privilegiate cu societatea ruseasca Gazprom, iar un pachet minoritar in OMV este detinut de o companie din Emiratele Arabe Unite.

Sotia acestuia a incasat in toata aceasta perioada 680.000 Euro (circa 2,1 milioane de lei) reprezentand 73% din veniturile familiei sefului spionilor din Romania in perioada 2009-2014. Capul familiei s-a vazut in umila pozitie de a aduce acasa doar 17% din venituri in timp ce sotia cu salariul de la spitalul de stat a adus doar 10%.

 

Cum se fac juramintele in familia Ungureanu?

mihai razvan ungureanu 2

Atat actul constitutiv al Petromed Solutions SRL din 2007 dar si cel din 2015 prevede la capitolul VI, conducerea societatii, alin (7) :”Administratorii au indatoriri de diligenta si loialitate fata de Societate (n.r. Societatea fiind Petromed Solutions). Exercitarea acestor indatoriri se face avand in vedere interesele asociatilor in general, si nu ale unor anume asociati”.
MRU a depus un juramant cu mana pe Biblie in plenul reunit al celor doua camere ale Parlamentului atat in 2007 la prima numire cat si in 2015 la cea de-a doua numire la sefia SIE: ”Eu, Mihai-Razvan Ungureanu, jur ca voi indeplini cu buna-credinta si nepartinire in deplinul respect al Constitutiei si al legilor tarii, atributiile ce-mi revin in calitate de director al Serviciului de Informatii Externe”.

 

Cum penduleaza OMV Petrom intre actionarii arabi si partenerii strategici rusi?

OMV Petrom, cel mai mare operator de pe piata romaneasca a prelucrarii si distribuirii produselor petroliere si a doua companie din Romania dupa cifra anuala de afaceri de 16,5 miliarde lei (3,71 miliarde euro) in 2014, este detinuta de compania austriaca OMV care, la randul ei, este detinuta in proportie de 31,5% de compania de stat austriaca OBIB si in proportie de 24,9% de compania statului Emiratelor Arabe Unite, IPIC.

OMV Petrom s-a aflat in centrul unor numeroase scandaluri pe piata romaneasca legate fie de amenzile date de Consiliul Concurentei legate de intelegeri de tip cartel, de cazuri de evaziune fiscala, de majorari nejustificate a pretului carburantilor la pompa, de furnizare de gaze din productia interna la preturi preferentiale, de faptul ca si-au numit omul la sefia Ministerului Energiei, de presiuni asupra Guvernului privind amanarea realizarii noii legislatii privind redeventele etcetc

MRU a refuzat sa precizeze daca apreciaza ca faptul ca OMV AG Viena i-a furnizat in ultimii sapte ani 73% din veniturile familiei sale constituie sau nu o vulnerabilitate la adresa sigurantei nationale avand in vedere ca generozitatea firmei austriece s-a intins atat pe primul dar si pe cel de-al doilea sau mandate la conducerea Serviciului de Informatii Externe. Vezi documentele si mai multe dezvaluiri aici…

schema-relationala-OMV-MRU-SIE

Soc in Corbeanca: Primarul Anton, urmarit penal pentru afaceri ilegale cu beton!

In: Investigatii

Primarul comunei ilfovene Corbeanca, Valeriu Anton (zis Anton Beton si candidat al UNPR pentru un nou mandat va fi subiectul unui nou dosar penal referitor la afacerile sale cu beton. Potrivit locuitorilor din Corbeanca, Valeriu Anton urmeaza sa se prezinte din nou in fata procurorilor pentru a da declaratii lamuritoare privind mai multe capete de acuzare printre care: evaziune fiscala, trafic de influenta, spalare de bani si deturnare de fonduri.

 

Din circuitul firmei se poate observa cum ANTON VALERIU a derulat toate operatiunile prin imputernicitul sau Hulea Ionut, avocat, pana in 2011 cand s-a retras Anton. Curios este ca si dupa preluarea actiunilor de catre MIHAILA ROBERT – ILIE, imputernicitul firmei VALICOMPRODEXIM SRL ramane tot avocatul Hulea Ionut, iar sotia lui Valeriu Anton, Elena Anton ramane, chipurile, agent de vanzari.

 

Se pare ca Valeriu Anton ar fi deturnat fonduri publice catre firma sa de beton, pe care o controleaza prin intermediul acestor interpusi. Anton s-ar fi folosit de influenta pe care o poarta in interiorul primariei pentru a organiza licitatii publice in folosul indirect al propriei companii. De asemenea, acesta s-ar fi folosit de influenta pe care o are asupra unor consilieri locali pentru a incadra o serie de lucrari inutile in bugetul comunei. Astfel Valeriu Anton s-ar fi asigurat ca obtine profituri ilegale pentru compania la care a fost actionar, in detrimentul primariei Comunei Corbeanca.

 

Primarul a mai fost cercetat penal o data, dar procurorii de la Judecatoria Buftea nu au gasit nimic imputabil primarului in dosarul 9914/94/2015.

 

“In baza art. 341 alin. 6 lit. a N.C.pr.pen., respinge plangerea formulata de petentul Panaite Radu Catalin in contradictoriu cu intimatul Anton Valeriu ca nefondata.Mentine ordonanta procurorului de caz din data de 11.06.2015 pronuntata de Parchetul de pe langa Judecatoria Buftea in dosarul nr. 5980/P/2014, precum si ordonanta prim-procurorului aceluiasi parchet nr. 259/II-2/2015 din data de 04.09.2015. In baza art. 275 alin. 5 C.pr.pen. obliga petentul la plata sumei de 100 lei, reprezentand cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitiva. Pronuntata in camera de consiliu, astazi, 13.10.2015.
Document: Hotarare  216/2015  13.10.2015”, se arata in motivare Judecatoriei Buftea.

 

Localnicii din Corbeanca mai arata ca Valeriu Anton a instituit la nivel local si un sistem de taxare care ar avantaja strict firma sa de beton. Primarul taxeaza suplimentar orice firma care vine din afara comunei pentru a furniza materiale de constructii. Practica este ilegala pentru ca singura firma din comuna care produce beton si care, pe cale de consecinta, nu este supusa taxarii suplimentare este firma pe care chiar el o conduce prin interpusi.

 

Potrivit jurnalistului Silviu Manastire, realizator al emisiunii Dosar de Politician, primarul este si un afacerist prosper, dar discret. Valeriu Anton a declarat oficial ca a luat un credit in valoare de 600.000 de euro, apoi a mai imprumutat 100.000 de euro de la un anume Constantin Voicila, altii 550.000 de euro de la Valentin Neagu si inca 200.000 de euro de la Viorel Zburatura. In total primarul din Corbeanca are datorii de un milion si 450.000 de euro. Suma fabuloasa luata imprumut de primar nu reiese deloc in averea oficiala.

La fel de oficial, primarul Anton are un venit anual de circa 5000 de euro pe an. Cum poti plati datorii de 1,4 milioane de euro cu un salariu de 5000 de euro pe an este un veritabil mister. Secretul primarului de la Corbeanca este obtnerea de bani din afacerile in constructii. Intamplarea face ca in comuna Corbeanca sa exista o singura statie de betoane autorizata. Toti cei care construiesc blocuri, vile sau ale imobile pe raza localitatii Corbeanca sunt obligati de situatie sa cumpere cimentul de la firma VALICOMPRODEXIM SRL. Firma cu pricina apartine unor prieteni ai primarului din Corbeanca, dar initial compania a fost detinuta direct de primar. Sotia primarului din Corbeanca lucreaza ca simplu agent de vanzari la compania VALICOMPRODEXIM SRL unde primeste 350 de euro salariu pe luna.

Lucrurile sunt extrem de amuzante in ceea ce-l priveste pe acest primar Valeriu Anton despre care se stie ca este milionar in euro, dar el se preface ca este bugetar sarac si cinstit. Afacerea cu ciment este controlata, la vedere, de un anume Robert Mihaila si de Cornelia Hojda. Interesant este ca primaria comunei Corbeanca a decis ca orice camion care transporta ciment sau material de constructii pe raza localitatii sa plateasca o taxa zilnica de 2.800 de lei pentru traversare. Adica, daca vrei sa-ti construiesti o casa la Corbeanca si vrei sa aduci materialele de constructie din alta parte, trebuie sa platesti la primarie.

 

tic-tac… BANII MURDARI si CORUPTIA ucid CONSTANTA!

In: Investigatii, Stirile zilei

Pe cei mai multi  constanteni nu ii intereseaza politica, dar s-ar putea sa ii intereseze ce se intampla in spatele perdelelor invizibile ale afacerilor cu bani publici care cuprind toate sfere societatii care le schimba viata in rau sau in bine. Este cazul banilor vehiculati de politicieni in afacerile cu gunoi si in tranzactiile imobiliare fictive cu care alimenteaza medici de renume, judecatori sau procurori. Asa ca degeaba ne miram atunci cand o beizadea cu vreun bolid calca fara mila un amarastean si scapa basma-curata. Toate acestea pleaca de la politicieni de la cel mai inalt rang! Citeste si te cruceste!

 

 

Una dintre afacerile pe bani publici care a alimentat aparatul de propaganda si conturile tripletei, Radu Mazare-Nicusor Constantinescu-Sorin Strutinsky dar si ale lui Decebal Fagadau este legata de salubrizarea orasului Constanta si societatea Polaris M Holding care apartine familiei Martin.

La sfarsitul anului trecut fostul primar Radu Mazare a fost trimis in judecata de DNA intr-un nou dosar de coruptie.

Exista cel putin trei motive de rezilierea contractului cu Polaris M Holding si in consecinta procurorii au introdus in rechizitoriu si o recomandare:”In acelasi timp, avand in vedere ca incheierea contractului de salubrizare nr. 70717/09.05.2008 s-a produs ca urmare a savarsirii unei infractiuni, acesta trebuie desfiintat.” Cunoaste primarul interimar Decebal Fagadau aceasta recomandare a procurorilor? Se pare ca da. Curios este ca acesta nu face nimic pentru a reduce acest contract si se prevaleaza de cateva actiuni in instanta al caror obiect sunt pe langa miezul problemei: Contractul!

 

Declaratie a lui Decebal Fagadau la TV Neptun:

“Nu spunem ca este un contract rau sau ca este un contract bun, nu este treaba noastra sa facem ast”. De fapt si Decebal Fagadau este agatat de familia Martin cu o afacere care poate clarifica pozitia actului primar interimar fata de contractul cu Polaris. In declaratia de avere primarului interimar Decebal Fagadau are trecut ca mosteneste o parte dintr-o parcela aflata in Constanta-Palazu Mare. De fapt parcela se afla pe malul lacului Siut Ghiol. Mostenirea vine de la socrul sau Ioan Gaitanidis. Istoria acestei parcele este foarte interesanta si porneste tot de la familia Martin.

 

Pe 23 ianuarie 2003, Gheorghe Martin, tatal deputatului PSD Eduard Martin si fratele lui Dumitru Martin, actionar al Polaris M Holding, retinut de FBI la sfarsitul anului trecut pentru mituirea unui ofiter al Fortelor Aeriene Americane, detinea functia de prefect al judetului Constanta. In aceasta calitate el a emis un titlu de proprietate pe care l-a si semnat pe numele sotiei sale Maria Martin alaturi de alte trei persoane ca si mostenitori ai lui Balanescu Stoica pentru cinci hectare de teren aflate pe malul lacului Siutghiol.

De fapt Maria Martin mostenise mai multe hectare intr-o cu totul alta zona decat municipiul Constanta si la sute de kilometri de cele cinci hectare aflate chiar pe malul lacului Siutghiol. De fapt restituirea celor cinci hectare reprezinta un schimb cam dubios in echivalent de terenuri. Pe acelasi document mai semneaza si Claudiu Palaz, candidat la Primaria Constanta din partea PMP la aceasta ora, pe atunci secretar al Prefecturii Constanta.

 

Pe 28 martie 2007, Martin Maria i-a vandut lui Cristea Dan Florin pentru suma de 150000 de Euro un teren de 1000 de m.p., parcela cuprinsa in cele cinci hectare .

 

Terenul se afla chiar pe malul Lacului Siutghiol. Cristea Dan Florin si sotia sa Cristea Alina-Mihaela au detinut terenul aproape trei ani dupa care au decis sa-l vanda. Acum incepe partea dubioasa in aceasta tranzactie. Pe 02 aprilie 2010, Cristea Dan Florin a vandut lui Gaitanidis Ioan, socrul lui Decebal Fagadau si lui Bostan Vasile terenul de 1000 de metri. Pretul tranzactiei a scazut de 150000 de Euro la 30000 de Euro!

 

La momentul tranzactiei Decebal Fagadau era viceprimar din luna ianuarie 2009. In concluzie familia Cristea a iesit in pierdere la aceasta tranzactie cu 120000 de Euro, iar socrul lui Decebal Fagadau a cumparat foarte avantajos un teren cu iesire direct la malul lacului Siutghiol. Tranzactia poate fi suspecta si de spalare de bani. Dupa decesul lui Gaitanidis Ioan terenul a fost mostenit de cele doua fiice si sotia sa.

 

Pozitia terenului este interesanta, iar pretul cu care a cumparat socrul lui Decebal Fagadau este unul mult sub valoarea pietei de atunci. Tranzactia pare un cadou pentru Decebal  Fagadau care devenise viceprimar si trebuia fidelizat. Este curioasa si disponibilitatea lui Dan Florin Cristea si Alina Mihaela Cristea de a pierde 120000 de Euro la aceasta tranzactie. Dar daca luam in calcul ca sotii Cristea sunt finii si au detinut firme cu Nicolae Dospinescu sotul Ramonei Dospinescu, directoarea Directiei Patrimoniu din Primaria Constanta, anchetata alaturi de Radu Mazare si Nicusor Constantinescu in dosarul Retrocedarilor aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti lucrurile se leaga.

 

Se poate observa ca sotii Cristea sunt doar niste intermediari pentru ca tranzactia sa nu fie una directa intre familia Martin si socrul lui Decebal Fagadau. In declaratia de avere din anul 2010 a primarului interimar Decebal Fagadau acesta declara ca detine un teren de 500 de mp in cartierul Compozitorilor. Lotul provine dintr-o parcela mai mare atribuita de Radu Mazare la data de 12.11.2002, prin dispozitia de primar 3750, Laurei Maria Lese care a fost pusa in posesie cu 15.438 mp pe strada Baba Novac in zona numita Compozitorilor.

 

Aceasta retrocedare face obiectul dosarului in care sunt judecati: Radu Mazare, Nicusor Constantinescu si Ramona Dospinescu, alaturi de alti 34 de inculpati. La nicio luna de la punerea in posesie, pe 23 decembrie 2002, Laura Lese a vandut cei 15 438 de mp doctorului Serban Alexandru Octavian, seful sectiei de Ortopedie din Spitalul Judetean care mai lucreaza si la Clinica Pozimed, societate din aria de influenta a triolui Radu Mazare, Nicusor Constantinescu si Sorin Strutinsky. Doctorul Serban a lotizat aceasta parcela dupa care le-a vandut mai departe. Vanzarile par a fi cu dedicatie daca luam in calcul cumparatorii. Unul dintre acestia a fost Decebal Fagadau care a cumparat pe 31.05.2005 un lot de 500 mp.

 

Dupa aceasta achizitie Fagadau a facut un schimb de teren tot in aceeasi zona cu Balagiu Adrian. Interesant este ca Balagiu cumparase parcela de la Mihaela Elvira Gherasim (Chiriac dupa casaorie) fost actionar la clinica Pozimed, unde directoare a fost pana in decembrie anul trecut sotia lui Decebal Fagadau. Si acum: Stupoare!!!! Decebal Fagadau a vandut tot finului sotilor Dospinescu: Cristea Dan Florin. Tragem inca o data linie si putem spune ca la tranzactia de la lacul Siutghiol, care a fost dupa aceasta, Cristea Dan Florin si sotia sa au cumparat scump de la Maria Martin si au vandut ieftin socrului lui Decebal Fagadau, iar la tranzactia de la Compozitorilor au cumparat probabil scump de la actualul primar. Aceste tranzactii sunt suspectate de intelegeri prelabile in care se vehiculeaza sume importante de bani.

 

Doctori, procurori, judecatori!

Printre proprietarii care se afla in zona existe multe nume din anturajul lui Radu Mazare: doctorul arestat Danut Capatana fostul director al Spitalului Judetean are si el o parcela ca si Popa Basarab, fostul patron al Pomacost SRL, societatea care are contract cu Primaria Constanta pentru intretinerea spatiilor verzi din oras si care a decedat in vara lui 2015. In zona au mai cumparat si magistrati constanteni. Judecatorul Epure Marius Cristian are acolo casa. Sotii Ilie si Albu Petra, socrii prim procurorului de Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta Gigi Valentin Stefan au avut un teren in Compozitorilor.

 

Daca luam in calcul cine sunt cei care detin terenuri din retrocedarea Lese si ca vanzarile s-au facut in primavara-vara lui 2005, putem trage concluzia ca doctorul Serban era doar un intermediar caruia i se si indica cui sa vanda si probabil si cu ce pret. Acum Decebal Fagadau este tributar lui Radu Mazare, Nicusor Constantinescu si Sorin Strutinsky asa ca ramanerea sa in functia de primar este o garantie a continuarii afacerilor tripletei care a spoliat Constanta.

 

„Este greu sa vii dupa un mandat de 15 ani ai lui Radu Mazare si sa faci ceva notabil”, sustine Decebal Fagadau!

Paradisul printului Charles rascolit de incompetenta unor minibar-oni locali la Viscri!

In: Investigatii, Politic, Videogalerie

Unde printul Charles a gasit raiul pe pamant cativa functionari incompetenti au gasit o buna sursa de inavutire pe spatele promovarii facute de print dar si pe banii locuitorilor care contribuie la bugetul local. Un reportaj de exceptie facut de Oreste Teodorescu in comuna Bunesti de care apartin satele Viscri, Crit si Mesendorf – considerate un adevarat paradis de turisti – ne arata cum satele sasesti au incaput pe mana unor netrebnici care avand o lipsa de cultura si de perspectiva compromit orice sansa de a face ceva maret din aceste locuri.

Vedeti cata ura si dezbinare a reusit sa starneasca primarul liberal Mircea Palasan si clica sa personala intr-un taram de vis.

Gunoiul Constantei – o afacere murdara protejata de primarul interimar Decebal Fagadau

In: Investigatii

Dupa cum se stie tripleta Radu Mazare – Nicusor Constantinescu – Sorin Strutinsky face obiectul mai multor dosare penale trimise in judecata. Fostul primar Radu Mazare, exviceprimarul Gabriel Stan, Sorin Strutinsky zis “Trezorierul”, deputatul PSD Eduard Martin si firma acestuia Polaris M Holding, alaturi de cinci functionari din Primaria Constanta sunt judecati intr-un dosar care are ca obiect contractul de salubritate a orasului Constanta.

situatie contracte salubrizare Constanta

In 2008 a fost incheiat un contract intre Primaria Constanta si Polaris M Holding care face obiectul acestui dosar. In rechizitoriul se arata ca, in perioada 2006-2014, Mazare Radu Stefan, in calitate de primar al Constantei, a savarsit mai multe infractiuni dintre care trei de luare de mita, o infractiune de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, precum si doua infractiuni de conflict de interese. La comiterea infractiunilor de luare de mita Radu Mazare a fost ajutat de Strutinsky Sorin Gabriel, fost asociat si administrator al societatii Soti Cable Neptun SRL la data comiterii faptelor, posesoarea postului de televiziune Neptun TV. Pentru a intelege contextul citam din rechizitoriul cauzei:

“In perioada noiembrie 2007 – mai 2008, la nivelul Primariei mun. Constanta s-a desfasurat procedura de achizitie publica finalizata cu incheierea contractului nr. 70717/09.05.2008 intre Primaria Mun. Constanta si societatea Polaris M Holding S.R.L., avand ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioada de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei – cca 335 milioane de euro.

Din analiza procedurii de achizitie care a precedat semnarea acestui contract au rezultat o serie de incalcari ale legislatiei aplicabile, care au avut ca rezultat producerea, in perioada 2008-2014, a unui prejudiciu in suma de 200.213.248, 91 lei, din care TVA 36.811.616,60 lei, conform concluziilor expertului desemnat in cauza; aceasta suma constituie in acelasi timp un folos necuvenit obtinut de societatea Polaris M Holding S.R.L.”

Mita s-a materializat intr-o serie de contracte de publicitate incheiate intre Polaris M Holding si Soti Cable Neptun. Citam din acelasi rechizitoriu:

“…. La aceasta infractiune au participat in calitate de complici societatea Polaris M Holding si Martin Eduard Stelian, care au decis sa participe la licitatie cu o oferta continand tarife supraevaluate si nefundamentate legal, astfel cum prevad dispozitiile Ordinului ANRSC nr. 109/2007, dupa cum se va arata in continuare. Din sumele de bani primite necuvenit de societatea Polaris M Holding de la Primaria Constanta, suma de 33.987.771,57 lei (peste 7 milioane de euro) a fost transferata sub forma unor contracte de publicitate fara scop economic incheiate cu societatea (…..), societate controlata de Mazare Radu Stefan atat direct, cat si prin intermediul lui Strutinsky Sorin Gabriel. In perioada 2008-2014, Mazare Radu Stefan a primit de la societatea Polaris M Holding peste 7 milioane de euro pentru ca a asigurat castigarea licitatiei organizate de Primaria Constanta pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orasului si incheierea contractului nr. 70717/09.05.2008 intre Primaria Mun. Constanta si societatea Polaris M Holding S.R.L., avand ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioada de 25 de ani.

reteaua interese fagadau

 

Decebal Fagadau si povestea banilor din gunoiul constantean

Procurorii anticoruptie au demonstrat in rechizotoriul anterior mentionat cum ajungeau banii din bugetul local via Polaris M Holding la firma si televiziunea controlata de Radu Mazare prin intermediul lui Sorin Strutinsky. Dar in afara de contractual cu Polaris M Holding procurorii au scapat sa analizeze alte doua contracte care vizeaza afacerile cu gunoi si care arata cum o parte din banii de la bugetul local ajung la  companii cu actionariat ascuns din Cipru probabil controlate de Mazare, Constantinescu si Strutinsky. Tot in perioada de atribuire a contractului privind salubrizarea incheiat cu Polaris M Holding,  Primaria Constanta, prin fostul primar Radu Mazare, a mai incheiat un contract la data de 24.09.2007 cu societatea MM Recycling SRL. Este vorba despre Contractul pentru delegarea prin concesiune a serviciului de administrare platforme deseuri din Municipiul Constanta. Pe scurt dezinsectia, deratizarea, intretinerea si vidanjarea platformelor unde se colecteaza gunoiul plus constructia a 444 de platforme noi in termen de 18 luni. Aceste obiective se afla in cartierele Constantei. In acelasi context pe 29.11.2007, Polaris M Holding a incheiat o Conventie privind sortarea deseurilor colectate din Municipiul Constanta cu aceeasi firma MM Recycling SRL (vezi schema 3). Actionariatul acestei companii este compus din: Compania de Servicii si Consultanta SRL cu 50% din actiuni si Polaris M Holding cu alte 50% din actiuni. De fapt societatea Compania de Servicii si Consultanta SRL este o alta veriga prin care banii din bugetul local se scurg catre conturile tripletei Mazare, Strutinsky si Constantinescu prin intermediul firmelor anonime din Cipru. Ecuatia este destul de complexa. In Compania de Servicii si Consultanta actionari sunt: Talmage Overseas Cipru (societate cu actionariat ascuns) cu 96.66 % din actiuni si Valentin Gheorghe Ionescu cu 3.34 %. Acesta din urma este fost coleg de facultate al lui Mazare, Strutinsky si Constantinescu si omul lor de incredere, implicat alaturi de societati anonime in toate firmele unde au interese cei trei. Valentin Ionescu mai este si inculpat in dosarul Retrocedarilor alaturi de Mazare si Constantinescu. Un alt exemplu de societate controlata de cei trei prin interpusul Valentin Ionescu este societatea Sisteme Internationale de Afaceri, unde Valentin Gheorghe Ionescu este actionar si care are in concesiune Portul Tomis din Constanta pentru suma modica de 5000 de Euro pe luna, companie care mai detine actiuni la alte societati abonate la contracte cu administratia locala, si care a detinut sau detine terenuri obtinute din retrocedari dubioase si care va aparea si ea in ecuatia cu banii din gunoi.

schema offshore fagadau

 

Decebal Fagadau protejeaza in continuare interesele firmelor Polaris M Holding si MM Recycling

 

Revenind la contractele de salubritate trebuie adaugat ca procurorii au recomandat in rechizitoriul incetarea contractului dintre Primaria Constanta si Polaris M Holding, firma familiei Martin. Motivul este ca nu s-au respectat procedurile de achizitie, iar calcularea pretului nu s-a facut cu respectarea Ordinului ANRSC nr. 109/2007. Cum aratam anterior, inainte de semnarea contractului cu Polaris M Holding, pe data de 24.09.2007, Primaria Constanta a mai incheiat un contract pentru o perioada de zece ani cu MM Recycling SRL pentru: “prestarea serviciului de administrare, exploatare si intretinere a platformelor moderne care vor fi construite in Municipiul Constanta, precum si constructia unui numar de 444 platforme noi”. Intr-un raport al Curtii de Conturi se stabileste: ”Desi exista obligatia pentru operatorul cu care s-a incheiat ctr. cu numarul 127246/24.09.2007 si anume, MM Reciclyng, sa fie licentiat pentru prestarea de servicii de salubrizare in baza unui contract de delegare de gestiune, acesta a prezentat in vederea implinirii conditiilor de eligibilitate – iar comisia de evaluare a acceptat – licenta emisa de ANRSC pentru activitatea de sortare, nefiind prezentata licentiere pentru delegarea activitatii de infiintare a depozitelor de deseuri si administrarea acestora, activitate ce face obiectul contractului de delegare de gestiune”. In vara anului 2015 Curtea de Conturi a mai constat ca:

”Potrivit prevederilor art. 21 din contract, tarifele practicate pentru cele 9 servicii, si anume, spalat platforme, vidanjare din rigole platforma, dezinfectie si deratizare platforme, paza/monitorizare, imprastiere manuala a materialului antiderapant, indepartat manual zapada si gheata, cuprind: materiale directe, salarii directe, cheltuieli generale department de 17%, cheltuieli generale ale societatii de 9% si profit de 5%. Astfel la nivelul anului 2014 au fost angajate, lichidate, ordonantate si platite cheltuieli de la capitolul 74.02.05.01 <<protectia mediului>>, articol bugetar 20.01.04. in suma totala de 4.535.075. Se constata faptul ca tarifele de salubrizare nu sunt fundamentate in conformitate cu prevederile ordinului Presedintelui ANRSC nr.109/2007, nici la ofertare, data la care era in vigoare acest ordin, nici ulterior, la acordarea ajustarilor de tarife-dupa primul an de executare desi exista obligatia prevazuta la art 26(7) din legea nr 101/2006 si anume ca <<ajustarea ori modificarea ulterioara a tarifelor/taxelor se face cu respectarea normelor metodologice elaborate de ANRSCi anume, in baza fiselor de fundamentare pe elemente de cheltuieli>>.”

In concluzie, ca si in cazul contractului cadru dintre Polaris M Holding si Primaria Constanta, nici la intocmirea si derularea Contractului cu MM Reciclyng SRL nu a existat o fundamentare a pretului conform legislatiei. In plus MM Reciclyng SRL trebuia sa aiba autorizare pentru activitati de salubrizare nu de sortare deseuri deci nu indeplinea conditiile pentru a incheia contractul. Procurorii nu au anchetat acest aspect inca. Cu privire la derularea acestui contract, echipa de audit a CC a constat ca au fost decontate cheltuieli cu lucrari de reparatii platforme in lipsa documentelor justificative precum si cheltuieli de paza la platformele de colectare gunoi in conditiile in care acest serviciu a fost subcontractat in mod nelegal in lipsa unei clauze contractuale care sa prevada aceasta. In concluzie echipa de audit a stabilit ca au fost efectuate cheltuieli nelegale in anul 2014 de Primaria Constanta catre MM Reciclyng in suma de 972.184 lei prin decontarea unor lucrari de intretinere, constructii si reparatii platforme de gunoi fara documente justificative in valoare de 901.772 si cheltuieli de paza in valoare de 70.412 prin subcontractarea nelegala a serviciului catre Security Guard Group SRL.

schema reteaua pozimed

 

Intelegerea Mazare-Martin respectata de Decebal Fagadau

De fapt MM Reciclyng isi luase licenta pentru sortarea deseurilor menajere pentru ca probabil Radu Mazare si Eduard Martin aveau intelegearea ca o parte din contractul de salubrizare sa mearga si catre MM Reciclyng. Am aratat anterior ca MM Reciclyng imbina, prin componenta actionariatului, interesele grupului grupului Mazare-Strutinsky-Constatinescu cu cele ale lui Dumitru Martin, arestat de FBI pentru mituirea unui ofiter AIR Force si ale fratelui si nepotului sau, Gheorghe, respectiv, deputatul PSD Eduard Martin (vezi schema 1 si 2). De fapt aceasta este si ratiunea incheierii unei alte intelegeri comerciale si anume: Conventia nr 540/29.11.2007  incheiate de Polaris M Holding  cu MM Reciclyng SRL cu privire la sortarea si reciclarea deseurilor menajere. Auditorii CC au stabilit ca Polaris M Holding, conform Caietului de sarcini intocmit la data scoaterii la licitatie a contractului de salubrizare cu Primaria Constantei, avea obligatia sa asigure si serviciul de sortare al deseurilor reciclabile. Prin acest nou contract numit conventie, Polaris M Holding doar a preluat spre folosinta rampa de sortare ce apartine MM Reciclyng SRL. Sortarea deseurilor trebuia sa se faca cu personalul Polaris M Holding, iar materialele reciclabile trebuiau sa fie predate catre MM Reciclyng in contul folosirii statiei de reciclare care-i apartine. Cu privire la aceasta conventie auditorii Curtii de Conturi au stabilit urmatoarele: ”Din analiza clauzelor si a documentelor puse la dispozitie se trage concluzia ca Polaris M Holding nu a preluat efectiv in posesie statia de reciclare pentru a proceda ea insasi la sortarea deseurilor, ci aceasta activitate s-a realizat de catre MM Reciclyng, cu plata contravalorii prestatiei de catre Polaris M Holding (potrivit datelor prezentate de ANAF prin declaratia 394), desi, Polaris M Holding SRL (conform conventiei) este obligat sa predea lunar catre MM Reciclyng SRL rezultatul activitatii de sortare in contul folosirii statiei de reciclare ce apartine acestei societati. Astfel se intelege ca, contravaloarea folosirii statiei de sortare de catre Polaris M Holding SRL este reprezentata chiar de materialele reciclabile rezultate si atunci nu se justifica platile facute conform declaratiei 394. De asemenea, dovada ca activitatea de sortare este efectuata de catre MM Reciclyng stau situatiile lunare intocmite de aceasta….Activitatea de sortare deseuri, asumata de Polaris M Holding SRL prin contract, a fost transferata catre MM Reciclyng, operand deci o subcontractare”. In concluzie, Conventia dintre Polaris si MM Reciclyng incalca prevederile contractului cadru de salubritate al Polaris M Holding cu Primaria Constanta. MM Recycling incaseaza si contravaloarea pentru sortarea deseurilor de la Polaris si valorifica si deseurile reciclabile rezultate din sortare. Este clar ca Polaris plateste de doua ori acelasi serviciu si aceasta este doar o metoda prin care se mai scurg niste bani catre firmele din Romania si din Cipru ale tripletei Mazare-Strutinsky-Constantinescu. Primarul interimar Decebal Fagadau continua sa mentina aceste intelegeri dintre Radu Mazare, Eduard Martin si Sorin Strutinsky prin aceste contracte care impovareaza bugetul Primariei Constanta cu costuri nejustificate. Mai mult de fatada primarul interimar Decebal Fagadau a deschis in instanta o actiune fara succes deocamdata pentru ca a fost respinsa de Inalta Curte de Casatie si Justitie de denuntare a contractului dintre Primarie si Polaris. Actiunea pare mai degraba una de tragere de timp si de justificare a mentinerii contractului de salubrizare.

reteaua relational fagadau