MEDICII ti-l recomanda dar iti poate pune SANATATEA in pericol in orice moment!

In: Sanatate, Stirile zilei

Sanatatea ne este pusa in pericol de aceasta data din cauza lactatelor de slaba calitate ce au invadat magazinele in ultimul timp.

Inca de la varste foarte fragede consumam lapte, iar cei mai multi medici recomanda consumul acestui aliment si a derivatelor sale pentru proprietatile pozitive. Continutul ridicat de calciu, de vitamine si minerale fac din lactate o grupa aproape indispensabila din alimentatia celor mai multi consumatori.


Problemele apar atunci cand ceea ce cumparam nu este ceea ce am dori sa fie. Laptele din comert este adesea atat de ieftin incat este greu de crezut ca ar putea sa aiba si o calitate buna. Costurile de productie, de colectare, de ambalare, de pasteurizare, de transport nu pot fi justificate, in multe cazuri pretul unui litru de lapte ajungand la valori derizorii.

Produsele ieftine de calitate slaba ne pot trimite la spital

Medicii sustin ca este din ce in ce mai greu sa recomande oamenilor sa consume lactate din cauza calitatii slabe a produselor si a neconcordantei dintre valorile nutritive standard si cele reale.

„Toate problemele legate de lactate pornesc chiar de la lapte. Noi recomandam consumul de lapte tinand cont de valorile nutritive ale laptelui de tara, obtinut direct de la vaci. Din pacate saracia ne aduce din nou in situatia de a ne pune in pericol sanatatea si ceea ce avem in comert arareori putem sa spunem ca este lapte. Se vand multe substante albe cu pretentie de lapte sau derivate, dar care contin multe alte ingrediente adesea nocive. Produsele care se presupune care ar trebui sa fie din lapte sunt de fapt pline de grasimi de alta natura, de potentiatori de gust sau agenti de ingrosare care nu fac altceva decat sa ne ingrase si sa ne imbolnaveasca”, declara Tudor Ciuhodaru, doctor in medicina.

Laptele nu este singura problema cand vine vorba de lactate. Pe rafturile magazinelor, alaturi de unt, de exemplu, stau produse ce imita traditionalul produs din lapte de vaca. Creme cu gust de unt, grasimi compuse cu aroma de unt, crema tartinabila cu unt sunt doar cateva exemple de produse ce vor sa imite de la ambalaj la culoare si pana la gust untul. Problema acestor produse este ca ele contin pe langa ingrediente naturale sau lapte si agenti de ingrosare, grasimi hidrogenate, cum ar fi margarina sau potentiatori de gust care nu fac altceva decat sa transforme produsul intr-unul nociv.

Inspectorii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor ridica din umeri si spun ca nu pot interveni atata timp cat producatorii mentioneaza pe ambalaj ingredientele continute. Chiar daca acestea pot fi nocive sau nu au nicio legatura cu un produs derivat din lapte, daca legea permite, autoritatile judetene din domeniu nu pot face nimic.

„Din controalele noastre nu au fost gasite neconformitati in ceea ce priveste continutul declarat al produselor, conform reglementarilor in vigoare. Au fost identificate insa probleme la examenul bacteriologic si la testarea proprietatile fizico-chimice, dar nu putem spune ca au fost probleme majore”, declara oficiali din cadrul DSVSA. 

Sursa: bzi.ro

Citeste caplimpede













By: Elena Tudor Tags: , , ,
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Name Email Website Comment

REVINO IN TOP

Share Page

Close