NASA va testa farfuria zburatoare care va livra astronauti pe Marte

In: Stiinta, Stirile zilei

NASA va testa pentru prima data in stratosfera Pamantului o farfurie zburatoare, care in viitor va fi folosita pentru a livra marfa si astronauti pe Marte. Potrivit Agentiei spatiale americane, experimentul va avea loc la inceputul lunii iunie pe poligonul de testare a rachetelor de pe insula Kauai din arhipelagul Hawaii.

Dispozitivul, avand forma de disc, seamana cu o farfurie zburatoare. NASA ii spune „decelerator gonflabil aerodinamic de viteza supersonica.” Conform planurilor proiectantilor, acesta va fi atasata de baza navei spatiale pentru a asigura franare in atmosfera martiana si o aterizare lina pe suprafata planetei.

Citeste si   DAN SOVA, urmarit PENAL pentru TRAFIC DE INFLUENTA in dosarul lui Hrebenciuc!

In prezent, NASA are construite doua astfel de dispozitive cu diametru de 6 si 8 metri. Prima, aflata in etapa finala de testare, este umpluta cu gaz, cealalta cu aer comprimat, fapt care mareste considerabil dimensiunea intregului aparat, fara insa a creste greutatea sa si, in plus, atenueaza socul aterizarii.

Suplimentar ii va fi atasata o parasuta gigant cu diametru de 33,5 metri. Aceasta va asigura, de asemenea, o aterizare de succes a unor sarcini grele, inclusiv unitati rezidentiale, vehicule de exploatate etc.

„In timpul viitorului test deasupra Oceanului Pacific, farfuria echipata cu motoare cu reactie, decelerator gonflabil si o parasuta va fi in masura sa obtina aceeasi viteza si apoi sa franeze si aterizeze in conditii similare de pe planeta Marte „, – a declarat un reprezentant NASA.

Potrivit lui, acest lucru va avea loc din cauza densitatii scazute a aerului din stratosfera Pamantului, care, din acest punct de vedere este aproapiata de atmosfera martiana.

In timpul testului, farfuria zburatoare va fi inaltata cu ajutorul unui balon la o altitudine de 36 km, dupa aceasta se vor porni motoarele care o vor duce la 55 km altitudine si o viteza ce depaseste de 3,5 ori viteza sunetului. Farfuria va incepe sa coboare cu ajutorul dispozitivului gonflabil de decelerare si a parasutei. Va ameriza pe suprafata Oceanului Pacific, de unde personalul NASA o va recupera cu ajutorul marinei americane.

MAI TREBUIE SA CITESTI SI...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Name Email Website Comment

REVINO IN TOP

Share Page

Close