Nu iti imaginai asta! Cum iti afecteaza organismul trecerea la ora de iarna

In: Utile

La sfarsitul saptamanii, in noaptea de 24 spre 25 octombrie, Romania trece la ora de iarna, ceea ce inseamna ca vom da ceasurile cu o ora in urma. Mai putin nefasta in termeni de tulburari ale somnului decat trecerea la ora de vara, cand noaptea devine mai scurta cu o ora, schimbarea orei este resimtita mai ales la persoanele mai fragile, precum copiii si batranii, relateaza ziarul online ladepeche.fr, citat de Agerpres.

Perturbarile produse pot fi nefaste pentru sanatate si pot tulbura nu doar somnul, ci pofta de mancare, capacitatea de munca, concentrarea si starile de dispozitie. Pentru a diminua efectele cat mai mult, specialistii fac cateva recomandari pentru a trece cu bine la ora de iarna:


Intre acestea, reglarea ceasului in ajun. Persoanele supuse stresului pot simti o stare de angoasa ca urmare a posibilitatii de a uita sa schimbe ora si mai ales de faptul ca trebuie sa regleze ora la toate echipamentele electronice. Desi majoritatea aparatelor (computere, televizoare, DVD) se regleaza automat, ceasurile trebuie reglate manual si este bine sa se faca cu anticipatie. A schimba ora in ajun prezinta avantajul de a obisnui organismul inainte de a se produce schimbarea.

O alta recomandare este de a merge la culcare cu o ora mai tarziu sambata seara. In acest fel, numarand aceleasi ore de somn, trezirea de dimineata se va face la o ora considerata ca obisnuita.

Specialistii sfatuiesc totusi sa nu se leneveasca prea mult duminica in pat. Daca dormim prea mult, riscam ca duminica seara sa nu ne fie somn la ora cand trebuie sa mergem la culcare.

Loading...

Unele persoane acuza o oboseala puternica dupa schimbarea orei, insotita eventual de o senzatie de disconfort si chiar de dureri de cap. Pentru a depasi aceasta stare este nevoie de multa odihna si de necesitatea de a adopta un ritm de viata (munca, ore de masa si de culcare) ce corespunde trecerii la noua ora. Simptomele vor trece in cateva zile sau in maximum cateva saptamani.

MAI TREBUIE SA CITESTI SI...

By: Ovidiu Cercel Tags: ,
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Name Email Website Comment

REVINO IN TOP

Share Page

Close