O leguma cu proprietati miraculoase consumata de romani ascunde un dezavantaj foarte periculos!

In: Utile

Excelenta in salate si mancaruri, telina contine vitamine, minerale esentiale, dar si celuloza care ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor cardiovasculare.

Persoanele care nu sunt alergice la compusii continuti in telina n-ar trebui sa excluda aceasta radacinoasa din dieta. Aceasta pentru ca telina are un continut mare de fibre si putine calorii – 33 de kccal la 100 de grame de telina cruda sau gatita; 1 gram de fibre si 1 gram de proteine, fiind din acest punct de vedere ideala pentru pierderea in greutate.


Totodata, radacina de telina cruda este bogata in vitamina C, vitamina care sustine sistemul imunitar al organismului, vitamina A, vitamina K, potasiu si fosfor. La randul lor, frunzele de telina nu doar ca dau gust muraturilor, dar sucul obtinut din acestea reduce aciditatea stomacului si este un tonic pentru organism, rehidratand organismul cu minerale dupa un efort fizic prelungit.

Nu sunt singurele avantaje ale consumului de telina. Potrivit unui studiu al Universitatii  din Chicago compusii existenti in telina reduc colesterolul „rau“ – LDL – si imbunatatesc circulatia sangelui.  Se pare ca unul dintre flavonoidele continute in telina – luteolina – actioneaza ca un inhibitor pentru celulele canceroase, in special pentru acelea din pancreas, potrivit unei cercetari facute de specialisti de la Universitatea din Illinois, SUA.  O alta cercetare a relevat faptul ca, la persoanele care consuma in mod constant telina, celulelelcancerului de san se dezvolta mai lent, scrie adevarul.

Singurul dezavantaj al consumului de telina este acela ca are un potential alergen foarte mare putand cauza alergii extrem de severe si chiar soc anafilactic.













By: Ovidiu Cercel Tags: , , ,
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Name Email Website Comment

REVINO IN TOP

Share Page

Close