Povestea nestiuta a cifrei zero! In timpul Renasterii a cunoscut cea mai mare putere

In: World

Cu o poveste mai putin cunoscuta, matematiciana Hannah Fry dezvaluie faptul ca cifra „zero” a fost „descoperita”, nu exista dintotdeauna alaturi de sistemul sau de numeratie. Astazi nu ne putem inchipui viitorul fara ea.

Cu toata stralucirea sa matematica, cifrei zero i-a luat doua milenii sa devina o cifra propriu -zisa, iar acest lucru s-a intamplat in India.


Potrivit specialistului Alex Bellos, India a fost cadrul perfect: „Ideea de nimic ce devine ceva este adanc inradacinata in cultura lor. Daca te gandesti ca au o stare de spirit pentru a face nimic -nirvana, de ce nu ar avea si un simbol pentru nimic?”. Simbolul numit „Shunya” este un cuvant folosit astazi pentru a desemna atat conceptul de „nimic”, cat si numarul „zero”.

Citeste si   Cutremur de 5,3 grade pe scara Richter in Marea Neagra!

Odata ce a castigat teren in Asia de Sud, a coborat Orientul Mijlociu, a fost incoronat de oamenii de stiinta islamici si a devenit parte a sistemului numeric arab, pe care il folosim si astazi. Unii istorici spun ca originile indiene ale cifrei nu sunt corecte si ar trebui sa o consideram a sistemului numeric indo-arabic. Iar dupa inceputurile sale spirituale si intelectuale, zero a a traversat Europa, la fel cum crestinii au traversat islamul. Totusi, ideile arabilor in matematica au fost inconjurate mereu de scepticism si neincredere. De exemplu, in 1299 „zero” a fost interzis in Florenta, odata cu toata numerologia araba, considerandu-se ca incurajeaza frauda, dar a fost acceptat, in cele din urma, abia in secolul al XV-lea.

Citeste si   ADRIAN SOBARU a intrat IN FORTA cu masina in gardul GUVERNULUI! Protestatarul a fost RETINUT DE POLITIE!

Fara indoiala, de-a lungul timpului „zero” a ajutat la descoperiri matematice, metode stiintifice si tehnologice pe care le utilizam astazi. Pana in secolul al XVII-lea, zero aparea triumfator la baza coordonaelor Carteziene, un sistem folosit si astazi, de la inginerie la grafica pe calculator. in timpul Renasterii, „zero” a cunoscut cea mai mare putere, dovada fiind astazi diviziunea prin el insusi.

Citeste si   Se pregateste un puci in PSD Bucuresti inainte de alegeri! Oamenii lui Dragnea vor capul lui Negoita!

Sursa: Rador

MAI TREBUIE SA CITESTI SI...

By: Ovidiu Cercel Tags: , , , , ,
REVINO IN TOP

Share Page

Close