Raportarea la Dumnezeu: Ce este pocainta si de ce avem nevoie de ea?

In: Calendar Ortodox, Spiritualitate

Prin pocainta intelegem ca regretam trecutul, si ne innoim maniera de a ne raporta la Dumnezeu, la altii si la noi insine. 

Ce intelegem, de fapt, prin pocainta? Cuvantul ne sugereaza, in general, regretul de a fi pacatuit, sentimentul de vinovatie, senzatia de durere si dezgust pentru ranile pe care le-am facut semenilor si noua insine. Aceasta viziune nu este insa completa. Durerea si dezgustul formeaza un element esential al pocaintei, dar nu-i redau intregul continut si nici macar dimensiunea cea mai importanta. Ca sa ne apropiem de sensul profund al pocaintei este necesara o revenire la termenul grec: metanoia. Literal, innoirea mintii: adica nu numai regretarea trecutului, ci transformarea totala a  perspectivei, innoirea manierei de a ne raporta la Dumnezeu, la altii si la noi insine.

Citeste si   Viata crestinilor este straina in aceasta lume! Locul lor este in IMPARATIA LUI DUMNEZEU!

„O lucrare de mare inteligenta” cum spune Pastorul lui Herma (sec. II) si nu neaparat o criza afectiva. Pocainta nu este un acces de remuscari si autocompatimire, ci o convertire, o recentrare a intregii noastre vieti pe Sfanta Treime.

Sursa: doxologia.ro

Citeste caplimpede

MAI TREBUIE SA CITESTI SI...

By: Elena Tudor Tags: , ,
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Name Email Website Comment

REVINO IN TOP

Share Page

Close