Reteta care te ajuta sa invingi canicula

In: Culinar

Zilele caniculare devin din ce in ce mai insuportabile, insa Jamie Oliver a gasit o solutie pentru a ne face sa uitam de temperaturile ridicate. Mai exact, indragitul bucatar a inventat o reteta unica pentru a ne racori, scrie antenasatelor.ro.

Salata de morcov copt si avocado cu vinegreta din portocala si lamaie

Ingrediente: 500 g morcovi de marime medie de diverse culori, cu frunze; 2 lingurite rase de seminte de chimen; 1 sau 2 ardei iuti mici uscati, zdrobiti; sare de mare si piper negru proaspat rasnit; 2 catei de usturoi, curatati; frunzele de la 4 fire de cimbru proaspat; ulei de masline extravirgin; otet de vin rosu sau alb; o portocala, taiata in doua; 3 fructe coapte de avocado; otet de vin rosu; 4 felii de paine buna (preferabil ciabatta), groase de 1 cm; 2 maini de diverse frunze interesante pentru salate de iarna (treviso, rucola, radicchio, cavolo nero), spalate si zvantate; 2 cosulete de creson; 150 ml smantana; 4 linguri seminte mixte, prajite.

Preparare: incingeti cuptorul la 180 grade C/ treapta 4. Fierbeti morcovii in apa sarata clocotita timp de 10 minute, pana cand sunt aproape fragezi, apoi scurgeti-i si puneti-i intr-o tava pentru copt. Este bine sa ii condimentati cat sunt fierbinti, asa ca in timp ce sunt pe foc, luati un mojar si pisati semintele de chimen, ardeiul iute cu sare si piper. Adaugati usturoiul si frunzele de cimbru si pisati in continuare pana cand obtineti un fel de pasta. Ideea este sa dizolvati aromele. Adaugati destul ulei de masline extravirgin cat sa acopere generos pasta si doua linguri de otet. Veti avea o marinata si o vinegreta in acelasi timp! Amestecati si turnati peste morcovii din tava acoperindu-i bine. Adaugati jumatatile de lamaie si portocala, cu partea taiata in jos. Se vor coace odata cu morcovii, iar zeama lor poate fi folosita ca baza pentru vinegreta. Dati la cuptorul preincalzit pentru 25 pana la 30 de minute sau pana cand morcovii se rumenesc. in timp ce se coc morcovii, taiati in doua fructele de avocado, curatati-le de coaja, scoateti-le samburii, apoi taiati-le in felii pe lungime si puneti-le intr-un castron mare. Scoateti morcovii din cuptor si puneti-i langa avocado. Cu grija, cu ajutorul unor clesti, stoarceti portocala si lamaia coapta intr-un castron si adaugati aceeasi cantitate de ulei de masline extravirgin si un pic de otet de vin rosu. Condimentati cu sare si piper si turnati aceasta vinegreta peste morcovi si avocado. Amestecati, gustati si mai puneti, la nevoie, sare sau piper. Chemati-va gasca la masa in timp ce prajiti feliile de paine ciabatta.Rupeti painea in bucati mici si adaugati morcovii si avocado cu vinegreta. Amestecati, adaugati frunzele si cresonul si transferati pe un platou mare sau repartizati in farfurii individuale. Puneti o lingura sau doua de smantana, presarati semintele prajite si stropiti cu ulei de masline extravirgin.

Daca e sa folositi morcovi copti intr-o salata, trebuie s-o faceti cu un pic de atitudine! Aceasta salata fantastica in stil marocan combina morcovii copti cu avocado – si din cauza ca au aceeasi consistenta, m-am gandit sa adaug gustul de gratar al painii ciabatta prajite, pentru contrast. Cu mirodenii, seminte, smantana si o vinegreta delicioasa din citrice, aveti o salata de mana-ntai.

MAI TREBUIE SA CITESTI SI...

By: Ovidiu Cercel Tags: , ,
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Name Email Website Comment

REVINO IN TOP

Share Page

Close