Romania, tara cu cea mai mare crestere economica din UE

In: Bani, Stirile zilei

Pentru al doilea trimestru consecutiv  Romania are cea mai mare crestere economica anuala din UE. Produsul Intern Brut al tarii noastre a inregistrat o crestere de 3,8% in primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut. Acesta este cel mai mare avans anual inregistrat de o tara membra a Uniunii Europene, potrivit unor estimari preliminare publicate joi de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).

In ultimul trimestru al anului trecut Romania a avut o crestere a PIB de 5,1%. Potrivit Eurostat, in primul trimestru din 2014 Uniunea Europeana a inregistrat o crestere economica anuala de 1,4% iar zona euro un avans de 0,9%.

Citeste si   FMI nu este deocamdata de acord cu scaderea TVA la 9% pentru alimentele de baza

In schimb, in primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru din 2013, Romania a inregistrat cea mai mica crestere economica din UE (0,1%), o incetinire semnificativa fata de cresterea trimestriala de 1,4% inregistrata in ultimele trei luni ale anului trecut. Chiar si asa, economia romaneasca a inregistrat performante superioare Cehiei si Frantei, ale caror economii au stagnat in primele trei luni ale acestui an, in timp ce economia olandeza a inregistrat o contractie trimestriala de 1,4%.

In perioada ianuarie-martie 2014 comparativ cu trimestrul precedent, expansiunea economiei zonei euro a ramas neschimbata la 0,2% in timp ce in Uniunea Europeana avansul ritmului de crestere a incetinit la 0,3% de la 0,4% in ultimele trei luni ale anului trecut.

Citeste si   Romania pe primul loc in Europa cu cei mai multi proprietari de locuinte!

Potrivit estimarilor ‘semnal’ publicate, joi, de INS, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 3,8% atat pe seria bruta cat si pe seria ajustata sezonier in primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara din 2013. Conform sursei citate, Produsul intern brut in trimestrul I 2014 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2013 (date ajustate sezonier), transmite Agerpres.

La inceputul acestei luni, Comisia Europeana (CE) a imbunatatit previziunile privind cresterea economica a Romaniei in 2014 si 2015, estimate acum la 2,5% in 2014 si 2,6% in 2015, fata de de 2,3% si respectiv 2,5%, cat estimase la momentul prezentarii previziunilor de iarna, in februarie. Si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a modificat in crestere prognoza privind avansul economiei romanesti in urmatorii doi ani. Potrivit BERD, economia Romaniei va creste cu 2,6% in acest an, fata de 2,4% cat estimase in ianuarie, si cu 2,8% in 2015.

Citeste si   Romania s-a aliat cu Kazahstan! Compania KazMunaiGas va investi 1 miliard in dezvoltarea Rompetrol!

Fondul Monetar International estimeaza ca, in acest an, Romania va inregistra o crestere economica de 2,2%, urmata de un avans de 2,5% in 2015.

MAI TREBUIE SA CITESTI SI...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Name Email Website Comment

REVINO IN TOP

Share Page

Close