Satul din Romania ramas fara oameni de jumatate de secol! Natura l-a transformat intr-un loc de basm!

In: Timp liber

Ruinele unei biserici vechi, care poarta ca pecete o inscriptie stranie, si cateva case prabusite partial, ascunse de vegetatia abundenta, au ramas marturii ale existentei satului Curpenii Silvasului, un loc tainic parasit complet de mai multe decenii, unde natura a creat peisaje fascinante.

De aproape jumatate de secol un sat din Muntii Poiana Ruscai a ramas nelocuit. Asezarea se numeste Curpenii Silvasului si apartine comunei Toplita, aflata la 25 de kilometri de Hunedoara.

Citeste si   Romania, sub avertizare COD GALBEN de NINSORI! Vezi regiunile afectate

Numele ciudat i-a ramas pe cateva harti digitale, chiar daca la recensamintele din ultimele decenii catunul ascuns de paduri de mesteacan si fag, de vegetatie abundenta, de curpeni (plante agatatoare) a fost declarat fara niciun locuitor. Curpenii Silvasului mai are cateva case goale si o biserica ruinata, pe care ctitorii au scris „Cu ajutorul lui Dumnezeu m-am imbracat pe veci in 1942”.

Drumeagul lui s-a acoperit cu uscaturi prabusite din padure si de vegetatie, a devenit cu timpul de nerecunoscut, iar putini straini se mai incumeta sa-l strabata. Satul Curpenii Silvasului a fost redescoperit in fotografiile realizate de hunedoreanul Lucian Ignat.
Tanarul a ramas impresionat de privelistea locurilor din care oamenii au disparut si pe care timpul le-a macinat. „De la capatul Lacului Cincis, am pornit la pas prin padurile din Muntii Poiana Ruscai, spre directia Manastirii Prislop, un traseu de doua – trei ore. Padurile de aici sunt neatinse si ascund catune foarte vechi, parasite, unul dintre ele fiind Curpenii Silvasului. Am simtit ca s-a oprit timpul si mi-am imaginat cum oamenii, la lasarea serii, intrau in case, se odihneau dupa o zi de lucru la pamant, langa familiile lor, la lumina felinarelor”, a relatat Lucian Ignat, conform Adevarul.

MAI TREBUIE SA CITESTI SI...

REVINO IN TOP

Share Page

Close