Servesti supe la plic? O sa renunti la acest obicei dupa ce citesti asta

In: Sanatate

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) din Romania a achizitionat, in cursul lunii august, 32 de produse tip supe instant din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia in ceea ce priveste continutul acestui tip de produs si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor.

„Ingredientele regasite in compozitia supelor instant analizate sunt urmatoarele: legume deshidratate (cantitatea variaza de la 1% la 12%), paste fainoase (cantitatea variaza de la 50% la 93%), grasime de pui (cantitatea variaza de la 0,8% la 2%), carne de pui deshidratata (cantitatea variaza de la 0,2 % la 0,5 %). Apoi, acestea mai contin carne de vita deshidratata/pudra (cantitatea variaza de la 0,4% la 5,1%), arome artificiale de pui, praf de zer, sare iodata, zahar, maltodextrina, lactoza, proteine din lapte, potentiatori de gust si aroma, coloranti, acidifianti, agenti de afanare, antioxidanti, agenti de ingrosare.

Citeste si   Otrava din farfurie! Lista celor mai periculoase E-uri si efectele devastatoare ale acestora

Dintre ingredientele mentionate mai sus, cele mai utilizate sunt: monoglutamat de sodiu care produce dureri de cap, slabiciune si este subiectul mai multor studii din cauza unor suspiciuni asupra efectelor nocive pe care le are asupra sanatatii, dar si grasime vegetala de palmier partial hidrogenata. Uleiul de palmier partial hidrogenat contine acizi grasi de tip trans, acestia putand creste nivelul colesterolului nociv (LDL), fapt ce poate duce la aparitia afectiunilor cardiace si a cancerului la colon”, a explicat dr. Costel Stanciu, presedintele APC Romania.

Citeste si   Greselile alimentare in cel mai dur post al anului!

Sare si aditivi din plin

Un alt semnal de alarma tras de reprezentantii APC este acela ca producatorii de supa la plic utilizeaza prea multa sare in continutul acestor produse, lucru nespecificat pe eticheta.

„La unele produse, condimentele sunt inscrise in mod generic si nu este mentionat tipul condimentului. Avand in vedere ca unele dintre ele sunt incluse in lista substantelor alergene, este important sa fie cunoscuta denumirea respectivului condiment”, precizeaza dr. Stanciu.

Citeste si   Alerta! Clorura de calciu, antibiotice si amidon in branzeturile din magazine!

„Sarea este o componenta esentiala si indispensabila organismului uman. Intr-o societate tot mai tehnologizata, grabita si adepta a unei alimentatii fast-food, excesul de sare este frecvent intalnit. Persoanele care consuma o cantitate de sare mai mare decat media au o presiune sanguina mai mare si au un risc crescut de hipertensiune arteriala. Consumul excesiv de sare a mai fost pus in legatura si cu alte afectiuni agravate de retentia de apa provocata de sare: insuficienta cardiaca, hipertrofia ventriculara stanga, afectiuni ale rinichilor si litiaza renala, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoza etc.”, a explicat dr. Silviu Banateanu, medic specialist medicina de familie, colaborator al APC Romania.













MAI TREBUIE SA CITESTI SI...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Name Email Website Comment

REVINO IN TOP

Share Page

Close