Sfanta Mercurie! Cele mai putin cunoscute obiceiuri si traditii din saptamana luminata!

In: Spiritualitate

Prima saptamana dupa Paste, cunoscuta si sub denumirea de Saptamana Luminata, are o semnificatie aparte. Potrivit credintei populare, in acest interval, de la inviere pana la Duminica Tomei, Raiul este deschis.

Miercurea din Saptamana Luminata poarta numele de Sfanta Mercurie.


Barbatii se duc sa munceasca la camp, insa femeile au interdictie. Conform traditiei, nu e bine a munci de „nunta soarecilor”.

Citeste si   Traditii in Sambata Mare, ultima sambata din Postul Pastelui!

Asta ar insemna sa aduci rozatoarele in casa si sa te lipsesti restul anului de bucate pe masa.

Joia din Saptamana Luminata mai e numita si Joia Verde, o zi in care se cinstesc holdele, gradinile si granele. Cine munceste in aceasta zi aduce asupra casei nenorocul, seceta si daunatorii in livezi. „Joia Rea”, cum mai este denumita aceasta zi, cere un ritual al mortilor: 44 de galeti cu apa sunt carate de o persoana, 2 lumanari se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel „sfintita” se varsa apoi in fantana din curte, scrie observator.tv.

Citeste si   Adevarul despre cea mai celebra cina din istorie! Mesajele secrete ascunse in Cina cea de Taina

Vinerea din Saptamana Luminata poarta numele de Vinerea Scumpa sau Fantanita. Este sarbatoarea Izvorului Tamaduirii. Vinerea Scumpa este in contrast direct cu Vinerea Neagra sau Vinerea Mare, de dinaintea Pastelui.

Legendele spun ca Maica Domnului a construit o fantana care avea apa doar in Vinerea Scumpa, caci acea apa era datatoare de viata.

Citeste si   Secretele interzise ale Bisericii! Ce este adevar si ce este minciuna?!

Pentru crestinii ortodocsi, Saptamana Luminata este inceputul unei perioade de sarbatoare care se termina dupa 50 de zile de la Pasti, de Rusalii.

MAI TREBUIE SA CITESTI SI...

REVINO IN TOP

Share Page

Close