Raspunsul la intrebarea care macina milioane de romani: Cand va avea loc urmatorul mare cutremur!?

In: Social

Nicolae Noica, fost ministru al Lucrarilor Publice, a facut o harta a cutremurelor care au avut loc in Romania incepand cu 4 martie (!) 1599 si pana in prezent si a ajuns la concluzia ca exista o ciclicitate.

„Problema aceasta a protectiei seismice impotriva dezastrelor e o problema de continuitate si de competenta. Si de cunoasterea istoriei, pana la urma. Toata lumea spunea ca intre 1940 si 1977, la 37 de ani, se produce cutremurul si noi am spus ca urmatorul cutremur trebuie sa se produca la 37-40 de ani. Necunoscand bine istoria, uitati-va, intorcandu-ne in urma, intre 1802 si 1838, iar 37 de ani, in 1600, iar 37, deci apar niste momente in care apare un cutremur de adancime 150 de kilometri, foarte adanc, si unele la 100 de kilometri, tot adanc, dar totusi… Ei, ce se intampla? Aceste grupari apar cu anumita frecventa, care m-a surprins si pe mine – 70 de ani, 70 de ani, 90 de ani. Ne punem un semn de intrebare. Urmatorul va fi la 70 de ani, deci 2040? Deci, sunt niste ciclicitati si lucruri pe care nu putem sa le interpretam decat printr-o socoteala statistica si o cunoastere corecta a istoriei”, explica Nicolae Noica la Digi24, in 2015, cand a prezentat si un grafic al ciclicitatii acestor cutremure.

By: Elena Tudor Tags: , , ,

Ordonantele penale au cazut, Guvernul a fost remaniat! Totusi, de ce ies oamenii din nou in strada?

In: Social

In toata tara sunt anuntate duminica seara intalniri in marile piete ale oraselor. Mii de oameni sunt asteptati sa protesteze impotriva Guvernului Grindeanu si a coalitiei parlamentare PSD-ALDE care au adus furtul la rang de lege! Ce mai vor oamenii?

Mii de oameni au confirmat deja participarea la demonstratiile antiguvernamentale organizate pe retelele de socializare la manifestarile unde se va realiza un steag al Uniunii Europene. Tinta manifestarilor nu este doar guvernul PSD-ALDE, fiind multi ceri care subliniaza ca ar trebui dat un avertisment clar tuturor partidelor parlamentare, chiar daca nu se afla la guvernare, adica PNL, PMP si UDMR. Manifestantii ii considera pe toti la fel de vinovati pentru incercarile de subjugare a democratiei din Romania.

Dupa ce, in urma cu doua saptamani, in Piata Victoriei s-a realizat cel mai mare steag tricolor, protestatarii anunta ca astazi se va desfasura „Operatiunea Steagul UE”. Demonstrantii sunt asteptati duminica seara cu foi albastre si cu lanternele telefoanelor pentru a realiza steagul Uniunii Europene, in semn de apreciere pentru „unul dintre aliatii nostri in aceasta lupta”.

„Am avut o prima victorie! Zidul care parea de nepatruns s-a fisurat si Parlamentul a aprobat abrogarea ordonantei 13. Asadar, duminica asta va invitam sa sarbatorim. La a multa zi de protest, haideti sa ne strangem la un party in care sa cream steagul unuia dintre aliatii nostri in aceasta lupta: Uniunea Europeana. Da! In urma discutiilor si feedbackului masiv, FACEM STEAGUL UE”, scriu organizatorii pe pagina de Facebook.

Evenimentul va avea loc la ora 21.00, demonstratii similare urmand sa aiba loc si la Cluj, in Piata Unirii, de la ora 19.00, dar si la Brasov si Constanta.

By: Elena Tudor Tags: , , , ,

BRAVO! Aveti stil: Cine nu moare pleaca din tara! Pana in 2050 vom ramane 14 milioane de romani!

In: Social

Bravo domnilor politicieni. Statisticile nu mint. Un raport al ONU arata ca pana in anul 2050 populatia Romaniei va fi de doar 14 milioane de oameni. Masurile luate de voi care ati guvernat tara in ultimii 27 de ani arata ca principalul interes a fost sa va conservati functiile cu orice pret si sa va imbogatiti familiile, iar rezultatul este ca in curand vav veti scoate ochii intre voi deoarece Romania este pe cale de disparitie. Un reportaj realizat de stirileprotv.ro arata ca numai anul trecut populatia echivalenta unui oras cat Alba Iulia.

Suntem de la an la an tot mai putini, arata statisticile oficiale, iar masurile luate de autoritati ca sa stopeze declinul demografic nu dau roade. Cu toate acestea, numarul casatoriilor a crescut usor in 2016, iar sociologii sustin ca si calitatea vietii s-a imbunatatit, iar copiii sunt mai educati.
Viteza medie de scadere a populatiei in Romania este de 182 de persoane pe zi, adica anul trecut am pierdut peste 66.000 de locuitori, doar pentru ca mor mult mai multi oameni decat se nasc. Mai suntem oficial doar 19,6 milioane. Partea trista e ca din pacate in 2016 am avut cel mai mic numar de bebelusi din ultimii 6 ani – sub 190.000. In anul 1990 se nasteau 314.000, ca sa facem o comparatie. O cauza poate fi si asta – varsta primei casatorii si varsta primei nasteri. Aici, la prima nastere e vorba de varsta mamei, pe cand la casatorie sunt luati in calcul ambii parteneri. In ’90 oamenii se casatoreau in medie la 25 de ani, iar primul copil aparea cand mama avea 22,5. Acum prima casatorie are loc dupa 30, chiar 31 de ani, iar femeile devin mame la peste 28 de ani. Iata o explicatie sociologica:
Petre Ilut, sociolog: „Intai isi vad de cariera. Principalul dezavantaj ar fi ca din punct de vedere biomedical nu este optim, optimul este pe la 22-20 de ani. Pe de alta parte sunt mari avantaje atat pentru copil, cat si pentru cuplu si societate in general si anume parintii sunt educati.”
In plus, se pare ca tot mai multi decid sa nu mai aiba copii.
Petre Ilut, sociolog: „E o alta filosofie, s-a schimbat filosofia aia traditionala ca numai asta e toata viata, nu exista viata daca nu ai copii, nepoti, ba exista! Nu-i problema atata de cantitate, este si de calitate, dar problema e ce calitate de cetateni va avea Romania peste 20 de ani.”
Rapoartele ONU prevad un declin pana la 14 milioane de locuitori in anul 2050. Aici este insa luata in calcul si migratia, capitol la care Romania este pe locul 4 in Europa, cu 17% din populatie plecata in cautarea unei vieti mai bune.

sursa: stirileprotv.ro

By: Elena Tudor Tags: , , , ,

Nu mai luati banii copiilor pentru pomeni sociale! Unde sunt cei 500 de euro promisi fiecarui copil nascut dupa 9 februarie 2011?

In: Social

Articolul 356 din Legea Educatiei Nationale nr.1/2011 prevede ca toti copiii nascuti dupa 9 februarie 2011 in Romania trebuie sa primeasca de la stat 500 de euro, dar asta doar la implinirea varstei de 16 ani. Data de aplicare a legii se tot amana din 2011 pentru anul urmator astfel ca  s-ar putea ca nici in 2027, primii beneficiari sa nu se poata folosi de acesti bani.

Desi legea a intrat in vigoare de mai multi ani aceasta nu a fost aplicata niciodata de catre autoritati. De ce? Deoarecere „aplicarea sa a fost prorogata succesiv prin ordonante de urgenta (ultima e OUG nr. 83/2014, care, cf. art. 36, alin. 1, amana aplicarea art. 356 din LEN pana la data de 1 ianuarie 2017)”, a transmis biroul de comunicare al Ministerului Educatiei. Adica politicienii au decis sa amane aplicarea articolului pentru mai multi ani la rand. Toata lumea a sperat ca articolul 356 ar putea fi aplicat cu data de 1 ianuarie 2017. Dar s-a amanat din nou.

Guvernul a tot amanat aplicarea efectiva a prevederilor legale in cauza. Ultima amanare a fost recent stabilita pentru 1 martie 2017, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2016, in vigoare de la momentul publicarii in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1035 din 22 decembrie 2016.

Asadar, copiii ar putea primi acesti bani dupa 1 martie 2017, daca autoritatile nu decid sa aplice o noua amanare prevederilor din Legea educatiei. Prin OUG nr. 83/2014, Executivul stabilise ca acordarea banilor se amana pana la 31 decembrie 2016, ceea ce insemna ca copiii ar fi putut primi banii inca de la inceputul lui 2017. Cadrul legal referitor la cei 500 de euro pentru educatie nu este insa complet la acest moment, fiind necesare norme suplimentare pentru aplicarea prevederii – ceea ce nu exclude posibilitatea unei noi amanari si dupa 1 martie 2017.

“Statul sprijina dreptul la invatare pe tot parcursul vietii prin acordarea sumei reprezentand echivalentul in lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei si valabil la data platii, fiecarui copil cetatean roman, la nasterea acestuia. Suma este acordata in scop educational in beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. (…) Sprijinul de stat pentru exercitarea dreptului la educatie permanenta prin acordarea sumei reprezentand echivalentul in lei a 500 euro se acorda tuturor copiilor nascuti dupa data intrarii in vigoare a prezentei legi”, stabileste Legea educatiei.

Concret, cei 500 de euro vor fi depusi de autoritati, in baza certificatului de nastere, intr-un cont de depozit („cont pentru educatie permanenta”) deschis la Trezoreria Statului, pe numele copilului, de catre oricare dintre parinti, imputernicitul acestora sau reprezentantul legal. In plus, si parintii vor avea posibilitatea sa depuna bani in acest cont, iar pentru sumele aflate la Trezorerie se va plati o dobanda anuala din bugetul statului.

Practic, titularul contului va fi copilul, el urmand sa fie singura persoana care va putea sa retraga sume, incepand de la varsta de 16 ani si cu acordul expres al parintilor. „Titularul contului este singura persoana care poate solicita sume din contul pentru educatie permanenta, incepand cu varsta de 16 ani si cu acordul expres, dupa caz, al parintilor, al tutorelui sau al reprezentantului legal. Trezoreria Statului elibereaza vouchere echivalente in valoare cu sumele solicitate”, mai scrie in lege.

Atentie! Retragerea si folosirea banilor copiilor in alt scop decat cel educational va reprezenta infractiune si se va putea pedepsi cu inchisoare de la sase luni la un an.

CITESTE MAI MULT PE AVOCATNET

Ce se intampla cu obligatiile militare a peste un milion de tineri romani? Vezi daca esti pe lista!

In: Social

Ministerul Apararii a luat decizia de a-i ierta de la plata pe cei care au interpretat gresit legea recrutarii si nu s-au prezentat in termen pentru a fi luati in evidenta. Chiar daca nu mai trebuie sa satisfaca stagiul militar, toti ar fi trebuit sa treaca pe la centrele de recrutare teritoriale pentru luarea in evidenta, conform legislatie. Lucru care nu s-a intamplat pentru ca nu a stiut nimeni, nimic. Conform aceleiasi legi, cei care nu se prezinta la centrele de incorporare risca amenzi de pana la 300 de lei.

Conform datelor oficiale, din 2007 pana acum au implinit varsat de 18 ani aproxiamtiv 1.272.000 de barbati. Ministerul Apararii a transmis ca datele sunt corecte si ca se vor lua masuri de modificare a legislatiei pentru ca recrutii care au gresit sa poata fi iertati de amenda.

In urma articolului “Peste un milion de romani risca amenzi de 300 de lei fiecare, din cauza recrutarii”, publicat de ziarul Libertatea, Ministerul Apararii a luat decizia de a-i ierta de la plata pe cei care au interpretat gresit legea recrutarii.

Conform datelor oficiale, din 2007 pana acum au implinit varsat de 18 ani aproxiamtiv 1.272.000 de barbati. Chiar daca nu mai trebuie sa satisfaca stagiul militar, toti ar fi trebuit sa treaca pe la centrele de recrutare teritoriale pentru luarea in evidenta, conform legislatie. Lucru care nu s-a intamplat pentru ca nu a stiut nimeni, nimic. Conform aceleiasi legi, cei care nu se prezinta la centrele de incorporare risca amenzi de pana la 300 de lei.

In urma articolului, Ministerul Apararii a transmis ca datele sunt corecte si ca se vor lua masuri de modificare a legislatiei pentru ca recrutii care au gresit sa poata fi iertati de amenda.

„Din datele statistice pe care le detinem rezulta faptul ca, inca de la intrarea in vigoare a Legii nr. 395/2005 si pana in prezent, destul de putini cetateni si-au indeplinit obligatia prevazuta la art. 4 din aceasta, respectiv de a se prezenta la centrele militare, imediat dupa implinirea varstei de 18 ani. Avand in vedere faptul ca scopul pentru care legiuitorul a prevazut aceasta activitate, respectiv luarea in evidenta militara a cetatenilor care au implinit varsta de 18 ani, este atins prin alte mecanisme, care asigura furnizarea pe cale institutionala a datelor necesare centrelor militare (exista protocoale privind schimbul de date intre structurile specializate ale M.Ap.N. si cele cu atributii privind evidenta populatiei), Ministerul Apararii Nationale intentioneaza ca la prima oportunitate de modificare a cadrului normativ care reglementeaza evidenta cetatenilor cu obligatii militare sa propuna eliminarea obligativitatii prezentarii cetatenilor la centrul militar in diferite situatii, inclusiv in cea prevazuta la art. 4 din Legea nr. 395/2005”, spune comunicatul MApN trimis.

sursa: libertatea.ro

By: Elena Tudor Tags: , , ,

Geniul Romaniei care nu a aparut in presa! La 13 ani a castigat 90 de medalii, dintre care 70 de aur!

In: Social

La doar 13 ani a castigat peste 90 de medalii, dintre care 70 de aur. Vorbim despre Vlad Coneschi, un adolescent pasionat de matematica si informatica. El a inventat mai multi roboti, care au fost premiati la olimpiadele internationale.

Acum se pregateste pentru o alta mare competitie care va avea loc luna viitoare. Din pacate pana acum autoritațile nu s-au interesat de el sau macar sa-l sprijine in realizarile sale. Vlad Coneschi si-a urmat pasiunea si a participat la concursuri care i-au adus recunoasterea.

El are pana acum 97 de medalii, dintre care, 70 de aur, 17 de argint si 10 de bronz, obtinute in mare parte la concursuri de matematica, informatica si robotica. O parte dintre medalii le-a obtinut pentru talentul actoricesc si a jucat in mai multe piese de teatru. Potrivit Romania TV, luna viitoare, Vlad va participa alaturi de alti doi colegi la olimpiada internationala de robotica din India, unde spera sa castige o noua medalie.

By: Ovidiu Cercel Tags: , , , , ,

Copilul din imagine se afla in Tabara de vara pentru cercetasi cand a primit o veste de la MApN

In: Social

Pe contul de Facebook al MApN a fost publicata o poza speciala, care nu are nevoie de niciun comentariu:

„Mergi inainte, suflet curat! Asa cum face un bun cercetas!

Tatal tau ar fi mandru ca ai ales deja sa porti bereta de cercetas!

Foto: Reactia cercetasului Andrei Caracuda la aflarea vestii ca editia din acest an a Taberei de vara pentru cercetasi a fost dedicata tatalui sau, sublocotenent (p.m.) Paul Caracuda, care si-a pierdut viata pe 23 iunie 2010, in timpul executarii unei misiuni de lupta pe autostrada A1 Kabul – Kandahar, in Afganistan.”

Ultima ESCROCHERIE pe telefon! Bani pentru SMURD! Distribuie mai departe!

In: Social

Incepe sezonul concediilor iar tot mai multi escroci inventeaza tot felul de inselatorii pentru a va lua banii. Ultima gaselnita de mare succes este “elicopterul SMURD” iar numarul cazurilor i-a determinat pe oficialii Departamentului pentru Situatii de Urgenta sa atraga atentia populatiei.

 

Cum functioneaza?

Oamenii sunt sunati sa li se ceara bani pentru interventia unui elicopter SMURD, spunandu-li-se ca o ruda a suferit un accident, titreaza Mediafax. Oficialii DSU le atrag atentia oamenilor asupra unei noi metode de inselaciune, una in care este implicat numele SMURD.

„Nu dati curs solicitarilor, in situatia in care sunteti sunati si vi se spune ca, in urma unui accident in care au fost implicate rude, este nevoie de interventia elicopterului SMURD, iar pentru aceasta interventie vi se cer bani. Facem precizarea ca toate interventiile SMURD sunt GRATUITE. Nici pacientii si nici medicii care solicita interventia elicopterului SMURD nu trebuie sa plateasca pentru misiunile de salvare. Daca sunteti victima unei astfel de inselatorii , sa rugam sa anuntati autoritatile” , se arata intr-un anunt al DSU.

Studentii si elevii fac un apel catre Metrorex! Esti de acord cu solicitarea lor!?

In: Social

Consiliul Municipal al Elevilor Bucuresti (CMEB) se alatura demersului initiat de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), referitor la acordarea posibilitatii elevilor si studentilor de a achizitiona abonamente cu tarif redus 50% de la casieriile Metrorex din toate statiile, inclusiv in perioada vacantelor scolare.

In prezent, elevii si studentii pot achizitiona astfel de abonamente, la casierii, din doar 20% dintre statii, care sunt aproape permanent suprapopulate, generand timpi de asteptare nepermis de mari. Solicitam suplimentarea numarului de ghisee si extinderea programului de functionare pentru casieriile din statiile cele mai frecventate de elevi si studenti (Piata Unirii, Universitate, Grozavesti, Politehnica, Gara de Nord, Piata Romana, 1 Decembrie, Eroilor, Constantin Brancoveanu, Titan, Piata Victoriei), pentru a evita aglomeratia in statii, la orele de varf.

Elevii considera, la fel ca si studentii, ca respectul fata de calatori presupune asigurarea unor servicii optime si eficiente pentru toate categoriile de consumatori. Consiliul Municipal al Elevilor din Bucuresti isi exprima convingerea ca, in cel mai scurt timp, procesul de eliberare a abonamentelor cu reducere pentru tineri va reveni la conditii civilizate si va intra in normalitate, prin masurile ce vor fi luate cat mai curand de SC Metrorex SA, astfel incat sa nu mai existe aglomeratie, iar timpul de asteptare la ghisee sa fie redus, la fel ca pentru toti ceilalti calatori.

Anunt de ultima ora al ministrului Educatiei! Ce se intampla cu elevii de clasa intai din aceasta toamna

In: Guvern, Social

Invatamantul primar se schimba din aceasta toamna, iar parintii trebuie sa stie conditia obligatorie pentru elevii de clasa intai. Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a anuntat, joi, la interviurile Europa FM, ca elevii vor intra in clasa intai doar daca au terminat clasa pregatitoare.

Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a anuntat ca elevii vor intra in clasa intai doar daca au terminat clasa pregatitoare. Pana acum existau si exceptii, iar unii copii puteau sa ajunga in clasa intai fara sa urmeze si clasa zero.

„La clasa intai vor veni cei care au fost in clasa pregatitoare. Deci pana acum au fost tot felul de exceptii, am trait prin exceptii in ultimii patru ani”, a spus Adrian Curaj.

„De patru ani tot avem exceptii. Anul trecut au fost 2.500 plus exceptii. (…) Vom avea in vedere rezolvarea tuturor cazurilor in favoarea elevului”, a adaugat ministrul.

Ministrul Educatiei a mai anuntat ca vineri va fi lansat si calendarul inscrierilor la clasa pregatitoare si a dat doua puncte de reper din acest calendar.

„22 februarie se vor afisa circumscriptiile scolare si planul de scolarizare propus, iar in perioada 29 feb – 18 martie parintii vor putea face optiuni si e important ca anul acesta vor putea fi facute si online.”, a precizat Curaj. Calendarul va fi disponibil pe site-ul ministerului incepand de vineri.