Papa Francisc spune ca cea mai cunoscuta rugaciune din lume, „Tatal Nostru”, a fost tradusa gresit! Vezi cum arata varianta corecta!

In: Spiritualitate, World

Papa Francisc a spus ca Biserica Romano-Catolica ar trebui sa adopte o traducere mai buna a frazei „Nu ne duce pe noi in ispita” din „Tatal Nostru”, cea mai cunoscuta rugaciune din tarile crestine, informeaza Reuters.

„Aceasta nu este o traducere buna”, a declarat suveranul pontif intr-un interviu televizat, miercuri seara.

Papa Francisc a reamintit faptul ca Biserica Catolica din Franta a decis recent sa foloseasca fraza „Nu ne lasa sa cadem in ispita” ca o solutie alternativa si a adaugat ca acest paragraf sau traduceri similare ale sale ar trebui sa fie utilizate de crestinii din lumea intreaga.

Rugaciunea, denumita si „Rugaciunea Domnului”, reprezinta o parte a culturii liturgice crestine si este memorata inca din copilarie de sute de milioane de catolici.

Ea reprezinta o traducere a rugaciunii omonime din latina vulgara, care a fost tradusa din greaca veche, care, la rândul ei, a fost tradusa din aramaica, limba vorbita de Iisus Hristos.

Traducerile liturgice sunt de obicei realizate de bisericile locale, in coordonare cu Vaticanul.

Sursa: Agerpres

By: Ovidiu Cercel Tags: , , , ,

Lectie de viata de la Patriarhul Daniel! Pilda vindecarii femeii garbove!

In: Dezvoltare Personala, Spiritualitate

Patriarhul Daniel a prezentat la predica de duminica, 10 decembrie, starea duhovniceasca si de sanatate a femeii garbove, amintita in Evanghelia citita la Sfanta Liturghie. Tamaduirea femeii garbove este sarbatorita cu cruce rosie in calendarul crestin ortodox astazi, in a XVII-a Duminica dupa Rusalii.

„Vindecarea femeii garbove ne descopera intelesul adanc al ridicarii naturii umane pacatoase pe care Hristos o elibereaza din robia demonilor si a neputintelor”, a spus Patriarhul Romaniei astazi in omilia rostita la Paraclisul Sfantul Grigorie Luminatorul din Resedinta Patriarhala, potrivit Basilica.ro, site-ul Patriarhiei.

PF DAniel a amintit credinciosilor ca femeia garbova suferea de optsprezece ani. „Ea nu putea sa ridice privirea in sus, nici sa vada fetele oamenilor, nici albastrul cerului. Totusi, aceasta femeie in pofida bolii si a neputintei ei , venea cu regularitate la sinagoga si se ruga lui Dumnezeu, poate nu atat pentru vindecarea trupului sau garbov, cat pentru mantuirea sufletului sau”.

Completand cele spuse, Parintele Patriarh a subliniat ca „prin credinta puternica, prin evlavie, rugaciune smerita si prin osteneala venirii in fiecare sambata la sinagoga, aceasta femeie pastra legatura vie cu Dumnezeul Cel nevazut. Iar cand cel nevazut S-a facut vazut, adica Fiul lui Dumnezeu S-a facut Om si a venit printre oameni, Acesta a dezlegat-o din legaturile Satanei si a indreptat-o in starea de om sanatos”.

Continuand cuvantul sau, Preafericirea Sa a precizat ca „femeia garbova, suferinda si smerita, nu a cerut vindecare de la Hristos pentru ca nu indraznea sa-I ceara ceva. Ea purta crucea suferintei in smerenie si tacere. Trupul ei garbov era aplecat de boala, dar sufletul ei era drept, in stare de rugaciune.”

Cu toate ca ea nu a cerut nimic, Mantuitorul Hristos o vindeca de boala care suferea. Accentuand acest aspect, Patriarhul Romaniei a evidentiat ca prin acest exemplu se arata ca „Dumnezeu doreste si savarseste vindecarea chiar si atunci cand omul nu mai asteapta vindecarea sau nu o mai cere in mod staruitor.”

„Din aceasta lucrare minunata a Domnului Hristos, spune Patriarhul Daniel, intelegem ca Dumnezeu lucreaza cand doreste El si cum doreste El, modul Lui de lucrare fiind unul intelept si pedagogic. Chiar daca intarzie sa raspunda la cerea omului, ori raspunde intr-un mod diferit decat asteptam noi, Dumnezeu lucreaza totdeauna pentru mantuirea oamenilor.”

Spre finalul cuvantului, Parintele Patriarh a mentionat ca femeia garbova reprezinta pentru fiecare om in parte un exemplu de vietuire crestina. Totodata, Preafericirea Sa a indemnat ca fiecare sa se desprinda de pacatele si faptele rele prin Spovedanie si impartasanie.

„Ea este pentru noi lumina mai ales in aceasta perioada a Postului Nasterii Domnului, ca timp de pregatire pentru primirea Mantuitorului Hristos in pestera inimii noastre care din cauza pacatelor a devenit intunecoasa si rece. insa ea se lumineaza prin Spovedanie, impartasanie, rugaciune, post si milostenie”, a specificat Patriarhul Romaniei.

In incheiere, Patriarhul Daniel a spus faptul ca „noi ne numim crestini pentru ca purtam numele lui Hristos, dar suntem si crestini buni daca devenim milostivi. Astfel, oamenii care infaptuiesc binele devin mainile iubirii milostive a lui Hristos in lume”, a conchis Preafericirea Sa.

By: Ovidiu Cercel Tags: , ,

O relicva a Sfantului Nicolae a iesit la iveala! Oamenii de stiinta au confirmat vechimea!

In: Spiritualitate

Cu cateva saptamani inainte de sarbatorile de sfarsit de an, cercetatorii de la universitatea din Oxford afirma ca un fragment de os analizat recent ar putea fi al Sfantului Nicolae, cel care a inspirat povestea lui Mos Craciun, relateaza AFP.

Cercetatorii au studiat un micro-esantion de fragment osos si o datare cu carbon a permis stabilirea faptului ca relicva dateaza din secolul al IV-lea dupa Hristos, respectiv epoca in care a murit Sfantul Nicolae (in jurul anului 343 dupa Hristos), potrivit istoricilor.

„Rezultatele sugereaza ca fragmentul de os ar putea fi autentic si i-ar putea apartine sfantului”, scrie universitatea Oxford intr-un comunicat.

Spre deosebire de numeroase alte relicve studiate care nu corespundeau ca perioada de timp, „acest fragment de os, in schimb, sugereaza ca am putea avea de a face cu ramasitele Sfantului Nicolae”, a comentat profesorul Tom Higham.

Potrivit legendei, Sfantul Nicolae era recunoscut pentru generozitatea sa si a inspirat personajul lui Mos Craciun care intra in gospodarii in seara de Craciun cu sacul plin de cadouri.

Sarbatorit la 6 decembrie, Sfantul Nicolae a trait in Mira, astazi Demre, in Turcia. Cea mai mare parte a ramasitelor sale pamantesti sunt conservate la basilica San Nicola, din Bari, din 1087, iar peste 500 de fragmente de os sunt pastrate la Venetia. insa de-a lungul anilor fragmente de relicve au fost achizitionate de biserici din lumea intreaga.

Osul analizat de oamenii de stiinta de la universitatea din Oxford, un fragment din pelvis, ii apartine unui preot care traieste in statul Illinois, in SUA, parintele Dennis O’Neill, iar relicva provine din Lyon, a precizat universitatea.

„Aceste rezultate ne incurajeaza sa ne indreptam acum spre relicvele de la Bari si Venetia pentru a incerca sa aratam ca osemintele provin de la acelasi individ”, a declarat dr. Georges Kazan, din cadrul universitatii. „Este pasionant sa te gandesti ca aceste relicve, care dateaza dintr-o epoca atat de veche, ar putea fi autentice”.

Sursa: Agerpres

By: Ovidiu Cercel Tags: , ,

Mana sfantului Nicolae, lasata mostenire romanilor de Mihai Viteazul! Vezi unde gasesti sfintele Moaste, care ajuta oamenii!

In: Calendar Ortodox, Spiritualitate

Sfantul Nicolae este unul dintre cei mai iubiti sfinti, insa putini romani stiu ca o parte din trupul sau face minuni printre romani. De 400 de ani, Biserica voievodala “Sfantul Gheorghe Nou” din Bucuresti, amplasata la kilometrul zero al Romaniei, ocroteste mana dreapta a Sfantului Nicolae. De cel putin tot atata timp, sfantul a inflorit credinta in oamenii acestei tari prin minunile sale, drept care marturiile scrise sau nescrise ale celor saraci, flamanzi, bolnavi, tristi, rataciti sau deznadajduiti sunt nenumarate. Iar minunile nu mai contenesc sa apara, chiar si astazi.

Cu toate ca Nicolae este unul dintre cei mai iubiti sfinti praznuiti peste an, putini bucuresteni stiu de prezenta sfintelor sale moaste in ultima si singura ctitorie din Capitala a Sfantului martir Constantin Brancoveanu (1688-1714), fapt confirmat si de preot profesor Emil Nedelea Caramizaru, parohul Bisericii ‘Sfantul Gheorghe Nou’, care adauga: “Mana dreapta a marelui ierarh al bisericii noastre este o binecuvantare mare pentru Bucuresti si pentru toata tara.”

Cu trupul la Bari, in sudul Italiei, cu un brat in nord-estul Frantei si cu moaste ale mainii drepte in tara noastra, Sfantul marturisitor neinfricat al Evangheliei continua sa faca minuni chiar si in zilele noastre, arata ziarul „Lumina de Duminica”.

“Anul trecut, pe 6 decembrie, o credincioasa bolnava de cancer de-abia a ajuns la racla sfintelor moaste sa se roage – se tinea de peretii bisericii, atat ii era de rau. Dupa o saptamana de la praznicul Sfantului Nicolae, a venit la mine si mi-a spus ca s-a vindecat ca urmare a rugaciunilor staruitoare”, marturiseste parintele Caramizaru.

in ceea ce priveste ajutorul primit in misiunea sa de preot, parohul invoca indrumarea si ajutorul permanent, venite din partea marelui facator de minuni. Aceasta este explicatia potrivit careia, in numai doi ani de zile, s-a realizat mai mult de jumatate din lucrarile de refacere a picturii (momentan, in plina derulare, la fel ca si lucrarile de protejare si conservare ale bisericii) in tehnica fresca.

Trebuie spus ca Sfantul Nicolae a trecut la Domnul la inceputul secolului al IV-lea si a fost inhumat in locul sau de origine, Mira Lichiei, unde a si pastorit ca ierarh. Dupa moartea sa, Biserica a organizat pelerinaje la mormant, iar vestea despre viata si faptele savarsite de marele ierarh a facut inconjurul Europei.

Potrivit basilica.ro, prin anul 1087, mormantul a fost deschis de niste negustori italieni, care au dus moastele sfantului la Bari, in sudul Italiei. Mult mai tarziu, un calator valah a luat cu sine, la bordul unei corabii ancorate in portul Constanta, mana dreapta a Sfantului Nicolae, pe care a daruit-o Mitropoliei din Bucuresti. Unele surse spun ca mana sfantului i-a fost trimisa lui Mihai Viteazul chiar de Cardinalul de Bari, printr-un pelerin roman, ca semn de pretuire pentru vitejia domnitorului impotriva paganismului.

in continuare, voievodul Mihai Viteazul a imbracat caseta in care se aflau sfintele moaste cu aur de 24 de carate, argint si nestemate si le-a oferit Bisericii bucurestene ‘Sfantul Gheorghe Nou’, fapt atestat de documente istorice de la sfarsitul secolului al XVI-lea: ‘Mana dreapta a Sfantului Nicolae, ferecata in argint ales, impodobita cu diamanturi, daruita de Io, Mihail Voievod (Viteazul) si Doamna Stanca, in anul 7407 (1599), ispravnic (fiind) Mitropolitul Eftimie’.

Enoriasii seniori ai parohiei isi amintesc si-acum de anul 1993, cand sipetul cu moastele mainii Sfantului Nicolae a fost furat de trei hoti. Pradatorii au avut indrazneala sa intre pe furis, in puterea noptii, in biserica si sa ia si epitaful brodat cu fir de aur de la mormantul voievodului martir Constantin Brancoveanu. Hotii au taiat caseta de aur, pe care au topit-o intre timp, dar au fost prinsi si judecati pentru fapta lor. Epitaful a fost recuperat. La fel si sfintele moaste, care au fost asezate intr-o ladita de argint, la loc de cinste, neatinse pana astazi de vreo alta mana pradalnica.

Cum nici o fapta nu ramane fara rasplata, chiar in data de 6 decembrie, la un an dupa furt, numitul Carabulea, capul bandei, a murit in puscarie in urma unui infarct. Tot din presa vremii mai aflam ca ceilalti complici ai raposatului, odata ajunsi in inchisoare, s-au cait indelung pentru fapta lor, insa unul dintre ei si-a pierdut mintile, irecuperabil.

De la incidentul furtului, nimic nu a mai tulburat linistea frumoasei ctitorii brancovenesti, cu o rezonanta spirituala si culturala aparte (se spune ca in 17 iunie 1889, in aceasta biserica s-a oficiat slujba de inmormantare a lui Mihai Eminescu).

By: Ovidiu Cercel Tags: , ,

Traditii si obiceiuri de Sf. Nicolae! Ce este total neindicat sa le daruiesti celor dragi!

In: Calendar Ortodox, Spiritualitate

Sarbatorit de crestini pe 6 decembrie, Sfantul Nicolae este unul dintre cei mai cunoscuti si iubiti sfinti. Este considerat ocrotitorul copiilor, in special al celor saraci, dar si al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemaritate si al celor acuzati pe nedrept.

Pe 5 decembrie, copiii isi lustruiesc ghetutele, asteptandu-l pe Mos Nicolae, care va trece pe la ei sa le aduca daruri. Miercuri, 6 decembrie, Biserica il pomenestepe Sfantul Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, cinstit de toata crestinatatea, pentru ca este sfantul iubirii. A fost un om de o foarte mare cultura teologica, o autoritate in domeniu si un om cu un profil moral model. Din acest motiv, adesea este pus alaturi de apostoli.

Personalitatea sa cumuleaza trei elemente principale: ascetismul sirian, nobletea romana si inteligenta greaca. Pentru multa sa bunatate a fost ales arhiereu, pentru dreapta credinta a fost prins si intemnitat impreuna cu alti crestini, primind de la Dumnezeu darul facerii de minuni. Traditia Bisericii consemneaza faptul ca Sfantul Nicolae s-a nascut intr-o familie bogata, in localitatea Patara, in provincia Lichia, din partea asiatica a Turciei de astazi.

inca din copilarie s-a remarcat prin purtare aleasa, post si viata duhovniceasca intensa. A studiat la cele mai bune scoli, iar in bisericile in care intra uimea pe toti prin blandete si noblete sufleteasca. intrucat unchiul sau era episcop la Patara, Nicolae a stat o vreme la Manastirea Patara, unde a devenit preot.

Dupa moartea parintilor sai, Nicolae a renuntat la toata averea pe care acestia i-au lasat-o, impartind-o saracilor si plecand in pelerinaj in tara Sfanta. Cand s-a intors de la Locurile Sfinte, a mers la Manastirea Sionului, intemeiata de unchiul sau. Apoi s-a reintors in cetatea Mira, pentru a trai intre oameni.

Dupa moartea arhiepiscopului Mirei Lichiei – astazi un mic satuc sub un alt nume, in Turcia – Sfantul Nicolae a fost ales in fruntea acestei eparhii, in urma unei minuni. Nu se stie cu exactitate anul in care Sfantul Nicolae a plecat la Hristos, unele surse indicand anul 340, altele 350. Se stie doar data, respectiv cea la care astazi il cinstim pe Sfantul Nicolae, 6 decembrie.

in anul 1087, de frica expansiunii musulmane, moastele sale, care ramasesera in Mira Lichiei, au fost transferate la Bari, in Italia, unde sunt ingropate intr-o cripta. Din acest mormant, sapat la aproximativ doi metri sub pamant, pentru ca au vrut sa fie protejate de eventualele invazii sau profanari, se spune ca izvoraste un lichid incolor (un fel de aghiasma, un mir mai fluid), care se numeste Mana sau Santa Mana.

O data pe an, episcopul locului face o slujba si extrage cu o seringa aceasta Santa Mana, pe care o amesteca cu apa, o binecuvanteaza si apoi o imparte credinciosilor. O parte din mana dreapta a Sfantului Nicolae se afla in Biserica „Sfantul Gheorghe“ Nou din Bucuresti, aflata la Kilometrul 0. Se spune ca Sfantul Nicolae a vindecat multi bolnavi si demonizati. El a salvat Mira Lichiei de foamete, aratandu-se in vis unui negustor italian pe care l-a indemnat sa vina sa-si vanda graul in cetatea Mirei.

Cea mai cunoscuta este minunea cu acel barbat care avea trei fete si care fusese, probabil, bogat, dar care a ajuns intr-o situatie economica delicata. Solutia iesirii din aceasta situatie era sa-si ofere fetele spre desfranare. Se spune ca seara, ori de cate ori gandul acesta ii revenea omului respectiv, Sfantul Nicolae, episcopul locului, arunca, in taina, o punga cu galbeni in curtea lui, astfel incat sa aiba cu ce sa traiasca si sa nu dea fetele spre pierzare.

De asemenea, o alta minune consemneaza faptul ca in vremea imparatului Constantin, trei tineri, carora li se spune voievozi (guvernatori locali) au fost acuzati pe nedrept de complot impotriva imparatului. Au fost inchisi si urmau sa fie decapitati. Dar seara, Sfantul Nicolae i-a aparut in vis imparatului, spunandu-i ca sunt nevinovati.

inspaimantat de aceasta viziune, imparatul i-a eliberat. Aproape in toate aceste interventii ale Sfantului Nicolae se vede ca cei ajutati sunt persoane tinere si probabil din acest motiv Sfantul Nicolae a fost tratat si cinstit ca un mare ajutator al tinerilor.

in popor se crede ca de Sfantul Nicolae incepe iarna, cu adevarat. in aceasta zi, Mosul isi scutura barba sura si incepe sa ninga. Iar daca nu ninge, inseamna ca Sfantul Nicolae a intinerit. in fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii stiu ca trebuie sa-si lustruiasca ghetutele sau cizmulitele deoarece Mos Nicolae va veni pe la ei sa le aduca daruri.

Copiii mai neascultatori primesc langa dar si o nuielusa sa le aduca aminte ca trebuie sa asculte de parintii si bunicii lor. Conform traditiilor populare, Mos Nicolae apare pe un cal alb, facand astfel trimitere la prima zapada care cade la inceputul iernii, ajuta pe toti cei nevoiasi, orfanii si vaduvele, este stapanul apelor si salveaza corabierii de la inec, protejeaza soldatii pe timp de razboi.

Potrivit traditiei, obiectele ascutite, obiectele de culoare neagra si trusele de cosmetica nu sunt recomandate a fi daruite, deoarece se spune ca aduc ghinion. Totodata, evitati sa daruiti margele, motivul fiind acelasi.

Tot in popor se spune ca, in noptile sfintite de sarbatori, cand cerurile se deschid si pentru noi, pret de o clipa Sfantul Nicolae poate fi vazut stand in dreapta Domnului. in Europa, in preajma secolului al XII-lea, ziua de Sfantul Nicolae a devenit atat ziua darurilor si a activitatilor caritabile. Arhiepiscopul Mirei Lichiei din Asia Mica, Sfantul Ierarh Nicolae, facatorul de minuni, este numit si Tatal Spriritual al locuitorilor din Beit-Jala, langa Bethleem, Palestina.

Aceasta mica localitate (14.500 locuitori) este una si aceeasi cu asezarea Galem mentionata in Vechiul Testament. Exista aici o comunitate continua de crestini de 2000 de ani. Locuitorii il indragesc atat de mult pe Mar Nicola (cum este numit aici), incat a devenit patronul crestinilor din oras, sfantul protector al localitatii. Aproape fiecare familie crestina din Beit-Jala are un Nicola in famile.

By: Ovidiu Cercel Tags: , , , ,

Parintele Necula, catre romani! 2018 este un an in care va trebui sa postim de rautate, de prostie si de mediocritate!

In: Spiritualitate

Preotul Constantin Necula, unul dintre cei mai cunoscuti clerici ardeleni, crede ca Romania de azi este una „divizata de interese”, fiind „inraiti unii impotriva celorlalti”, motiv pentru care in 2018, anul Centenarului Marii Uniri, „va trebui sa postim de rautate, de prostie si de mediocritate”.

„Traim intr-o tara cu patimasi negativi, care se bat pe cine sa scoata in strada, pe cine sa se bata cu cine. Cred ca exista si o Romanie paralela, intre toate statele paralele — Romania oamenilor care nu vor decat sa fie verticali. (…) Tot atat de greu ne este sa ramanem uniti, cat ne-a fost sa ne unim. in continuare suntem regionalisti, in continuare ‘ne mistocarim’ unii pe altii, in continuare unii suntem mai buni decat altii. Dar exista o Romanie frumoasa, care trece dincolo de toate aceste absurditati si aceasta este Romania care a murit. Eroii din trecatorile dintre Transilvania si restul regiunilor din tara ne invata ca articularea unei tari se face pe jertfelnicie, nu pe politica”, a declarat preotul Necula luni seara, la vernisajul unei expozitii dedicate anului 1918 la Sibiu.

Constantin Necula, stranepotul unui erou din Primul Razboi Mondial, militeaza pentru refacerea Romaniei Mari.

„Cred ca datoria generatiei 2018 pentru o suta de ani de la Romania Mare este sa refaca Romania Mare, sa nu o mai piticeasca, cu interese obscure si inguste. Sa incerce sa restabileasca, intr-un fel sau altul, macar sa restaureze si sa restarteze ceea ce se poate restaura si ce se poate restarta. Suntem intr-o Romanie divizata astazi, de interese, pusa cap in cap. Suntem vizibil inraiti unii impotriva celorlalti, prin diferite moduri si sisteme de gandire. Important va fi ca la momentul in care Dumnezeu ne va ingadui sa ne apropiem de 1 Decembrie (1918 — n.r.), sa invatam sa traim acest centenar romanesc ca niste romani, nu ca niste straini care vor sa vorbeasca despre o Romanie care a fost. Noi vorbim despre Romania ca despre un obiect al cunoasterii, cu obiectivitate, de departe, pe cand Romania este subiectul iubirii noastre. Fac parte dintr-o familie al carei strabunic si-a pierdut o mana pe front in Primul Razboi Mondial si a primit la schimb, pentru el si copiii sai, o livada in Maramures. (…) Era o Romanie din care nu erai indemnat sa fugi ca sa-ti fie bine”, a spus Constantin Necula.

Acesta este convins ca un „post al rautatii si prostiei” este foarte potrivit pentru romani in 2018.

„Cred ca anul viitor este un an in care va trebui sa postim. Sa postim de rautate si de prostie, de mediocritate. Sa incercam sa facem lucrurile asa cum se fac, adica rugandu-ne mai mult si vorbind mai putin. Cred ca e timpul (…) sa invatam, daca se poate, sa ne respectam profesiunile: sa nu mai punem ingineri la invatamant si invatator la constructia de autostrazi, ca a iesit prost. A fost prima boala din Romania — sa punem neprofesionisti in functii de facatori de minuni — si nu au iesit minunile”, a afirmat Constantin Necula.

Preotul sibian considera ca acest sfarsit de an este unul „greu, este un sfarsit dens, intunecat, suntem incruntati toti pe strada si se schimba lucrurile intr-un ritm in care nu poate sa iti aduca o bucurie, pentru ca se dovedeste insecuritatea politicii sociale pe termen lung”.

Preotul Constantin Necula a participat la vernisajul expozitiei „1918 la Sibiu. Memoria patrimoniului cultural sibian”, unde a sustinut conferinta „2018 — anul unei generatii memorabile”.

Sursa: Agerpres

By: Ovidiu Cercel Tags: , , ,

Rugaciunea deosebit de puternica catre Ingerul Pazitor al vietii tale! Ar putea sa-ti schimbe viata!

In: Spiritualitate

 

Pazeste-ma de caderile in pacate de moarte, ca sa nu pier in deznadejde si sa se bucure vrajmasul! Sfinte ingere, pazitorul si acoperitorul meu cel bun, cu inima zdrobita si cu sufletul indurerat stau dinaintea ta si ma rog. Auzi-ma pe mine, pacatosul rob al lui Hristos, care cu multa cainta si lacrimi amare strig: sa nu pomenesti faradelegile si nedreptatile cu care eu, nevrednicul, te mahnesc in toata vremea, savarsind fapte necuvenite in fata Ziditorului meu Dumnezeu.

Fii milostiv si nu te departa de la mine. Trezeste-ma din somnul pacatului si ajuta-ma cu rugaciunile tale, ca intru pocainta si neprihana sa-mi petrec cealalta vreme a vietii mele. Pazeste-ma de caderile in pacate de moarte, ca sa nu pier in deznadejde si sa nu se bucure vrajmasul de pierzarea mea. in tot locul si in tot ceasul sa-mi stai inainte, rugandu-L pe Domnul Dumnezeul indurarilor sa-mi ierte pacatele pe care le-am savarsit in viata mea cu fapta, cu gandul sau cu vorba.

Iar in infricosatul ceas al mortii tu sa fii langa mine, bunul meu pazitor, alungandu-i pe intunecatii demoni veniti sa infricoseze cutremuratul meu suflet. Apara-ma de cursele lor, cand va fi sa trec prin vamile vazduhului, pentru ca, de tine calauzit si pazit, lumina Raiului sa o vad, unde Sfintii si Puterile ceresti laolalta lauda si preamaresc numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Treimea cea de-o-fiinta si nedespartita, si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Sursa: ortodoxia.me

By: Ovidiu Cercel Tags: , ,

Lectie de viata de la parintele Iosif Trifa! 2 saptamani la rand spune rugaciunea aceasta din doar 4 cuvinte! Este inceputul mantuirii!

In: Dezvoltare Personala, Spiritualitate

Un vestitor al Evangheliei l-a invatat pe un mare pacatos sa-si inceapa indreptarea rostind doua saptamani la rand o rugaciune din doar patru cuvinte: „Doamne, arata-mi inima mea!”. Dupa doua saptamani, l-a aflat plangand cu amar. isi „aflase” inima. Aceasta „aflare” este inceputul mantuirii.

Cu aceasta „aflare” s-a mantuit si vamesul. Cand ai ajuns la „aflarea” aceasta, Duhul Sfant te duce mai departe, in fata iubirii lui Dumnezeu.

Ce este smerenia?

Interesul personal, vietuirea dupa propria voie, multumirea de sine, independenta, neascultarea, anarhismul si altele asemenea ale egoismului reprezinta rasturnarea cugetului smerit, in care se afla locul lui Dumnezeu si al voii dumnezeiesti.

Raspunsul la aceasta intrebare este mai presus de masurile si legile omenesti. Smerenia nu este pur si simplu o virtute sau o bunatate, care sa apartina masurilor si izbanzilor omenesti. Este un lucru si un inteles mai presus de fire, pe care numai luminarea si stralucirea harului dumnezeiesc poate sa o descrie. Smerenia este icoana si chipul insusirilor dumnezeiesti. in chip drept a fost numita de catre cei care au ajuns la indumnezeire „vesmant dumnezeiesc” si „podoaba a dumnezeirii”. Ea este socotita a fi temelia „nemiscarii” spre patimi, pecetea celui desavarsit, locul neschimbabilitatii si multe altele apartin dumnezeiestii atotdesavarsiri.

Dintre cele prin care se manifesta maretia dumnezeiasca nu lipseste buna mireasma a smereniei si in chip drept s-a spus ca „Dumnezeu celor smeriti le da har” (Iacov 4, 6). Zdrobirea firii omenesti a venit prin intrarea blestemului egoismului, a leprei inaltei cugetari, a bolii si a mortii uneltite de diavol. Prin urmare, Dumnezeu cu dreptate „celor mandri le sta impotriva”, iar unde Dumnezeu, Care tine intregul univers, sta impotriva, cine ar putea sa-i faca fata?

in toate insusirile dumnezeiesti atottiitoare coexista si impreuna-merge chipul smerit, pecetluindu-se legea si ratiunea nemiscarii si plinatatii voii dumnezeiesti si a atotmantuitoarei pronii. Dovada plinatatii acestui chip dumnezeiesc este ceea ce El insusi a descoperit, ca este Dumnezeu „smerit cu inima”, si nu numai pe dinafara. Daca Dumnezeu insusi marturiseste ca este „smerit cu inima, nu inseamna aceasta ca smerenia este caracterul fiecarei persoane rationale si, prin urmare, nu este straina de firea noastra, ci ipostasul si locul vietii?

Daca falsificarea faptului de a gandi cineva in chip smerit a zdrobit si a nimicit minunata si preastralucita frumusete si demnitate ingereasca, oare nu inseamna aceasta ca smerenia este caracter si esenta a firii, iar nu forma exterioara sau fatarnicie? Aici se dezleaga problema atotcuprinzatoarei apostazii si a caderii firii omenesti. Orice cadere sau esec are drept inceput si radacina pierderea cugetarii smerite. Interesul personal, vietuirea dupa propria voie, multumirea de sine, independenta, neascultarea, anarhismul si altele asemenea ale egoismului reprezinta rasturnarea cugetului smerit, in care se afla locul lui Dumnezeu si al voii dumnezeiesti.

Daca Dumnezeu descopera lumii ca este in firea Sa smerit, nu ramane nici un semn de intrebare de ce anume smerenia se impune pentru tamaduirea si echilibrarea pervertirii universale. Toti cati, dupa parerea mea, isi simt neputinta si esecul sa recurga grabnic la smerita cugetare si la faptuirea pentru redobandirea celor ce le-am pierdut si sa nu bata campii cu ideologii abstracte si satanice, care nasc moartea.

Milioanele de atleti ai martiriului sangeros si nesangeros din istoria noastra bisericeasca s-au distins prin smerenie, urmandu-L pe preadulcele nostru Mantuitor. Cei ce voiesc sa se intoarca in cetatea cereasca, al carei Ziditor si Creator este Dumnezeu, sa imbratiseze cu statornicie fericita smerita cugetare, care poate sa-i transfigureze si sa-i arate mostenitori ai vesniciei.

Sursa:ortodoxia.me

Adevarul despre postul Craciunului! Inteleptul Socrate: „Cu cat cineva are mai putine nevoi, cu atat se apropie mai mult de Dumnezeu!”

In: Calendar Ortodox, Spiritualitate

 

Postul Nasterii Mantuitorului sau Postul Craciunului, asa cum este cunoscut de catre toti credinciosii este tinut cu strictete de credinciosii in intreaga lume. Prin intermediul acestui post Dumnezeu ne da putinta curatarii trupesti si sufletesti.

Acest post tine 40 de zile, incepand cu data de 15 noiembrie si sfarsind la 25 decembrie, lasand sec in seara Sfantului Filip, pe 14 noiembrie. Totusi, daca aceasta zi cade fie miercurea, fie vinerea, postul incepe inca din seara zilei de 14 noiembrie.

Postul Craciunului este o perioada prielnica de linistire launtrica, de retragere in sine, de autoanaliza, de impacare cu sine si cu ceilalti. O perioada in care omul are prilejul de a-si masura capacitatea de a renunta, de a se abtine atat de la un comportament daunator, cat si de la o alimentatie complicata si peste masura, toate spre un binecuvantat folos sufletesc si trupesc.

Postul este de fapt impunerea vointei noastre asupra poftei naturale a trupului pentru hrana si in special asupra lacomiei si placerii care insotesc de obicei aceasta pofta naturala. Cand cineva reuseste, asadar, prin continua nevointa a postului sa se impuna asupra acestei pofte si sa-si supuna vointa puterii lui rationale, carmuind-o asa cum trebuie, atunci cel ce lupta astfel va putea sa se impuna in chip asemanator si asupra celorlalte patimi irationale chinuitoare care il muncesc zilnic, cum ar fi mania, lacomia, egoismul, mandria, ura, tinerea de minte a raului, lenea si celelalte.

Este bine sa retinem ca postul este, intai de toate, unul spiritual, in timpul caruia este mare nevoie sa ne rugam mai mult, sa ne apropiem mai mult de Dumnezeu, de Biserica, sa ne spovedim, sa ne impartasim, sa oferim ajutor celor in nevoie, sa ascultam mai mult, decat sa vorbim, sa judecam mai putin, sa facem putina introspectie si autoanaliza, spre propria indreptare. Doar in acest fel vom reusi, impreuna cu restrictia alimentara, sa ne bucuram de minunatele beneficii ale postului.

Din punct de vedere alimentar, alegem doar produse de origine vegetala, insa nu oricum si orice. Principalele categorii sunt: legumele, cerealele integrale (ovaz, grau, porumb, orez, hrisca, quinoa, orz, secara), leguminoasele (fasole, linte, naut, bob, soia), nucile, semintele si fructele. Este bine sa avem pe parcursul unei saptamani din fiecare categorie, iar in timpul meselor sa nu ne saturam peste masura.

Preparatele sa fie nepretentioase si simplu gatite. Nicidecum produse de tip fast food, semipreparate sau prajeli. Evitati asa-zisele produse de post, cum sunt multe pateuri din oferta magazinelor. Cititi, totusi, eticheta, caci mai sunt si produse de calitate, mai ales in magazinele de profil (naturiste, plafare, alimente bio). Acestea au de obicei la baza alimente precum semintele, nucile, fasole, linte, naut.

Insa, daca vom cheltui banii pe felurite delicii vegane si raw vegane care se gasesc cu usurinta acum, ne vom satisface prea mult poftele, indepartandu-ne de esenta postului crestin, care inseamna simplitate. Chiar si inteleptul Socrate a spus: „Cu cat cineva are mai putine nevoi, cu atat se apropie mai mult de dumnezeiesc”.

Postul – beneficiile pentru sanatate

Iata care sunt si beneficiile pentru sanatate ale restrictiei calorice din timpul postului:

confera claritate, putere de concentrare, imbunatateste performanta intelectuala;
creste imunitatea;
sprijina functia de detoxifiere a organelor specifice;
curata intestinele;
protejeaza fata de diverse boli;
ajuta la pierderea kilogramelor in plus;
creste calitatea somnului.
Postul este cu adevarat datator de bine, doar atunci cand il tinem din proprie convingere si cu bucurie, fara a ne simti oarecum obligati sau frustrati din cauza restrictiei. Iar daca tot alegem sa ne departam de carnuri, sa fim atenti sa nu muscam nici din semenii nostri!

Sa tinem, deci, acest post, fiecare dupa putinta, astfel ca discernamantul si infranarea in toate, sa ne reechilibreze, atat din punct de vedere emotional, mental, cat si al sanatatii trupesti.

Rugaciunea din postul Craciunului care aduce liniste si spor in casa!

In: Calendar Ortodox, Spiritualitate

 

Una din cele mai asteptate sarbatori din an, Nasterea Mantuitorului, este precedata de un post de 40 de zile, in care pe langa abtinerea de la preparate de dulce, credinciosul trebuie sa-si manifeste credinta prin citirea de rugaciuni.

Aceasta rugaciune trebuie spusa de orice persoana, in fiecare zi, cu multa credinta si inima curata, iar urmarile nu vor inceta sa se arate…

„Dumnezeul nostru, nadejdea tuturor marginilor pamantului si a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai inainte ai intocmit, prin Legea Ta Veche si Noua aceste zile de post, la care ne-ai invrednicit sa ajungem acum, pe Tine Te laudam si tie ne rugam: intareste-ne cu puterea Ta, ca sa ne nevoim intru ele cu sarguinta, spre marirea numelui Tau celui sfant si spre iertarea pacatelor noastre, spre omorarea patimilor si spre biruinta asupra pacatului; ca impreuna cu Tine rastignindu-ne si ingropandu-ne, sa ne ridicam din faptele cele moarte si sa petrecem cu bunaplacere inaintea Ta in toate zilele vietii noastre. Ca tie se cuvine a ne milui si a ne mantui pe noi, Hristoase Dumnezeule si tie slava inaltam, impreuna si Celui fara de inceput al Tau Parinte, si Preasfantului si bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!”.

De asemenea, cei care nu stiu carte sau cei plecati in calatorie, sa spuna de cate 33 de ori rugaciunea Tatal nostru, dimineata, seara si la miezul noptii.

Nu in ultimul rand, in Postul Craciunului se citeste Acatistul Nasterii Domnului.

Sursa: Secretele