Toti crestinii fac greseala asta! Ce trebuie sa faci la disparitia persoanelor dragi!

In: Spiritualitate

Se spune ca nimic pe aceasta lume nu se infaptuieste fara stirea si acordul lui Dumnezeu. In tot ceea ce ni se poate intampla este inclusa si moartea celor dragi. Daca este oarecum firesc sa se intample ca parintii sa ne paraseasca inainte, adica intra in legea firii ca ei sa plece primii,ce se intampla, insa,cand copiii mor si raman parintii in urma lor neconsolati?

Nu este usor sa acceptam o astfel de pierdere. Orice persoana draga noua ne va lipsi,ne va fi dor de ea, amintirile ne vor bantui mereu ca niste dureri care nu isi gasesc leacul…,dar copiii inseamna enorm de mult pentru cei care le-au dat viata.

Ar trebui,poate,sa incepem prin a analiza ce anume se intampla in sufletul nostru cand ne moare cineva drag.Stim ca nu vom mai putea vedea acea persoana niciodata,ca nu o vom mai auzi,ca nu o vom mai putea strange in brate, ca nu ii vom mai putea auzi soaptele. Dupa cum observam,toate aceste argumente ne privesc doar pe noi, pleaca de la noi spre persoana care tocmai a decedat.

Persoana care pleaca isi incheie calatoria,se elibereaza si pleaca spre imparatia lui Dumnezeu. Poate ca pentru ea este o eliberare (cand a fost in mari suferinte fizice,de exemplu),poate ca isi doreste sa vada pe cei dragi plecati din aceasta lume (cartile sfinte spun ca ne vom putea intalni, dupa moartea noastra, parintii decedati,bunicii,fratii etc), poate ca stie ca atat i-a fost sa fie aici si este perfect impacata cu plecarea.

Sunt si cazuri cand,evident, se simt regretele despartirii definitive( pe pamant) si atunci, despartirea devine foarte dureroasa pentru toata lumea.

Revenim la afirmatia cu care am inceput,aceea ca absolut totul se face cu stirea si acordul Tatalui nostru Ceresc. Orice impotrivire,orice gest de nemultumire,orice lacrima este impotriva vointei Lui. Prin urmare, daca intelegem acest adevar simplu, acela ca toate cate se petrec sunt spre binele nostru, atunci ne va fi mult mai usor sa accceptam totul, inclusiv moartea copiilor nostri.

Pe de alta parte, se spune ca persoanele care au decedat au posibilitatea (sufletul lor) sa vada ce se intampla cu cei ramasi pe pamant. Tristetea si durerea nu le este de nici un ajutor,ba mai mult,le creeaza suferinta. Nu se pot bucura sa vada ca familia lor sufera in continuu. Din punct de vedere al credintei ortodoxe, vointa lui Dumnezeu este mai presus de orice si acceptarea tuturor situatiilor de durere si despartire aduce mila din partea divinitatii,care va interveni in alinarea suferintei,cu conditia ca nu suntem razvratiti.

Daca la acest fapt adaugam si o rugaciune prin care ii cerem Tatalui Ceresc sa ne ajute sa intelegem care a fost rostul disparitiei copilului nostru,de exemplu, El ne va arata. in ceea ce ii priveste strict pe copiii nostri,nu trebuie sa uitam ca ei nu sunt copiii nostri,sunt ai lui Dumnezeu si ei au menirea lor, viata lor si crucea lor de dus. Noi, parintii,am fost uneltele lui Dumnezeu sa ii aducem pe lume,dar ei sunt intotdeauna ai Lui,nu ai nostri !

Prin urmare,faca-se voia lui Dumnezeu in toate !

Sursa: Secretele

By: Ovidiu Cercel Tags: , , ,

Un fizician rus a studiat 10 ani puterea rugaciunii Tatal Nostru inainte de masa! Rezultatul te va pune pe ganduri

In: Spiritualitate

Oamenii de stiinta rusi sustin ca au dovedit printr-un experiment care sunt miracolele rugaciunii si semnului crucii facute inainte de masa, spunand ca gestul facut de orice credincios sau necredincios, poate purifica mancarea si apa!

Fizicianul Angelina Malakhovskaya a spus ca obiceiul facerii semnului crucii deasupra mancarii si bauturii, inainte de masa, are un profund sens mistic, mancarea fiind astfel purificata.

Puterea semnului crucii a fost studiat timp de 10 ani de catre cercetatoarea Malakhovskaya. Ea, alaturi de alti cercetatori, au studiat impactul rugaciunii „Tatal nostru” si al semnului crucii asupra bacteriilor patogene, luand mostre de apa din diferite surse – fantani, rauri, lacuri.

S-a observat faptul ca toate mostrele de apa contineau anumite bacterii inainte de a se rosti rugaciunea domneasca si a se face semnul crucii asupra apei. Dupa efectuarea acestor obiceiuri s-a observat ca numarul de bacterii daunatoare a scazut de sapte, zece, sute chiar mii de ori.

Rugaciunea a fost spusa atat de credinciosi, cat si de necredinciosi, iar numarul bacteriilor a scazut indiferent de cine a fost spusa rugaciunea.

Efectele beneficie nu se manifesta doar asupra apei, ci si a oamenilor, stabilindu-se ca presiunea sangelui tuturor celor supusi la teste s-a imbunatatit.

Rezultatele pozitive ale testelor sunt obtinute doar daca semnul crucii este facut corespunzator, in caz contrar daca este facut necorespunzator si fara sa se atinga punctele cheie de pe corp, rezultatele testelor sunt mai slabe sau chiar absente.

Sa luam aminte chiar de la Parintele Arsenie Boca: „Fa cruce pe tot ce mananci si bei, fie ea si otravita, crucea anuleaza tot.”

Sursa: Secretele

By: Ovidiu Cercel Tags: , , ,

Mare sarbatoare pentru toti crestinii! Este ziua impacarii! Ce este interzis astazi!

In: Calendar Ortodox, Spiritualitate

In fiecare an, pe data de 30 ianuarie, sunt praznuiti Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz si Ioan Gura de Aur. Aceasta sarbatoare semnifica unitatea crestinilor. Dupa ani de dispute intre comunitatile crestine, pe tema – cine este mai mare ca teolog dintre cei trei ierarhi, s-a hotarat in urma visului pe care l-a avut episcopul Ioan al Evhaitelor, in timpul imparatului bizantin Alexios I Comnenul (1081-1118), ca 30 ianuarie sa fie ziua de cinstire comuna a celor trei ierarhi.

Pentru a recunoaste valoarea teologica a Sfintilor Trei Ierarhi, prin hotararea luata la Atena, la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936, Sfintii Trei Ierarhi au devenit patronii spirituali ai institutiilor de invatamant teologic ortodox din intreaga lume.

In ziua de 30 ianuarie, cei trei ierarhi, considerati de posteritate ca fiind cei mai mari invatatori si pastori din istoria crestinatatii si modele de viata duhovniceasca, sunt sarbatoriti cu mare fast in lacasurile crestine din intreaga lume. Odata cu darul “talmacirii” Sfintelor Scripturi, cei trei ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur au urcat si inalta treapta a arhieriei si credintei crestine. De atunci, invatatura lor ortodoxa se pastreaza pana in zilele noastre, asa cum a fost desavarsita de ei.

De aceea, secolul al IV-lea al erei crestine este denumit “Secolul de aur al crestinismului”. Ierarhii i-au cerut in vis unui episcop sa fie praznuiti impreuna In secolul al XI -lea, la Constantinopol a inceput disputa referitoare la faima celor Trei Ierarhi. Pentru prima data, crestinii si-au pus intrebarea: ”Care este cel mai mare dintre cei Trei ierahi?” Disputele au continuat ani in sir pana cand, ierarhii i-au aparut pe rand, in vis, episcopului Euhaitelor, Sfantul Ioan Mauropous.

In anul 1084, acelasi episcop i-a visat pe cei trei ierarhi impreuna. Acestia l-au rugat sa le oranduiasca o singura zi de praznuire, pentru ca nevointa lor, cat au fost in viata, a urmarit acelasi scop: sa-i impace pe oameni si sa aduca in lume pacea si unirea.

“Dupa cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem si nici o vrajba nu este intre noi. Fiecare dintre noi, la timpul sau, indemnati de Duhul Sfant, am scris invataturi pentru mantuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfant, asa am invatat. Nu este intre noi unul intai si altul al doilea. De chemi pe unul, vin si ceilalti doi. Drept aceea, sculandu-te, porunceste celor ce se invrajbesc, sa nu se mai certe pentru noi. Ca nevointa noastra, cat am fost in viata si dupa moarte, a fost sa impacam pe oameni si sa aducem in lume pace si unire. Impreuneaza-ne, dar facandu-ne praznic la cate trei intr-o singura zi si instiinteaza cu aceasta pe crestini ca noi, in fata lui Dumnezeu, una suntem.”

La sate se obisnuieste ca in aceasta zi de sarbatoare inchinata celor trei sfinti sa se faca praznice de pomenire a mortilor din familiile credinciosilor, iar fetele tinere se roaga si tin post o avea o casnicie fericita. Tot traditia populara mai spune ca cine va lucra in aceasta zi, nu-i va merge bine „in ale casei” si poate sa orbeasca. Se crede ca pe 30 ianuarie incepe sa incolteasca graul care nu a incoltit din toamna. In traditia populara se spune ca de astazi se schimba vremea. De-acum, se zice ca „se stramba partiile”, iar vremea da spre primavara. Daca stresinile curg, primavara va fi friguroasa, daca e ger, vara va fi calduroasa.

Sarbatoarea reconcilierii: Praznicul Celor Trei Ierarhi este o sarbatoare dedicata reconcilierii; acum se impaca rudele dupa lungi dispute, iar toate proiectele comune concepute in aceasta zi vor aduce prosperitate in caminul acestora.

Praznicul trebuie respectat cu sfintenie: In aceasta zi nu se fac treburi casnice: nu se spala rufe si nu se matura in gospodarie pentru a evita pericolul de inec, de intamplari violente si de infirmitate.

In ziua sarbatorii nu se instraineaza lucruri din casa: Potrivit tarditiei, in ziua praznicului nu este bine sa imprumutam lucruri din casa pentru a proteja caminul de paguba.

Ofrande pentru mortii neimpartasiti: In numeroase zone din tara, se impart ofrande pentru mortii neimpartasiti :gospodinele fac coliva, merg la biserica s-o sfinteasca si apoi impart ofrande cu coliva, cu fructe si peste la trei barbati, in memoria rudelor decedate in familie.

Mamele se roaga pentru norocul fetelor de maritat: In ziua praznicului, fiecare mama care are o fata de maritat respecta sarbatoarea: nu presteaza munci gospodaresti si se roaga la biserica pentru norocul fiicei sale.

Sfantul Grigorie Teologul este aparatorul vaduvelor: Vaduvele care au probleme financiare, de sanatate sau sunt inconjurate de dusmani aprigi, trebuie sa se roage si sa ceara ajutor Sfantului Grigorie, cel care, de secole, este aparatorul lor dovedit. Gospodina care nu respecta sarbatoarea, spala rufe si arunca laturi in curtea casei, dupa ce a impartit ofrande pentru morti, ramane vaduva.

Un praznic de iertare pentru pacatul avortului: In ziua praznicului, femeile care au pacatuit facand un avort, trebuie sa respecte sarbatoarea: sa faca pomeniri si sa imparta ofrande; prin acest ritual ele pot fi iertate pentru marele lor pacat.

Pelerinaje in lacasuri de hram: In ziua de praznuire a celor Trei Ierarhi sunt benefice pelerinajele in lacasurile de cult, care poarta hramul Celor Trei Sfinti. Tot in aceasta zi, este bine sa fie ajutati copiii saraci, care doresc sa devina preoti.

Un sfant parinte a intrebat Diavolul daca sunt mai multi barbati sau mai multe femei in iad! Raspunsul te va pune pe ganduri!

In: Spiritualitate

Intr-o carte bisericeasca numita Patericul se povesteste ca un sfant parinte l-a legat pe un diavol ce venise la el sa-l ispiteasca sa nu poata pleca pana nu-i va spune unele amanunte; printre altele l-a intrebat sfantul parinte pe diavol, de care suflete sunt mai multe in iad, de femei sau barbati?

Diavolul i-a spus ca sunt mai multe femei.

”Si l-a intrebat sfantul: Dar pentru ce sunt mai multe femei in iad, caci la biserica sunt femei mai multe? Iar diavolul i-a raspuns: sunt intr-adevar la biserica mai multe, dar degeaba, deoarece pentru trei feluri de pacate sunt mai multe femei in iad.

in primul rand pentru pacatul mandriei, caci ele sunt cele mai bune curse ale noastre cu care lucram si le invatam cum sa se impodobeasca si cum sa atraga barbatii in pacatul desfranarii. in al doilea rand, pentru ca ele sunt foarte bune de gura si prin ele facem noi cele mai bune certuri, paraciuni, spargeri de case si tot prin ele lucram si farmecele, spurcand sufletele si trupurile oamenilor; adevarat este ca femeile se ocupa mai mult cu descantatul, cu vrajile, cu ghicitul, alearga pe la aceste ghicitoare.

in al treilea rand, dupa ce au facut fara frica si rusine toate acestea, cand se duc la spovedanie nu se spovedesc cu sinceritate si nu spun pacatul asa cum l-au facut. Se spovedesc spunand pacatele ca si cand n-ar fi ele de vina, arunca vina ori pe barbatii lor, ori pe vecinii lor, sau pe copii ori pe altcineva, pentru ca asa le invatam noi, zice diavolul si le dam rusine ca sa ramana nespovedite cum trebuie, cu pacatele neiertate, sau chiar dublate. Iar cand le iese sufletul, vin in ghearele noastre caci nu s-au spovedit cum trebuie. Iata de ce sunt mai multe femei in iad, a zis diavolul. Frati crestini, sa luam aminte sa nu ne inselam singuri, ca daca ne-am pierdut sufletul, am pierdut tot, scrie ganduridinierusalim.

By: Ovidiu Cercel Tags: , , ,

Atentie, romance! Ce spune Biserica despre cezariana! Raspunsul te va pune pe ganduri!

In: Spiritualitate

Aducerea copilului la lumina lumii printr-o operatie cezariana nu este o nastere fireasca, ci este doar o operatie in cadrul unei conjuncturi nefavorabile din punct de vedere medical.

Insa nasterea fireasca presupune implicarea fizica si emotionala a mamei in acest proces. In timpul unei nasteri mama este cea care se dedica si sufera, depunand cel mai mare efort, medicii avand o implicare secundara. Pe cand, la o operatie cezariana viitoarea mama nu participa atat de intens, putand cel mult sa-si faca griji, dar neputand interveni in niciun fel la venirea pe lume a bebelusului.

Iata ce spune Mantuitorul Hristos despre acest subiect:

„Femeia, cand e sa nasca, se intristeaza, fiindca a sosit ceasul ei; dar dupa ce a nascut copilul, nu-si mai aduce aminte de durere, pentru bucuria ca s-a nascut om in lume.” (Ioan 16, 21)

Conform statisticilor, in 1970, operatiile de cezariana reprezentau 5% din numarul de nasteri din intreaga lume, insa, in 2002, procentul crescuse la 26, informeaza ziarullumina.ro. Un alt studiu efectuat in SUA releva o rata a cezarienelor, pentru anul 2004, de 29,1%, iar in 2006, una din trei mame a adus pe lume copilul prin cezariana.

Romania sta destul de prost la capitolul statistici oficiale. Totusi, se estimeaza ca in perioada ianuarie-august 2005, una din cinci nasteri a fost prin operatie de cezariana. Fara a consulta vreo statistica, daca ne uitam in jurul nostru, ne putem da seama ca numarul acestor interventii chirurgicale a crescut in ultimii ani. Cele mai multe mamici ajung sa opteze pentru operatia de cezariana, desi nu au nici o problema medicala pentru a naste natural. in aceste conditii, si medicii ginecologi din Romania tind sa se specializeze in astfel de operatii, in defavoarea nasterilor normale. Femeile care apeleaza la cezariana sunt, de cele mai multe ori, speriate de travaliul chinuitor al unei nasteri naturale, insa nu se gandesc la repercusiunile emotionale pe care le poate simti pruncul dupa o astfel de interventie.
Despre efectele emotional-afective ale pruncului adus pe lume prin operatia de cezariana ne-a vorbit prof. psiholog Taisia Trica, directoarea Centrului de Asistenta Psihopedagogica din Buzau: „Nasterea prin cezariana este o interventie chirurgicala majora, care ar trebui recomandata numai in cazuri de exceptie, cand viata mamei sau a bebelusului este in pericol. Pentru nou-nascut, riscurile asociate nasterii prin cezariana sunt atat de natura fizica, cat si emotionala. Un bebelus nascut astfel (mai ales fara travaliu) se deosebeste fiziologic de unul nascut pe cale vaginala. Cezariana electiva (la cerere) se face cu o saptamana sau chiar mai mult inaintea datei probabile a nasterii, bebelusul putand fi fortat sa vina pe lume astfel chiar cu o luna inainte de termenul la care el ar fi dat singur semnalul ca este pregatit (prin declansarea contractiilor). De aici, si o vulnerabilitate mai mare de adaptare la noul mediu de dupa nastere. Este de netagaduit, in lumina cunostintelor psihologice si pediatrice de astazi, ca bebelusul experimenteaza la nastere o multitudine de senzatii ca durere, frig, foame, zgomote si lumini prea puternice, cadere in gol, manipulare tactila grosiera si mai ales o angoasa teribila in urma separarii de mama, pe care o percepe ca parte a corpului sau si de care este despartit in mod brutal si pentru mai mult timp in cazul operatiei de cezariana. intarzierea sau lipsa contactului piele pe piele, dupa nastere, duce la cresterea nivelului hormonilor de stres, care au un efect inhibator asupra sistemului imunitar, la reprize mai lungi de plans si dificultati de reglare a temperaturii.”

Nasterea naturala, o asteptare vegheata de insusi Dumnezeu

Pr. Paul Negoita, de la Biserica „Sfantul Apostol Andrei”, ne-a vorbit despre cum priveste Biserica problema nasterii prin cezariana si despre beneficiile aducerii pe lume a pruncilor pe cale naturala:

„in timpurile moderne, tehnica si stiinta au evoluat, insa aceasta evolutie, de multe ori, nu a fost insotita si de aspectul moral. Cercetarea in domeniul stiintelor medicale a creat in diferite sfere cresterea confortului personal si diferite mijloace de eliminare totala sau partiala a durerii. Nasterea unui copil este un moment important in viata oricarei familii, fiind pregatit cu foarte multa grija de toti membrii, in colaborare cu medicul. in Romania, numarul copiilor nascuti prin cezariana este in continua crestere deoarece, din motive de comoditate sau din alt fel de motive, unii medici recomanda obsedant aceasta forma de nastere. Aducerea pe lume a unui copil este insa un act natural, iar Dumnezeu a creat femeia cu capacitatea de a face fata acestui moment, beneficiind totodata de toate efectele fiziologice ale unei asemenea nasteri. De aceea, medicul are o mare raspundere a recomandarii pe care o face. Nasterea naturala nu poate fi privita ca un chin inutil prin care femeia trebuie sa treaca, ci ca un moment al implinirii unei asteptari pe care insusi Dumnezeu, cel ce binecuvanteaza intreaga faptura, o vegheaza prin legile naturale sadite in fiinta umana, dar si prin pronia divina. De aceea, atunci cand conditiile fizice ale unei nasteri naturale sunt indeplinite, darul lui Dumnezeu de a naste prunci in chip firesc, bucuria intalnirii directe cu viata care a pulsat noua luni de zile in interior, intr-un moment daruit de Dumnezeu, evitand aparitia pruncului intr-o stare de inconstienta a mamei, stare creata de anestezie, parcurgerea pana la final a sarcinii sunt tot atatea motive care pot constitui argumente pentru nasterea naturala. Cezariana trebuie sa ramana doar o solutie alternativa la care mama poate apela in conditii exceptionale, cand este neaparat necesar. Din pacate, in ultima perioada, nasterea naturala este o exceptie, iar cezariana, destinata cazurilor medicale, a devenit o regula impusa, si nu propusa ca o solutie care ar putea rezolva anumite insuficiente fizice”.

By: Ovidiu Cercel Tags: , , , ,

Greselile romanilor cand aprind lumanarea la Biserica! Tu ce spui in gand cand faci asta!

In: Spiritualitate

Omul in general, nu doar crestinul, este atras de lucruri care vin din sfera magiei, superstitiei, a fabulosului. Astfel, si in randul anumitor crestini apar cateva practici bolnave, care dauneaza grav sanatatii crestin-ortodoxe. Ne e dat sa descoperim brosuri, pliante si xeroxuri cu sfaturi si invataturi eronate despre trairea vietii duhovnicesti.

Dintre acestea amintim:

– sa aprinzi candela in casa ca ingerul candelei sa vegheze casa;

– cand aprinzi candela sau lumanarea sa-ti pui o dorinta;

– candela sa fie aprinsa 24 de ore;

– sa aprinzi in fiecare zi un numar fix de lumanari;

– daca cineva iti face vreun rau, sa-i scrii numele pe un biletel si sa-l arzi in flacara unei candele;

– in fiecare zi sa dai un numar fix de pachete cu diferite alimente;

– la necaz sa arzi lumanarile invers si altele de felul acesta.

Daca studiem mai in adanc aceste situatii, vedem ca sunt nu numai practici daunatoare, ci contin si invataturi cu totul straine de adevarul crestin. in primul caz, „ingerul candelei” nu exista, caci ingerii se daruiesc spre ocrotire doar fiintelor vii. Legat de faptul punerii unei dorinte atunci cand aprinzi candela, subliniem ca Ortodoxia nu traieste din si cu dorinte, ci atunci cand aprinzi candela te inchini si faci rugaciuni, deci trebuie sa inlocuim dorinta cu rugaciunea, pentru ca Dumnezeu cauta doar spre rugaciunea sincera, scrie ziarul Bisericii.

Iarasi, scrierea numelui intr-un biletel si arderea in flacara candelei este un gest de batjocorire a importantei crestine a candelei si duce la savarsirea unui mare pacat, acela de a dori raul cuiva si nu indreptarea lui. Nu cumva Hristos a spus sa iubesti pe vrajmasi?! Atunci, cum poti cauta in lucrurile sfinte metode care schimba rolul si folosul acestora? Cu siguranta, Dumnezeu nu cauta la rautatea omului, ci asteapta indreptarea lui.

Arderea lumanarilor invers, cu partea de sus in jos, este un lucru absolut gresit, caci lumanarea este simbol al jertfei si rugaciunii curate. Acest lucru nu schimba cu nimic situatia, caci lumanarea avand fitil de sus pana jos, tot va arde, chiar daca ii este schimbata pozitia. in legatura cu numarul fix de pachete sau de lumanari, subliniem faptul ca nimeni si nimic nu poate conditiona facerea de bine sau milostenia. Cand daruiesti ceva, nu conteaza numarul si cantitatea, ci credinta si dragostea cu care le imparti.

Iata, asadar, lucruri care nu aduc nici un folos pentru ca sunt utilizate in mod gresit si aduc paguba credintei si practicii credintei.

By: Ovidiu Cercel Tags: , , ,

Anuntul cutremurator al parintelui Ilie CLEOPA despre pacatele romanilor! Care este cel mai urat pacat inaintea lui Dumnezeu!

In: Spiritualitate

Unul din cei mai mari duhovnici ai Romaniei, parintele Cleopa, dezvaluie care sunt cele mai grave pacate pe care le poate savarsi un crestin.

„Dupa invatatura Sfintei Scripturi, pacatul este calcarea cu buna stiinta si de bunavoie a voii lui Dumnezeu. El se mai numeste si faradelege („invatatura de Credinta Ortodoxa“, pag. 426; Romani 5, 13; Iacob 2, 9; Isaia 49, 12-13 ). Radacina pacatului este pofta care ispiteste pe om (Iacob 1, 13-15). Pacatul atrage mania lui Dumnezeu asupra omului fiindca „pacatul este uraciune inaintea lui Dumnezeu“ (Deuteronom 17, 25; Pilde 3, 32). Pacatul atrage mania lui Dumnezeu asupra omului, deoarece „pacatosii sunt vrajmasi ai lui Dumnezeu“ (Iov 21, 17; Ieremia 21, 14; Psalm 20, 8-10; 78, 6; Isaia 10, 6), scrie ziarul Bisericii.

in cate feluri se impart pacatele si care sunt pacatele mai greu de vindecat?

Sfantul Ioan Evanghelistul imparte pacatele in doua: pacate de moarte si pacate care nu sunt de moarte (I Ioan 5, 16-17). Tot el imparte pacatele de moarte in trei mari grupe: pofta trupului, pofta ochiului si trufia vietii (I Ioan 2, 16). Sfintii Parinti impart pacatele de moarte in trei mari grupe: pacatele capitale, in numar de sapte; pacate strigatoare la cer, care sunt mult mai grave, precum: uciderea, pruncuciderea, asuprirea saracilor, rapirea avutului altora, uciderea aproapelui etc; pacate impotriva Duhului Sfant. Acestea sunt cele mai grave pacate facute de oameni pe pamant, pentru ca hulesc pe Dumnezeu si alunga harul Duhului Sfant de la om. Dintre acestea amintim: necredinta in Dumnezeu, apostazia (lepadarea de credinta), eresul, secta, deznadejdea, sinuciderea, ura de om pana la moarte, prea marea incredere in Dumnezeu, injuraturile etc. Cele dintai se numesc „pacate capitale“ pentru ca sunt cele mai numeroase si stapanesc pe cei mai multi oameni. Cele de-al doilea se numesc „strigatoare la cer“ pentru ca striga si cer de la Dumnezeu pedeapsa omului inca in viata.

Care este cel mai urat pacat inaintea lui Dumnezeu?

Cel mai urat pacat inaintea lui Dumnezeu este pacatul mandriei, caci acesta a facut pe ingeri diavoli, dupa cum si smerenia „poate face din diavoli ingeri“, spune parintele Ilie Cleopa.

By: Ovidiu Cercel Tags: , , ,

Balta din Romania in care sangele iti ingheata in vene! Animalele evita locul! Aici ar fi fost decapitat Vlad Tepes!

In: Spiritualitate

Lumea in care traim ascunde multe locuri si fenomene misterioase, cu taine inca nedescifrate de catre stiinta si care au dat nastere unor legende.

Si tara noastra este „gazda” unor astfel de locuri, invaluite intr-o aura de mister, ale caror povesti au facut inconjurul lumii, desi poate noua ne sunt mai putin cunoscute.

Unul dintre ele este “Iazul Vrajitoarelor”, o balta impresurata de legende, aflata la o aruncatura de bat de Bucuresti, langa Cernica, in padurea Boldu-Creteasca.

Desi in aparenta mica intindere de apa de 5 metri diametru nu are nimic special, in realitate fenomene ciudate, inexplicabile au fost observate in jurul acestei balti.

Locul este cunoscut si frecventat indeosebi de vrajitoarele care practica magia neagra, de aici si numele de ” Iazul Vrajitoarelor”. Potrivit superstitiilor, in fiecare an, de Sfantul Gheorghe, de Sanziene si de Sfantul Andrei, in acest loc se deschid portile spre alte taramuri, ceea ce face ca orice vraja sau blestem sa se implinesca. Mai mult decat atat, se spune ca femeile insarcinate, care vroiau sa scape de sarcina, veneau la balta si, dupa ce intrau cateva minute in apa pierdeau imediat sarcina, practica confirmata si de localnici.

Desi balta are o adancime de numai un metru si jumatate si nu isi modifica niciodata dimensiunile, indiferent de conditiile climatice, unii locuitori sustin legenda conform careia aceasta nu ar avea fund si orice obiect aruncat acolo dispare fara urma. Tonele de moloz care au fost aruncate aici de autoritatile comuniste, dupa cutremurul din 1977 pentru a scapa de ramasitele cladirilor distruse au fost parca inghitite de balta, ceea ce pare sa intareasca spusele legendei, scrie antenasatelor.

Un alt fenomen ciudat este acela ca nu exista vietati in apa si toate animalele evita acest loc.

In jurul secretelor acestui lac s-au tesut de-a lungul timpului o serie de povesti stranii si legende, insa cea mai cunoscuta, confirmata si de batrani este legenda legata de sfarsitul lui Vlad tepes.

Se spune ca aici ar fi fost ucis si decapitat domnitorul Vlad Tepes, dupa ce a fost tradat de boieri. Istoricii nu au stabilit insa, cu exactitate data si locul mortii temutului voievod.

Cert este ca, pana in anul 1955, pe locul unde se presupune ca a fost ucis si decapitat Vlad tepes, fusese un monument sculptural care reprezenta Ordinul Dragonului si evoca meritele voievodului in lupta cu turcii. Dupa 1955, monumentul a disparut fara urma, lasand in urma padurea si aceasta misterioasa balta care continua sa-i inspaimante pe oameni, prin fenomenele ciudate care se petrec in acea zona.

Taina ignorata de romani! Este mai puternica decat acatistele

In: Spiritualitate

Trebuie sa spunem adevarul pana la capat: molitfele, dezlegarile, „acatistele”, sfestaniile s.a. nu pot inlocui Sfanta Liturghie si Sfintele Taine.

Pe parcursul anilor de preotie ne-am confruntat adesea cu solicitari insistente din partea anumitor credinciosi pentru dezlegari, molitfe, citiri de „acatiste”, sfestanii la domiciliu etc., cu scopul marturisit de a scapa de un anume necaz, de a li se implini diferite doleante etc.

Am constatat ca majoritatea nu aveau legaturi cu Biserica decat ocazional. Nici vorba de Sfanta Liturghie, Spovedanie, impartasanie… Ei stiau doar ca trebuie sa prezinte preotului „acatistul”, sa li se citeasca „ceva”, sa dea banutul si sa plece linistiti la treburile lor, cu incredintarea ca si-au facut datoria in fata lui Dumnezeu si ca li se va implini cererea in cel mai scurt timp, scrie Ziarullumina.ro.

Ne-am dat seama, astfel, ca era nevoie de o catehizare ad-hoc, fie cat de scurta, in incercarea de a-i lamuri ca acest mod de a „rezolva” cu Biserica si preotul este de-a dreptul comercial si, in cele din urma, ineficient. A considera, bunaoara, ca „Molitfele Sfantului Vasile cel Mare” sunt mai importante decat Liturghia si ca pot „rezolva” automat raul din viata si casa cuiva este o mare inselare.

Nu trebuie, totusi, sa avansam ideea ca dezlegarile, molitfele etc., chiar savarsite ocazional, ar fi lipsite total de valoare, mai ales atunci cand crestinul necajit vine cu multa credinta si nadejde la preot. Dar a ne limita doar la cele cateva minute de „slujba” este extrem de putin, fata de multitudinea problemelor pe care le au bietii oameni, adesea dramatice.

Din punct de vedere liturgic si duhovnicesc, se recomanda, asadar, un „tratament” complet, pentru ca nici la medic, se stie, ingrijirea unui bolnav nu se limiteaza doar la o simpla consultatie. Practic, credinciosii „rupti” de Biserica trebuie convinsi, intai de toate, sa se ataseze de Sfanta Liturghie. in acelasi timp, sa se pregateasca de Spovedanie, cu post si rugaciune, pe masura puterilor personale, desigur. Spovedania le va fi, apoi, de mare ajutor! Dupa ani in sir de pacate si, adesea, mari intinaciuni, sufletul este curatat si capata putere sa lumineze intreaga lor fiinta. Pasul urmator trebuie sa vizeze neaparat pregatirea pentru impartasanie, intrucat numai impartasindu-se crestinul poate intra in deplina comuniune cu Mantuitorul Iisus Hristos si cu Biserica intemeiata de El.

Trebuie sa spunem adevarul pana la capat: molitfele, dezlegarile, „acatistele”, sfestaniile s.a. nu pot inlocui Sfanta Liturghie si Sfintele Taine. in consecinta, nu pot nici sa ofere sprijinul izbavitor pe care-l asteapta credinciosul aflat in necaz. in schimb, pentru crestinul care participa constant la Sfanta Liturghie si beneficiaza de Sfintelor Taine, in special Spovedania si impartasania periodica, celelalte slujbe aduc mult spor de har si reprezinta, adesea, o calda mangaiere de moment.

Ar fi nedrept, insa, daca am plasa doar in raspunderea credinciosilor mai putin catehizati obiceiul preferintelor exagerate pentru molitfe si dezlegari ocazionale, rupte de viata liturgica a Bisericii… Noi, preotii, gresim mai mult decat ei daca le alimentam aceste obiceiuri, insotite de sperante desarte, intrand in „jocul” credinciosului grabit si „fara de Biserica”, dispus la un schimb mercantil cu Dumnezeu, gata sa-si continue nestingherit, apoi, viata paganeasca de mai-nainte.

By: Ovidiu Cercel Tags: , , , ,

Grupa de sange care iti da puteri nebanuite! Vezi daca si tu o ai!

In: Spiritualitate

Studiile arata ca persoanelor cu RH negativ le lipseste factorul rhesus, o substanta proteica prezenta in globulele rosii. Teoriile arata ca aceste persoane pot proveni dintr-o alta lume.

Altii cred ca sunt ingeri pe pamant, proveniti dintr-o rasa superioara. Un lucru este cert, persoanele cu Rh negativ sunt unice si diferite…..

O persoana cu Rh negativ de grupa 0, poate dona sange oricarei persoane, insa daca au nevoie ei de sange, pot primii numai de la cei cu Rh negativ de grupa 0.

Aceste persoane reprezinta doar 15% din populatie globului si provin mai ales din Europa.

Teoriile arata astfel:

– Cele patru grupe de sange sunt: A, B, AB si O.

– Diferenta dintre fiecare tip depinde de proteinele din sange, insa atunci cand vine vorba de Rh negativ, nu se poate vorbi despre aceste proteine.

Intrebarea este de unde provin aceste persoane?

Daca ne intoarcem cu 35,000 de ani in urma, acest tip de sange este strans legat de anumite triburi.

Europenii au cea mai mare incidenta cu acest tip de sange si doar 3% dintre africani si americani il au. In ceea ce priveste asiaticii ei detin doar un procent de 1%.

Persoanele cu acest tip de sange prezinta urmatoarele carcteristici: au un IQ crescut, au o temperatura a corpului mai scazuta, sunt sensibile la caldura si au ochii caprui.

Acest tip de sange este si mai misterios cand vine vorba de femeile insarcinate. Aceste femei au probleme mari pe timpul sarcinii, deoarece corpul lor ataca pur si simplu fetusul. De aceea le si prescrie un tratament specific.

De ce ar ataca organismul fetusul?

Aici apare o alta teorie, este posibil sa fie influenta unei rase superioare care nu este de pe Pamant.

Ceea ce este si mai ciudat este faptul ca aproape orice persoana care relateaza intalniri cu fiinte superioare are acest Rh negativ. Poate ca in vizitele lor, fiintele superioare au lasat si marci genetice pe pamant.

Pana la urma trebuie sa recunoastem, asa cum o fac multe teorii si inclusiv istoria, ca pamantul a fost vizitat de fiinte de pe alte planete.

Sursa: Secretele

By: Ovidiu Cercel Tags: , , , ,