Obiceiuri si traditii de Sfanta Parascheva! Ce nu ai voie sa pui in gura in aceasta zi!

In: Calendar Ortodox, Spiritualitate

 

Credinciosii o sarbatoresc pe 14 octombrie pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, considerata ocrotitoarea Iasului si a Moldovei. In aceasta zi, pe langa faptul ca se tine post, nu se munceste si, in traditia romaneasca, este ziua in care se prezice starea vremii.

In popor se spune ca Sfanta Parascheva ii fereste pe oameni de boli, de grindina, trasnet si pe copii ii apara de deochi. De aici, de la aceasta perceptie, i se mai spune si Sfanta Vineri.

De Sfanta Parascheva nu se lucreaza, nici la serviciu si nici acasa, pentru a te feri de bolile de ochi si durerile de cap;

La tara, batranii nu faceau nici focul de Sfanta Parascheva.

De Sfanta Parascheva nu se spala si nici nu se coase, altfel te alegi cu negi la mana, spune o vorba din popor. Fetele, care doresc sa respecte traditia, tin cont de aceasta superstitie pentru a ramane cinstite, iar batranii, pentru belsug. Sfanta apare in vise si impartaseste leacuri populare celor bolnavi sau ii atinge cu toiagul pe cei care nu respecta avertismentele ei;

De Sfanta Parascheva nu se mananca nuci, castraveti si poame in forma de cruce;

De Sfanta Parascheva se poate prezice vremea. Astfel, daca ziua de 14 octombrie este frumoasa sau mohorata, tot asa vor fi si celelalte sarbatori de peste an. Iar daca zilele de toamna de pana acum nu au fost ploioase, este semn ca iarna se va lasa curand.

Ciobanii, dimineata, cauta sa vada cum s-au culcat oile: daca stau gramada, iarna va fi grea; daca stau imprastiate, va fi usoara.

By: Ovidiu Cercel Tags: , ,

Cea mai puternica rugaciune catre Sfanta Parascheva! Rosteste-o cu tarie si vei primi ajutor in scurt timp!

In: Calendar Ortodox, Spiritualitate

 

Se spune ca, daca te rogi cu tarie, moastele Sfintei fac minuni. Iata o rugaciune pe care trebuie sa o rostesti daca ai necazuri, vei primi ajutor rapid:

„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis si s-a facut toata faptura, nu intoarce fata Ta de la noi pacatosii, ca sa nu vina asupra-ne mania cea groaznica si infricosatoare a durerilor, care este rodul pacatelor noastre, ce in toata ziua, nenumarate, cu nesocotinta le savarsim.

Noi suntem pacatosi, netrebnici si plini de rautate; iar Tu esti izvorul vietii si al milostivirii. Nu ne lasa, Doamne! Nu trece rugaciunea noastra, a pacatosilor, nici ne rasplati noua dupa nelegiuirile noastre, ci pentru ca nu suntem vrednici a castiga milostivirea prin sarguinta cea de toate zilele, daruieste-ne-o Tu ca un indurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugaciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, daruieste-ne noua sanatate si viata ferita de toata rautatea si ne intareste cu Duhul Tau cel stapanitor, ca din adancul inimilor, cu bucurie sa slavim prea­sfant numele Tau in veci. Amin”.

By: Ovidiu Cercel Tags: , ,

Raspunsul preotului Calistrat care face inconjurul internetului! „Parinte, imi doresc o femeie buna! Sa fie focoasa, sa aiba bani!”

In: Dezvoltare Personala, Spiritualitate

 

Parintele Calistrat de la Manastirea Vladiceni din Iasi a devenit celebru pe internet pentru predicile sale nonconformiste. Pe Facebook, acolo unde este urmarit de peste 280.000 de oameni, preotul posteaza predicile sale in care vorbeste despre invataturile Bibliei folosind un limbaj actual.

Intr-o astfel de predica parintele a povestit despre discutia pe care a avut-o cu un barbat care voia sa se casatoreasca.

„Eu i-am spus odata unui barbat o „vorba” si s-a suparat urat pe mine!

– Parinte, imi doresc o femeie buna!
Mi-a spus la spovedit.
– Cat de buna?
– Buna parinte!
– Explica-mi termenul „buna”!
– Parinte nu stiu sa va explic.. Sa fie focoasa, sa aiba bani..
– Mai, aia inseamna femeie bogata, nu buna!
– Da.. spuneti-mi dvs!
– Eu ma rog la Dumnezeu sa iti dea de sotie, femeia pe care ti-ai conturat-o tu in mintea ta!
– Pai.. de ce spuneti treaba asta, e blestem?

– Pai daca tu le vezi pe toate desfranate, crezi ca o sa-ti dea o fecioara?

Daca tu le crezi pe toate stricate, crezi ca o sa-ti dea una curata?
Iar daca tu le vezi pe toate marfa de consum, crezi ca iti da tie o sfanta? Nu! Dumnezeu iti inchide ai mintii ochi si iti deschide ochii zilei sa faci cea mai mare prostie.

Noi folosim in termeni populari vorba „ca poama buna pica in gura porcului!” Prunul nu se pune langa cotetul porcului, se pune in livada, porcul poate umbla prin livada, dar are stapan!”

Asa si aici, cand noi vom fi curati sufleteste in jurul nostru toate vor fi curate! Cand noi vom fi murdari sufleteste toate vor fi murdare! Sfantul Vasile cel Mare, pentru a ne da masura acestei trairi firesti a familiei, a lucrurilor si a simturilor, spune asa: Cand vezi o femeie batrana priveste-o ca pe bunica ta, cand vezi o femeie varstnica sa o privesti ca pe mama ta, cand vezi o femeie tanara sa te gandesti ca e sora ta, iar cand vezi o copilita sa te gandesti ca este fiica ta! Ai putea sa o necinstesti cu nebuniile din mintea ta? NU!

 

Profetia Sfantului Ierarh Varlaam, care a infiintat prima tipografie romaneasca din Moldova! „Sfarsitul va fi aproape cand graiurile se vor amesteca”!

In: Spiritualitate

 

Sfantul Ierarh Varlaam, fost mitropolit al Moldovei in vremea domniei lui Vasile Lupu, a facut niste profetii cutremuratoare in timpul sau.

De numele sau se leaga si cateva preziceri, asa cum rezulta dintr-un document dat de Varlaam mitropolitului Macarie, patriarhul Antiohiei, descoperit de Paul de Alep, calator si ortodox sirian si contemporan cu Varlaam, publicat sub titlul „Proorocii despre vremurile din urma si caderea crestineasca a Moldovei”.

“Moldova va fi rupta si impartita dupa bunul gust al puterii de la Rasarit, prin sfaturi marsave si ticaloase. La vremea din urma o hiara rosie cu multe capete va inghiti intreaga Europa crestina, iar oamenii se vor salbatici mai rau ca fiarele”.

Varlaam avertizeaza si ce se va intampla cu specia umana. “Oamenii se vor inrai si vor strica obiceiurile pamantului, inmultindu-se intre ei ca dobitoacele fara nici o nerusinare, lepadand Sfanta Taina crestina a nuntii. Vor defaima obiceiurile crestinesti dedandu-se la tot felul de obiceiuri straine, iar paganii se vor amesteca cu sange crestinesc. Mare urgie va fi atunci”.

“La vremea cea din urma, pamanturile nu-si vor mai da roada lor, padurile vor fi taiate, iazurile vor fi secate, oamenii vor vinde mosiile fara de rusine, uitand ca stramosii lor le-au pastrat cu sabia”. Mitropolitul Varlaam ii are in atentie si pe cei care prin legi dure, vor lua si pielea de pe om prin impozitele pe care oamenii sunt obligati sa le plateasca. “La vremea de apoi, pe pamanturile Moldovei va domni saracia, jalea, moartea, spaima, frica si omul nu va mai fi stapan in batatura lui. Vor pune domnii pamantului biruri si legi cum n-au mai fost de la intemeierea Moldovei. Vor pune biruri si pe aerul lasat de Dumnezeu” in final, Varlaam anunta cand va veni apocalipsa.

Rugaciunea facatoare de minuni pe care mamele trebuie sa o spuna pentru copiii lor!

In: Spiritualitate

 

Aceasta rugaciune ar trebui spusa zilnic de fiecare mama, pentru binecuvantarea copiilor.

„Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugaciunile Preacuratei Tale Maici, auzi-ma pe mine, nevrednica roaba Ta (numele). Doamne, in milostiva Ta stapanire sunt copiii mei (numele): miluieste-i si mantuieste-i, pentru numele Tau. Doamne, iarta-le lor toate greselile cele de voie si cele fara de voie pe care le-au savarsit inaintea Ta. Doamne, povatuieste-i la calea cea adevarata a poruncilor Tale si lumineaza-le intelegerea cu lumina lui Hristos, spre mantuirea sufletului si tamaduirea trupului. Doamne, binecuvanteaza-i in casa, la scoala, pe drum si in tot locul stapanirii Tale.

Doamne, pazeste-i sub acoperamantul Tau cel sfant de glonte, de sabie, de otrava, de foc, de molima si de moartea naprasnica. Doamne, apara-i pe ei de toti vrajmasii cei vazuti si cei nevazuti, de toate necazurile, relele si nenorocirile. Doamne, tamaduieste-i de toata boala, curateste-i de toata intinaciunea si usureaza-le patimirile sufletesti.

Doamne, daruieste-le harul Duhului Tau Sfant spre viata indelungata, sanatate si curatie, intru toata buna credinta si dragostea, in pace cu cei de aproape si cei de departe. Doamne, inmulteste-le si intareste-le puterile mintii si ale trupului, pe care le-au primit in dar de la Tine, binecuvantandu-i, daca va placea inaintea Ta, spre viata de familie evlavioasa si nastere de prunci cinstita. Doamne, daruieste-mi mie, nevrednicei si pacatoasei roabei Tale (numele) binecuvantare parinteasca pentru copiii mei, care sunt robii Tai, in vremea cea de acum a diminetii (zilei, noptii), pentru numele Tau, pentru ca imparatia Ta este vesnica si atotputernica. Amin.”

Sursa: Ortodoxia

By: Ovidiu Cercel Tags: , , ,

Romanii sarbatoresc Sfanta Maria Mica! Ce pot sa faca cei care vor sa sa-si gaseasca perechea potrivita!

In: Calendar Ortodox, Spiritualitate

Crestinii sarbatoresc vineri, Nasterea Maicii Domnului sau Sfanta Marie Mica, acesta fiind primul mare praznic din anul nou bisericesc, care a inceput la 1 septembrie.

Peste 2 milioane de romani poarta numele de Maria si Marian ori derivate ale acestora.

Nasterea Maicii Domnului, cunoscuta ca “Sfanta Maria Mica”, marcheaza hotarul astronomic dintre vara si toamna. De asemenea, sarbatoarea anunta inceputul unor activitati specifice, precum culegerea unor plante si fructe tamaduitoare, batutul nucilor, culesul viilor, semanatul graului, orzului si secarei de toamna.

Potrivit traditiei populare, la sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, ca de altfel ca la orice mare praznic, nu se fac treburi gospodaresti, nu se spala rufe, nu se face curatenie in casa, ca sa nu se atraga raul.

In popor se spune ca in aceasta zi vor fi ascultate mai ales rugaciunile femeilor care vor sa aiba copii, dar si ale celor insarcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta sa aiba o nastere usoara.

Si cei care vor sa se casatoreasca se pot ruga in aceasta zi Maicii Domnului, ca sa-si gaseasca perechea potrivita.

in aceasta zi, credinciosii tin candelele aprinse in dreptul icoanei Fecioarei Maria si impart din fructele toamnei pentru morti.

Multe biserici si manastiri din tara isi sarbatoresc hramul de Sfanta Marie Mica. Una dintre cele mai vechi biserici din Bucuresti, care se afla pe strada Trei Scaune, are si ea ca hram Nasterea Maicii Domnului, alaturi de alte locasuri de cult din Capitala.

Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea in biserica (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) si Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sarbatori crestine inchinate Sfintei Fecioarei Maria.

Sursa: News.ro

Pilda care te poate face sa intelegi semnele destinului! Nu le ignora!

In: Dezvoltare Personala, Spiritualitate

Noi nu avem darul de a prevedea viitorul, insa avem o posibilitate extraordinara – sa atragem de partea noastra lucrurile bune. Nu intotdeauna ceea ce ni se pare ca este rau, e intr-adevar asa. De aceea, ar fi bine sa ne invatam sa fim multumiti pentru toate – atat pentru bine, cat si pentru rau.

Aceasta pilda iti va arata cum uneori ghinionul se poate transforma in noroc:

Mergea un baiat in drumul sau. Soarele lumina. Dintr-odata s-a impiedicat si a cazut. si-a ranit picioarele si si-a zgariat fruntea. Baiatul, suparat pe Dumnezeu, i-a spus: „Ce fel de pazitor esti Tu, daca m-ai facut sa cad atat de dureros?”

Atunci a hotarat sa mearga pe un alt drum. insa baiatul nu stia ca pe drumul unde a cazut, mai departe il astepta un sarpe veninos care avea sa-i aduca moartea.

Mergea baiatul pe noul drum si a inceput sa ploua. El a fugit spre un copac unde a vrut sa se ascunda de ploaie, dar iarasi a cazut si s-a lovit, spunandu-i indignat lui Dumnezeu: „Tu nu mi-ai piermis nici sa ma ascund de ploaie, ce fel de pazitor esti Tu?”

Si a cotit pe al treilea drum. insa nu a vazut baiatul cum un fulger a strabatut copacul, unde vroia sa se ascunda si a acesta fost momentan cuprins de flacari.

Mergand foarte atent pe al treilea drum, baiatul se uita sub picioare si isi spunea: „Nu ma mai bazez pe tine Doamne, Tu nu ma pazesti si nu-mi permiti sa merg pe drumul pe care-l aleg.”

Si dintr-o data a cazut din nou si si-a fracturat mana. O durere cumplita l-a apucat si baiatul s-a infuriat si mai mult pe Dumnezeu, spunandu-i: „ Nu mai cred in ceea ca Tu existi! Nu voi mai merge pe drum, voi merge prin munti. Nu ma ajuti, doar ma incurci!” Dar nu stia baiatul ca al treilea drum ducea spre nicaieri, el se termina cu o prapastie.

Atunci baiatul a inceput sa urce prin munti. ii era foarte greu, picioarele nu-l mai tineau, dar cand a ajuns in varful muntelui, de la inaltime, el a vazut cele 3 drumuri: cu sarpele veninos de pe primul drum, cu arborele ars de pe al doilea drum si cu prapastia de la ultimul drum. si a inteles, ca de fiecare data cel de Sus l-a salvat de la moarte.

De atunci, baiatul a crezut cu toata fiinta sa in Dumnezeu si avea incredere in El.

Nu tot ce la prima vedere pare a fi ghinion, este intr-adevar asa. Posibil ca acest mic ghinion te scapa de o nenorocire ce nu o vei putea suporta.

Nu te grabi sa te plangi pe destin: posibil el este mult mai favorabil pentru tine decat crezi. Nu intotdeauna ochii pot vedea tot ce te asteapta mai departe.

Sursa: eustiu

By: Ovidiu Cercel Tags: , , ,

Semnele care iti arata ca aceasta nu este prima ta viata! Sufletul nu minte niciodata!

In: Spiritualitate

Reincarnarea este credinta spirituala ca sufletul paraseste corpul fizic atunci cand acesta moare si reintra intr-un alt corp fizic dupa ce a petrecut un timp in lumea spirituala. Unele spirite se intorc pe pamant pentru a-si rezolva problemele karmice, altele vin sa se dezvolte sufletele, iar unele aleg sa revina aici pentru a servi si a-i ajuta pe ceilalti sa evolueze.

Cum poti sti daca ai mai trait in trecut? Sunt diverse cai care te pot ajuta sa capeti raspuns la aceasta intrebare. Poti merge la un hipnoterapeut si sa te supui unei regresii a vietilor trecute, poti medita si simti intuitiv daca ai mai trait pe pamant si intr-o alta viata (sau alte vieti) sau poti reflecta la caracteristicile pe care le ai ca persoana si sa vezi daca implica faptul ca ai mai trait inainte.

Iata anumite caracteristici general valabile care demonstreaza ca esti un suflet batran. Iata patru semne ca arata ca nu esti la prima viata pe acest pamant.

Citesti cu usurinta oamenii
De la o varsta frageda ai fost capabil sa citesti bine oamenii. Doar privind cateva minute pe cineva cum interactioneaza cu ceilalti ai putut sa identifici caracteristicile acelei persoane precum si stilul sau de viata. Este ca si cum ai avea un software special care iti permite sa privesti si jur si sa descarci informatiile aflate in celelalte suflete. Asta pentru ca ai vazut intr-o viata anterioara arhetipul respectiv de persoana si esti familiarizat cu comportamentul si psihologia generale ale acestui tip. Ai interactionat cu mii de oameni de-alungul vietilor sufletului tau si nu exista niciun arhetip cu care sa nu te fi intalnit pana acum.

Asta nu inseamna ca judeci oamenii ci pur si simplu observi tot ce se intampla in jurul tau. S-ar putea sa constientizezi faptul ca atunci cand te afli la petreceri sau evenimente sociale scrutezi cu atentie ce se intampla. Privesti modul in care interactioneaza oamenii, observi schimburile de energie care au loc in timpul conversatiilor. S-ar putea sa te simti mai bine in pielea observatorului de la distanta decat in cea a participantului.

Abilitatea de a citi oamenii te ajuta sa discerni adevarul de prostii. Stii cand te minte cineva. Observi discrepanta din privire, schimbarile din campul energetic, modul in care pronunta cuvintele. Te-ai aflat in aceasta situatie de multe ori inainte si nici nu esti naiv din punct de vedere social desi nu ai participat la prea multe evenimente sociale in aceasta viata. Ai fost intotdeauna greu de manipulat intrucat vezi intentiile si dorintele reale ale celorlalti. Ii simti, in mod intuitiv, pe ceilalti.

Savurezi izolarea
Te bucuri de timpul pe care il petreci cu tine insuti. Nu, nu pentru ca ai fi o persoana singuratica ci pentru ca iti place sa fii singur. Esti multumit cu tine insuti. Mai degraba ai prefera sa fii pe doc, sa privesti stelele toata noaptea decat sa fii la o petrecere sau ti-ar placea mai mult sa petreci o zi in padure decat intr-un mall la cumparaturi. Asta nu pentru ca ai fi un lup singuratic, ci pentru ca nu ai nevoie de societate pentru a te valida. Valoarea ta de sine vine din interior si din spiritualitatea ta si nu din aprobarea sau acceptarea societatii. Cand ai pasit pentru prima oara in aceasta lume inclinatia ta este sa inveti cum se joaca jocul vietii si cum sa-ti faci un trai confortabil. Daca, insa, ai trait mai multe vieti stii ca totul este un joc si nici nu te mai deranjezi sa-l joci.

Poate ca inca iti place sa socializezi, insa nu faci din asta centrul universului tau asa cum procedeaza altii. Ai fost obisnuit sa fii in jurul altor oameni, ai facut asta timp de secole. Stii la ce sa te astepti. Insa, la final, cel mai important lucru pentru tine este sa simti pacea in interiorul tau, generata de tine insuti.

Nu te potrivesti…
Indiferent de locul in care te-ai aflat te-ai simtit putin stingher, fie ca este vorba despre scoala, munca sau la intalnirile in familie. Nu esti inca obisnuit sa fii o fiinta umana si s-ar putea ca niciodata sa nu te obisnuiesti. Sa te comporti „corespunzator” in public pare ceva fortat pentu tine, iar incercarea de a mentine o conversatie lipsita de sens este un lucru dureros. Nu intelegi de ce oamenii se comporta asa.

Este ca si cum un leu ar crede intreaga sa viata ca este o oaie. Se comporta ca o oaie si gandeste ca o oaie. Dupa ce a trait cateva vieti gandindu-se ca este o oaie, acum a realizat ca este mult mai mult de atat. Se descopera pe sine si transcende gandirea de oaie. Asa ca atunci cand se intoarce din nou pe pamant pretinzand ca este oaie simte ca nu aceasta este natura lui pentru ca acum stie ce rol are de interpretat.

Tu esti cel care porneste discutiile despre visele lucide, despre drepturile animalelor si spiritualitate in vreme ce toti ceilalti doresc sa vorbeasca despre vreme sau sport. Uneori, ei initiaza conversatiile intrucat sunt interesati sau intrigati de tine, insa de cele mai multe ori tu vei fi cel care va aduce in discutie subiecte importante. Insa nu doar interesele diferite te fac sa te simti stingher.

Adevarul este ca nu stii cum sa te integrezi.. Poate ca ai incercat inainte, insa ti s-a parut ciudat si ai renuntat. Si asta este ok. Nu ti se pare normal sa respecti conventiile. Poate ca si tu faci lucruri care altora li se par ciudate, ca meditatia pe o banca in parc, sau poate ca te opresti intr-un parc pentru a absorbi razele soarelui.

Ai un suflet evoluat
Oamenii pot veni la tine pentru a le oferi un sfat, chiar daca esti mult mai tanar decat ei. Insa spusele tale sunt valoroase intrucat esti foarte intelept pentru varsta pe care o ai. Pari a intelege si a privi viata si provocarile sale mult mai profund decat o face o persoana obisnuita. Poate tocmai de aceea te afli aici: pentru a-i ajuta si pe ceilalti sa evolueze.

Ai trait deja cateva vieti pe pamant asa ca intelegi importanta unor lucruri precum rabdarea, onestitatea si introspectia. Ceea ce altora le trebuiesc 10 ani sa invete tu inveti intr-un singur an pentru ca sufletul tau a mai experimentat asta inainte si este obisnuit sa recunoasca semnele. Iti este atat de usor sa vorbesti cu cineva de la inima la inima pentru ca poti sa-i ajuti sa treaca peste problemele cu care se confrunta. Si tu ai propriile tale provocari insa abordarea ta este plina de maturitate.

Inveti rapid cand este vorba despre lectiile vietii si esti foarte bun in a asculta ceea ce viata incearca sa-ti transmita.

In acest fel acumulezi rapid intelepciune si experienta lucru care tie ti se par cele mai valoroase in viata. Nu te intereseaza statutul social, faima sau acumularea de averi. Tu nu-ti doresti decat sa te dezvolti spiritual, sa devii o persoana mai buna si sa-i ajuti si pe ceilalti sa obtina aceleasi lucruri. Asta te multumeste cel mai mult, arata bzi.

By: Ovidiu Cercel Tags: , , ,

Mesajul tulburator al parintelui Necula cu ocazia Adormirii Maicii Domnului! „Avem o sarbatoare intunecata de nerusinarea care rusineaza clerul”!

In: Calendar Ortodox, Spiritualitate

Adormirea Maicii Domnului este o sarbatoare despre respectul lui Iisus Hristos pentru fecioria si curatia Maicii Sale. Da, da. Exact antidotul la descotorosirea de inocenta la care asistam de oarecare timp. Nu doar in cultura cotidiana a Romaniei, dar pe mine, ca roman, mai ales hula impotriva fecioriei din tara mea ma arde la suflet. Mesajul impotriva familiei, cu orice pret, inclusiv al penibilului logic, face parte din colajul de manipulare prin care familia trebuie injosita, umilita, aruncata la cosul istoriei. Din dragul utopiilor morale lipsite de morala, constructii ambigue ale unor frustrari nedemne si alimentate de un marketing agresiv, de piata efectiva. Abuz de manipulare. Dinaintea psihozelor galagioase se inalta suavitatea plina de transparenta a firescului Adormirii Maicii Domnului. Logica luminoasa a iubirii Fiului pentru Mama sa, termeni care, nu-i asa, ne spun expertii in nimicuri, nici macar nu mai exista, scrie parintele Necula in tribuna.

Desigur ca avem o sarbatoare intunecata de nerusinarea care rusineaza clerul, fara indoiala ca Ortodoxia romaneasca are nevoie de un plus de Rusalii, pentru a scoate din marasm constiintele lucratorilor Viei lui Dumnezeu, pentru a restaura nadejdea ca intunericul nu poate invinge Lumina. Asta nu schimba cu nimic insa continutul de Har al Praznicului. in ciuda aparentei crize din Biserica, ea continua sa existe, sa asume, sa converteasca si sa adune sufletele in jurul Crucii si invierii. Sa spuna adevarul despre nevoia de mama in viata copilului, fie El si Hristos, despre cordialitatea mamei pentru fiul ei, fie El si unic si ceresc. in fond Dumnezeu insusi pentru a intra in lumea pe care continuam sa o strangulam cu pacatele noastre, tine in carnea Sa hematiile Fecioarei Maria.

Pentru cei care nu cred, nu marturisesc si nu admit aceasta, totul este posibil de jignit. De umilit, de descotorosit. Cea mai ampla lupta a deconstructivistilor lumii de astazi e atacul impotriva inocentei. Scriem vulgar, vorbim vulgar, construim personaje jenante si dezvoltam caste ale culturii vulgare, putem spune orice despre oricine cu o ura incredibila, de nebanuit pe cand autorii efluviilor de dispret de acum gangaveau prin colturi ale cercurilor literare ori in debaraua unui liberalism incongruent moral. Seamana leit cu fotbalistii care intra la rupere la adversar, apoi ridica bratele a nevinovatie, privesc interogativ chipul celui care nu se poate ridica de jos. Pentru ca e vremea lectiilor date de violentii aparatori ai agresivitatii morale, eticienii izgonirii inocentei din vietile noastre.

Nu simtiti ca se construieste o lume noua, a dreptatii de partid si de falie sociala, in care se reconstituie haitele masurilor duble, angajate in discursuri duplicitare? Cum ar putea inghiti Biserica astfel de oameni, cum ar putea sa priveasca dragastos la o mama ce este protejata de Cerul Fiului sau? Retrasa din privirile lumii in rugaciunea cerului, Maica Domnului ramane alaturi de noi model de franchete sufleteasca si de brat uman pus in ajutorul lui Dumnezeu. in ritmul inimii ei bate inima Pruncului Iisus pana astazi, in trupul inchegat din ea Hristos sade de-a dreapta Tatalui. Obisnuit cu zeflemeaua superioara, cu inconstienta celor care se cred mai buni decat insusi Dumnezeu, cu pelteaua de venin in care-si scufunda frustrarile amarnicii luptatori impotriva evidentelor morale, omul Bisericii are libertatea absoluta de a se ruga, de a posti, de a cauta pacea cu Dumnezeu, impartasindu-se cu Trupul si Sangele Lui.

Ramanand om al Bisericii, al prezentei smerite dinaintea lui Dumnezeu. Neurand, nejudecand, neuitand insa sa cugete si sa marturiseasca. Suntem in plina descotorosire de inocenta. Vorbe grele despre pacate grele cad, plumb de inconstienta, in cultura copiilor si tinerilor nostri, ranesc vietile cuminti ale batranilor, smintind iubirea si asmutind la riposta. Singura riposta ferma nu poate fi decat recuperarea inocentei, a curatiei, a linistii creatoare si traitoare a vietii. Praznicul Adormirii Maicii Domnului dovedeste, a cata oara, ca oamenii traiesc si dupa Evanghelie si nu doar dupa televizor ori opiniile analistilor de pripas. Asta si pentru ca Maica Domnului intru Nastere fecioria a pazit, intru Adormire lumea nu a parasit…E ziua in care Maica Domnului umple cu inocenta luminoasa lumea.

Leacul universal pentru toate bolile sufletesti! Prin leacul acesta, proorocii au profetit viitorul!

In: Spiritualitate

Exista un leac pentru toate bolile sufletesti. Unii nu stiu despre el, iar altii il cunosc, dar nu-l folosesc si raman netamaduiti. Cei ce-l iau nu numai ca se vindeca, dar devin si sfinti. Acest leac este smerenia. Prin leacul acesta, proorocii au profetit viitorul.

Prin acest leac, Sfintii Apostoli, din pescari ce erau, au devenit propovaduitori si dascali inflacarati ai lumii. Prin acest leac, Sfantul Spiridon, din pastor de oi cum era, a devenit episcop sfant al crestinilor. Acest leac a fost luat de Preasfanta Fecioara si s-a invrednicit sa devina Maica lui Hristos, care este Dumnezeu desavarsit si om desavarsit si lipsit de pacat. Domnul ne indeamna ca toti sa luam acest leac, pentru a afla odihna aici pe pamant si in ceruri! Smerenia adevarata nu-l lasa pe om sa cada in pacat; dar, chiar daca n-ar izbuti si ar cadea, il ridica imediat. Acest leac va sfatuiesc sa-l luati pentru a vindeca de orice patima. Daca nu-l aveti, cereti-l de la Preabunul Dumnezeu si o sa vi-l dea.

Asadar, prin smerenie si prin rabdarea pe care aceasta o aduce, va veti mantui. Domnul a spus: „Cel ce se smereste pe sine va fi inaltat de Dumnezeu. Cel ce are rabdare pana la sfarsit, se va mantui. Prin rabdare va veti castiga sufletele”. De cate ori valurile repetate si infuriate ale ispitelor si suferintelor vor veni asupra noastra si ne vom afla in primejdie de a pieri, sa strigam precum Petru: „Izbaveste-ma, Doamne, ca pier!”, si in clipa aceea El isi va intinde sfanta si milostiva Sa mana si ne va izbavi, arata ganduridinierusalim.

Extras din ”Ne vorbește parintele Filothei Zervakos”, Ed. Egumenița, pag. 323-333

By: Ovidiu Cercel Tags: , ,