Spray-urile de casa dauneaza inimii!

In: Sanatate, Stirile zilei

Pe langa discutiile deja aduse in cazul unor tulburari respiratorii, spray-urile folosite de obicei in casa ar putea dauna sanatatii cardiovasculare.

O echipa de cercetatori elvetieni de la Universitatea din Basel a pus in evidenta posibile efecte daunatoare asupra inimii, relateaza passionsante.be.


Cercetarile lor s-au desfasurat pe circa 600 femei de varsta medie, in majoritate extrem de implicate in treburile gospodaresti. Intr-un chestionar a fost evaluat gradul de utilizare a sprayurilor de curatare a aragazului, de calcat, a deodorantelor de interior. Specialistii au trecut apoi, la utilizarea fiecaruia dintre ele, la masurarea variabilitatii frecventei cardiace (VFC), unele anomalii ale acesteia fiind asociate cu o sanatate deficitara a inimii.

Rezultatul a fost ca, cu cat femeile recurgeau mai mult la acest tip de produse menajere, cu atat VFC-ul lor punea mai multe probleme. Cel mai evident impact a fost observat la deodorante, fiind accentuat de prezenta unei afectiuni respiratorii.

Cercetatorii apreciaza ca sunt necesare urgent alte studii pentru aprofundarea concluziilor despre folosirea frecventa si pe termen lung a acestor spray-uri, cuvantul de ordine in utilizarea lor fiind prudenta.

Loading...

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Name Email Website Comment

REVINO IN TOP

Share Page

Close