Spune-mi cat de tare strangi mana ca sa-ti spun ce boli ai – Cap Limpede

Spune-mi cat de tare strangi mana ca sa-ti spun ce boli ai

Ti-a placut articolul? Trimite-l unui prieten!

Forta sau slabiciunea de strangere a mainii ar putea prezice riscurile de criza cardiaca sau de accident vascular cerebral – este ceea ce sugereaza un studiu publicat joi in revista medicala britanica The Lancet si mentionat de AFP.

„Forta de strangere a mainii ar putea fi un test usor si ieftin pentru evaluarea riscurilor de deces si a bolilor cardiovasculare’, afirma cercetatorul Darryl Leong de la Universitatea McMaster din Hamilton (Canada), care a condus studiul.

In cadrul unei cercetari epidemiologice de mare amploare, cu participarea a peste 140.000 de persoane intre 35 si 70 de ani din 17 tari, a fost masurata forta strangerii mainii cu un aparat special — dinamometrul de mana. Pe timpul celor patru ani cat au fost tinuti sub observatie participantii la studiu, cercetatorii au analizat legatura dintre forta mainii si sanatatea oamenilor in ceea ce privește aparitia unor boli ca diabetul, cancerul, boli cardiovasculare sau decese premature.

Rezultatul a aratat o corelatie destul de semnificativa intre slabiciunea strangerii mainii si riscul de deces din cauza oricarei boli dintre cele mentionate. Pierderea cu 5 kilograme a fortei de strangere a mainii este asociata cu o crestere cu 7% a riscului de criza cardiaca si cu 9% a riscului de a suferi un accident vascular cerebral (AVC).

Testul fortei de strangere a mainii este un ‘indice mai fiabil’ decat presiunea arteriala sistolica pentru prezicerea mortii premature, potrivit The Lancet.

Corelatia functioneaza chiar si dupa luarea in considerare a factorilor de risc clasici, precum varsta, fumatul sau consumul de alcool. ‘Forta strangerii mainii este un indice puternic si simplu pentru o viitoare boala, morbiditate și mortalitate’, au apreciat intr-un comentariu doi specialisti britanici de la Universitatile din Southampton și Newcastle.

Loading...

‘Ideea nu este noua, insa pierderea fortei de strangere a mainii ar putea fi determinata si de procesul de imbatranire ca urmare a bolilor musculare care modifica aceasta functie’, au precizat expertii pentru revista The Lancet.

Sursa: Agerpres


Ti-a placut articolul? Trimite-l unui prieten!
spre

Share Page

Close