Un roman a inventat masina viitorului! Foloseste aerul comprimat si poate dobori recordul de viteza la plecarea de pe loc. In ce consta inventia lui Adrian Rosca? VIDEO

In: Stiinta

Prototipul autovehiculului inventat de Adrian Rosca, dotat cu un mecanism nou de propulsie, denumit ROS-MAR H este pe cale sa devina o mina de aur pentru industria auto romaneasca. Inventatorul vizeaza doborarea recordurilor mondiale detinute de autovehicule cu deplasarea pe roti, senile sau sine.

“Primele recorduri pe care le vom spulbera vor fi cele ale secundei si acceleratiei de la 0 la 100 km/h, detinute de Dragster. Sistemul ROS-MAR H, se poate aplica pe toate tipurile de autovehicule”, spune Rosca. Chiar daca a primit numeroase premii pentru masina viitorului, Adrian Rosca este privit cu neincredere de neavizati care sustin ca deocamdata este doar o masinuta. Pentru a dovedi contrariul inventatorul cauta acum sprijin financiar in valoare de cel putin 60.000 de euro cu care sa puna sistemul ROS-MAR H la scara reala pentru a putea fi omologat pe diverse vehicule.

 

“Masina viitorului va avea roti libere, fara nici un pinion pe ele… va permite schimbare de sens de mers instantanee. Aceasta este metoda prin care vom dobori recordul mondial la plecare de pe loc, vom depasi Dragster-ul American, care atinge 100 de km/h ora in vreo patru zecimi de secunda. Noi vrem sa producem in Romania un vehicul la scara larga care sa atinga 100 de km/h intr-o zecime de secunda. Se poate cu metoda aceasta. Secretul sta in blocare. In faptul ca masina se poate bloca la sol. Prismele sunt reale sau ipotetice. Se coboara prismele de blocare, se blocheaza, iar apoi aerul comprimat impinge vehiculul. Asta e metoda care va dobori recordul de viteza!, explica Adrian Rosca.

 

 

Adrian Rosca, inventatorul sistemului ROS-MAR H, inregistrat de anul trecut la OSIM, a castigat pentru al doilea an consecutiv Medalia de Aur la Salonul International de Inventica „EuroInvent 2017 – Iasi” pentru aceasta inventie.

“Sistemul ROS-MAR H (RosMar Hreasca) se bazeaza pe calarea automata a rotilor masinii, adica blocarea automata, convenabila. Soferul poate sa-si caleze orice roata vrea. Inseamna ca rotile calate vor impinge rotile ramase libere si acesta este sistemul inventat de mine. Mai pe intelesul multor oameni, sistemul meu blocheaza rotile – in special cele din spate sau chiar mai multe roti, iar acestea, actionate de sofer, prin sistemul meu, vor impinge roata libera sa treaca peste orice obstacol. RosMar Hreasca poate fi facut in doua sisteme: sistem secvential si sistem liniar. In sistemul secvential miscarea se face in trepte: se caleaza o parte din roti si le obliga pe cele ramase libere sa inainteze. Dupa care acestea vor fi si ele calate convenabil si le vor trage pe celelate dupa ele. Si apoi se face din nou miscarea, pana cand poate fi trecut obstacolul – panta, rampa, groapa, etc. Nu conteaza gradul pantei, poate fi de 50 – 60 de grade inclinatie, poate depasi orice: polei, zapada, noroi, groapa, copaci cazuti, etc. Este aplicabila la ambulante, care se confrunta cu aceasta problema, la masini de pompieri, la masini militare, la tractoare, la masinile de off road, care raman impotmolite in noroaie, vor iesi foarte usor din orice obstacol, cu acest sistem pe masini. In sistemul liniar, RosMar Hreasca va modifica startul tuturor masinilor de pe pamant. Plecarea de pe loc a tuturor masinilor care au sistemul RosMar va fi mult, mult mai rapida. Acum, de exemplu, plecarea de pe loc cea mai rapida este cu 517 km/h, viteza care se atinge in 3,5 secunde. Cu sistemul meu montat pe masina, se poate atinge in 3,5 secunde, mii de km la ora!”, a explicat Adrian Rosca, pe scurt, cam in ce consta inventia sa.

 

By: Elena Tudor Tags: , , ,

Premiera stiintifica! Astronomii au descoperit secretul formarii aurului! Cantitati uriase de aur, imprastiate in Univers!

In: Stiinta

 

O noua era in astronomie a inceput odata cu detectarea in premiera a undelor gravitationale si a luminii provenite din ciocnirea si fuziunea cataclismica a doua „cadavre stelare” superdense, cunoscute drept stele neutronice, conform Space.com.

Aceasta descoperire ofera, printre altele, si dovada ca ciocnirile dintre stele neutronice reprezinta principala sursa de aur, platina si alte elemente grele din Univers.

„Superlativele nu reusesc sa descrie aceasta descoperire”, sustine Richard O’Shaughnessy, cercetator in cadrul proiectului pentru observarea undelor gravitationale LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory). „Astronomia nu se va mai face la fel de acum inainte. Este fantastic”, a adaugat el pentru Space.com.

Undele gravitationale sunt niste vibratii ale continuului spatiu-timp care se propaga cu viteza luminii prin Univers, conform lui Albert Einstein, care a fost convins ca nu va fi niciodata posibila masurarea acestor unde. La fel ca si lumina, gravitatia se propaga prin spatiu sub forma de unde, insa nu este o radiatie. in cazul gravitatiei, spatiul insusi este distorsionat, fiind intins si strâns de undele gravitationale.

Aceste unde au fost detectate in premiera in septembrie 2015, când LIGO a surprins undele rezultate din ciocnirea si fuziunea a doua gauri negre de masa medie. Co-fondatorii proiectului LIGO, Rainer Weiss, Barry C. Barish si Kip S Thorne si-au impartit in acest an premiul Nobel pentru Fizica.

Aceasta prima detectare a unor unde gravitationale a fost urmata la scurt timp de alte trei observatii, toate fiind originate in procesul de ciocnire intre gauri negre.

Cea de-a cincea detectie a unor unde gravitationale — ce a fost anuntata luni, 16 octombrie — este insa ceva cu totul nou. La 17 august 2017 cele doua detectoare ale observatorului LIGO, ce sunt localizate in Louisiana si respectiv Washington, au inregistrat un semnal care a durat aproximativ 100 de secunde — cu mult mai mult decât inregistrarile care au durat fractiuni de secunda in cazul coliziunilor dintre gauri negre.

„Aproape imediat ne-am gândit ca este probabil ca de aceasta data sursa sa fie o pereche de stele neutronice, adica exact ceea ce ne doream foarte mult sa surprindem si observatia pe care am promis lumii intregi ca o vom face”, a declarat David Shoemaker, reprezentant al LIGO Scientific Collaboration.

si intr-adevar, calculele realizate de echipa LIGO au indicat faptul ca undele detectate luni au fost produse in urma coliziunii dintre doua corpuri cu mase intre 1,1 si 1,6 mase solare — adica cel mai probabil niste stele neutronice. Spre deosebire de aceste cadavre stelare ultradense, gaurile negre a caror coliziune a produs undele gravitationale detectate anterior aveau câteva zeci de mase solare.

O stea neutronica, ramasita unui colaps gravitational produs in urma unei explozii in stadiul de supernova, este unul dintre cele mai exotice obiecte din Univers. „O stea neutronica este cel mai apropiat obiect de o gaura neagra, fara sa fie o gaura neagra”, conform definitiei anecdotice incercate de astrofizicianul Tony Piro, de la Observatories of the Carnegie Institution for Science din Pasadena, California. „O singura lingurita din materia unei stele neutronice cântareste cât muntele Everest”, a adaugat el.

Munca de echipa

Observatorul de unde gravitationale VIRGO, aflat in Italia, in apropiere de Pisa, a detectat de asemenea, la 17 august, undele gravitationale rezultate in urma coliziunii stelelor neutronice, eveniment denumit GW170817. Mai mult decât atât, Telescopul Spatial Fermi Gamma-ray, apartinând NASA, a detectat o explozie de radiatii gamma — cea mai energetica forma a luminii — in aproximativ acelasi timp si provenind din aceeasi directie din spatiu.

Analiza informatiilor din toate aceste surse a dus la identificarea sursei semnalului intr-o mica regiune de pe cerul austral. Echipele care au realizat descoperirea au transmis informatiile privind locatia colegilor din intreaga lume, solicitându-le sa indrepte spre aceasta zona a cerului toate instrumentele de observatie de care dispun, fie ca este vorba de telescoape terestre sau spatiale.

Aceasta munca de echipa a dat rapid rezultate. La doar câteva ore dupa detectarea undelor gravitationale, Piro si colegii sai au observat sursa de lumina in spectrul vizibil care corespundea acestui fenomen, plasata la aproximativ 130 de milioane de ani lumina de Pamânt, prin intermediul unui telescop de la Observatorul Las Campanas din Chile.

„Am vazut o sursa albastru-stralucitoare de lumina intr-o galaxie din vecinatate — este pentru prima oara când sunt observate ramasitele stralucitoare ale unui fenomen de fuziune a doua stele neutronice”, a sustinut si Josh Simon, de la Observatoarele Carnegie.

Apoi, aproximativ o ora mai târziu, cercetatorii care folosesc telescopul Gemini South, tot din Chile, au identificat aceeasi sursa a undelor gravitationale in spectrul infrarosu al luminii. Alte echipe au studiat de asemenea acest fenomen pe diferite frecvente ale spectrului electromagnetic, de la unde radio la raze X.

Astfel cercetatorii au ajuns la concluzia ca o parte din lumina observata in spectrul vizibil este de fapt stralucirea radioactiva a unor elemente grele, asa cum este aurul si uraniul, care au fost produse in momentul coliziunii dintre cele doua stele neutronice. Aceasta descoperire este la rândul sau foarte importanta pentru ca oamenii de stiinta stiau cu certitudine doar originea elementelor chimice mai usoare — hidrogenul si heliul provin din Big Bang, iar celelalte elemente pâna la fier sunt create prin fuziune nucleara in interiorul stelelor — insa originea elementelor mai grele decât fierul nu era bine inteleasa.

„Am demonstrat ca elementele cele mai grele din Tabloul periodic, ale caror origini erau invaluite de mister pâna azi, provin din fuziunea stelelor neutronice”, a explicat si Edo Berger, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) din Cambridge, Massachusetts. Berger coordoneaza o echipa de cercetatori care a studiat acest fenomen prin intermediul Dark Energy Camera de la Cerro Tololo Inter-American Observatory, din Chile. „Fiecare astfel de ciocnire si fuziune poate produce mai mult decât greutatea Pamântului in metale pretioase asa cum este aurul sau platina dar si alte elemente rare pe care le gasim in telefoanele noastre smart”, a adaugat el.

Conform cercetatorilor, evenimentul denumit GW170817, a produs o cantitate de aur si uraniu echivalenta cu cel putin 10 mase terestre.

Doar inceputul

Analiza fenomenului GW170817 a a dus si la alte descoperiri importante. Spre exemplu, cercetatorii au putut confirma ca undele gravitationale se deplaseaza, intr-adevar, cu viteza luminii, asa cum sustinea teoria. in plus, oamenii de stiinta stiu acum mai multe lucruri despre stelele neutronice.

Iar analiza fenomenului GW170817 este doar inceputul. Spre exemplu, astfel de observatii realizate prin multiple medii ofera oportunitatea calibrarii distantelor catre diferite obiecte ceresti, conform lui Avi Loeb, astronom la Universitatea Harvard.

Astfel de masuratori ar putea, teoretic, sa-i ajute pe cercetatori sa masoare rata de expansiune a Universului. Estimari ale acestei valori, cunoscute drept Constanta Hubble, variaza in functie de modul in care au fost calculate — pornind de la fenomene de supernova sau de la radiatia cosmica de fond (lumina „fosila” provenita din explozia primordiala, Big Bang), conform lui Loeb.

„Iata o alta cale care a fost inchisa si iata ca s-a deschis in fata noastra”, a adaugat el pentru Space.com.

si multe alte astfel de drumuri ar putea fi deschise in curând, conform lui O’Shaughnessy. „Este doar inceputul, iar acesta este cel mai important lucru dintre toate”, a spus O’Shaughnessy despre noua descoperire.

Sursa: Agerpres

By: Ovidiu Cercel Tags: , , ,

Ce simt oamenii atunci cand se apropie de ultima clipa din viata!

In: Stiinta

Principala imagine descrisa de majoritatea oamenilor, care au fost pe punctul sa moara este aceea a unui tunel, la capatul caruia se poate observa o lumina. Ei bine, se pare ca aceasta imagine nu este falsa in totalitate.

Majoritatea oamenilor care au fost suficient de norocosi incat sa insele moartea, spun ca simteau o stare de liniste si ca parca se dedublau.

De curand, au aparut noi dovezi cu privire la aceasta experienta, dovezi care deschid o noua pista pentru cercetatori.

Poate parea ca doar cativa oameni au experimentat astfel de intamplari, insa studiile arata ca aproximativ 4-15% din populatia intregii lumi a trecut cel putin o data prin culoarul mortii.

Studiul a fost realizat de catre cercetatorii belgieni, care au analizat 154 de persoane, selectionate din cadrul Asociatiilor de specialitate si a grupurilor persoanelor aflate in coma.

Studiile au aratat faptul ca 80% dintre participanti au resimtit o stare de pace, 69% au observat o lumina puternica si 64% s-au intalnit cu o alta persoana. Doar 5% au mentionat faptul ca imaginile se derulau cu o prea mare rapiditate, iar 4% ca au avut vedere precognitiva. 22% dintre participanti sustin faptul ca au resimtit o stare de dedublare, dupa care a urmat intalnirea cu tunelul. De asemenea, ei sustin ca starea generala era de liniste si pace.

Acestea sunt semnele prin care oamenii de stiinta au realizat faptul ca moartea incepe sa isi faca simtita prezenta printr-o stare de liniste si, in unele cazuri, se incheie cu reintoarcerea in corp.

Asemeni oricarei alte cercetari, exista si alte aspecte care trebuiesc luate in calcul. De exemplu, subiectii au fost alesi, deci aici nu au fost incluse persoane care s-au simtit inconfortabil pe durata acestei experiente. De asemenea si nivelul de cultura trebuie luat in calcul, deoarece subiectii erau de origine franceza.

Pentru a ajunge la o decizie finala, cu privire la aceasta tema, cu siguranta este nevoie de mult mai multe cercetari.

Studiul nu atesta faptul ca ar exista viata dupa moarte, ofera doar informatii cu privire la modul in care creierul reactioneaza in fata mortii. Experienta premergatoare mortii este extrem de complexa si dificil de analizat. Sa speram ca vor mai exista studii care sa elucideze si mai bine misterul.

Sursa: Secretele

By: Ovidiu Cercel Tags: , ,

Descoperirea care schimba viata pe Pamant! „Putem controla evolutia umana”!

In: Stiinta

Jennifer Doudna, biochimist la Universitatea din California si cercetatoarea care a contribuit esential la elaborarea noii tehnici de editare genetica (CRISPR).Doudna a scris o noua carte numita A Crack in Creation („O crapatura in creatie”) unde detaliaza aceasta descoperire, scrie Futurism.

In aceasta carte, Doudna precizeaza ca zilele proceselor complicate si costisitoare de editare ale ADN-ului s-au sfarsit. Suntem acum in epoca CRISPR. Cercetatoarea compara noua metoda cu un program de procesare al cuvintelor care permite cuiva sa corecteze o greseala de tipar dintr-un document.

La Innovative Genomics Institute din Berkely unde Doudna este director executiv, echipe de cercetatori lucreaza pentru a gasi noi abordari in tratarea bolilor precum cancerul, arata Descopera.ro.

Tehnica s-a raspandit rapid si in alte zone de pe glob. Spre exemplu, cercetatorii de la UT Southwestern din Dallas cauta cu ajutorul CRISPR un tratament pentru distrofia musculara Duchenne. La UC Irvine, cercetatorii au creat tantari rezistenti la malarie care transmit urmasilor aceasta trasatura. La Salt Institute din La Jolla, California, CRISPR este folosita pentru a crea porci cu organe transplantabile pentru om.

Totusi, odata cu noua descoperire a venit si o realizare sumbra. Odata cu abilitatea de a schimba evolutia umana, vine si o responsabilitate enorma, intrucat poate fi utilizata gresit sau in scopuri mai putin benefice.
CRISPR-Cas9 (Clustered regularly interspaced short palindromic repeats) este cea mai recenta metoda a ingineriei genetice care modifica genele intr-un timp de cateva saptamani, fata de cativa ani.

Practic, este posibila modificarea precisa, in detaliu, a oricarei pozitii specifice din ADN-ul celor 23 de perechi de cromozomi umani, fara a introduce mutatii nedorite ori greseli, spun oamenii de stiinta.

Crispr a generat mult entuziasm printre cercetatori datorita faptului ca face relativ simpla schimbarea unor litere din ADN-ul unui organism.

Pentru multi cercetatori, insa, aceasta metoda este una terifianta, caci se pot crea arme biologice, un genom uman corupt si copii facuti la comanda.

By: Ovidiu Cercel Tags: , ,

Cercetatorii au descoperit un mecanism fascinant al creierului!

In: Stiinta

Savantii au analizat reglarea intensitatii cu care liliecii emit ultrasunete, dezvaluind ca aceasta se modifica in functie de sunetele din jur, cu o viteza de doar 30 de milisecunde, a zecea parte din timpul clipitului.

Procesul prin care liliecii (si alte specii, chiar si oamenii) isi „ridica” vocea este unul mai degraba complex: de la ureche, la creier, la vocalizare, ceea ce teoretic ar necesita mai mult timp decat se credea anterior, scrie descopera.ro, care citeaza Science Daily.

Acesta se mai numeste si efectul Lombard si pentru ca se intampla atat de rapid, cercetatorii de la John Hopkins University au rezolvat si un mister in ceea ce priveste mecanismul neural care sta la baza lui, ajungand la concluzia ca este un reflex fundamental temporal si nu un comportament cognitiv mai profund care ar fi necesitat un timp de procesare mai indelungat.

Studiul, publicat recent in jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, a avut in vedere monitorizarea a doi lilieci in timpul vanatului, cu ajutorul a 14 microfoane. In unele cazuri, cercetatorii au lasat liliecii sa vaneze in liniste, iar in alte momente au folosit zgomote de varii intensitati. Oamenii de stiinta au observat ca liliecii isi „ridica tonul” sau il coboara in functie de zgomotele din jur, iar procesul complex are loc in doar 30 de milisecunde, un timp de cinci ori mai mic decat se credea anterior, scrie bzi.

In afara de intelegerea acestui proces evolutiv al liliecilor, studiul a mai avut si miza de a „intelege conexiunile dintre auz si vocalizare, inclusiv controlul/reglarea vocii la oameni”, conform cercetatoarei Cynthia Moss, care a participat la acest studiu.

By: Ovidiu Cercel Tags: , ,

Ar putea schimba tot ce stiam despre morti! Ce se intampla la 4 zile dupa ce corpul moare?

In: Stiinta

Mai multi cercetatori, in frunte cu microbiologul Peter Noble, au facut o descoperire uluitoare cu privire la ceea ce se intampla in organismul persoanelor decedate.

Dupa ce functiile creierului se opresc si inima inceteaza sa mai pompeze sange, sistemul respirator si cel circulator se opresc, iar astfel persoana este declarata decedata.

Potrivit descopera.ro, unele parti ale corpului ar fi inca functionale chiar si la cateva zile dupa ce restul corpului a incetat sa mai functioneze.

Studiile au fost facute mai intai pe soareci de laborator si pesti zebra decedati, iar ulterior, chiar si pe cadavre umane. Astfel, oamenii de stiinta au identificat peste 1000 de gene care au ramas in continaure active, chiar si la cateva zile de la data decesului, arata realitatea.net.

Descoperirea ar putea fi un pas inainte in ceea ce priveste modul in care este privit transplantul de organe si salvarea altor vieti.

By: Ovidiu Cercel Tags: , , ,

Descoperirea care schimba tot ce stim despre originea omului!

In: Stiinta

Ultimii stramosi ai omului cunoscuti de noi – jumatate maimute, jumatate oameni – au murit in urma cu 5 – 7 milioane de ani, deschizand drumul catre primii pre-oameni, noteaza The Independent.

Insa noile descoperiri facute acum arata ca oamenii s-ar fi delimitat de maimute in urma cu cateva sute de mii de ani mai devreme decat se banuia.

Cu alte cuvinte, ne-am fi despartit de prietenii nostri blanosi si am inceput evolutia noastra separata ca oameni mai repede decat au crezut oamenii de stiinta.

Un grup de cercetatori, condus de profesorul Madelaine Böhme din cadrul Centrului Senckenberg pentru Evolutia Umana si Paleomediu din Universitatea Tübingen si profesorul Nikolai Spassov din Academia Bulgara de Stiinte, a gasit doua fosile de pe vremea cand oamenii nu erau atat de multi.

Astfel, oamenii de stiinta au analizat o mandibula si un premolar-fosila din Grecia, respectiv Bulgaria, si au descoperit elemente caracteristici ale inceputurilor omului.

Mai exact, oasele fosilizate ale hominidului „Graecopithecus freybergi” sunt cu cateva sute de mii de ani mai vechi decat cele ale celui mai vechi potential pre-om din Africa, arata stirileprotv.

Echipa de specialisti a cazut de acord ca aceste fragmente umane provin din estul mediteranean, si nu din Africa, asa cum s-a banuit initial.

Pana acum, primii stramosi omului au fost gasiti doar in Africa. „Aceste date ne fac sa mutam ruptura dintre om si cimpanzeu in zona mediteraneana”, a declarat profesorul David Begun, din cadrul Departamentului de Antropologie din Toronto, potrivit The Independent.

Descoperirea uimitoare facuta de NASA in jurul Pamantului! Agentia spatiala a facut anuntul oficial

In: Stiinta

NASA a descoperit o bariera imensa in jurul Pamantului, pe care am fi creat-o chiar noi, oamenii. Aceasta ar influenta clima din spatiu si este dovada ca actiunile noastre nu ne afecteaza doar planeta.

Pamantul este inconjurat de doua centuri de radiatii Van Allen. Cea interioara se intinde de la 640 pana la 9.600 de kilometri deasupra suprafetei Terrei. Cea de-a doua este mai mai mare si amplasata mai sus, la o altitudine de 13.500 pana la 58.000 de kilometri.

Dar acum cercetatorii au descoperit si o a treia astfel de centura, de frecvente joase. Este creata de noi si este benefica, se pare, pentru ca ar tine la distanta radiatiile solare periculoase. Practic, spun expertii, prin undele radio am reusit sa cream o bariera impotriva electronilor care lovesc cu viteze mari Pamantul. Dar aceasta centura are si un efect asupra spatiului, pentru ca poate influenta cum se deplaseaza anumite particule, arata digi24.

By: Ovidiu Cercel Tags: , ,

NASA a facut anuntul! Asteroizi de dimensiunea unui teren de fotbal ar putea intra in coliziune cu Pamantul!

In: Stiinta

Agentia spatiala americana, NASA, a reperat cinci asteroizi, cu diametre intre opt si 90 de metri, care vor trece foarte aproape de Pamant in urmatoarele 12 luni. Previziunile sunt publicate pe site-ul NASA de detectare a asteroizilor.

Primul asemenea eveniment va avea loc la 23 iulie, cand asteroidul 2017 BS5, cu un diametru estimat intre 40 si 90 de metri, se va apropia de planeta noastra la de 3,15 ori distanta lunara, adica la peste 1,2 milioane kilometri (distanta medie care separa Pamantul de singurul sau satelit natural — 384.400 km).

Cel mai mare risc de coliziune va fi insa la 12 octombrie, cand asteroidul 2012 TC4, cu diametrul de 27 de metri, se va apropia de Terra la numai 0,15 distanta lunara, adica aproximativ 57.000 de kilometri.

Alti trei asteroizi, cu diametre intre opt si 38 de metri, se vor apropia de Pamant la 3 decembrie 2017, 24 februarie 2018 si 2 aprilie 2018.

NASA are o echipa de oameni de stiinta care monitorizeaza in mod regulat rocile spatiale si ia in considerare orice ar putea reprezenta o amenintare pentru planeta noastra.

Conform calculelor astronomilor, acesti asteroizi nu se vor ciocni de planeta noastra. Desigur insa ca este o chestiune de timp pana cand un asteroid va lovi Pamantul. Numeroase astfel de evenimente s-au mai intamplat in istoria geologica a planetei si cu certitudine se vor mai intampla. Cea mai mare probabilitate este ca un astfel de asteroid sa loveasca undeva in ocean. Daca un asteroid cu diametrul de 90 de metri s-ar prabusi in ocean, valurile uriase, de tip tsunami, rezultate nu ar fi suficient de puternice pentru a duce la disparitia civilizatiei umane.

In afara de zonele de coasta care ar fi cele mai afectate, nu le-ar fi insa usor nici celor care traiesc in interiorul continentelor. O mare masa de vapori de apa ar ajunge in atmosfera, provocand un adevarat haos climateric pe intreaga planeta, conform expertilor.

Sursa: Agerpres

By: Ovidiu Cercel Tags: , ,

Planta interzisa care inverseaza procesul de imbatranire! Ajuta la invatare si memorare!

In: Stiinta

O substanta din frunzele de canabis ar putea ”inversa procesul de imbatranire”, dupa ce s-a descoperit ca tetrahidrocanabinolul (THC) imbunatateste memoria si procesul de invatare in cazul soarecilor de laborator, informeaza The Independent.

Aceasta substanta din canabis, care ii face pe oamenii sa se simta ”drogati”, pare sa imbunatateasca functia de memorare, potrivit unui studiu realizat pe soareci de laborator, dar care va fi efectuat (studiul – n.r.) si pe oameni, pe parcursul acestui an.

Cercetatorii au administrat o doza redusa de THC unor soareci de varste diferite ca parte a unui studiu ce investiga sistemele creierului implicate in procesul de imbatranire.

Acestia au testat memoria rozatoarelor si au descoperit ca soarecii mai batrani care au primit THC, aveau o putere de retinere similara soarecilor tineri carora nu li se administrase nicio substanta, scrie Mediafax.

Andras Bilkei-Gorzo, cel care a condus studiul publicat in jurnalul ”Medicina Naturii”, a spus ca acum face pregatirile pentru un studiu realizat pe oameni, la scara mica, si incearca sa gaseasca 100 de oameni cu varsta cuprinsa intre 60 si 70 de ani, pentru a descoperi efecte similare in cazul acestora.

“THC a reconstituit abilitatea cognitiva a soarecilor batrani la nivelul celor tineri”, a declarat specialistul Gorzo pentru The Independent.

Totusi, cand a fost administrata doza soarecilor tineri, acestia nu au raspuns bine la test: ”Daca faci acelasi tratament soarecilor tineri, suprasoliciti intregul sistem”, a spus Bilkei.

Doctorul Bilkei-Gorzo si echipa sa de la Universitaea din Bonn, Germania, au testat efectele THC-ului pe soareci de 2 luni, 12 luni sau 18 luni.

in cadrul unuia dintre cele trei teste cognitive, specialiastii le-au dat ocazia soarecilor sa interactioneze cu un obiect sau un soarece, ceea ce ei gasesc, in mod normal, ”mult mai interesant”, alegand, in proportie de 70%, sa petreaca timpul cu cealalta rozatoare.

Apoi, 24 de ore mai tarziu, specialistii puneau soarecele inapoi in acelasi loc, oferindu-i alte doua alegeri: sa petreaca timp cu soarecele cu care a stat in ziua precedenta sau cu un soarece pe care nu l-a vazut niciodata.

“isi aminteste animalul ca a vazut cealalta rozatoare ieri si isi va petrece mai mult timp cu cea noua? Daca nu isi amintesc, de obicei petrec jumatate din timp cu un soarece, iar cealalta jumatate cu al doilea saorece”, spune Gorzo.

“Exact asta am vazut noi la soareci – la doar o zi dupa cunostinta, ei nu isi puteau da seama care e soarecele pe care il cunosc si care e cel pe care nu l-au vazut niciodata. Cei tineri nu au intampinat dificultati – ei au petrecut mai mult timp cu soarecele abia cunoscut”.

Totusi, atunci cand le-a fost administrat THC, soarecii batrani si-au imbunatatit memoria si au putut trece testul a doua oara cand au fost supusi la el.

Desi ar fi fantastic ca studiile clinice care vor fi efectuate asupra oamenilor sa aiba aceleasi rezultate, doctorul Gorzo nu recomanda consumul de canabis.

“Daca toate lumea care are peste 60 de ani se apuca de fumat marijuana, nu va iesi ceva pozitiv din asta”, a spus specialistul razand. ”Este cu adevarat un pericol pentru ca noi stim ca totul depinde de doza si de varsta la care te apuci de fumat”.