SUA solicita intarirea flancului estic al NATO! Romania este vizata direct!

In: Stirile zilei

Administratia de la Washington a propus o crestere de 1,35 miliarde de dolari a bugetului alocat de Pentagon pentru apararea statelor din flancul estic al NATO (Romania, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia si Lituania) in anul fiscal 2018 fata de cel anterior, releva un document oficial al Ministerului Apararii american.

Concret, pentru anul fiscal 2018, administratia americana a propus o crestere a bugetului European Reassurance Initiative (ERI, lansata pentru a demonstra angajamentul Statelor Unite fata de integritatea teritoriala a tuturor celor 28 de tari membre ale Aliantei Nord-Atlantice, pe fondul cresterii amenintarii din partea Rusiei) la 4,777 miliarde de dolari, fata de 3,419 miliarde de dolari in anul fiscal 2017.

Citeste si   ASA TATA ASA FIU: Ianis Hagi a marcat primul lui gol pentru nationala Romaniei!

Fondurile solicitate de Pentagon includ si doua proiecte in Romania — unul, in valoare de 3 milioane de dolari, pentru modernizarea infrastructurii utilitatilor in baza de la Campia Turzii, iar celalalt, in valoare de 2,2 milioane de dolari, pentru baza militara de la Mihail Kogalniceanu.

In contextul anexarii Crimeii de catre Rusia si al conflictului din estul Ucrainei, Washingtonul a lansat in 2014 European Reassurance Initiative, pe fondul cererilor de catre tarile din flancul estic al Aliantei Nord-Atlantice de masuri suplimentare pentru descurajarea amenintarii ruse in regiune. in cadrul ERI, Statele Unite si alte tari aliate participa cu militari si echipamente militare la exercitii de amploare in flancul estic al Aliantei, alaturi de tarile membre.

Citeste si   Zgonea RESUSCITEAZA Rosia Montana: statul e capabil sa protejeze mediul si sa genereze locuri de munca

”Activitatile propuse in cadrul proiectului pentru anul fiscal 2018 vor continua sa consolideze pozitia SUA in domeniul apararii prin pozitionarea capacitatilor adecvate, in locatii esentiale, ca raspuns la noul mediu european de securitate si pentru a asigura aliatii si partenerii NATO in legatura cu angajamentul Washingtonului fata de articolul 5 (apararea colectiva) al Tratatului Nord-Atlantic. Activitatile finantate prin ERI sporesc capacitatea si pregatirea fortelor SUA, ale aliatilor si ale partenerilor regionali, permitand un raspuns rapid in eventualitatea oricarei agresiuni din partea unui adversar regional contra teritoriului suveran al tarilor NATO”, se mentioneaza in documentul citat.

Citeste si   Ion Iliescu: Sedinta Parlamentului European privind situatia politica din Romania a fost una buna, dar prestatia Monicai Macovei a fost lamentabila

in anul fiscal 2018, la exercitiile militare si la pre-pozitionarea de trupe vor lua parte 6.850 militari americani, printre care 6.471 din fortele terestre si 379 din fortele aeriene. Acestia vor participa la activitati multiple in teren, printre care rotatii pentru a spori prezenta temporara sau a consolida capacitatile aliate si ale partenerilor in timpul exercitiilor planificate, cresterea in marime si amploare a exercitiilor planificate pentru interoperabilitatea in cadrul NATO si sprijinirea programului de exercitii comune al USEUCOM (Comandamentul european al fortelor SUA).

Propunerea Pentagonului pentru bugetul ERI in anul fiscal 2018 include 150 de milioane de dolari ca sprijin direct pentru Ucraina.

Sursa: Agerpres

MAI TREBUIE SA CITESTI SI...

By: Ovidiu Cercel Tags: , ,
REVINO IN TOP

Share Page

Close