Testul lui Nietzsche! O singura intrebare iti poate schimba viata!

In: Dezvoltare Personala

 

Psihoterapeutii au un test inspirat de filosoful Nietzsche care te poate face sa intelegi mai bine daca ai facut ce ti-ai dorit.


Inspirat de un fragment din cartea „Asa grait-a Zarahustra”, de Friedrich Nietzsche, psihoterapeutul Irvin Yalom le propune pacientilor sai un exercitiu pe care ti-l propunem si noi.

Raspunde la urmatoarea intrebare: Ce ai simti daca ai sti ca viata ta se va repeta la infinit, exact asa cum e acum, daca ai trai la infinit fiecare durere, fiecare bucurie, fiecare suspin? Ai schimba ceva? Ai fi multumita de cum au decurs lucrurile pana acum?

Dupa un astfel de experiment, multi oameni se hotarasc sa isi schimbe viata si sunt mai curajosi cand iau decizii. Psihoterapeutii incearca sa ii faca pe pacienti sa inteleaga ca sunt stapani pe viata lor si sunt singurii care au dreptul sa hotarasca ce sa faca mai departe. Daca faci acest exercitiu, iar gandul eternei reintoarceri ti se pare de nesuportat, inseamna ca nu ai trait viata pe care ti-ai dorit-o.

Citeste si   Numai un perfectionist va intelege asta! Afla daca te regasesti!

Friedrich Nietzsche credea ca nu exista Dumnezeu, iar oamenii nu ajung sa cunoasca viata de apoi, ci sunt nevoiti sa traiasca aceeasi viata de un infinit de ori. Filosoful a ajuns la aceasta concluzie pornind de la ideea potrivit careia exista o cantitate finita de materie si o cantitate infinita de timp, astfel ca fiecare lume posibila apare de un infinit de ori. Ideea eternei reintoarceri apare si in cartea „Asa grait-a Zarahustra”, in care profetul persan Zarahustra lanseaza o provocare si ii roaga pe oameni sa isi imagineze urmatoarea situatie:

Citeste si   "Muschiul" care elimina lenea, dezordinea si ignoranta! Vezi cum il lucrezi

Ce-ar fi daca, intr-o zi sau intr-o noapte, un demon s-ar strecura la dumneavoastra cand sunteti absolut singuri si v-ar spune: ‘aceasta viata pe care o traiesti acum si pe care ai trait-o pana acum va trebui sa o traiesti inca o data si de nenumarate ori; si nu va fi nimic nou in ea, ci fiecare durere, bucurie, fiecare gand si fiecare suspin si totul, oricat de mic sau de important in viata se va intoarce din nou, totul la fel, in aceeasi succesiune – chiar si acest paianjen si aceste raze de luna printre copaci si chiar si acest moment si chiar si eu. Clepsidra eterna a existentei este rasturnata din nou si din nou si tu odata cu ea, graunte de tarana.’. Nu v-ati arunca la pamant si l-ati blestema, scrasnind din dinti, pe demonul care v-a vorbit asa?” (F. Nietzsche – „Asa grait-a Zarahustra”).

Citeste si   Piramida lui Dilts iti raspunde la intrebarile de zi cu zi: De ce ai ceea ce ai si de ce traiesti asa cum traiesti?

Friedrich Nietzsche a considerat teoria cat se poate de reala la inceput, insa si-a dat seama ca nu poate fi sustinuta matematic si a lasat-o la nivelul de exercitiu mental, arata unica.

MAI TREBUIE SA CITESTI SI...

REVINO IN TOP

Share Page

Close