Un medic explica ce se intampla dupa ce renuntati la fumat!

In: Sanatate

Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog, coordonatorul programului national „Stop Fumat”, a explicat care sunt beneficiile renuntarii la fumat.

Primele care se imbunatatesc sunt simturile: gustul si mirosul. Asta la doar 48 de ore de la renuntarea la fumat. „Cele mai mari beneficii sunt cele ale aparatului cardiovascular: inima si vasele de sange sunt cele mai castigate. Circulatia are loc mai usor. Dispare fenomenul de vasoconstructie a venelor, se normalizeaza cantitatea de dioxid de carbon din sange, dispare senzatia de picioare grele, toate organele primesc mai mult oxigen, tensiunea arteriala scade in primele cateva zeci de minute de la renuntarea la fumat. Plamanii au si ei de castigat, insa nu din perspectiva micsorarii riscului de cancer pulmonar. Insa primele efecte sunt cele ale ameliorarii respiratiei: cresterea capacitatii de efort, senzatia ca nu mai gafai. Acest lucru se intampla in 2-4 saptamani”, a spus medicul Magdalena Ciobanu, pentru digi24.ro.

Citeste si   Si tu faci greseala asta! Vezi cum iti pui in pericol sanatatea cand rupi o pastila

La fel de importante sunt si schimbarile de ordin psihic. „Psihicul omului primele zile, dupa ce trece sevrajul, nevoia acuta, omul incepe sa se simta mai liber, constata ca are timp liber, oamenii isi dau seama ca nu sunt asa nervosi, artagosi, nu le sare tandara cum credeau ei. Sunt mai calmi. Si lucrul asta ii mira pe foarte multi deoarece aveau impresia ca sunt colerici, constata ca nu este asa”, a mai spus pneumologul.

Citeste si   Oamenii o arunca pentru ca nu stiu proprietatile terapeutice ale apei de orez!

Si memoria se imbunatateste. „Intr-un ritm variabil oamenii incep sa isi recapete din memorie. Din cauza scaderii oxigenului in sange sinapsele dintre neuroni care stau la baza invatarii nu mai au aceeasi eficienta si de aceea fumatorii au memoria afectata. Cu ajutorul unor exericitii de memorie, dar si al unei activitati intelectuale, imbunatatirea memoriei se resimte destul de bine. Oamenii simt ca au mai mult spor”, a explicat Magdalena Ciobanu.

Citeste si   Te scapa de durerea de cap in 20 de minute! Remediul este simplu si natural

De asemenea, in primele zile de nefumat pielea incepe sa isi schimbe aspectul: tegumentul este oxigenat, capata mai mult sange. Pielea galbena a fumatorului devine roz.

MAI TREBUIE SA CITESTI SI...

By: Ovidiu Cercel Tags: , , ,
REVINO IN TOP

Share Page

Close