Uniunea Europeana ne OTRAVESTE cu un nou „E”! Va fi introdus in multe alimente si bauturi!

In: Sanatate, Stirile zilei

Comisia Europeana a dat verde la folosirea „E-ului” advantam, care are rol de indulcitor concentrat pentru multe alimente si bauturi.

Pe eticheta il veti gasi ca E 969 si il vom gasi in special in lactate fermentate aromatizate, inghetata sau gemuri.


Producatorii au solicitat introducerea E 969 in consumul uman in 2010.

„Utilizarea substantei advantam ca indulcitor concentrat in diferite produse alimentare si de masa pentru a inlocui zaharurile calorice (zaharoza, glucoza, fructoza etc.) si pentru a permite astfel o reducere a continutului caloric al acestor produse alimentare constituie o necesitate tehnologica. Adaugarea substantei advantam ca indulcitor in categoriile de produse alimentare in care indulcitorii concentrati sunt autorizati va oferi producatorilor o mai mare flexibilitate in prepararea de produse alimentare cu valoare energetica redusa al caror gust este similar cu cel al produsului echivalent cu valoare calorica normala. Proprietatile gustative si edulcorante, precum si buna stabilitate a substantei advantam o transforma intr-o alternativa la indulcitorii concentrati deja autorizati, oferind consumatorilor si industriei alimentare optiunea de a alege dintr-o gama mai larga de indulcitori, reducand astfel consumul individual al fiecarui indulcitor”, se mentioneaza in Regulament.

Produse cu advantam

Potrivit regulamentului adoptat de Comisia Europeana pe 14 mai, advantamul va putea fi folosit de producatori, printre altele, in produse lactate fermentate aromatizate, inclusiv produse tratate termic;inghetata,fructe si legume conservate in cutii sau borcane, preparate din fructe si legume, cu exceptia compoturilor, gemuri, jeleuri, marmelade,piure de castane, produse din cacao si ciocolata, guma de mestecat sau cereale pentru micul dejun, bere, sosuri,nectaturi de fructe ori bauturi aromatizate.

Ce este advantam

Advantam este un produs sintetic realizat ca urmare a unor reactii chimice, este realizat sub forma unui praf alb-galbui si poate fi de 100 de ori mai dulce decat larg folositul aspartam si aproximativ 37.000 ori mai dulce decat sucroza. Produsul a fost evaluat de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara, institutie care si-a exprimat avizul in urma cu un an, iulie 2013.

Autoritatea a stabilit, de asemenea, o doza zilnica acceptabila (DZA) pentru advantam de 5 mg/kg de greutate corporala pe zi. Estimarile prudente privind expunerea la advantam in cazul adultilor si copiilor cu un nivel de consum ridicat au fost inferioare dozei zilnice acceptabile pentru nivelurile de utilizare propuse.

„Dupa examinarea tuturor datelor privind stabilitatea, produsele de degradare, toxicologia si expunerea, autoritatea a concluzionat ca substanta advantam utilizata ca indulcitor nu prezinta probleme de siguranta pentru utilizarile si dozele propuse”, se arata in Regulament.

Advantam are urmatoarea formula moleculara C24H30N2O7•H2O.

Sursa: economica.net













Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Name Email Website Comment

REVINO IN TOP

Share Page

Close