Cele mai frecvente greseli gramaticale pe care le fac romanii din Capitala! Vezi daca tu stapanesti bine limba romana!

In: Utile

Limba romana, spun speciaslistii, este una complicata si putini romani vorbesc si scriu corect, respectand toate regulile. Vezi 30 de greseli gramaticale pe care le fac romanii din Capitala deseori.

1. „Decat“ folosit in loc de „numai“/„doar“. Multi sunt cei care folosesc gresit aceste cuvinte. Deseori auzim: „Am decat o carte“, formulare total gresita. Corect este „Nu am decat o carte“, pentru ca „decat“ se foloseste in constructii negative.

2. Verbul „a avea“. Multi bucuresteni spun „O sa aibe o multime de probleme“. Forma corecta este „O sa aiba o multime de probleme“.

3. Pleonasme. Pleonasmul poate fi definit ca „o eroare de exprimare care consta in folosirea alaturata a unor cuvinte, expresii, propozitii care repeta in mod inutil aceeasi idee“, potrivit Dictionarului Explicativ Roman. „Ma pregatesc sa cobor jos“ este un exemplu pe care il auzim deseori din gura bucurestenilor. Este gresit sa spui si „cobor“ si „jos“. Nimeni nu poate sa coboare sus.

4. „Vizavi“. Auzim deseori: „L-am auzit discutand vizavi de aceasta problema“. Este gresit pentru ca „vizavi“ se foloseste doar in context spatial. Exemplu corect: „Casa mea este vizavi de magazinul lui Andrei“.

5. „tigare“ Deseori, oamenii folosesc „tigare“. Corect este „tigara“.

6. Repetitiile. Bucurestenii obisnuiesc sa repete intr-o propozitie/ fraza aceleasi cuvinte/grupuri de cuvinte. Este un lucru deranjant, spun specialistii.

7. „A realiza“. Verbul „a realiza“ este folosit deseori gresit. De fapt, acest verb nu poate fi utilizat cu sensul de „a intelege“. Exemplu: „Tu realizezi ce se intampla?“. Specialistii sustin ca „a realiza“ poate fi utilizat cu sensul de a crea ceva. Exemplu: „Am realizat o casa cu trei etaje si piscina“.

8. Dezacorduri. Nu de putine ori bucurestenii fac dezacorduri suparatoare. O mare problema tine de subiectul multiplu. Spre exemplu: „Apa sau vinul s-au varsat“ este gresit. in cazul subiectului multiplu in care termenii sunt coordonati disjunctiv (sau, ori, fie) acordul se face la singular. Forma corecta: „Apa sau vinul s-a varsat“.

9. 10/zece Un lucru pe care nu il stiu multi este ca numerele de la unu la noua (inclusiv cifra zece) se scriu in litere: Gresit: „am 10 pixuri“. Corect: „Am zece pixuri“.

10. „Caramea“. Bomboana facuta din caramel amestecata cu alte substante se numeste „caramela“. Multi spun „caramea“, desi nu este corect.

11. „Patetic“ O multime de bucurestenii folosesc gresit cuvantul „patetic“. De cele mai multe ori, acestia il asociaza cu ceva rau, malefic. in realitate, „patetic“ inseamna plin de patos.

12. „Asaza/aseaza“ Foarte multi oameni nu stiu ca verbul „a aseza“ se scrie, la persoana a treia, „asaza“, nu „aseaza“.

13. „Genoflexiune“ Nu de putine ori se intampla sa auzim de la bucuresteni „genoflexiune“. Nu sunt multi cei care stiu ca forma corecta este „genuflexiune“.

14. „Doctora“ Cuvantul „doctora“ nu exista in limba romana. Forma corecta este „doctorita“.

15. „Ghiuveta“ Deseori oamenii spun si schiu „ghiuveta“. Forma corecta este „chiuveta“.

16. „Servici“ Un alt cuvant care deseori este folosit gresit este „serviciu“. De cele mai multe ori oamenii uita sa mai scrie si sa mai pronunte „u“ la sfarsit si ajung la forma gresita.

17. „Care“ Probabil una dintre cele mai frecvente greseli este neutilizarea prepozitiei „pe“ inaintea pronumelui relativ care cu functie sintactica de complement direct.

18. „Servim masa“ Se intampla des sa auziti oameni care spun ca „servesc masa“. De fapt, cei care „servesc“ sunt ospatarii, iar cei care se bucura de bucate „mananca“.

19. „imi cer scuze“ in primul rand, daca spui „imi cer scuze“ inseamna ca iti ceri singur. in momentul in care te adresezi altei persoane ar trebui sa spui „iti cer scuze“. Desigur, scuzele nu se cer. Ele se prezinta. Mai bine folositi „iti cer iertare“.

20. „insumi/insami“ Unii nu stiu sa utilizeze corect cele doua pronume. Forma corecta (la persoana I, masculin, singular) este: „eu insumi“, in timp ce la feminin forma corecta este: „eu insami“.
„Vorbirea din Bucuresti nu este una unitara. in loc sa ma bazez pe caracteristicile acesteia, as spune ca este vorba despre o eterogenitate lingvistica”, precizeaza Alexandru Nicolae, lingvist al Academiei Romane. Specialistul mai spune ca aceste greseli pot aparea si in alte zone ale Romaniei. O alta tendinta importanta de mentionat in randul bucurestenilor este data de folosirea englezismelor. Nu de putine ori se intampla sa auzim oameni pe strada care printre cateva cuvinte romanesti strecoara si unele provenite din alte limbi, in special din engleza, scrie Adevarul.

By: Ovidiu Cercel Tags: , , , ,

Combinatiile de taste care te vor face un adevarat profesionist al laptopului!

In: Utile

 

In era vitezei este esential sa cunosti scurtaturile de taste. Cei mai multi dintre noi cunosc cateva scurtaturi de taste, iar acum poti liber sa te lauzi ca stii mai mult decat Ctrl+Alt+Del.

Combinatii pentru Windows

Alt+Tab – Comutare intre programe deschise;

Win – Deschide si inchide meniul Start;

Win+Shift+M – Restaurare ferestrele minimizate pe desktop;

Win+A – Pornire Optiuni de accesibilitate;

Win+B – Selectare primul element in optiunile de accesibilitate;

Win+C – Arata bara din dreapta Charm Bar;

Win+ Ctrl+B – Comutare la programul care a afisat un mesaj in zona de notificare;

Win+D – Minimizare totala a ferestrelor deschise si afisare desktop,

Win+Ctrl+F – Deschide „Cautare computere”;

Win+E – Deschide Explorator Windows;

Win+F – Gasire fisiere si foldere;

Win+G – Parcurge gadgeturile;

Win+K – Deschide un nou meniu Start;

Win+L – Comutare intre utilizatori sau blocare computer;

Win+M – Minimizare totala;

Win+O – Deconectare desktopul inversat;

Win+P – Pornire Manager de imprimante;

Win+Q – Deschide bara de cautare conform programelor instalate;

Win+R – Deschide caseta de dialog „Executare”;

Win+T – Parcurge programele pe bara de activitati;

Win+U – Deschide „Centrul simplificare acces”;

Win+W – Deschide „Windows Inc Workspace”;

Win+X – Deschide „Centrul Windows pentru mobilitate”;

Win + „+” – Mareste;

Win+ „-” – Micsoreaza;

Optiuni speciale

– Apasati de 5 ori Shift pentru activare sau dezactivare filtru pentru tastatura;

– Mentineti apasata tasta Shift timp de 8 secunde pentru activare sau dezactivare filtru de intrari;

– Mentineti apasata tasta Num Lock timp de 5 secunde pentru activare sau dezactivare sonorizare comutari;

– Alt stanga+Shift stanga+Num Lock – activare sau dezactivare folosirea tastaturii numerice in loc de mouse;

– Alt stanga+Shift stanga+PrtScn – activare sau dezactivare contrast marit la desktop.

Combinatii pentru Mac

Command+1(2,3) – vizualizrea obiectelor in fereastra Finder;

Command+F3 – Afiseaza si minimizeaza toate ferestrele;

Command+H – Ascunde casetele programului deschis;

Command+ sageata in jos – Deschide un element selectat/ trece la sfarsitul paginii web;

Command+ sageata in sus – Deschide un folder/ trece la inceputul paginii web;

Command+ ; – Gaseste cuvinte scrise gresit intr-un document;

Command+Shift+T – Deschide paginile inchise recent;

Option+Command+F – Deschide zona de cautare;

Option+Delete – Sterge cuvantul din stanga cursorului;

Shift+Option+tasta volum – Reglare sunet dupa cele 4 componente ale nivelului;

Shift+Command+Q – Iesire dintr-un cont de utilizator cu confirmare;

Option+Shift+Command+Q – Iesire imediata dintr-un cont de utilizator, fara confirmare.

By: Ovidiu Cercel Tags: , , ,

Leacuri stravechi pentru sanatate folosite in vremea lui Iisus!

In: Utile

 

Intorcandu-ne mult in timp, medicamentele si leacurile din perioada in care a trait Iisus s-au aflat cu precadere sub influenta medicinei grecesti. Era considerata revolutionara si eficienta in acele timpuri.

Medicina antica greaca avea in vedere fluidele corporale, precum: sangele, bila galbena, bila neagra, iar ulterior aceste concepte medicinale au fost adoptate si de romani, in timpul vietii lui Iisus.

Istoricul roman si botanistul Plinius cel Batran recomanda tamaia ca un antidot pentru otravirea cu cucuta. Se credea totodata ca tamaia ar fi eficienta si in problemele digestive si in tratarea racelii. in plus, ea era considerata buna pentru tratarea parului si regenerarea pielii.

Smirna, supranumita si aur pentru sistemul imunitar. Alaturi de tamaie, cei trei magi au dus in dar pruncului Iisus smirna. Ambele considerate a fi de lux si la fel de pretioase ca aurul. Beneficiile smirnei nu inceteaza sa ne uimeasca si astazi.

In mod traditional, smirna era folosita pentru a trata artrita, pentru a imbunatati circulatia, pentru tulburari digestive, dureri ale menstruatiei, infectii respiratorii.

Usturoiul, planta vitalitatii. Este una dintre cele mai vechi plante cultivate pe acest pamant, datand de acum 6000 de ani. Egiptenii antici credeau ca usturoiul este inzestrat cu virtuti sacre. Era plasat in mormintele faraonilor. Totodata era obligatoriu ca sclavii care construiau piramidele sa consume usturoi, intensificandu-si astfel puterea si vitalitatea.

Varza este renumita pentru aproape 90 de remedii. Specialistii in Medicina timpurilor lui Iisus considerau ca prin consumul frecvent de varza cruda te protejezi impotriva durerilor de cap si intaresti vederea. Compresele de varza inmuiata in apa calduta erau folosite in tratarea ranilor si luxatiilor si chiar a diverselor forme de cancer, chiar daca termenul nu este cunoscut in acele timpuri, scrie bzi.

By: Ovidiu Cercel Tags: , , ,

Bolile care nu te lasa sa dai jos kilogramele in plus! Vezi afectiunile care te fac sa te ingrasi!

In: Sanatate, Utile

 

Daca mancati putin, dar va ingrasati vazand cu ochii, este posibil sa suferiti de disfunctii ale tiroidei, diabet de tip II, sindromul ovarelor polichistice sau depresie.

Specialistii clasifica obezitatea in doua categorii: obezitate de tip I (asociata consumului alimentar excesiv si sedentarismului) si cea de tip II, provocata de diverse afectiuni. Cei care sufera „de glanda”, asa cum se spune in popor, sunt cei mai predispusi la ingrasare.

1. Hipotiroidism. Hipotiroidismul (tiroida „lenesa”) apare cand glanda nu produce suficienti hormoni, care sa controleze consumul de energie. Afecteaza mai ales femeile de peste 45 de ani. Printre simptome se numara: cresterea nejustificata in greutate, oboseala, constipatia, intoleranta la frig, menstruatii abundente sau subtierea firului de par.

„Glanda tiroida este responsabila de metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor. Chiar daca mananci putin, rata metabolismului bazal este scazuta, arderile sunt lente si grasimile se depun mai usor. si disfunctiile minore, care nu sunt depistate la control, pot avea efect de ingrasare, mai ales in contextul sedentarismului”, atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist in alimentatie. Hipotiroidismul se trateaza cu medicamente de substitutie hormonala.

2. Depresie. Depresia provoaca o crestere a nivelului de cortizol, hormonul stresului, cu rol in reglarea metabolismului. „Trebuie sa tratam depresia din timp, pentru ca astfel se poate reduce nivelul de cortizol, care duce la obezitate”, subliniaza dr. Elizabeth Susman, de la Universitatea Penn State, autorul unui studiu pe acesta tema.

3. Sindromul ovarelor polichistice. in cazul bolii polichistice, ovarele sunt acoperite cu o capsula fibroasa, pe care foliculul ovarian nu reuseste sa o rupa. Primul simptom este absenta menstruatiei-mai putin de cinci cicluri mestruale pe an. Aproximativ jumatate din femeile care sufera de aceasta boala au probleme cu greutatea, acneea si pilozitatea excesiva. Tratamentul este de tip hormonal.

4. Diabet zaharat de tip II. Multe persoane care sufera de diabet zaharat de tip II se straduiesc sa-si controleze greutatea, insa majoritatea tratamentelor pentru echilibrarea glicemiei predispun la ingrasare. Acestea stimuleaza corpul sa produca mai multa insulina, pentru a reduce nivelul de zahar din sange, insa uneori nivelul acestuia scade atat de mult incat apare o senzatie de foame intensa. Insulina duce la ingrasare si pentru ca stimuleaza celulele sa preia mai multa glucoza, care se acumuleaza ca tesut adipos in loc sa ramana in sange.

5. Sindromul Cushing. Boala apare cand organismul este expus la o cantitate exagerata de cortizol. Cresterea in greutate este cel mai frecvent simptom. Printre cauze se numara tratamentul indelungat cu corticosteroizi (pentru astm bronsic, boli reumatice sau alte boli inflamatorii) sau existenta tumorilor glandei hipofize, arata doctorulzilei.

By: Ovidiu Cercel Tags: , , , ,

Obiectele din casa care atrag ghinionul si saracia! Scapa de ele!

In: Utile

 

Nu stim cat de superstitios esti sau daca crezi in energie negativa si pozitiva, insa in caz ca in casa ta nu prea merge totul bine, n-ar fi rau sa te pui pe ganduri.

Mai multi specialisti in Feng Shui si in bioenergetica au realizat un top cu obiectele care atrag cel mai mult in casa ghinionul si saracia.

Asadar, arunca imediat din casa urmatoarele lucruri:

1. Cioburile

Orice obiect stricat iti poate strica viata. Desi pare de necrezut, se spune ca aceste obiecte sunt ca un burete pentru energia negativa, dar totodata si ca un propagator al acesteia. Iata de ce daca ai observat ca certurile s-au cam indesit ori nu prea iti merge bine si sub alte aspecte, verifica daca nu ai nimic stricat prin casa si arunca aceste lucruri fara a a mai sta pe ganduri.

2. Mobilierul cu varfuri ascutite

Varfurile ascutite din casa trebuie neaparat echilibrate cu ceva mai gingas: o floare vie, perne, plapume moi sau ar fi bine sa fie pozitionate in asa fel incat aceste colturi sa nu reprezinte impedimente. Daca te impiedici zilnic de un picior de pat sau daca te lovesti de vreun varf ascutit al unui dulap, fa tot posibilul sa le repozitionezi sau sa scapi de ele.

3. Ceas nefunctional

Daca un ceas care nu mai merge sta in casa ta, sa stii ca nu este spre bine. Unii specialisti spun ca ele atrag nenorocul si chiar moartea.

4. Plante cu spini sau candelabre spinoase

Chiar si cactusii care par inofensivi, nu se recomanda sa fie tinuti in casa. Unicii care au dreptul de a se gasi in incepere sunt trandafirii vii. Tot aici este de mentionat ca nu e bine sa tinem in locuinta plante ofilite. Daca vezi ca nu are sanse de a-si reveni, arunca planta fara mila, fiindca si ea atrage energie negativa.

5. Oglinzi in exces

Desi tendintele in design dicteaza folosirea oglinzilor datorita faptului ca maresc vizual spatiul, dar si pentru ca au un efect estetic spectaculos, reprezentantii Feng Shui-ului sunt de alta parere. Din cele mai vechi timpuri se stie ca in oglinzi se ascund sufletele moarte, nu degeaba atunci cand exista un decedat in casa ele se acopera cu ceva. Prin urmare, limiteaza-te la un numar strict necesar de oglinzi.

Sursa: eustiu

By: Ovidiu Cercel Tags: , , ,

Sase fraze din educatia Montessori pe care ar trebui sa le foloseasca toti parintii!

In: Dezvoltare Personala, Utile

Educatia Montessori are in centrul ei copilul, iar acest principiu se reflecta in toate activitatile pe care le fac copiii la gradinita si la scoala si in modul in care educatorii vorbesc cu cei mici.

In sistemul Montessori, cuvintele adresate copiilor sunt alese cu grija pentru a incuraja independenta si gandirea critica. stim cu totii ca in cresterea si educatia copiilor cuvintele au o forta fantastica care poate actiona pozitiv sau negativ asupra celor mici. Vorbele noastre ascund in spate asteptari, sperante, principii de viata, iar cand sunt puse impreuna ele formeaza o adevarata harta care ii ghideaza pe copii in viata. si tocmai de aceea modul in care le vorbim copiilor nostri este esential pentru dezvoltarea lor.

Iata 6 fraze puternice pe care educatorii Montessori le folosesc in clasele lor

1. Am vazut cat de mult ai muncit/te-ai straduit.

in clasele Montessori, focusul este pe proces si nu pe rezultat. Prin urmare, copiilor nu li se spune “Bravo” sau “Ai facut o treaba buna” sau “Ce desen frumos ai facut”, etc. in schimb feedbackul se refera la munca depusa, la concentrarea de care copilul a dat dovada sau la atentia la detalii.

Educatorii Montessori considera ca o abordare concentrata pe proces si pe efortul depus construieste “a growth mindset”. Adica copiii vor creste si vor evolua crezand cu tarie ca pot deveni mai buni in tot ceea ce fac daca depun efortul necesar.

Asa ca in loc de “Ce frumos ai desenat” ar trebui sa le spunem copiilor “Am vazut cat te-ai concentrat ca sa obtii formele pe care le doreai si cat de atent ai selectat culorile” sau in loc de “Esti un baiat bun” ar trebui sa ii spunem “Am observat cat de frumos te-ai purtat cu fratele tau ieri cand ai impartit jucariile cu el”. Aceste cuvinte ii transmit copilului ca ii observam comportamentul, dar fara sa il judecam.

2. Ce parere ai tu despre munca ta?

in pedagogia Montessori, copilul este propriul sau profesor. Multe activitati sunt gandite in asa fel incat copilul sa isi dea seama singur daca a gresit si sa se corecteze. Prin urmare, profesorul este mai mult un ghid care il ajuta sa se descopere pregatindu-i activitatile si materialele cu care sa lucreze. Iar analizarea propriilor rezultate sau “self-analysis”, cum spun americanii, constituie o etapa esentiala in procesul de descoperire.

Asa ca atunci cand copilul te intreaba “iti place desenul meu?” incearca sa il intrebi pe el ce crede despre desenul lui, cum s-a gandit sa aleaga acele culori si ce ii place cel mai mult la desenul lui. in loc sa determinam copilul sa caute tot timpul aprobarea sau aplauzele noastre, ar trebui sa ii ajutam sa invete sa isi evalueze singuri munca, sa observe propriile progrese si sa aspire la o continua imbunatatire.

By: Ovidiu Cercel Tags: , ,

Deciziile pe care le luam fara sa stim! Ce se intampla cu creierul in timpul orelor de somn!

In: Utile

 

Grecii antici credeau ca adormim atunci cand creierul nostru se umple de sange si ne trezim atunci cand acest sange este eliminat, iar filozofii din secolul al XIX-lea sustineau ca somnul apare atunci cand mintea este golita de ganduri.

Chiar si acum somnul ramane unul din marile mistere ale medicinei, pentru ca, desi il intelegem mai bine, avem inca multe intrebari la care nu putem raspunde. Dar nu exista persoana (sau animal) care sa nu doarma! Desigur, unii dorm mai mult, altii mai putin.

Exista persoane carora le ajung cinci, sase ore de somn pe noapte, altele in schimb daca nu dorm cel putin opt ore nu sunt in stare de nimic a doua zi.

Cine nu doarme, moare incet. Cine doarme extrem de putin risca sa aiba probleme de sanatate.

Stim cu totii ca o medie de sapte, opt ore de somn pe noapte este rezonabila, iar cine doarme bine se trezeste cu bateriile incarcate si cu pofta de viata.

Aceasta inseamna ca aproximativ o treime din viata este destinata somnului.

Calitatea somnul influenteaza activitatile cotidiene, relatiile cu cei din jur, emotiile, memoria, sanatatea fizica si psihica, in general

Ce face creierul nostru in timpul somnului?

in mod cert, nu doarme, continua sa fie activ si este implicat intr-o multime de activitati.

Iata cateva:

Ajuta la eliminarea toxinelor

Creierul are un rol de ”gunoier”.

Poate este mult spus, dar studiile recente au adus dovezi potrivit carora creierul se ocupa de eliminarea toxinelor.

Cercetatorii au descoperit ca in faza de somn, creierul ”lichideaza” celulele deteriorate, potential responsabile de afectiuni degenerative precum Alzheimer si Parkinson.

Cine are probleme cu somnul pe durate de timp indelungate acumuleaza mai multe “gunoaie” in creier; acestea se pot depune si pot genera o gramada de probleme de sanatate, mai mult sau mai putin grave.

 

Arhiveaza informatiile primite

O teorie stiintifica sustine faptul ca in timpul somnului se intaresc legaturile dintre diverse regiuni din creier, urmarea fiind o memorie mai buna si intiparirea amintirilor.

Creierul are abilitatea de a stoca informatiile in spatiul dedicat memoriei pe termen mediu si lung.

Acest lucru se intampla in faza de REM, (rapid eye movement), cand este activ si visam.

Amintirile pe termen scurt devin amintiri pe termen lung.

Acest proces se dovedeste util in retinerea unor activitati desfasurate in viata de zi cu zi (mers pe bicicleta, pasi de dans, inot etc.), care devin automatisme.

Ia anumite decizii

Desi nu constient, creierul nostru continua sa actioneze pe toata durata somnului.

in timpul somnului, nu doar ca nu doarme, dar elaboreaza anumite informatii.

Foloseste apoi datele obtinute pentru luarea unor decizii pe durata starii de veghe.

Sporeste creativitatea

in timpul orelor de odihna, creierul face numeroase conexiuni, de care nu este capabil in perioada de veghe.

in urma experimentelor, cercetatorii au constatat ca la trezire, persoanele suspuse testelor au manifestat cu 33 % mai multa inspiratie in realizarea de conexiuni intre idei aparent fara nicio legatura intre ele, gasind, in acelasi timp, solutii surprinzatoare.

Sursa: secretele

By: Ovidiu Cercel Tags: , ,

Amestecul natural care favorizeaza pierderea rapida a kilogramelor!

In: Utile

 

Aceasta bautura ajuta la curatarea organismului de toxine si favorizeaza pierderea kilogramelor. De asemenea, reteta este recomandata mai ales dupa mesele grele si in timpul unei diete.

Veti avea nevoie de doar 2 ingrediente pe care le aveti probabil in frigider.

Ingrediente
400 g de telina
1 kg de lamai

Mod de preparare
Dati prin razatoare 400 g de radacina de telina si adaugati-o in 2 l de apa. Apoi puneti un pic de coaja de lamaie. Fierbeti amestecul timp de 20 minute. Dupa cele 20 minute, amestecul trebuie lasat pana cand se raceste (5-6 ore). Stoarceti lamaile si adaugati sucul in amestec. Strecurati apoi amestecul si turnati-l intr-un recipient de sticla.

Consum
Beti aceasta bautura de trei ori pe zi, inainte de mese, cate o jumatate de pahar) Daca credeti ca este prea puternica, puteti sa o diluati cu apa. Pastrati amestecul in frigider.

Dieta recomandata:
Pentru mic dejun, optati pentru un iaurt grecesc 10% si o banana. Puteti adauga si o portie de fulgi de ovaz (in jur de 100g), fara dulceata sau miere de albine. La pranz si cina puteti consuma carne fara grasime (piept de pui, cotlet sau muschi de porc, muschi de vita, curcan, peste) si legume crude (salata), scrie bzi.

By: Ovidiu Cercel Tags: , ,

Mihaela Bilic mai demonteaza un mit! „Biochimia corpului nostru e mai sofisticata decat propaganda facuta de adeptii regimului acido-bazic”!

In: Utile

 

Dupa un rationament extrem de simplificat am putea crede ca ph-ul organismului este rezultatul alimentatiei noastre, dupa principiul ne alcalinizam daca consumam produse alcaline (cu ph mare) si producem aciditate daca mancam lucruri acide (cu ph sub 5) Ei bine, biochimia corpului nostru e mai sofisticata decat propaganda facuta de adeptii regimului acido-bazic.

Natura a creeat mecanisme capabile sa mentina la nivel celular un ph neutru, independent de faptele noastre. E adevarat ca oxidarea celulara si radicalii liberi tezultati din metabolism produc imbatranire si imbolnavire prin cresterea aciditatii, insa acest proces nu poate fi impiedicat inghitind cu lingurita bicarbonat de sodiu.

Asa cum nici eliminarea produselor animale considerate acide (carne, branzeturi) din dieta nu este urmata de cresterea ph-ului tisular. Indiferent ce mancam/bem, primul popas al acestor elemente este in stomac, o incinta in care se secreta in mod natural acid clorhidric, al carui ph intrece cu mult aciditatea otetului sau a sucului de lamaie.

Cu alte cuvinte nici daca am manca bicarbonat, nu avem cum sa blocam secretia acida din stomac. si nici nu trebuie, pentru ca rolul ei e sa ne protejeze de eventualele bacterii si paraziti din alimente. Ba mai mult, daca luam medicamente antiacide pentru ulcer si gastrita, acestea devin ineficiente dupa cateva doze, tocmai pentru ca stomacul va creste compensator productia de acid.

Nici ph-ul alimentelor din natura nu este un argument neconditionat, acesta sufera modificari radicale in functie de metabolism: legumele proaspete sunt alcaline dar produc aciditate digestiva, lamaia e acida dar are efect de alcalinizare etc. Nu putem controla echilibrul acido-bazic din organism, el este reglat complex de o serie de hormoni.

In plus corpul nostru consuma zilnic un gram de calciu pentru a neutraliza la nevoie excesul de aciditate. Sangele trebuie sa aiba ph neutru, iar sucul gastric trebuie sa fie acid, are grija natura de asta. Si nu uitati ca cel mai mare agent de oxidare este oxigenul din aerul pe care il respiram- el ne da viata si tot el ne „rugineste”- aviz celor care ar putea sa ne recomande sa ne tinem respiratia…ca sa traim sanatosi o vesnicie, scrie Mihaela Bilic pe Facebook.

By: Ovidiu Cercel Tags: , , , ,

Cori Gramescu dezvaluie cum sa iti mentii motivatia atunci cand vrei sa slabesti! „Calculati cate 10 zile pentru fiecare kilogram pe care vreti sa il slabiti”

In: Utile

A avea motivatie cred ca tine in primul rand de a avea „internal locus of control”. Mai pe romaneste, a avea motivatie cred ca tine de credinta ca ai control asupra propriei tale vieti, a propriilor decizii si actiuni, ca de exemplu evenimentele din viata ta, bune sau rele, sunt cauzate de evenimente controlabile, cum ar fi pregatirea pentru un eveniment, perseverenta in munca, efortul investit samd. Imi place sa denumesc asta regula notei mici: daca am luat nota mica, stiu in sinea mea ca nu am invatat toate capitolele, ca nu am aprofundat cunostintele si ca nu am facut tot ceea ce puteam ca sa invat si sa iau nota mare. E la mine, scrie Cori Gramescu pe blog.

Apoi, a avea motivatie tine de sistemul in care operezi. Daca vorbim despre munca, de exemplu, daca lucrezi intr-o companie de rahat, e greu sa ramai motivat prea multa vreme, ca te doboara sistemul. E de datoria ta insa, sa schimbi mediul daca simti ca iti face rau. Aici intervine internal locus of control. Deci motivatia nu poate persista in sisteme disfunctionale. In companii cu o cultura organizationala nasoala si care nu au la baza valori, motivatia se pierde usor.

Cand vorbim despre slabire, de exemplu, daca planul alimentar, strategia la care te raportezi sunt proaste, nu iti poti mentine motivatia. Daca la sala la care mergi nu ai o solutie de antrenament adaptata nivelului tau curent de rezistenta si fitness si nu iti ofera o progresie in timp, se duce naibii orice urma de motivatie de a face sport.

Cand vine vorba de slabire si sport lumea pune lucrurile invers ” daca vad rezultate, o sa am motivatie”. Mie asta mi se pare cea mai sucita treaba. Rezultatele vin din motivatie, nu invers. Rezultatele in slabire si antrenament vin din credinta initiala ca depinde de tine sa iei masuri.

Apoi, pe baza acestei credinte, iti faci un plan. Daca pe langa credinta ca depinde de tine ce masuri iei ai si o bruma de bun simt, atunci planul va fi relativ realist. Sfatul meu in directia asta e sa calculati cate 10 zile pentru fiecare kilogram pe care vreti sa il slabiti, cam atat dureaza, in mod real, sa slabesti si sa te mentii. Dupa ce avem orizontul de timp= nr kilograme pe care dorim sa le slabim * 10 zile, vedem de unde putem castiga niste timp de sport si timp de gatit si facut cumparaturi.

Caci multa lume care vorbeste despre slabire si motivatie uita ca mancarea sanatoasa trebuie cumparata si preparata pe acasa, nu prea poti fenta asta. Si e nevoie de sport. Fara el nu se poate si trebuie inceput de la debutul programului de slabire, cu exceptia cazurilor de obezitate morbida, despre care nu discut aici.

Despre sport si motivatie e o discutie ampla. Ziceam ca trebuie sa incepem cu sportul de la bun inceput, de cand vrem sa ne apucam de cura de slabire. Incepem cu 2 antrenamente usoare pe saptamana daca suntem grasi, incepatori si sedentari. Si calculam cel putin 2 ore pentru fiecare, nu pentru ca atat stam in sala, ci pentru ca la inceput pierdem timp aiurea in drum spre sala, in vestiar sau in receptie. In timp, ne descurcam mai bine, dar in primele 3 luni e destul de greu.

Tot la capitolul motivatie pentru sport intra si setarea corecta a felului in care te simti. La inceput, cand intri prima data la sport, e absolut sinistru. In primul rand, exercitiile sunt grele. Te simti obosit, infometat si confuz. E normal, asa ne simtim toti la inceput. Chiar si daca ai un antrenor personal, tot e razna. E adaptarea normala a corpului la efort. Partea aia cu endorfinele care iti galgaie in creier e reala, dar incepe mai tarziu. Primele 2-3 luni te simti ca naiba. Deci pregateste-te pentru asta.

Cand incepi sa faci schimbari in alimentatie ai impresia ca o sa mearga totul struna. Nu o sa fie asa, e mai bine sa pornesti cu asteptari realiste. Vor fi zile bune si zile proaste. La inceput o sa simti ca mancarea nu are gust si s-ar putea sa ai dificultati cu respectarea portiilor. E normal, de aceea iti recomand ca in primele 3 luni sa te concentrezi pe alegerea alimentelor potrivite, nu neaparat a cantitatilor permise. Mai trebuie sa stii ca slabirea nu se intampla liniar, aritmetic. Se slabeste in salturi, de regula nu se intampla nimic vreme de cateva zile, apoi observi ca ai mai pierdut cateva sute de grame. Nu te astepta sa curga liniar procesul, ca nu e asa.

Asa, pas cu pas, daca simti ca lucrurile sunt sub controlul tau si esti un individ pozitiv si motivat, apar si rezultatele. Uneori mai bune, uneori mai proaste. Important e sa mentii viziunea corecta pe termen mediu si lung. Si cand lucrurile nu merg prea bine, adu-ti aminte de toate curele de slabire agresive, de variatiile bruste de greutate si de anii de sedentarism, in care nu ai facut nimic pentru corpul tau. Momentele in care corpul nu te asculta sunt consecinta acelor ani. Nu are universul ceva personal impotriva ta, ci pur si simplu asa functioneaza metabolismul.

Despre motivatie se pot scrie mii de pagini. Dar cred ca cel mai simplu de obtinut si de mentinut motivatia este daca pornim cu incredere, cu un plan concret de actiune si cu bun simt. Aceste trei elemente ne ajuta oricand in viata. In sport si slabire, intr-o lume in care informatia e (prea) accesibila, e usor sa ne fure peisajul, dar aici intervine bunul simt. Motivatia si sora ei mai concreta, perseverenta si consecventa, sunt ceea ce ne va aduce intotdeauna in viata un rezultat pozitiv. Mai ales in slabire si sport. Doar ca nu toata lumea reuseste, conchide Cori Gramescu pe blog.

By: Ovidiu Cercel Tags: , ,